Raspberry Pi kísérletező készlet

2016.12.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Lassan kezdődik az ajándékvadászat és találgatás, mi lenne annyira kreatív és hosszan kitartó figyelmesség, melynek még valami haszna is akad, akár hosszú távon. Keresgélés közben bukkantam a Furdancs profiljába vágó párosra, az eléggé közismert Raspberry Pi hobbiszámítógépre és a megismerését segítő kísérletező készletre.

respberry05.jpg

Thoreau kolléga tavaly már írt a bankkártya méretű gépecske igen változatos felhasználási lehetőségeiről. A megjelenés óta eltelt időben még több operációs rendszerrel együttműködve, még több kiegészítővel felvértezve kapható. Engem a NAS, a hálózati adattároló lehetőség fogott meg, mely torrentklienssel kiválthat egy gyári eszközt, szabadidejében pedig számos más célra használható.

Visszaemlékezve az első személyi számítógépemre és a Nokia 9110 Communicator telefonomra, mindegyikben 40 MHz processzor ketyegett és a képernyők felbontása sem szaladt túl a 640*480 pixelen, ehhez képest nagyon megcombosodtak a miniatűr számítógépek. Üdítőek a gyári jellemzők, melyet az írás szponzorátor kapott Raspberry Pi B+ változat felmutat.

respberry02.jpg

    ARM1176JZF-S 700 MHz-es processzor
    Braodcom VideoCore 4 grafikus kártya OpenGL ES 2.0-val, 1080p30 264/MPEG-4 AVC decoder
    Munkamemória 512 MB
    Videó kimenetek: RCA, HDMI
    Audió kimenetek: 3,5 mm-es jack, HDMI
    Onboard SD, MMX, SDIO memóriakártya nyílás
    10/100 Ethernet RJ45 onBoard
    Tárolási lehetőség SD / MMC / SDIO memóriakártya nyíláson keresztül
    2 db USB 2.0.

respberry01.jpg

A teljesítmény- és bővíthetőség jellemzői mellett egy fontos tényező az elérhető, akár magyar nyelvű irodalom bősége. Későbbiekben a kísérletező készletre koncentrálok, ezért a málna PC leírását olvassák innen, a közérthetően és terjedelmesen megírt cikkben.

Kísérletező készlet
Mikor megvásárolunk egy széleskörűen felhasználható terméket a boltban, nem társul hozzá részletes szakirodalom, főleg egy komplett számítógép esetén. Ez az oktatókészlet egyben és lépésről-lépésre vezet be a csomag kibontásától kezdve az operációs rendszer telepítésén keresztül az első programok elkészítéséig. A fórumok és szakmai honlapok sokat segíthetnek, itt azonban egyben (magyar nyelven) megtaláljuk az elinduláshoz szükséges teendőket. Konkrét ajándékajánlatunk a sokoldalú, egyszerűségénél fogva kevés hibalehetőséggel bíró készlet, ideális egy kamasz számára, kinek figyelmét ráirányíthatjuk a saját "alkotás" azaz program vagy hardver készítésének lehetőségére. Szakdolgozati témának is izgalmas a mini számítógép felhasználása a szakterülethez illő feladatra.

A kísérletező csomag tíz kísérlettel vezet be a Raspberry Pi használatába, mint operációs rendszer telepítés, Python programozás és GPIO. Végül kifejleszthetünk egy saját játékot Pythonban elektronikus kezeléssel a GPIO csatlakozón keresztül.

respberry03.jpg

A tanulás lépései és a kísérletek: LED-et működtetni, közlekedési lámpa, lámpa gyalogosoknak, grafikus dobókocka, játék számítógép és még sok más. Javasolt tartozékok: monitor HDMI kábellel és USB-s billentyűzettel

respberry04.jpg

Tartalmaz két dugaszolható panelt, GPIO csatlakozókábeleket, LED-eket, nyomógombokat és további 13 alkotórészt. Az összeépítés teljes mértékben forrasztás nélkül történik.

respberry06.jpg

A dugaszolható panel és alkatrészek jól jöhetnek más elektronikai munkákhoz - mikor már végletekig kimerítettük szolgáltatásait - főleg az ideiglenes összefércelésre jól használható próbapanelek.

respberry07.jpg

 Mire van szükség a Raspberry használaba vételéhez?
A Raspberry Pi aprócska mivolta ellenére teljes értékű számítógép. Ahhoz, hogy használhassa is, szüksége van néhány tartozékra: egy operációs rendszerre, tápegységre, számítógépes hálózatra, monitorra, tasztatúrára és különféle csatlakozókábelekre.
 
Mikro USB mobiltelefontöltő
A Raspberry Pi számára megfelel minden modern mobiltelefon-töltő. Az USB töltéstechnika kezdeti idejéből származó régebbi töltőkészülékek azonban túl gyengék. Ha teljesítményéhes USB készülékeket, például saját tápegységrész nélküli hordozható merevlemezt csatlakoztat, erősebb tápegységre van szüksége. A hálózati tápegységnek 5V-ot és legalább 700 mA-t, de még inkább 1.000 mA-t kell szolgáltatnia.

Memóriakártya
A memóriakártya tölti be a Raspberry Pi-ban a merevlemez szerepét. Az tartalmazza az operációs rendszert. Saját adatai és a telepített programok is rajta vannak tárolva. A memóriakártya kapacitásának legalább 4GB-nak kell lennie és a gyártó adatai szerint legalább a 4. osztályú szabványt kell támogatnia. Ez a szabvány adja meg a memóriakártya sebességét.

Tasztatúra
Bármilyen, USB-csatlakozóval ellátott tasztatúra használható. A vezeték nélküli tasztatúrák néha nem működnek, mert túl nagy áramra vagy speciális meghajtóra van szükségük. Ha nem áll rendelkezésére más tasztatúra, akkor egy külön tápáram-ellátással bíró USB-hubra van szüksége a rádióátvitelű tasztatúra táplálásához.
 
Egér
USB-csatlakozóval rendelkező egérre csak akkor van szüksége, ha a Raspberry Pi készüléken egy grafikus felhasználói felületű operációs rendszert futtat. Némelyik tasztatúrán vannak kiegészítő USB-hüvelyek egerek számára, úgyhogy nem kell lefoglalnia más csatlakozót a készüléken. Ezek a hüvelyek pl. USB-ceruzához is alkalmazhatók.

(Számítógépes) hálózati kábel
A helyi hálózat routerével való összeköttetéshez egy hálózati kábelre van szükség. Az első felszereléshez mindenesetre még szükség van rá, később használhatja a WLAN-t. Internet-hozzáférés nélkül a Raspberry Pi sok funkcióját nem lehet ésszerűen kihasználni.

HDMI-kábel
A Raspberry Pi HDMI-kábelen keresztül csatlakoztatható monitorra vagy TV-készülékre. DVI-csatlakozós számítógép monitorra való csatlakozás céljára speciális HDMI-kábeladapter.
szerezhető be.
 
Audiokábel
3,5 mm-es jack dugóval szerelt audiokábel segítségével fejhallgatót vagy számítógép-hangszórót csatlakoztathat a Raspberry Pi-ra. Az audiojel a HDMI-kábelen is rendelkezésre áll. HDMI-hüvellyel bíró TV-készülékhez vagy monitorhoz nincs szükség audiokábelre. Ha egy számítógép-monitort HDMI-kábellel köt össze a DVI-adapterrel, az audiojel ezen a helyen többnyire elvész, úgyhogy ismét szüksége van az analóg audiokimenetre.

Sárga FBAS-videokábel
Ha nem áll rendelkezésre HDMI-monitor, a Raspberry Pi csatlakoztatható egy klasszikus TV-készülékre egy tipikus sárgadugós analóg FBAS-videokábellel is, ekkor azonban a képfelbontás nagyon kicsi lesz. A sárga FBAS-bemenet nélküli TV-készülékek esetében "FBAS-ről SCART-ra" adaptert kell beszerezni. A grafikus felületetet analóg TV-feloldással csak erős korlátozásokkal lehet kezelni.

Folytatjuk!

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5012040207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Ferenc bp. 2016.12.15. 14:17:34

@na__most__akkor: A Conrad árai magasak. Nézd meg előtte a malnapc kínálatát.
malnapc.hu/yis/raspberry-pi/rpi-panelek

kkm.furdancs 2016.12.15. 15:58:34

@na__most__akkor: Az már reklám lenne :) Egyébként a szövegben lévő link odavisz.

toreki 2016.12.15. 15:59:48

Ha jót akarsz, akkor Raspberry Pi 3-ast veszel, a kiegészítőket meg kínából fillérekért.

xclusiv 2016.12.15. 22:06:20

Uhh, mielőtt bárki pénz költene erre:

A linkelt termékek közül pi az első generációs Pi, amit egyszerűen nem szabad megvenni, már ha nem tudod hogy pontosan arra van szükséged.
22k-ért pedig semmilyen pi-t nem szabad venni, nem hogy pi1-et, itthon 15k körül vehetsz pi3-at, külföldről talán még olcsóbban, és abban már van BT és wifi is. Pi1-et én 5000 Ft-ért vettem használtan, azóta is működik nálam.

Ami ettől is rosszabb üzlet a másik termék, a pi oktatókészlet. Ahogy látom tizenháromezerért van benne max 5 db. LED (darabja 10-20 Ft), 5 ellenállás (darabja 2-3 Ft), 5 nyomógomb (darabja 25 Ft), és kb. ennyi. Az írt árak hazai bruttó kisker árak.
Van benne még breadboard, aminek a fele is elég lenne ennyi cucchoz (itthon kisebbet 850 Ft-ért álttam akcióban), és talán a kábel a legdrágább, abból apa-apa és apa-anya készletet itthon 1650-ért láttam, összesen 3300.

Szóval a cucc kerül itthon 4000-4500 Ft-ba, Kínából rendelve pedig max. a fele, de inkább a harmada...

kkm.furdancs 2016.12.16. 07:28:41

@xclusiv: A szellemi tartalom, az számít :)
Nem foglalok állást az árakat, vagy az ajánlat újdonságát illetően. Máshol nem látni magyar nyelvű oktatókészletet a témában, ezért ide vezetett a link. A következő gondolata úgy is az a felhasználónak-érdeklődőnek, hogy rákeres olcsóbb megoldások után.
Sokan inkább kifizetik a magyar nyelvű terméktámogatásért, a garanciáért a magasabb összeget és hogy nem kell a kínai hajóra várni. Különben már rég tönkrement volna a Conrad, hiszen tényleg nem olcsó bolt.

Untermensch4 2016.12.16. 08:19:52

@kkm.furdancs: Most megint jól megragadom a lényeget :) de a kisebb cuccokat főként repülővel szállítják kínából... :)

xclusiv 2016.12.16. 13:18:50

@kkm.furdancs: Termékleírások & letöltések -> innen ingyen letölthető. (Az 5. oldal végétől a 7. oldal elejéig pedig szó szerint (ctrl-c ctr-v) be is másoltad, hogy ne mondjam palizáltad ide a post végére. Az a 1,5 oldal már nem kell..

Egyébként meg szellemi tartalom...
SD kártya elkészítéséhez vannak next-next-finish jellegű eszközök.
Ami pedig a tényleges elektronikai téma lehet, hát izé... A LED-et tudod kikapcsolni és bekapcsolni, fordítva bekötni, illetve ha nem megfelelő előtét-ellenállással használod akkor elégetni.
A nyomógombot megnyomod, illetve kell még mellé felhúzó (vagy lehúzó) ellenállat, hogy ne lebegjen, sztennyi.

Az igazán csodálatos szellemi tartalom pedig a "Sárga FBAS-videokábel", ami gondolom úgy keletkezett hogy egy németes bölcsész fordította le azt, amiről fogalma se volt, de legalább olcsón csinálta. Nyelvtanilag valszeg jobb mint egy google translate, de tartalmilag nem.
Ez az FBAS valami német rövidítés, magyarul ezt kompozitnak nevezi mindenki, de angolul is gyakran composite, de használják a CVBS (Composite Video Baseband Signal) rövidítést is.

Egyébként vesd össze ezt az angol doksi idevágó részével (<a href="http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/1200000-1299999/001225953-an-01-en-CONRAD_LERNPAKET_RASPBERRY_PI.pdf">A 7. oldal eleje itt.</a>): "If no HDMI monitor is available, you can connect the Raspberry Pi to an analogue composite video cable, with the typical yellow plugs and also to a typical a television; however, the image-screen resolution, will be very low. For TV sets without yellow composite input, converters from CVBS to SCART are available. The graphical user interface works in analogue TV resolution only with restrictions."

Kicsit érthetőbb mint a magyar ferdítést minden mondatban az FBAS német rövidítéssel...

Untermensch4 2016.12.17. 00:38:58

@xclusiv: Nem látok rá nagy esélyt de az "FBAS" mint magyar szó/kifejezés még olyan karriert is befuthat mint a sniccer vagy a flex... :)
Jól sejtem hogy a "palizálás" az a "schmittelés" szinonímája..? :) Mert ha igen akkor nagyon tetszik. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.12.19. 15:01:21

@Untermensch4: A repülés rettentő veszélyes dolog, egy csomó lepotyog belőlük. Ki tudja mi történik a rendelt modulucskánkkal... :)

Untermensch4 2016.12.19. 21:29:37

@Thoreau: Mi történne, fizet a biztosító. :) Statisztikailag a repülés a legbiztonságosabb módja a közlekedésnek. Csak nincs meg a befolyásolás illúziója (a vonatnál igen, a vészfék miatt).
És nem a repülés az igazi veszély hanem a lezuhanás (hiszen gép még nem maradt fent...). :)
Jut eszembe, két repülős sztori:
Pilóta a kölni reptéren bejelentkezik felszállási engedélyt kérni. Mivel németül kéri, a légiirányító (érezhető német akcentussal) mondja hogy ismételje meg angolul. Pilóta elkezdi kissé morcosan (németül) "Egy német légiársaság gépén, egy német repülőtéren, egy német légiirányítótól miért kérjek angolul felszállási engedélyt?!"
Mire megszólal (angolul) egy igazi brit hang a rádióban: "Azért mert elvesztettétek a háborút."
British Airways gépe, nem a legfiatalabb pilótával valamikor a 60-as évek végén próbál leszállni a berlini reptéren, már harmadszor kell újrakezdenie a "körözést", nem tudván jól ráfordulni a kifutópályára. Légiirányító kissé ingerülten kérdezi: "Nem repült még berlin felett?"
"De igen, sokszor. Csak kötelékben és nem szálltunk le."
süti beállítások módosítása