A forrasztás előkészítése

2016.12.06. 05:52 | Írta: kkm.furdancs

forr4.jpg

A forrasztás előkészítésének fontossága és végrehajtása egyformán fontos és ugyanazokat az anyagokat, eljárásokat igényli egy NYÁK-lap vagy vízvezeték összeforrasztásánál. Bátran merjük felhasználni a régi szakirodalmat forrásul. Ma egy nyúlfarknyi írás az előkészítésről, a folytatásban forraszok és segédanyagok.

Bármilyen alakú és terjedelmű tár­gyon vagy munkadarabon kifogás­talan egyenletes forrasztást csakis fémesen tiszta és zsírmentes forrasz­tási helyeken lehet végezni. Tehát a forrasztási helyeket még a for­rasztás előtt mindenféle szennyeződéstől, oxidrétegtől meg kell tisztítani. A forrasztási helyek fémes tisztításá­nak eszközei a reszelő, a hántoló, a csiszoló­vászon stb. A zsírtalanítás hatásos módja a sósavba mártás, ill. a forrasztandó felület sósavval való bekenése. A már letisztított felületet kézzel vagy szerszámmal érinteni, fogdosni nem szabad, mert újra szennyezett lesz.

Az összeforrasztandó darabokat úgy kell egymáshoz erősíteni, hogy helyzetük forrasztás közben ne változzék meg. A forrasztási helyeket  lehetőleg a forrasztás előtt  folyasztó anyaggal von­juk be, s egyben védjük meg a levegő szennyező hatásától is. A folyasztó anyag a forrasztási helyeken ugyan feloldja az oxidhártyát, de ha a felület a levegővel hosszabb ideig érintkezik, az újabb oxidhártyával vonja be.

forr03.jpg

Minden egyes forrasztási munka előtt a páka csúcsát gondosan le kell tisz­títani, s a hevítés közben keletkezett mindennemű szennyeződést, revét el kell távolítani róla. A tisztítást úgy végezzük el, hogy a felmelegített páka csúcsát a páka nagy­sága szerint kb. 10...20 mm hosszúságban minden oldalon a tiszta fémrétegig lere­szeljük. Ezután a pákát óvatosan újra fel- melegítjük, csúcsát a szalmiákkő gödrében megforgatjuk és az ebben megolvasztott forrasztóónnal egyenletesen beónozzuk.

Forrasztás vagy hevítés közben a páka csúcsán salak vagy reve keletkezik. A szennyezett pákacsúcs rossz hő­vezető, és rontja a forrasztási munka minőségét, ezért a páka csúcsán je­lentkező mindenféle szennyező le­rakódást azonnal el kell távolítani. A páka csúcsán revés oxidréteg akkor képződik, ha a pákát túlizzítjuk, ezért a páka túlhevítését kerülni kell.

Folytatjuk!

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9512018809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pezsgoke 2016.12.07. 08:32:40

Köszönöm a hasznos infót!

NYÁK-ot forrasztok. Előkészítettem a felületet. Baba lett. A pákahegyet fémtisztára reszeltem előkészítésképpen. A weller boltban nem örültek.

Miért kell nagy magabiztossággal marhaságokat írni?
Ez a három együtt igen fájdalmas:
1) "A forrasztás előkészítésének fontossága és végrehajtása egyformán fontos és ugyanazokat az anyagokat, eljárásokat igényli egy NYÁK-lap vagy vízvezeték összeforrasztásánál."
2) "Bátran merjük felhasználni a régi szakirodalmat forrásul."
3) "A tisztítást úgy végezzük el, hogy a felmelegített páka csúcsát a páka nagy­sága szerint kb. 10...20 mm hosszúságban minden oldalon a tiszta fémrétegig lere­szeljük."

Vagy legyünk körültekintőek a leírás felhasználási területét illetőleg (ha faék egyszerűségű és könnyen olvasható irományt akarunk), vagy egészítsük ki a kiollózott infókat úgy, hogy az minden megjelölt terület számára a helyes információkat adja.

Hátbakker.

na__most__akkor 2016.12.07. 09:00:21

Hátigen...

Na most akkor mondjuk ki (csak a gyengébbek kedvéért) : bádogtetőt KICSIT másképpen kell forrasztani, mint 0.05 inch (1.27 milliméter) lábkiosztású integrált áramköröket.

Az utóbbit manapság az idősebb unokáimra bízom.
A fiatalabbak jobban szeretik a nagyapát "ő pisiltessen, mert úúúúúgy reszket a keze..."

Még:
- elektromos/elektronikus áramkör közelébe soha se menjünk savval
- a WELLER - és egyéb - páka hegyét vizes papírral/ronggyal töröljük, és ennyi

kkm.furdancs 2016.12.07. 09:25:59

@pezsgoke: Háti igen.
Ha az olvasás nem terjed a forrás megjelöléséig, akkor előfordulhatnak ilyenek.
Ha te Wellert reszelgetsz, akkor meg is érdemled.

kkm.furdancs 2016.12.07. 09:45:57

@kkm.furdancs: Világos, hogy az ajánlóban tettem rá utalást a hasonlóságokra, de azért a józan ész és dolgok megkülönböztetésének képessége egy barkácsblogon nem hátrány.

pezsgoke 2016.12.07. 09:48:53

Aha. A forrás megjelölés melletti jó tanács meg nem biztatásként van a blogbejegyzésben, ugye? (2-essel jelölt idézet)

Nyilván a bejegyzés elkészítése óta nem lehetett pákát reszelni és Weller boltot látogatni, az elképzelt történéssel szimplán csak rá akartam mutatni az írás hiányosságaira-ellentmondásaira.

Ha le merjük írni a NYÁK szót és a pákahegy-reszelést együtt, anélkül hogy kitérnénk a bevont hegyű pákákra, akkor az vagy rossz szándék az olvasó felé, vagy a hozzá nem értés el nem ismerése.

alapos 2016.12.07. 10:22:43

@kkm.furdancs: Védheted, de ez védhetetlen. Szerintem is pezsgokének van igaza.
Sehol sem emeld ki, hogy a bádogos forrasztásról beszélsz.
Persze villamosmérnökként tudom, hogy ez a NYÁK forrasztására nem vonatkozik, de egy hozzá nem értő nem fogja tudni. Érted már mi a baj ezzel a poszttal? Szerintem nem érted.

vanRob 2016.12.07. 10:27:27

Rendszeresen forrasztok elektronikai alkatrészeket úgymint, vezetékek, LED-ek, kisebb NYÁK-okra IC-k, ellenállások, stb. Szóval amolyan hobbi forrasztó volnék.
Az írás tényleg elég félrevezetőre sikerült, talán illett volna leírni, hogy nem elektronikai alkatrészek forrasztására igazak a megállapításai.
Ahogyan azt fentebb is leírták, NYÁKnak, vagy elektronikai alkatrésznek nem megyünk neki sósavval, a pákahegyet nem reszelgetjük.
A régi szakirodalmat a világért se használjuk, főleg ha 15-20 évnél régebben íródott. A benne írtak egyszerűen idejétmúltak. Más anyagok érhetőek el, kisebbek az alkatrészek, más pákahegy kell, stb.
Szóval kedves blogíró, a legjobb szándékkal kérlek, hogy amennyiben egy valóban aktuális, a jelenkor elvárásainak és követelményeinek megfelelő mankót akarsz írni a forrasztásról, akkor próbálj a mostani szakirodalomból meríteni.

kkm.furdancs 2016.12.07. 11:06:40

Na jó.
Ha nem elég támpont a "Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés" című hivatkozás és a címlapon egy rézcső, középen pedig félkilós pákák fotója, akkor inkább mellőzzük a dialógust. De segíthetnek a címkék is. "fémipar, fémmegmunkálás"

Nem azért, hogy mereven ragaszkodjam az egyszer leírtakhoz, csak az élet másról szól. A problémamegoldásra való törekvésről és a nagyvonalúságról, hogy mindenki tudja, miről van szó (aki nem, nem is neki íródott), hanem marginális, szavakon való kekeckedésről. Egy szóval sincs leírva, hogy savazzátok a NYÁK-lapot, hanem hogy vannak hasonló eljárások, mint a fémtiszta felület és a páka tisztítása.

Egy ipari menedzser ismerősöm jellemezte ezt a hozzáállást: "Csak a pofázás, teljesítmény meg nulla". Ennyit erről.

Nanenáné 2016.12.07. 16:43:25

Kedves Furdancs!
Mikor láttál utoljára bádogost és vízvezeték szerelőt forrasztani? Nekem mostanában volt alkalmam látni, illetve, hogy nem volt alkalmam látni, az általad propagált forrasztópákákat! Ezzel szemben láttam a régi "forrasztólámpa" utódját, a palackozott gázzal működő forrasztó égőt, de bizony páka nélkül, vagy közvetlenül a láng elé szerelt kis rézdarab formájában. Hogy is van ez? Lehet, hogy 1976 óta is változott valamit a technológia? Sav helyett pl. egy pasztaszerű forrasztó "zsír" tisztításhoz, és redukáló láng alkalmazása. Stb, stb!

Nanenáné 2016.12.07. 17:11:52

Jaj, jaj!
El is felejtettem mondani, hogy a páka lassan még az elektronikában is ki fog veszni (ez a szakmám), és helyette a miniatűr alkatrészeket egyre inkább reflow kemencében forrasztják. A Weller páka (mellesleg egy mai forrasztó állomás sokkal több, mint egy speciális páka) az amatőrök, hobbisták és a, kissé már elmaradott, magyar kísérletező fejlesztők eszközeként marad meg. Cég és márkamegnevezés valamint reklám nélkül, de ezeket az eszközöket, technológiákat forgalmazom, szakértem.

Dzsontra Volta 2016.12.07. 20:30:55

Azért nem egészen fedi a blogbejegyzés a valóságot. Elektronikai alkatrészeket, nyáklapokat forrasztani olyan 32 évvel ezelőtt tanultam meg szépen, de ilyen hülyeségeket már akkoriban sem mondott senki. A forrasztás nem amatőröknek való, kedvtelésből végezhető tevékenység, van aki annak tekinti, de attól még nem az. A modern technológiáknak(pl.: forró levegős pákák smd alkatrészekhez) és a hülye környezetvédelmi szabályoknak(pl.: ólommentes forraszanyagok) köszönhetően gyakorlatilag a 10-12 évesnél régebbi szakirodalom egyszerűen elavult.

anonymouse. 2016.12.12. 16:21:09

Hát így jár a Furdancs koma, ha belebotlik néhány fétis szakiba, meglincselik... Főleg, ha valami régebbi, de jól összeszedett, könyvből idéz, meg pláne. Persze a technológia sokat fejlődik, de mára kevéssé vannak olyan jól és pontosan össze szedett gondolatok, mint anno rendszerbe foglalva. Szét lehet nézni az interneten ha valami komoly szakmai dolgot keresel, keveset találsz,csak gyakran sok szemét van helyette, fórumozás, meg okoskodás, vérre menő kardoskodás piszlicsáré dolgokon. Ha nem tudsz jól angolul, akkor még annyi esélyed sincs.

Őszinte részvétem...
süti beállítások módosítása