Természetes madárlakok

2016.11.25. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A madarak jó fejek. Itt a blognál különösen madárbarát egyének is vannak, úgyhogy a különböző madáretetési és madár-fészkeltetési praktikákról viszonylag sokszor szó esik köztünk, nem véletlen, hogy itt a blogon is időről időre felbukkan a téma.  Madárodú és madáretető persze millióféle létezik, és itt nem csak a funkcióra meg persze a méretre gondolok, hanem a kinézetre is. Gyalult deszkából, rétegelt lemezből sokféle, viszonylag egyszerű, amolyan dobozféle odú készíthető, amelyek a célnak tökéletesen meg is felelnek. Azonban lehetséges, hogy valaki kevésbé modernet, a kertben, vagy épp a saját erdejében jobban elbújó, oda jobban belesimuló megoldást keresne...

madar0.png

Egy most megjelent könyv épp ilyen ötleteket gyűjt egybe. 25 természetes hatású anyagból (farönkből vagy kérges deszkákból) készült építményt mutat be, méghozzá pontos építési leírásokkal, képekkel illusztrálva.

Sokan gondolhatják, hogy egy sima, gyalult-csiszolt deszkából készült odú sokkal kifinomultabb és igényesebb munka, mint egy kérges, hántolatlan anyagból készült. Pedig sokszor ez épp fordítva van. Aki már dolgozott nyers, igazából alig feldolgozott faanyaggal, különösen teljes farönkökkel, az pontosan tudja, mire gondolok. Itt bizony sokszor történhetnek nem tervezett, előre nem látható 'balesetek'. Az ilyen alapanyag hajlamos a száradás közben mindenféle, akár extrém mértékű alakváltozásra. Elrepedhet, elcsavarodhat, a belőlük ácsolt szerkezeteken a gondos kivitelezés ellenére is jelenhetnek meg illesztési hézagok, pontatlanságok. Az ilyen jellegű építéseknek épp ezek a legnagyobb buktatói. Számíthatunk arra is, hogy ezek a rusztikus felülető anyagok jó eséllyel nehezebben illeszthetőek, a ragasztás, a csavarozás is macerásabb, mintha két simára gyalult deszkát szeretnénk összerögzíteni.

Viszont, ha mégis megküzdünk a nehézségekkel, és sikerrel járunk, valóban egyedi és nagyon mutatós eredményt kapunk!

A 'Természetes madárlakok' című kiadvány sokat segít ebben. Például jól körüljárja ezeket, a természetes anyagok felhasználásakor jelentkező problémákat. Megtudhatjuk belőle, melyek az alapanyag kiválasztásának fogásai, mire kell figyeljünk a kiválasztásnál, és azt is, hogyan kell rönkökből, gyökérből, uszadékfából vagy épp száraz ágakból tartós odúkat készíteni. Ráadásul nem csak madarak számára, hanem denevérek és a kertben hasznos rovarok számára készült alkotásokat is találunk. Sőt, az építés fogásain túl segítséget, ötleteket olvashatunk a különböző fajok kertünkbe csalogatáshoz, ide értve az odúk méretezését, tájolásukat, az adott fajok számára megfelelő életkörülmények biztosítását is.

madar4.png

madar5.png

Mindenképp érdekes és ebben a formájában hiánypótló a kiadvány. Igaz, aki nagyon érdeklődik a téma iránt, eddig is összeszedhette a szükséges tudást, különböző faipari és madaras könyvekből. Most azonban gyakorlatilag tényleg minden fontos információt megtalálhatunk egy kiadványban, ráadásul extrém mennyiségű képpel, illusztrációval ellátva.

madar1.png

Mindenképp ajánlott kategória, különösen, hogy jön az év ajándékokban leggazdagabb időszaka. Ez a könyv egész jól mutathat a karácsonyfa alatt...

Amen és Maria Fisher műve beszerezhető az ismertebb könyves kereskedésekben, vagy akár közvetlenül a kiadónál is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1111995148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.11.25. 06:30:59

Off:
Azt mondja meg nekem valaki, ha szarkák ellen akar az ember valamit kitalálni, akkor mit tegyen? Ugyanis túlszaporodtak felénk. Kiszedik a szemetet a kukákból, szétdobálják és elverik a kis énekes madarakat. Pedig télen a kis madarakat szívesen etetjük, de egy-egy szarka ül mindegyik háztető kéményén és nem sok esélyük van. Ráadásul a etetőgolyót is szét cincálják, nyáron pedig a paradicsomokat verték szét az erkélyen.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.11.25. 08:39:14

@anonymouse.: Az nehéz ügy. Nagybátyám vadász, ök kint a területen (fácánkeltető és -nevelde mellett, ahol sok kárt tud okozni a szarka) csapdával (csapóajtós ketrec) fogják be őket. Hozott haza is ilyen csapdát, működik, mert a szarka kiváncsi, és tényleg belemegy. De utána ugye csinálni kell vele valamit, én meg semmilyen madárgyilkolászásnak nem vagyo híve, szóval ez sem az igazi megoldás.

anonymouse. 2016.11.26. 06:55:41

@Thoreau: Ha családi házban laknék, akkor lenne esélyem ilyenre, de más a helyzet.

Untermensch4 2016.12.02. 22:43:58

@anonymouse.: Az erkély egyértelműen magánterület. Ott használhatsz 7,5 Joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyvert.

anonymouse. 2016.12.05. 10:34:08

Köszi a választ. De igen, meg nem is.:) Az erkély az tényleg magán terület, de ettől függetlenül véleményem szerint nem lehet 7,5 Joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyvert használni, mivel nincs megfelelően körülhatárolva, ahol jogszabály szerint ezt gyakorolni lehetne (szólj ha tévedek). Másrészt azt a rövidke kis szakaszt az erkélyajtó kinyitásával megközelíteni sem lehet úgy, hogy az az okos madár észre ne venné! Hiába száll néhány méterrel arrébb a háztetőre, szomszéd erkélyre, az már megint tiltott terület. Van esetleg más ötlet?

Untermensch4 2016.12.06. 01:46:07

@anonymouse.: Máséval könnyű a csalánt... de eleve résnyire nyitott erkélyajtós lőállásban türelmesen várakozó lövészt vizionáltam * , ólom helyett papír+szemesbors lőszerrel...
A következő ötlet viszont kb állatkínzás és természetkárosítás (bár ha annyira okos állatok a szarkák akkor egy-két kollégájuk szenvedése árán a többiek elkerülik a veszélyzónát. Kínai lézerpointer, madárszembe világításhoz. Olyan teljesítményű ami látáskárosodást okoz. Nincs lövedék, a szomszéd háztetőre is lehet "lőni".

* a saját erkélyen lövöldözésre is ráhúzható gumiszabály a "garázdaság", "kedves szomszéd" és statisztikajavításra presszionált rendőr kell csak hozzá, mindkettőből túlkínálat van...
süti beállítások módosítása