Fapolcok házilag: alapanyagok

2017.01.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

fapolc01.jpg

Minden barkácsmunka alfája és ómegája a jó alapanyag és a hibátlan szerszámok. Ezek a siker garanciái, és hozzájárulnak ahhoz, hogy munkánk is élvezetes legyen. De mi a különbség az egyes faanyagok között? A következőkben a kereskedelemben legkönnyebben elérhető táblásított fenyő és bükk, valamint a rétegelt lemez tulajdonságait mutatjuk be.

Táblásított fenyő (erdei és lucfenyő)
A táblásított fa első pillantásra alig különbözik a tömör fától. Itt megmunkált deszkákból készítenek ragasztással táblákat. Ez teszi stabillá ezt az anyagot és ettől néz ki szépen. Mind a luc-, mind pedig az erdei fenyőből készített táblák könnyen megmunkálhatók bármilyen géppel és szerszámmal.

fapolc22.jpg

Éppúgy egyszerű őket a szokásos kötőelemekkel, a hengeres és lapos tiplivel összefogni. Nagy előnyük, hogy mindenütt kaphatók – ráadásul kedvező áron. Míg az erdei fenyőből készült anyag általában drágább, kinézetre csak kismértékben különbözik a lucfenyőtől. Mivel a faanyagok tömege kicsi, könnyű a munka a nagyobb darabokkal is.

fapolc23.jpg

Munka közben ügyelni kell arra, hogy a szerszámok mindig élesek legyenek, főleg a fűrész, a maró, a fúró, mivel a fenyő könnyen töredezik, felszakad. Ügyeljünk arra is, hogy tiszta felületre és gondosan helyezzük le a faanyagot, mivel nagyon puha, és könnyen karcolások és benyomódások keletkeznek a felületen. Ha vízzel érintkezik, a felületi rostok teleszívják magukat nedvességgel, ami vastagsági különbséget okoz és a széleket is károsítja. A fenyőtáblákon előforduló, a külcsínt rontó kisebb hibák eltüntethetők, ha nedves ruhával enyhén megdörzsöljük a felületet.

Táblásított bükk
A táblásított bükk, éppúgy, mint a fenyő, majdnem mindenütt megvásárolható. Többnyire vöröses színéről, tűszerűen vékony erezetmintájáról ismerhető fel, nagy szilárdságú és minden szokásos szerszámmal megmunkálható. Mivel a bükk az ún. kemény fák közé tartozik, megmunkálás közben kisebb a veszélye a hátoldalon keletkező benyomódásoknak. A bükk előnye a kötések szilárdságában is megmutatkozik.

fapolc26.jpg

Nagy tömörsége következtében csavarokkal, köldökcsapokkal, lamellókkal stb. kiválóan köthető. Így könnyen újra összeállíthatjuk a bútorokat (pl. költözés után), anélkül, hogy a kötések kilazulnának. A bükk nem duzzad meg azonnal, ahogy vízzel kapcsolatba kerül, ezért a rövidebb idejű vízbehatás nem okoz különösebb elváltozást.

fapolc28.jpg

A bükk megmunkálása során az életlen szerszám zavaró fekete elszíneződést, égési nyomokat okozhat. Ezért kell ügyelni mindig arra, hogy éles legyen a szerszám. A bükk a fenyőhöz képest drágább.

Rétegelt lemez
Ez a táblalemez anyag vékony falemez-rétegekből áll, ez utóbbiakat egymásra merőleges szálirányban összeragasztják, ezért a rétegelt lemez éle váltakozva világos és sötét színű. Felülete vízzel és majdnem minden tisztítószerrel szemben ellenálló, továbbá garantáltan nagy terhelhetőség, szilárdság és alakhűség jellemzi.

fapolc24.jpg

Nagy előnye, hogy csak az élek igényelnek felületi kezelést, hisz a táblafelület bevonata felhasználásra alkalmas. Egyébként ennél az alapanyagnál a kötéseket ugyanazokkal a feltételekkel hozhatjuk létre, mint a bükk esetében. Az éles szerszám egyébként itt is ajánlott, különben a szélek felszakadoznak és berepedeznek. A felületkezelt felső réteg karcolásra érzékeny ezért ajánlatos tiszta, sima munkaasztalon dolgozni.

fapolc25.jpg

A rétegelt lemezt leginkább szakkereskedésekben szerezhetjük be. Az ára általában a fenyő és a bükk árához közeli. Az sem okoz gondot, ha nagyobb darabokra van szükségünk, hisz ez olyan táblalemez anyag, amely nagyobb méretekben is rendelhető.

Polckészítési tippeket nyújtó sorozatunkban Kim Marie Krämer: Fapolcok című kötetéből szemezgetünk a Cser kiadó engedélyével, s egyben ajánljuk is figyelmükbe, mert a könyv az egyszerű deszkától a késztermékig minden polc készítését végigköveti lépésről-lépésre, sok képpel. A pontos méretarányos rajzok és ábrák munka közben segítenek bennünket, hogy a munkánk eredménye a lakásnak praktikus és kedvelt darabja legyen.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9912124817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.01.17. 23:53:56

Tudom hogy nagyon szűk réteg aki hozzám hasonló torz ízléssel bír, de mi a helyzet az OSB-vel?

kkm.furdancs 2017.01.18. 07:21:47

@Untermensch4: Nagyon határeset stílbútornak :) Műhelybe abból készítettem polcrendszert, elégedett vagyok vele.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.01.18. 09:40:29

@Untermensch4: Az van, hogy az OSB sokféle lehet. A hivatalos gyártói sztenderd többféle ilyen lemezt ismer, más-más forgácsösszetétellel, és ennek folytán különböző felületi minőséggel. Nálunk persze általában a legolcsóbbat látjuk mindenhol, de van néhány fatelep, ahol azért a gagyit hanyagolják, és zömében jobb minőséget kínálnak, drágábban, persze. Ezek a lemezek igenis jók lehetnek építeni, belsőépítészeti célokra, vagy akár fix, beépített bútoroknak is. Nyilván meg kell találni azt a felületkezelési módot (valamilyen festést) ami a rusztikusabb felülethez jól megy. Valamint számolni kell azzal, hogy ezek a lemezek a gyári felületbevonás miatt normál diszperziós ragasztókkal nem ragaszthatóak, leginkább csavarkötést tudunk alkalmazni, és mindenképp kell valamilyen vázszerkezet hozzá, mert az OSB lemezek belső magja elég puha, nemigen tartja meg az él felől betekert csavart.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.01.18. 09:45:25

Még egy kiegészítés: A táblásított fenyőnél, meg általában az asztalos fenyőfűrészárunál mifelénk inkább a borovi a sűrűbben használt elnevezés/fafaj. Az erdei fenyő ritkábban bukkan fel, tehát ha minőségi, kicsit tömörebb, csomómentes anyagot keresünk, akkor a borovi a mi választásunk. Ez nehezebb is a hagyományos fenyő fűrészárúnál, és ránézésre, meg tapintásra is kicsit viaszosabb a felülete. Uff.

Untermensch4 2017.01.19. 07:47:33

@kkm.furdancs: @Thoreau: Azért kérdeztem mert amikor ruszrtikus lambériát csináltam vala osb-ből, két kisebb sarokpolc is kerekedett a leeső anyagból... mércém a történelem lészen, ha nagyondizájner csinálná akkor hűdestílusos lenne a neve. :)

kkm.furdancs 2017.01.19. 08:18:29

@Untermensch4: Lehet, hogy más OSB lapokra gondolunk. Amit én vettem, az műgyantával összeragasztott és préselt fahulladék kitapinthatóan és persze láthatóan durva felülettel, ami rojtosan fűrészelődik. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.01.19. 08:55:52

@kkm.furdancs: No ige, de hát épp ez a mókás benne, szép rusztikus felületet ad. Az élét meg azért meg lehet csiszolni, illetve jó körfűrészlappal sima lesz a vágás. Persze a XXXVIII. Lajos korabeli intarziás komód tetejét nem ezzel kell helyettesíteni, az igaz. :)

Untermensch4 2017.01.19. 22:44:17

@kkm.furdancs: Ez is kb olyan... :) Nekem pont ez a durva felület tetszett meg amikor egy egész szobát láttam ezzel beburkolva. Két beépített szekrény helyét "béleltem ki" vele. Az egyik tapétázva is lett, terméskő mintás tapétával. Egyébként a terméskő és egyes téglafal-felületet utánzó burkolóanyagok is durva felületűek... :)
A rojtosan fűrészelődés problémáját a lambéria-elemeknél úgy hidaltam át hogy eleve kiszámolt méretekre vágattam a boltban ahol vettem, nekik jó körfűrészük volt hozzá.

anonymouse. 2017.01.21. 08:03:37

Bútornál szóba jöhet még az MDF lap is. Ezeket főleg ajtófrontoknál használják, különböző mintákat szoktak bele marni, utána lefestik többnyire. faltol-falig.blog.hu/2012/03/21/mibol_keszulhet_a_butor_mdf_lap

zooltek 2017.01.21. 11:39:24

@anonymouse.: Az MDF (ha van pézz akkor HDF) az egyik legjobb anyag pl. a hangdoboz készítésére is. Persze a méretezés meg a csillapítás már egy másik szakterület, de az MDF-el nagyon jól lehet dolgozni, ebben tökéletesen igazad van.
süti beállítások módosítása