Asztali dekopírfűrész teszt

2016.12.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Néha megbillen a kamion és leesik róla ez-az (nem úgy, ahogy a köznyelvben ismerjük). A töréskárokat, deformációt gazdaságtalan helyreállítani, ezért a gyártó bezúzás helyett sérültként árulja. Vagy innen, vagy a zúzógép mellől mentette ki egy vállalkozó mai tesztünk tárgyát. Öldöklő licitálási küzdelemben legyőztem Miklós108-at és megérkezett műhelyem új tagja, egy asztali dekopír fűrész. Nem annyira elterjedt, mint a kézi változat, így röviden bemutatom használatát és lehetőségeit.

dekopir01.jpg

"Profi dekopír fűrész variálható fordulatszám állítással, az asztal és az állványzat acélból készült. Alkalmas fa- és műanyag pontos vágásához, az asztal 45 fokban dönthető. Membránpumpával ellátott, amely munka közben a port eltávolítja a munkaterületről. Ideális modellezéshez, finom  és dekormunkához. Speciális adapterrel fűrésszalag befogatásához" - írja gépkönyve.

dekopir20.jpg

Saját vétel, nem fizetnek a reklámért, így nyugodtan megírhatom típusát (legfeljebb nem tesznek ki az Index ajánlóba), ami "Güde GDS16 Elektronik". Újonnan 30-36000 Ft között kapható.

dekopir03.jpg

Az asztali kivitel előnyei a kézi lomfűrészhez képest a vékonyabb fűrészlapból következő finomabb vágás, a stabil anyagvezetés, mely a tárgyasztalnak és egy felülről rászorítható villának köszönhető. A ferdevágás is sokkal biztosabb kézzel végezhető a 0-45 fokban elfordítható asztalnak köszönhetően.

dekopir17.jpg

Mindenek előtt javítsuk ki a szállítási sérülést. Az asztallap vázhoz csatlakozását biztosító fül letört. Mivel a gépkönyv acélból készült vázat ír, kézenfekvő, hogy egy finom hegesztett pöttyel rögzítsük a letört darabot. A már ránézésre is alumíniumszerű, porózus fém azonban nem szeret hegesztődni...

dekopir11.jpg

...ezért marad a fúrás, majd egy akkora L-idom keresése, mely vízszintesen tartja az asztalt.

dekopir14.jpg

Ehhez bevált eszközt, a digitális szögmérőt használom. Szemben a vízmértékkel, itt nem a tökéletesen sík talajhoz képest mérhetjük a szöget, hanem egy tetszőleges felülethez, például az asztalhoz. A mi tájékozódási pontunk a vázból kinyúló felső kar, melyhez viszonyítom a párhuzamost.

dekopir13.jpg

Lényeg, hogy előre irányban tartsa a párhuzamost és oldalra elforgatható legyen. Ez sikerült is.

dekopir10.jpg

Többi sérülése, mint a porelszívó kimenet és az asztalról port lefújó cső kimenete a méltányolható veszteség kategóriába tartozik. Javítható lenne, de egyik sem olyan kimagasló teljesítményű, hogy hiányát éreznénk. A porlefújó funkciót például egy összenyomható kis gumihenger szolgáltatja, ami kb 2-3 centis löketével nem tépi ki a kalapácsot kezemből.

dekopir22.jpg

Lássuk inkább szerkezeti felépítését és teljesítményét. Először a gyári adatok:

adatlap_1.gif

 

A 90W meghajtómotorra talán felkapják fejüket, de tény, hogy a dekopír-fűrészelés követelményeinek megfelel. Egy potenciométerrel szabályozhatjuk fordulatszámát és maximumra csavarva könnyedén szabdalja az OSB- és lambéria lapokat.

dekopir08.jpg

Túldicsérés nélkül állítom, hogy lehet rendesen tolni alá az anyagot. Gépkönyve korrekt adatokkal és tanácsokkal szolgál teljesítményét illetően:
"Puha és hosszú rostú faanyag: nagy vágósebesség -> anyagszakadás gátlás!
Kemény anyag: kicsi vágósebesség -> gátolja a fűrészlap deformációt hő következtében.
A legjobb eredmény csak 2 cm-nél vékonyabb favágásnál érhető el. Amennyiben 2 cm-nél vastagabb fát vágunk, ezt lassan kell tologatni, és közben arra kell vigyázni, hogy a fűrészlap ne csavarodjon, és ne is hajolgasson. Ezzel meghosszabbítjuk a fűrészlap élettartamát. A lombfűrész lapjai gyorsan kopnak, ezért a jó munkaeredmény céljából, gyakran kell ezeket cserélni. A fűrészlap megtartja az élességét kb 2 órát."

dekopir23.jpg

A forgómozgást egy ellensúllyal felvértezett dugattyú alakítja függőleges irányúvá.

dekopir15.jpg

Az üreges vázban két, párhuzamos kar mozog együtt. Egyik végére rögzítjük a fűrészlapot, a másikon csavarmenetes szerkezet segít stabilan megfeszíteni a fűrészlapot.

dekopir12.jpg

Már megint gyarapodott készletem egy maréknyi imbuszkulccsal, melyet az egyenes pótfűrészlapok mellé adtak. Látjuk még a fotón a fűrésszalag felfogatására szolgáló adaptert. Erről az alkatrészről fogalmam sincs és nem is tudom elképzelni, hol lehet átvezetni a gépen, így kevésbé tudományos megközelítéssel ignorálom is a témát. (Közben Zooltek kolléga rávilágított a megoldásra, lásd a kommentet).

dekopir09.jpg

Áttérve szolgáltatásaira, a ferdefűrészelés hasznos lehet, mikor alakzatokat vágunk. Csavart meglazítjuk, beállítjuk a szögértéket, majd rögzítjük.

dekopir02.jpg

Előtte a fűrészlapot és a kiemelhető műanyag betétet el kell fordítanunk 90 fokkal.

dekopir06.jpg

dekopir05.jpg

Így korrekt ferdevágást kapunk eredményül.

dekopir04.jpg

Végül egy hasznos szolgáltatás, melyet részletezzen a gépkönyv:
"E lombfűrész specialitása a falemezen végzett belső vágás.
- A belsővágás elvégzés előtt, cseréljük a fűrészlapot.
- A falemezbe 6 mm átmérőjű fúróval nyílást fúrunk.
- A falemezt a kifúrt nyílással a fűrész munkaasztalán levő nyílásra helyezzük.
- Fűrészlapot a nyíláson átdugjuk, felszereljük és kifeszítjük.
- Belsővágás elvégzése után, a leszereljük a fűrészlapot és a falemezt az asztalról levesszük."

bb.jpg

Összességében hasznos szerszám a finom alakzatok kivágásához, melyet körfűrésszel nem, kézi dekopírral nehézkesen végezhetünk el. Másik tanulság, hogy érdemes tallózgatni az apróhirdetéseket, ha érzünk minimális tehetséget a javításhoz, mert fél-harmadáron használható gépekhez juthatunk. 

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2712021375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2016.12.05. 05:53:56

Az adapter nem fűrészszalaghoz van, hanem ahhoz a nagyon vékony kis (díszvágó? lombfűrész?) lapokhoz. Bocs, de ebben a témában nem vagyok otthon a szakkifejezésekben, de remélem tudod, mire gondolok. Amit általánosban technika órán tucatjával tördeltünk :)

kkm.furdancs 2016.12.05. 07:07:53

@zooltek: Köszi! Az imént kijavítottam a nagyon magyartalanul fordított gépkönyv legmulatságosabb részeit, a "fűrésszalag" kifejezés is valami félrefordítás miatt kerülhetett bele. Mert ilyenkor az ember szerintem a szalagfűrészre gondol. Amikor pár éve az OBI-ban láttam ilyet messziről, azt hittem, tényleg szalagfűrész. Az árát tekintve akár lehetett volna.

Kérdezett már olvasó olyat, hogy kézi dekopír fűrészt asztal alá tenni, fölé pedig egy rugalmas falécet, ami feszítve tartja és ez tartaná megfeszítve. Működne-e. Elindulna, az biztos, csak kérdés, hogy a szögeltérés, amit a léc produkál, lehetővé tenné vajon a pontos vágást...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.12.06. 19:47:22

Legyőzted Miklós108-at? Akkor valaki hiába rakta ki ma reggel a műhely ablakába a munkásbakancsát...

kkm.furdancs 2016.12.07. 07:48:55

@Thoreau: Abba nem is férne bele egy asztali fűrész :)
süti beállítások módosítása