Fémipar: Csiszolás

2016.12.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kézi csiszoláson a fémeknek csiszolóporral való megmunkálását értjük. Ilyen megmunkálási módot alkalmaznak többek között a szelepek becsiszolására is abból a célból, hogy azok a folyadékokat és a gázokat ne eresszék át. A kézi csiszolást olyan alkatrészek megmunkálására is használják, amelyektől 0,001...0,002 mm méretpontosságot követelnek meg.

csi.jpg

A csiszolást az üzemekben a munkadarabok megmunkálásánál mint végső simító műveletet alkalmazzák, és rendszerint csiszológépekkel végzik, de gyakori a kézi csiszolás is.

Csiszolóanyagként zúzott üveget, kvarcot, fémoxidokat és más kemény szemcsés anyagot (csiszolóport) használunk. A csiszolóport számok szerint a szemcsék nagyságától függően osztályozzák. A gépiparban legelterjedtebbek a 80, 100, 150, 180, 200 és 220-as csiszolóporok. A 80-as jelzőszám azt jelenti, hogy a csiszolóport olyan szitán szitálták át, amelynek egy cm2-én 80 nyílás van. Ebből következik, hogy minél nagyobb a jelzőszám, annál finomabb a csiszolópor.

A csiszolást a következő módon végezzük. A csiszolásra előkészített felületeket olajjal vagy más folyadékkal bekenjük, és egyenletesen beszórjuk a megfelelő finomságú csiszolóporral. Ezután a csiszolandó felületeket óvatosan egymásra helyezzük és enyhe nyomással váltakozó irányban mozgatjuk.

image2.gif

A mozgatást leghelyesebb az ábrán feltüntetett irányban végezni.

A csiszolólapnak a csiszolandó anyagnál lágyabbnak kell lennie, hogy a csiszolószemcsék könnyebben beágyazódhassanak.

A csiszolást nem szabad szárazon végezni. A szárazon való csiszolás a csiszolóanyag gyors kopásához vezet, aminek következtében a munka elhúzódik. Azonkívül a száraz csiszolás nem ad elég sima felületet. Száraz csiszoláskor a munkadarab gyorsabban felmelegszik, ennek következtében elhúzódhat és pontatlan lesz. Nedves csiszoláskor a felsorolt hibák csökkennek, a munka gyorsabban halad.
Kenésre különféle folyadékokat használunk: petróleumot, gépolajat, nyersolajat, terpentint stb. A kenőanyagot a megmunkálandó anyagtól függően választjuk meg. Legmegfelelőbbek a következők:
- öntöttvashoz nyersolaj és petróleum;
- acélhoz gépolaj vagy faggyú;
- bronzhoz faggyú;
- illetve a kereskedelmi forgalomban kapható komplex paszták.

A kenőanyagot ecsettel vékony, egyenletes rétegben kell felkenni a munkadarab felületére. A csiszolóanyagot is a munkadarab anyagától függően választjuk meg. Acél alkatrészek csiszolására kvarcot és korundot, öntöttvashoz és bronzhoz finomra tört üveget használunk. A csiszolást rendszerint az ellendarabbal együtt addig kell végezni, amíg a munkadarab csiszolt felülete egyenletesen matt lesz. A csiszolás befejeztével a megmunkált felületet szárazra kell törölni.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9512045309
süti beállítások módosítása