Vetemedés hegesztéskor

2017.01.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A kocahegesztők rémálma az egyenesnek szánt alkatrészek hegesztés közbeni vetemedése. Jómagam autentikus és autodidakta hegesztéseket készítek naiv népi stílusban, azaz előtanulmányok nélkül. Egy asztal talpának az oszlopra hegesztése egyszerű feladatnak tűnt még nekem is. Ha találkoztunk a vetemedés kifejezéssel, arra gondolhatnánk, hogy mivel hő hatására a fém tágul, majd karomszerűen a talaj felé hajlik.

image1.jpg

Dehogy! A fém zömül - olvashatják majd lentebb és emiatt maga felé húzza a talp széleit. Hintaasztal, hintaszék, hintapad lesz a végeredmény, ha nem vigyázunk. Utólag már nehéz egyenesre kalapálni. Szakirodalomhoz fordultam tehát és egy régi hegesztési könyv tanácsait osztom meg önökkel. Mindenki nyugodjon le, a zártszelvény 1980-ban pont úgy vetemedett, mint manapság, azaz aktuális és időszerű ma is.

A hegesztéskor keletkező forró folt jelentősen megnyúlna hossz- és keresztirányban, de a környező - hidegebb és viszonylag merev - részek ezt nem engedik. így ez a „befalazott” folt - képlékeny lévén: zömül. A bajok akkor kezdődnek, amikor a hőforrás továbbhalad. Ezek a részek ugyanis kihűlvén összehúzódnának, de a környezetük ebben ugyanúgy akadályozza őket, mint a tágulásban. Ennek következtében a már nem képlékeny anyagrészben igen nagy belső húzófeszültségek ébrednek a varrat hossz- és keresztirányában, amelyek alakváltozást (elhúzódást, vetemedést) is okoznak.

image5.jpg

Az ábrákon a varratzsugorodások három változata látható:

zsug.jpg

vetemned1.gif

- a hossz- és kereszt zsugorodás, amely kivétel nélkül minden hegesztett varratban létrejön,
- a szögzsugorodás, amely a 4 mm-nél vastagabb ún. durva lemezek tompa varratának és sarokvarratának hegesztésekor alakul ki (finomlemezekben ugyanis a vastagságirányú hőmérsékleteloszlás egyenletes).

Megelőzésének legkézenfekvőbb módja az előhajlítás, ill. előfeszítés. Ha a hegesztendő részeket húzó feszültség terheli - mint az ábrán -, akkor lényegesen kisebb a vetemedés.

zsug2.gif

A hegesztési zsugorodás megelőzése


A hegesztési sorrend szerkezetek hegesztésekor azért lényeges, mert ezzel a belső feszültségek felhalmozódása, esetleg javíthatatlan vetemedés elkerülhető. A hegesztési sorrend megtervezéséhez egyszerű, minden esetre érvényes szabályt nehéz megfogalmazni. Legfeljebb azt lehet mondani, hogy a hegesztés iránya mindig oda mutasson, ahol még szabad (össze nem hegesztett) anyagrészek vannak, amelyek még el tudnak mozdulni. A varrat zsugorodását így akadályozzák a legkevésbé. A sorrend akkor jó, ha ezeket a viszonyokat a legtovább fenn tudjuk tartani.

vetemned3.gif

 Példa a helyes  hegesztési  sorrendre

Egyes esetekben azonban ez az alapszabály sem igaz. Egyszerű szerkezetekben (pl. T-tartó) - nyugodtan kockáztatható a maradó (belső) feszültség azért, hogy a hegesztés miatt a munkadarab ne görbüljön el. Ennek klasszikus módszere az ún. ráklépéses hegesztés. Ugyancsak ajánlatos az alapelvvel ellenkezőleg eljárni, ha azt akarjuk elkerülni, hogy az összeállított és gondosan bemért szerkezetünk mérete a hegesztés közben megváltozzon. Ezek és a hasonló módszerek a ház körüli szerkezetek hegesztése alkalmával gyakran célravezetőbbek, mint az alakváltozások megengedéséből következő elméleti hegesztési sorrend.

vetemned6.gif

T-tartó ráklépéses hegesztése a lehető legkisebb vetemedés céljából. A szakaszok hossza 50...200 mm

Összefoglalva, a következő tanácsok adhatók:
1.) Törekedjünk arra, hogy a már kész méretre összeállított szerkezeten a lehető legkevesebbet kelljen hegeszteni. Ez úgy érhető el, hogy amit csak lehet, még összeállítás előtt meghegesztünk. 2.) A részegységek hegesztéséhez alkalmazzuk az alakváltozások megelőzésének módszereit: az előhajlítást, előfeszítést, ráklépéses hegesztést. 3.) A szerkezet készre hegesztéséhez válasszunk olyan sorrendet, hogy az alakváltozások lehetőleg akadályozva legyenek.

image7.jpg

Példaként a hegesztési sorrendre legérzékenyebb lemezmező hegesztésének legkedvezőbb és legrosszabb hegesztési sorrendje látható. Ebben az esetben a vetemedés megakadályozása nagyon nehéz egyengetési műveleteket igényelne.

vetemned5.gif

Lemezmező hegesztési sorrendje

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9912085643
süti beállítások módosítása