Off topic

2017.01.26. 16:57 | Írta: kkm.furdancs

dvözlet az aktuális poszthoz nem kapcsolódó kommentek oldalán! Itt minden kérdésre szívesen válaszolunk és ide írjátok a "posztoló hülye, az írás pedig hihetetlen inkompetenciáról tanúskodik" jellegű üzeneteket is.

3. téma: háztartási kisgépszerelők kincses dombja

Zooltek (s minden szakmabéli olvasó) ismered ezeket a raklapos hirdetéseket? Esetleg megfordult már fejedben, hogy vegyél egy vagon sérült (ami még lehet gyári új is) kisgépet és piacra dobd?

 

2. téma: láncok és polcok

 

img_1946.JPG

Levelet kaptunk Mr. Furdancs boxzsákos posztjára reflektálva, várjuk a segítő kommenteket.

"Sziasztok.
A bokszzsákos-hegesztett tartós posztjaitok kapcsán merült fel bennem az ötlet, hogy írok Nektek a hülye elképzelésemmel, hátha tudtok tanácsot adni.
Az az elborult vízióm támadt, hogy az irodába szeretnék egy steampunk stílusú láncból készült polcrendszert.
Az iroda egy családi ház alatt van, a garázsszinten. Nem szuterén, hanem rendes földszint. Fölötte van 1+1 szinten a családi ház. 240 a belmagasság. (Nem olyan régi a ház, 30-50 éve épülhetett. Ezt azért írom, mert fogalmam sincsen olyan dolgokról, hogy milyen lehet a plafon, a födém, a szerkezet, stb.)

A polcrendszer a plafonról lógna le, a földig. Kb 80-100 centi szélesre gondoltam, és 25-30 cm mélyre. A láncokat bilinccsekkel, vagy drótkötéltartókkal csatolnám össze. Csin'ltam egy hevenyészett látványtervet, amin a vázat láthatjátok, remélem érthető az elképzelésem. Polcoknak kezelt tölgy vagy fenyő deszkákat gondoltam. Ilyen stílusban lesznek az asztalok is, amiknek nem lesz lábuk, hanem ugyanilyen láncok tartják majd a plafonról lelógva. (Azért a falhoz oda lesznek rögzítve, hogy ne hintázzanak a mekintosok a bazi nagy monitorokkal.)
Könyveket, mappákat, irodai biszbaszokat tartanánk rajta, szóval kéne bírnia a strapát.

Kicsit elbizonytalanodtam, ezért gondoltam, hogy írok Nektek.
Készíthető/kapható olyan elem, amivel fel lehet fogatni ekkora teherbírású tartót lánconként 4-6-8 csavarral? (A bokszzsáktartó 15x15-ös volt, és 4 csavarral volt rögzítve. Ez lehet 30x30-as is, és akár 8 csavarral is rögzítve lánconként.)
Szerintetek kivitelezhető?

Válaszotokat előre is köszönöm.
Sziasztok, további sok sikert a bloghoz.
István"

1. téma: az elromlott mosógép

 

xxxxy.jpg

Első téma Zoolteknek szól. A csapágytartó felső részén láthatod a "hengert" amiről azt írtam, hogy miatta nem lehet letekerni a csapágyházat. Elfelejtettem mondani, hogy a tengelytartó nagy csavar megforog a valószínűleg levált tengellyel együtt. 12000 forintért tervezem meghirdetni a komplett mosógépet, minden más működik rajta. Reális?

xyy.jpg

Ez pedig egy kis tengelymorzsa :)

111.jpg

Fehér trikókat mostunk aznap. Vajon mi lett velük? A kérdés költői...

106 komment Címkék: offtopic

A bejegyzés trackback címe:

http://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5612456497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

58múltam 2017.04.27. 12:23:50

@SomiTomi: hogy értsem azt, hogy a feszültség iránya kétszer változik 1 periódus alatt? Mondjuk, indulok a pozitív csúcsnál. Csökken a negatív csúcsig, majd nő a pozitív csúcsig, Ez 1 periódus. Hol hibázom?
Üdv, KL

igazi hős 2017.04.27. 13:26:08

@58múltam: "Hol hibázom?" Matematikusul fogalmazva: inflexiós pontból indulsz és nem számold bele. Indulj a 0-tól és egyértelmű lesz. Vagy rajzolj egy hosszabb szakaszt.

58múltam 2017.04.27. 13:56:51

@igazi hős:
Hát nem a 0-nál van az inflexiós pont? Első deriváltnak szélsőértéke van.
SinX ' = CosX
CosX pedig 0-nál maximális.
Megint a kérdés: hol hibázom?

Amúgy, ha 0-ból indulok, akkor
0 -> +Ucsúcs nő, +Ucsúcs -Y -Ucsúcs csökken, -Ucsúcs -> 0 nő.
Akkor 2 x nő, 1x csökken? Természetesen nem, mert az első szakaszt 2 félbe vágtam.
Hosszabb szakasznál még egyértelműbb.
Régen tanultam matematikát, lehet, hogy elkeverek valamit?

58múltam 2017.04.27. 14:34:59

Az előzőben van egy elütés. Helyesen:

0 -> +Ucsúcs: nő, +Ucsúcs -> -Ucsúcs: csökken, -Ucsúcs -> 0: nő.

efi 2017.04.27. 16:52:59

öööö, itt furdancs.blog.hu/2017/04/26/villanyszereles_haromfazisu_valtakozo_aram
az utolsó előtti képen melyik is a fekete vezeték ?

kkm.furdancs 2017.04.27. 16:57:59

@efi: A barna :)
- Édesapám, mi ez?
- Vörös szilva
- De akkor miért kék?
- Mert még zöld :)

A barnával szerintem a számítástechnikai eszközök tápjával találkozunk, én legalábbis kivétel nélkül a PC-k hálózati csatlakozójában láttam ilyet. Viszont a falvezetékek feketék.

kkm.furdancs 2017.04.27. 17:00:12

@58múltam: Hát igen, az ember nem lehet egy Elon Musk polihsztor, hogy egyik kezével atomerőművet tervez, a másikkal bonsait nemesít. Ezért fordulunk megerősítés végett a szakirodalomhoz.
Köszi a részletesen kifejtett magyarázatodat 50/100 ügyben!

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2017.04.27. 18:22:25

@58múltam: Egyrészt a feszültség változásának irányáról (deriváltjáról) beszélsz (nő vagy csökken), nem pedig magának a feszültségnek az irányáról (előjeléről). Az általad leírtakból egyébként nagyon jól látszik, hogy egy perióduson belül két előjelváltás van: "indulok a pozitív csúcsnál. Csökken a negatív csúcsig [1], majd nő a pozitív csúcsig [2], Ez 1 periódus."
Másfelől meg ahogy már igazi hős említette, a feszültség pozitív csúcsánál a derivált pont nulla, és ezt a nullátmenetet sem a periódus elején, sem a végén nem számoltad.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2017.04.27. 18:23:45

@58múltam: Ez a fejtegetés a fázis rejtelmeiről viszont jó kiegészítés :-)

Untermensch4 2017.04.27. 18:48:17

@kkm.furdancs: A "henger"-hez nem lehetne ideiglenesen a csavar mellett odaheftelni egy fém erőkart?

kkm.furdancs 2017.04.27. 19:39:51

@Untermensch4: A "henger" egybeöntött része a mosótartálynak, így megakadályozza, hogy el lehessen fordítani a csapágyházat. Itt egy videó a leszedésről, most bukkantam rá.
youtu.be/iPhPQaqv2n0?t=3m40s

Tehát csak ki kell feszegetni a műanyag csapágyházat. Próbáltam, mikor még mélt a remény, hogy csak a csapágy morzsolódott el, de nem akartam eltördelni szegény megfáradt alkatrészt. Azóta pedig kiderült, hogy javítása gazdaságtalan a dobcsere miatt.
Viszont pont ezért nem tart vissza semmi az erőszakosabb megoldásoktól. Majd jelentkezem! :)

Itt pedig egy jó cikk a csapágycseréről:
www.haztartasigep.netlap.info/mosogep-csapagycsere-csapagyazasa-szereles/
"Az elmúlt években kezdett hódítani az a jelenség, hogy a gyártók a külső tartályt teljesen lezárják. Általában a külső tank közepe táján hegesztéssel zárják le – ha ilyen megoldással találkozunk a mosógépeknél vagy mosó-szárítógépnél, nem tudjuk kicserélni a csapágyakat, szimeringeket, mivel nem férünk hozzájuk."

kkm.furdancs 2017.04.27. 19:41:55

@kkm.furdancs: Na még egyet:
www.youtube.com/watch?v=bgjdPL3mYMg

Feliratos néma film a korábbi típus csapágycseréről. Annál nehézkesebb volt a levétel, elismerem.

58múltam 2017.04.27. 21:31:22

@SomiTomi:
Bevallom, hogy nem teljesen értem, amit írsz.
Mi az, hogy a feszültség iránya? Nálam a feszültség(különbség)nek nagysága van, meg előjele.
Az egész diskurzus onnan indult, hogy azért 50 Hz, mert 100 x változik a feszültség iránya. Nekem ez nem világos. A feszültségnek van abszolút, és előjeles értéke. A 100 V az lehet a 0-hoz képest +100, vagy -100, és a fénycsőnek, meg az izzónak mindegy, De már egy mágnesnek, motornak nem! Mármost nekem a +100 V-tól a -100 V-ig a feszültség csökken, és ha a "feszültség iránya" ezt jelenti, akkor az egyféle: csökkenő. Ha azt akarja valaki mondani, hogy a hálózati 50 Hz azt jelenti, hogy a feszültség abszolút értéke másodpercenként 100 x éri el a csúcsértékét, akkor az igaz.
Ha viszont a feszültséget vektoros jelenségnek értelmezzük, ami egy nagyon szemléletes kép, akkor azonnal minden a helyére kerül, mert egy perióduson belül a feszültség minden pillanatértékéhez más nagyságú és irányú vektor tartozik, és nincs tere a periódusonkénti 2 értéknek. Azért 50 Hz, mert a feszültségvektor másodpercenként 50 x mutat ugyanoda.
Az eredeti cikkben egy rendkívül pongyola, és részben hamis állítás van, de értjük, éppen erre a vektoros képre utal. A hozzászólásomban adtam egy talán szerencsésebb megfogalmazást.

A deriváltat csak azért említettem, mert "igazi hős" csacskaságot írt az inflexiós pontról, neki válaszoltam. Más okból nem deriváltam a színuszt, és azt sem értem, hogy a Ucsúcs-nál mit kéne számolnom, mit hagytam ki, mit befolyásol az, hogy az első derivált ott 0, ami egyébként kétségtelenül igaz. Nem a feszültség változásának irányáról (deriváltjáról) beszéltem, ahogyan állítod. Viszont itt megértettem, miból ered a félreértésed. Azt írod: "a feszültségnek az irányáról (előjeléről). Az általad leírtakból egyébként nagyon jól látszik, hogy egy perióduson belül két előjelváltás van." Azt hiszem, te arról a képről beszélsz, amikor az állandó állapotú hálózatokat leíró csomóponti egyenletekben a feszültséget egy nyíllal jelöljük, mely fölfelé mutat, ha pozitív, és lefelé, ha negatív feszültség van az adott pontban. Akkor viszont a teljes pozitív félperiódusban ez a nyíl mindig fölfele mutat, a negatívban pedig mindig lefele. Előjelet a nullátmeneteknél vált, azokból 2 van, és egy perióduson belül csak egyszer vált pozitívból negatívba, a másik átmenet negatívból pozitívba történik, tehát megint nem sérül a mondás, hogy 50 x mp-ként.

Még egyszer: a feszültség a pozitív félpriódusban 5 ms-ig nő, azután 5 ms-ig csökken, majd a csökkenést monotonon folytatja a negatív félperiódusban 5 ms-ig, végül 5 ms növekedéssel eléri a kiindulási értéket (0). Gondolom, nincs vita köztünk abban, hogy mondjuk +200 V-tól -200 V-ig történő változást csökkenésnek kell nevezni, és a feszültségnek csak az abszolút értéke fog hol csökkenni, hol nőni.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2017.04.27. 23:54:07

@58múltam: Bevallom, nekem nem egészen világos, miért jelentené a "feszültség iránya" a feszültségváltozás irányát? Lehet valóban nem szerencsés váltakozó feszültséggel kapcsolatban alkalmazni az egyenfeszültségű hálózatokban megszokott képet, amiben a feszültséget jelölő nyíl a magasabb potenciáljú pontból az alacsonyabb felé mutat. De szerintem nem annyira furcsa gondolat (az amúgy valóban szemléletes vektoros értelmezést figyelmen kívül hagyva) ez alapján használni a feszültség iránya kifejezést.
Mellesleg szerintem igazi hős nem írt csacskaságot, de ezt meghagyom neki...

zooltek 2017.04.28. 06:41:46

@kkm.furdancs: "Az elmúlt években kezdett hódítani az a jelenség, hogy a gyártók a külső tartályt teljesen lezárják. Általában a külső tank közepe táján hegesztéssel zárják le – ha ilyen megoldással találkozunk a mosógépeknél vagy mosó-szárítógépnél, nem tudjuk kicserélni a csapágyakat, szimeringeket, mivel nem férünk hozzájuk."

Na ez konkrétan nem igaz. Többet is javítottunk már. Ők azért nem férnek hozzá a csapágyakhoz, mert nem találták meg a módját :) De tényleg ótvar nagy munka, az ember nem szívesen geccsel vele.

58múltam 2017.04.28. 10:31:11

@SomiTomi:
Köszönnöm a visszaigazolást, eszerint eltaláltam, mit értettél irány alatt. Megértem az érvedet, de tudomásom szerint a villamos hálózatanalízis nem használja ezt a fogalmat.
Utólag sokszor végiggondoltam az inkriminált mondatot az eredeti posztban, abban igazat adok neked, hogy következhet belőle az, amit írtál, akár azt is lehet mondani, hogy annak a megfogalmazásnak a 100-szori "irányváltás" lehet a folyománya. Ebből is látszik, milyen rossz meghatározás.

"igazi hős" az Ucsúcs pontra mondta, hogy inflexiós pont, Ez volt a csacskaság.

58múltam 2017.04.28. 12:55:46

@zooltek: Igen, láttam a szerelő telephelyén, hogy az eredeti hegesztés-ragasztás helyén körbevágták az üstöt, elvégezték a csapágy- és szimmeringcserét, majd - mivel az üst PVC-ből készült - szokványos forrólevegős, pálcás hegesztéssel összehegesztették az üst két felét. Hát valóban, nagyon szép és jó mosógépnek kell lennie, hogy megérje a bíbelődést...

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2017.04.28. 14:18:09

@58múltam: Jogos, tulajdonképpen kevertem a fogalmakat.

kkm.furdancs 2017.04.28. 16:15:39

@zooltek: " nem tudjuk kicserélni a csapágyakat, szimeringeket, mivel nincs kedvünk hozzá" :)
Megjött az új gép. Nagyon finom járású kis szerkezet, már megérte kicserélni.
www.mall.hu/szabadonallo-eloltoltos-mosogep/indesit-iwsc-51051-c-eco-eu

kkm.furdancs 2017.05.01. 18:57:59

A láncos poszthoz: ezt válaszoltam.

"Szia és kösz, hogy megtisztelsz a bizalmaddal.
Mr. Furdancs nagyon komolyan vette a felerősítést, akár egy elefántot is ráakaszthatnánk a szerkezetre :)
Mindamellett függőlegesen felfúrni a mennyezetbe nehézkes - főleg túlméretezett csavarszámmal - helyedben a falba fúrnék és a polc külső élétől a felerősítésig vezetve egy láncot rögzíteném. Így elég két csavar, amire ráadásul nyíróerő hat, nemcsak a tiplik szorítóereje. Másrészt így finoman tudnád szabályozni a polc dőlésszögét, az alsó rögzítéssel pedig elkerülhető lenne, hogy nekikoccanás után oldalra lengedezzen. Mindezek persze arra az esetre érvényesek, ha a falra akarod tenni a polcrendszert.

Egy idézet: "A tömör betonban való rögzítéshez a nagyszilárdságú fém dübelek és ragasztott dübelek egész tárháza áll rendelkezésre. A veszélyt a mennyezeti rögzítésnél az jelentheti, hogy rögzítő elemünk alul, a betonnak az ún. húzott zónájába kerül, ami a terhelés hatására kihajlik. A beton rideg anyagtulajdonságai miatt nem képes a húzóterhelések felvételére. Ezt a feladatot a belső acélrácsozat veszi át, az acélrudak károsodás nélkül nyúlnak. Ezt a megnyúlást a beton nem képes követni, ezért - szabad szemmel alig látható - megszámlálhatatlanul sok repedés keletkezik. (Maximálisan megengedett repedésszélesség 0,4 mm.) Az előbbiek alapján beszélhetünk a repedéses húzott zónákról, melyek a rögzítéstechnikában nagy fontossággal bírnak."

Steampunk legyen ám, tehát színezett, csavart láncot ajánlok, polcanyagnak pedig 30 centis, hossztoldott fenyőt. Olcsó és nem vetemedik. Pácolva és lakkozva vagy pedig lazúrfestékkel színezve.
www.rappaicsavar.hu/lancok
www.zatik.hu/hu/catlist/polcok_polc_epites/polclapok/fenyofa_polclapok

A mennyezetről lógó asztalon azért elgondolkodnék.
Szép napot! Tisztelettel: kkm"

zooltek 2017.05.01. 20:26:25

@kkm.furdancs: Bakker, ez a második link a fenyőpolcokról komoly? Én ilyen négyzetméter árért kompletten megtervezek, leméretezek és legyártok egy autohifi mélyládát MDF-ből!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.01. 21:10:56

@SomiTomi:

Egy villamosmérnök és szerénységem a poszt megjelenésének estéjén már jeleztük a hibát privát üzenetben, Mr. Furdancs pedig már másnap reggel dicséretes gyorsasággal javította.

kkm.furdancs 2017.05.02. 06:36:05

@zooltek: Szerintem ennyiért árulja mindenki, az OBI is. Igaz, hogy az építési fűrészárú 6x000 Ft körül van köbméterenként, de azok nem hossztoldott, gyalult alapanyagok, hanem 4 méteres szálban árult, de legalább természetes anyag. Van, aki a természetest szereti, staempunk célokra pedig nem is tudnék mást elképzelni :)

zooltek 2017.05.10. 06:02:10

A villanyszerelés: biztosítékok poszthoz: nem vagyok villanyszerelő, a hálózatokhoz még úgy sem értek, de a vezetékek keresztmetszete és a terhelhetőség ábra sztem pontatlan. Gondolom, hogy nem csak a keresztmetszet határozza meg a terhelhetőséget, hanem az is, hogy a vezeték réz vagy alu, sodrott vagy tömör. Amit tudok, hogy az 1mm2-es sodrott réz 10A-t bír el, a másfeles 16-ot. És hogy a házban 2.5mm2-es a gerinc, 25-ös automatákkal. Egy villanyász világosítson fel legyen szíves.

villanyember 2017.05.10. 07:45:49

@zooltek:

Az a táblázat csak tájékoztató jellegű. Nagyjából igaz, rézvezetékre. A vezetékterhelhetőség egy bonyolult, sokismeretlenes egyenlethez hasonlítható. Sok-sok oldalon taglalható a különféle beépítésekre vonatkozó terhelhetőség. Befalazva, szabad légvezetékként, nyitott vagy zárt kábelcsatornában, hány vezeték fekszik egymáson, milyen a helyiség hőmérséklete, függőleges vagy vízszintes a nyomvonal...Ökölszabály: ha bizonytalan vagy, válassz egy nagyobb keresztmetszetet. Láttam már tecsós kínai lengőhosszabbítót amire ráírták hogy 16 A. A koma egy olajsütőt akasztott rá, aztán elolvadt. Szerintem még 0.5-ös se volt benne a derót. Viszont ha belenézel egy mai autóba, elképesztően vékony vezetékekkel találkozol és mégis működik.

scsaba1 2017.05.10. 09:34:43

Most mi ez új rendszer, hogy egyes posztok kommentelhetők, mások meg nem? Valamiről lemaradtam?

kkm.furdancs 2017.05.10. 11:44:56

@scsaba1: Szia! Csak a villanyszerelősök nem. Illetve igen, csak nem alatta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.10. 12:10:11

Ha már offtopic a téma, na meg villanyszerelős is:

Koronafúróval (dobozfúró) akarok helyet fúrni aljzatoknak stb. téglába. A fúrókalapácsot ütésre állítsam vagy csak simán fúrjon?

Köszönöm a segítő válaszokat.

villanyember 2017.05.10. 13:18:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem szoktam téglát ütvefúrni, csak ha esetleg akad valami salakos részen. Koronafúróval téglába simán megy, de kipróbálhatod ütve is. Szerintem nem lesz gyorsabb, csak agyrázkódást kapsz tőle. Sima vídiás fúróval is jobb ütés nélkül, mert a lyukacsos téglát teljesen szétveri. A trükkje az, hogy ugyanúgy kell köszörülni, mint a sima fémfúrót aztán megy mint kés a vajba. A koronafúrónál azért kapaszkodj meg, mert hamar kicsavarja magát ar ember kezéből. Ha elérted az aljával a falat, egy vasat dugsz a lyukba és kitöröd a téglát. Ha még utána lesz vakolva, csak tömd ki papírral, a dobozt meg csak akkor bele, a a kűmérges levonult!

kkm.furdancs 2017.05.10. 15:42:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szia! Csak fúró üzemmódban tudom elképzelni, vékony acélból van az. A másik kezeddel a porszívót tartsd :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.10. 17:53:04

@villanyember:
@kkm.furdancs:

Köszönöm a tanácsokat.

A porszívót férjuram fogja tartani, de ő is a másik kezével. Az egyiken eltört a csuklója, még nem terhelheti. Ha meg nem bírom megtartani a fúrókalapácsot, akkor a koronafúrót befogatom a fúrógépbe, az könnyebb és a fordulatszáma is állítható, míg a fúrókalapácsé sajnos nem. Kipróbáltam, az SDS szárat még éppen be lehet fogatni a tokmányba.

jagger3 2017.05.10. 18:22:33

Kedves Furdancs!
Az üvegcsöves olvadóbiztosító szokásos megnevezése "Wickmann-féle biztosító"
míg a porcelán biztosító iparban használatos szakszerű megnevezése "Diazed rendszerű olvadóbiztosító".
Így célszerű megnevezni, vagy legalább kiírni ismeretterjesztő jelleggel, hogy mi is a becsületes neve ezeknek a védelmi berendezéseknek.

zooltek 2017.05.11. 04:28:04

@villanyember: Köszi a felvilágosítást. A tacskós hosszabbító valóban gyilkos egy jószág. Egy nő hozott egy vadonatúj 30m-est, hogy nem megy vele a fűnyírója. Rápróbáltam, a kapcsolóba csatlakozó lengődugaljnál 10 centit visszaégett. De rendszeresen hoznak gépeket, hogy rossz, nálunk kipróbálva jó, aztán kiderül, hogy téglaszínű hosszabbítóról használják. A legjobb (és többször is előfordult már), amikor hegeszteni akarnak róla, aztán cipelik be hozzánk az öreg dögnehéz Hetrát, hogy nem veszi az ívet.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A sima fúrás tökéletes. A sima fúrógép nem. Azon a ráírt teljesítmény csak maximális fordulaton jelentkezik, az meg ugye nem jó a koronafúrónak. Kis fordulaton meg nincs erő, a fúrógép könnyen elfüstölhet. És mint tudjuk, az elektromos gépek füsttel működnek. Ha kijön belőle a füst, utána már nem megy.

villanyember 2017.05.11. 07:41:11

@kkm.furdancs:

Nem tudom, neked milyen van, az enyémen a vídiafogakat kb. 3 mm vastag acélfazék tartja.
Olyan tanácsokat meg ne adj már szegénynek hogy félkézzel a porszívót tartsa! A koronafúróhoz néha még a két kéz is kevés.

.@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A 13 mm-es tokmányba tényleg be lehet fogni az SDS plus szárat, de a három pofa éppenhogy megtartja a vájatok miatt. Még egy sima fúrót se nagyon tart meg, nemhogy a koronát. Én 72 mm átmérőjűt használok, akkorákat ránt, hogy majdnem kiveszi a gépet a kezemből.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.11. 13:17:53

@zooltek:
@villanyember:

"És mint tudjuk, az elektromos gépek füsttel működnek. Ha kijön belőle a füst, utána már nem megy."

Én ezt eddig még csak a processzorral hallottam, de jogos, amit írsz.

Akkor marad az eredeti terv, fúrókalapács sima fúrás üzemmódban.

Thoreau · http://klubkoncert.com 2017.05.11. 17:51:11

@kkm.furdancs: @zooltek: 4-5000 körül van négyzetmétere a 18-20 mm vastag táblásított borovinak, persze a minőség sokat számít, lehet kkal drágább is, ha tényleg csomómentes.

Thoreau · http://klubkoncert.com 2017.05.11. 17:52:19

Én most erre a cégre vagyok rákattanva, mondjuk itt vannak egy utcányira, ez is sokat számít...
www.skandinavfatelep.hu/tablasitott_borovi_lapok_.html

zooltek 2017.05.16. 20:13:51

@kkm.furdancs: "Ha majd Extol dolgot hoz a postás, azt is megírom :)"

Na ezt a leendő posztot már előre szívesen fikáznám :)

1. történet (mai):
Extol fúrókalapács, elhozták, hogy összetört a forgórész hátsó csapágya. Na annak pont semmi baja nem volt, de az első csapágy sz@rnak ment, így ledarálta a forgórész fogas meghajtását, de beledörzsölt az állórészbe is, az is leégett, emiatt megment a 2 szénkefe is. Tehát a javítás többe kerülne, mint a gép újonnan, de forgórészt amúgy se kapni hozzá.

2. történet (2 éves történet, Extol 115mm sarokcsiszoló):
Delikvens: -Főnök, tegnap vettem ezt a gépet, egy percet nem ment, oszt füstöl!
Főnök: - Hát vidd vissza, ahol vetted!
D: - De nincs meg a blokk!
F: - Akkor ott a kuka, dobd ki!*
D: - Há' de most vettem!
F: - Vegyél egy rendes gépet, minek veszel ilyen kínai sz@rt?
D: - Amire nekem kell, arra jó!
F: - Dehát most mondtad, hogy nem ment egy percig se!
D: - ...

*ez egy 3000-ért kapható Extol 115-ös sarokcsiszoló. Egy forgórész tekercselése ~5000-től kezdődik, tehát tényleg kuka.

kkm.furdancs 2017.05.16. 21:12:49

@zooltek: Zooltek, Zooltek, tele vaqyunk Extol posztokkal, nem vetted még észre? :)
Ma ért ide a Fieldmann FZS 3020-B Bozótvágóm, ami egy MTD 600-ast vált fel. Combosabb masina, egyenes hajtórúd és vágólap hozzá. Kell a heveder, mert kényelmetlen simán kaszálgatni vele. Nem volt drága.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.17. 08:44:23

@kkm.furdancs:

Na jó, ha nálatok nincsenek olyan 3 méter magasra is megnövő, kicsit a nád szárára hasonlító gazok, mint itt az udvarban, akkor elég lesz. ;) Sajnos a nevét nem tudom.

Más már igen korán lekaszálja őket, mi viszont még jó ideig megtartjuk, télen jó lesz alágyújtósnak.

Thoreau · http://klubkoncert.com 2017.05.17. 08:58:15

@kkm.furdancs: Te bele mertél vágni egy 30 ezres fűkaszába? (Mármint a megvételébe, úgy értem.) Én meg itt tökölök (miközben a gaz 10 centit nő naponta) mert még az 50 ezres ALKO-kban sem bízom igazán, azon sakkozok, hogy össze tudjak kaparni egy százast a Husqvarna vagy a Stihl alap gépére. De lehet hogy túllihegem a dolgot, nem tudom... :/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.17. 09:59:10

@Thoreau:
@kkm.furdancs:

Mi a véleményetek elektromos fűkaszáról? Csak mert nekünk is hamarosan vennünk kell egyet, nem költséghatékony mindig mással nyíratni a gazt.

Azt gondolom, hogy villanymotorral sokkal kevesebb a hibalehetőség, de nem értek ehhez a témához.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.17. 10:00:01

"és ide írjátok a "posztoló hülye, az írás pedig hihetetlen inkompetenciáról tanúskodik" jellegű üzeneteket is."

:DDD

kkm.furdancs 2017.05.17. 11:39:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Thoreau: Már mindent értek, a fűkaszára vonatkozott a kérdés.
Három óra kaszálgatás után (egy jó nagy darabot nem művelek meg idén és az esős idő is rendesen megnövesztette a gazokat) álítom, az MTD600-nál, 27000 forintért jó választás.
2,4 mm damil megforgatni (pláne a bozótvágó vágófejet) azért kell kis kotta, simán teljesíti. Kicsit nehezebb vele célozni, mint a görbe szárú szegélynyíróval, de ez a tömeg > heveder miatt érthető is. Egyszerre nagy ívben lehet kaszálni. Egy tervezési hibára figyeltem fel, a damildob és a tengely között van akkora távolság, hogy a szívós, csak félig lágyszárú növények (pásztortáska, a kalászos izé, ami mindenbe beleragad) hajlamosak felcsavarodni a tengelyre.
Kényszerűségből kipróbáltam: 2 mm damillal még jobban vág.

Az MTD 30000 Ft volt 7 éve. Szerény kis életét évekig hosszan tartó, nagy erőfeszítésekkel élte le a karbantartás teljes hiánya mellett. 7000 Ft javítási költség rakódott élettartamára, gyertyát soha nem cseréltem benne. Kb 7000 forintért fogom eladni. Tehát évi 4200 Ft volt az amortizációja (a bácsi 4-5000 forintért nyír egy alkalommal a szomszédoknak).
A precizitása nem számít, mint egy gyalunál mondjuk, nem közmunkás/kertész igénybevételnek van kitéve. Nos, ekkora (jelentősen lecsökkent) kihasználtság mellett eszembe sem jutna igazán márkás terméket venni.

Elektromos kapálógépet, fűkaszát soha. Szerintem.

Thoreau · http://klubkoncert.com 2017.05.17. 11:39:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát, szerintem az a városi fűhöz való. Nekem van egy ALKO elektromosom, és működik is, pedig már rég megvan. Nem damillal használom, hanem fix pengékkel, mert erre a gépre volt ilyen opció, igaz, műanyag pengéi vannak. A füvet szépen vágja is, de itt vidéken valóban igény van az 1-1,5 centis, szinte fás szárú gyomnövényzet, magról nőtt meggyfák, bodza vágására is, és ahhoz ezek az elektromosak kevesek már. Lehet hogy vannak profibbak is, de akkor is ott a vezeték kérdése, amit bizony könnyű elvágni, másrészt simán beleakad mindenbe, amibe csak tud. Szóval én elektromos gépet csak amolyan városi-kertvárosi, viszonylag szépen füvesített kerthez vennék, oda is csak akkor, ha mondjuk egy 10 méteres hosszabbító elég, ha ennél nagyobb a kert, akkor már útban lesz a kábel.

Thoreau · http://klubkoncert.com 2017.05.17. 11:43:53

@kkm.furdancs: Értettem. Akkor az ALKO lesz talán mégis a befutó, erre tippelek, ez van a sarki boltban is, már volt a kezemben: www.al-ko.com/shop/hu/termekek/funyiras/benzinmotoros-kaszak/benzinmotoros-kasza-al-ko-bc-4125-ii-comfort.html

kkm.furdancs 2017.05.17. 11:44:57

Helyesen, bocs: 27000 forintért jobb választás az új gép

kkm.furdancs 2017.05.17. 11:50:31

@Thoreau: Tetszik. Én is elmentem volna 50000-ig is, de szembe jött a 32cm3-nál nagyobb teljesítményű, nagyobb benzintartállyal ellátott, ráadásul egyenes tengelyes példány, akkor miért ne spóroljak.

Ha eddig nem volt fűkaszád és csak szegélyt nyírnál, van különbség kényelmes használatuk között. Nagyon mókás (persze ellenkezőleg) tud lenni egy rosszul beállított hevederrel, robotként csapkodó ember. Úgy érzi kezelője, hogy méterrel magasabbnak kellene lennie +30 centis karokkal, mert valami mindig rövid :) Sok sikert hozzá.

kkm.furdancs 2017.05.17. 14:45:03

@Thoreau: Képzeld, micsoda véletlen. Az előbb kért meg a szomszédom, hogy nézzem meg az új fűkaszáját (pont ez a példány), mert nem indul. Kiderült, hogy a takarófedélnek álcázott, gumiból (!) készült gyertyapipa kicsit hátrébb csúszott és emiatt nem érintkezett. Nem szabad mindent alárendelni a formatervezésnek, ráadásul egy puha gumiból készült pipa számos hibalehetőségre ad okot. Egyébként jónak tűnik a gép. Adnak hozzá kesztyűt, kezdőszettet, azért is drágább.

kkm.furdancs 2017.05.17. 18:34:32

@kkm.furdancs: Tévedtem. Másodszorra sem indult el neki, ismét én rángattam egy sort a légelzáróval játszva. Egyszerűen szar, ne vedd meg.

zooltek 2017.05.18. 05:27:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem egy elektromos Makita van. Fél méter magasságig mindent visz, csendes, gyors. Csak damilos, pengét nem lehet rá tenni, ez hátrány. A hosszabbítót sem vágtam még el vele, nem összevissza rohangálok vele a kertben :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.24. 19:11:31

@zooltek:

Emlékszel még az árára? Makita lévén nem lehetett olcsó.

zooltek 2017.05.25. 04:59:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Már nem emlékszem pontosan, de olyan 40 körül volt.

SH4RK 2017.06.01. 12:16:08

"Lektorált és ellenőrzött tartalom olvasható, megvitatása nem aktuális."
A lektor olvassa el a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet 19.§ (5)-öt.

kkm.furdancs 2017.06.14. 14:27:13

Új téma! Háztartási kisgépszerelők kincses dombja
Zooltek (s minden szakmabéli olvasó) ismered ezeket a raklapos hirdetéseket? Esetleg megfordult már fejedben, hogy vegyél egy vagon sérült (ami még lehet gyári új is) kisgépet és piacra dobd?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.18. 10:13:36

Lenne egy kérdésem a tisztelt szakértőkhöz. Kerítésépítéshez akarok a betonoszlopok számára lyukat fúrni. Van is egy kézi lyukfúróm, de azt hiszem, ezen még kell igazítani. Így néz ki:

p1.picsto.re/1KAjg.JPG

Szerintem a sugárirányú bevágásoknál meg kell hajlítani a lemezt, de fogalmam sincs, milyen mértékben szükséges megtenni. Köszönettel fogadok minden tanácsot.

kkm.furdancs 2017.06.18. 15:15:28

Szia!
"A kivágott tárcsát sugárirányban réseljük fel, majd annak bal oldali élét ferdén, 20-30 fok között hajlítsuk le, a korong lapját pedig ezt követően fokozatosan hajlítsuk fel, mint egy menetet. A réshez közeledve fokozzuk az emelkedés mértékét. "
ezermester.hu/cikk-377/Kezi_talajfuro

kkm.furdancs 2017.06.18. 15:16:12

@kkm.furdancs: Majd mesélj a tapasztalatokról!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.18. 17:18:00

@kkm.furdancs:

Köszönöm, én is valahogy így gondoltam, csak a szögről nem volt halovány elképzelésem sem. Majd beszámolok az eredményről.

villanyember 2017.06.20. 06:27:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Semmi közöm ugyan hozzá, de szerintem jobban jársz, ha kölcsönzöl egy benzines talajfúrót.
Nekem van egy kézi valahol, használtam is régen. Nem fehérembernek való munka, annyit mondhatok. A kényszer meg a nincs persze nagy úr, de mostanában már szinte fillérekért lehet bármi effélét kölcsönözni. Amíg a kézivel kiszenvedsz egy lyukat, addig a motoros kiszed legalább tizet. Persze ha van idő meg lelkesedés...

villanyember 2017.06.20. 06:31:26

kkm.furdancs!

Nem lehetne ebben a kommentfolyamban kissé rendet tenni? Mondjuk oldalakra tördelni és megszámozni? még pár hónap és kilométereket kell görgetni a végéhez. Vagy Page Down és visszafelé menni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.20. 06:42:35

@villanyember:

Köszönöm! Nem rossz ötlet, eszembe sem jutott ez a lehetőség. Na meg azt sem tudtam, hogy olyan macerás a kézi fúró. Még ma utánaérdeklődöm, van-e efféle kölcsönző a közeli két városban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.20. 07:46:15

@villanyember:

"mostanában már szinte fillérekért lehet bármi effélét kölcsönözni"

Hááát, fene tudja. Az előbb érdeklődtem egy kölcsönzőnél, már 7:00-tól elérhetőek. Napi 8000+ÁFA a nem is túl erős benzines fúró, plusz 1000+ÁFA a fúrószár, ez napi 11,430Ft. Emellett 80,000Ft kauciót is le kell tenni, mondjuk azt legalább visszaadják. Plusz adókártya, egyhavi közüzemi számla bemutatása - születési anyakönyvi kivonatot és mellbőséget ill. férfiaknál péniszméretet szerencsére nem kérnek.

Eközben 75,000-ért vehetek is egyet, bár nem tudom, a Güde milyen színvonalat képvisel:

technorollshop.hu/kerti_gepek_szerszamok/foldfuro/foldfuro_ge_1650_284

Ha szerintetek a fentebb belinkelt Güde megbízható cucc, akkor inkább vennék egy ilyet, mert úgyis többször lesz szükség talajfúrásra. Csak hát sajnos most nagyon összejöttek a vásárolnivalók: fűkasza, fűnyíró, hegesztőtrafó és még pár apróság.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.20. 08:13:59

Találtam még olcsóbban is, Hecht földfúró:

hecht.hu/HECHT52--bfoeldfuro-18kw

60,000Ft

Ezt vagy a fentebb belinkelt Güdét ismeri valaki?

qty108 2017.06.20. 11:12:53

Villanyszerelés: Védővezetők, nullázás, védőszigetelés.

"Azt, hogy egy vezetőben van-e áram, kétpólusú feszültségvizsgálóval vagy fáziskeresővel (egypólusú fáziskeresővel) mutathatjuk ki."

Az áramot árammérővel mérjük inkább! A feszültségvizsgálóval pedig a feszültséget.

villanyember 2017.06.21. 06:46:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Természetesen itt a mennyiség a döntő. Ha néha-néha 2-3 lyuk kell, akkor elmegy a kézi, de ebből is érdemesebb egyet venni. A házi barkácsnál igen nehéz a szükséges menetemelkedésű orsó kialakítása kézi munkával. Ha egyszeri alkalommal kell 20-100 lyuk, akkor kölcsönző. Ha többször, akkor már valóban megéri a saját.

villanyember 2017.06.21. 06:50:05

@qty108:

Igazad van, de ez tipikus nyelvi tévedés. Ugyanolyan, mint az hogy valaki feloltja a villanyt, vagy hogy leöltözik.

qty108 2017.06.21. 07:52:29

@villanyember: Hát azért kicsit többről van szó. Ha ismeretet terjesztünk, akkor a feszültséget az árammal ne keverjük össze, nagyon nem mindegy. Az igaz hogy mind a kettő a villamossággal kapcsolatos, de pl. az autók sebességét sem helyettesíthetjük a motor teljesítményével.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.21. 22:25:37

@villanyember:

Úgy igaz, ahogy írod.

Első körben 12-15 oszlopnak való lyukat akarok kifúratni "a zemberrel" (macskáknak lesz kifutó), de később több alkalommal lesz bővítés. A macskarámot (=macska-karám) is kell majd bővíteni, meg a veteményes köré is akarok kerítést, ez több lépés lesz, így a kölcsönzés sokba fájna. Szóval vagy vásárlás, vagy esetleg a lenti.

"Nekem van egy kézi valahol, használtam is régen. Nem fehérembernek való munka, annyit mondhatok."

Most találtam egy csigamenetes kézifúrót is:

www.gudebolt.hu/94136_gude_kezi_foldfuro_150_mm_631

Te ilyennel szenvedtél vagy a meghajlított tárcsással, amilyet az Ezermester oldalán is látni?

villanyember 2017.06.22. 07:04:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Saját gyártmány van valahol a lomosban. Tulajdonképpen jól használható, de! Ha kemény vagy köves a talaj, igazi szenvedés. A kiemelést vagy nagyon gyakran csinálod, vagy kétemberes húzást igényel ha nem akarsz lumbágót. Ez a Güde teljesen jó, ennyiért nem érdemes vacakolni a gyártással. Amikor én csináltam az enyémet, ilyesmit nem lehetett kapni. Egyébként a fene se küszködött volna vele. Ha nem sürgős és megelégszel napi néhány lyukkal (addig csinálod míg tart a lelkesedés), akkor ezzel jársz a legjobban. Esetleg meg lehet toldani a szárát, ha nem akarsz sokat hajladozni.

scsaba1 2017.06.22. 08:29:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Bocs, hogy beleszólok, de 10-15 lyuknál (ami majd egyszer bővítve lesz) szvsz. felesleges venni egy benzines talajfúrót. Ennyit kézivel is ki lehet fúrni vagy éppen ásóval is ki lehet ásni, ha nem nagyon durva sülevényes agyagtalajod van. (Mondjuk én könnyen beszélek itt, a kiskunsági homokhátság szélén) De volt arra is példa, hogy vízsugárral mosattam ki a helyét egy vékonyabb fémoszlopnak. (Vizcsap 3-4 bar nyomású vízzel, vastag slag majd a végére nagyapám fémből készült sugárcsöve). Ill. én azt hittem, hogy "igazi" kerítésről van szó. Szvsz. macskarámnál nem kell 0,8-1m mélyre tenni az oszlopokat. Elég fél méter is, csak jól meg kell ékelni tégla meg kődarabokkal az oszlopot, vagy esetleg kiönteni lyukanként 10-15 l betonnal (de ez majdnem felesleges).

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.06.22. 13:19:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bár nem én vagyok a megszólított, én jó véleménnyel vagyok róluk. A 300 max 500W-os kaszákhoz jó a kínai földeletlen hosszabbító is, maguk a gépek pedig azért jók, mert mindig kell velük annyit pihenni, hogy ne melegedjenek túl. Ugyanis bár elvileg automatikusan adagolják a damilt, azért ebben segíteni kell nekik. Ilyenkor rövid időre meg-megállítom őket (2 is van, egy Einhell meg egy Straus) és utána lehet velük folytatni. Minden helyre odaférnek, erősek, egyszóval jók. Megéri a hosszabbítót magunk után húzkodni. A benzines gépek kényesek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.22. 14:17:07

@scsaba1:

A talaj nem igazán agyagos, de kötött. És sajnos sok építési törmelék van benne a ház körül, a háztól akár 20 méterre is: tégla- és cserépdarabok. Nem tudom, talán amikor építették, nem akartak fizetni a sitt elszállításáért, hanem szétterítették az udvarban. A háztól távolabb, ahol a gyümölcsfacsemeték és a veteményes van, ott csak elvétve akad tégla- vagy cserépdarab. Féldecis pálinkásüveget viszont többet is találtam, :D - az előző tulaj alkoholista volt, állítólag a piálásba is halt bele.

Ez igazi kerítés lesz, mert macskabiztosnak kell lennie. Sőt kutyabiztosnak is, nehogy szomszédból kutya át tudjon jönni cicákat öldösni. De szerintem is elég lesz kb. 60cm mélyre beásni az oszlopokat. Vannak 230cm hosszú, 10*7cm-es betonoszlopaim, de valószínűleg 3 méter hosszú, 10*10-es faoszlopok lesznek a végleges megoldás, mert azokon bűvészkedés nélkül tudom rögzíteni a felső vízszintes dróthálót. A végeredmény majd valahogy így fog kinézni:

gallery.site.hu/d/13697137-1/DSC00141.jpg

A felső vízszintes rész is drótháló, kb. 50cm, de mivel a macskák függeszkedve nem tudnak mászni, ezért nem tudnak kiszökni. Különben 10m magas kerítésen is átmásznának. :D

scsaba1 2017.06.22. 16:04:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Aham, az szívás... A 80'-as években elterjedt dolog volt, hogy a sittet, salakot, akármit belehordták a meszesgödörbe vagy elterítették. Mi pl egy állítólagos kerti vécé helyén vagy 3-4 vödörnyi üvegcserepet találtunk kb. 30-40 cm mélyen.

Ha a faoszlop és 10x10-es, akkor gondolom (luc)fenyő. Az oszlop alsó részét valamivel tartósítsátok (égetés, bitumenes okosság, akármi), mert kezelés nélkül a talaj szintjén kb. 5 év alatt elrohad. Ill. a kutyák ellen érdemes valamit a talajba is tenni úgy 20-30 cm mélyen, mert a drót alá simán alákaparhatnak.

kkm.furdancs 2017.06.22. 17:19:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nagyon rövid csirketartói pályafutásom megalapozásaként építettem csirkeudvart. Csákánnyal leástam a sittes talajba 50 centire, beleállítottam az 5*5 cm gerendákat és körbeöntöttem betonnal. Stabil, szerintem neked sem kell több.
Tanácsolom, hogy talajfelszín alatt is húzódjon a drótkerítés, ha aláásás veszélye fenyeget. Ha még egy csirke is átkaparja magát a kerítés alatt, a kutyának nem akadály.

Itt a rövid leírás:
furdancs.blog.hu/2013/09/10/muparaszt_mobil_csirkepanel_548

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.22. 21:02:45

@kkm.furdancs:

Igen, én is ilyesmiben gondolkodom. A 10*10-es oszlop átlója 14.1cm, a fúró átmérője 15cm, épp passzentosan belefér a kifúrt lyukba. A beton azért szerintem sem fog ártani. 5*5-öset nem merek, mert bár olcsóbb lenne, félek, hogy egy erősebb kutyának nem tudna ellenállni.

A talajszint alá ugye szerinted is műanyagbevonatú drótháló a legjobb?

"A 25 mm-es padló kétméteres alátámasztással egy ember tömegét is megtartja, ha épp nincs hol aludnod."

Kizárt az asszony éjszakára? :DD

"mini velociraptorok"

Ezen én is sírva röhögtem. Ahogy olvasom, mások is.

Azért kár, hogy elolvastam a kommenteket is. Ez:

furdancs.blog.hu/2013/09/10/muparaszt_mobil_csirkepanel_548/full_commentlist/1#c20578734

majdnem megríkatott, amilyen szentimentális hülye p. vagyok. Azt a megmaradt 5+1-et levágni ugye nem volt szíve, de az nem zavarta, hogy a hatodik szomszéd nyilván rövid úton levágj/ta őket.

Mi nem tervezünk baromfit tartani (2200m2 nem elég 30 gyümölcsfának, veteményesnek, macskáknak plusz baromfinak is, főleg akkor, ha mi is használni szeretnénk az udvart), de ha lenne (egy pár liba talán még belefér), nálunk biztos végelgyengülésben halnának meg.

Ha egy tyúk szorgalmasan tojt, amíg csak tudott, megérdemli a békés nyugdíjaséveket - azt hiszem, úgysem olyan hosszú életűek -, nekem nem lenne szívem levágni, de ahhoz sem lenne, hogy odaadjam olyannak, aki viszont levágja. Főleg ha még szép nevük is van, kézből esznek stb. Nem a levágástól iszonyodom (persze attól is), hanem nagyon igazságtalannak tartom, hogy szegény állatot a sok tojástermelés után, amikor már nem tud több hasznot hajtani, simán elpusztítják.

Ne is írjátok, tudom, hogy hülye vagyok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.22. 21:05:11

@villanyember:

Mint korábban írtam, sajnos van sitt a talajban, de való igaz, nem mindegy, hogy 13 ezer vagy 60 ezer. Annyi minden mást is kell venni. Pár nap alatt a zember bőven kifúrja a lyukakat, majd a teljesítménytől függően kap vagy nem kap enni. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.22. 21:13:58

@Névtelen betelefonáló:

Na igen, én is tartok attól, hogy csak gond lesz a benzinmotorokkal. Egy ideig én is fontolgattam a villanymotoros fűkaszákat, még nem is döntöttem véglegesen. De nagyon hamar kelleni fog. Múlt héten 7 ezerért kaszálták le a teleknek csak a ház körüli részét, talán 600m2 lehet. Pár ilyen, és kidobtam az ablakon egy olcsóbb fűkasza árát.

Nem túl gyenge az az 500W?

kkm.furdancs 2017.06.23. 07:10:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 500W mindenből gyenge. Kivéve, ha ipari célra gyártott 3 fázisú motor hajtja. Nem csoda, hogy a 34 cm3 motoros kisgépek is 2 lóerővel kezdődnek (1500W). Zsenge fűre egy 1000W tologatós még elmegy.

scsaba1 2017.06.23. 07:58:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Akkor ebbe is beleszólok. Van/volt egy rahedli 2 ütemű benzinmotoros gépem. Sthil fűkasza, motoros permetező (3 darabot is elnyűttem, az első Oleo-Mac-ot konkrétan földhöz vágtam a végén a folyamatos meghibásodásai miatt, pedig nagyon vigyázok a gépeimre, pucolom, karbantartom, márkás 2T olaj, fecskendővel kimért olaj a keverési aránynak megfelelően, márkás gyertya stb.), áruházas láncfűrész, Honda motoros rotációs kapa (igaz ez négyütemű),
Szóval arra akarok kilyukadni, hogy a 2 ütemű gépekkel tényleg volt probléma, bármilyen egyszerű is a működése papíron. A Sthil is folyamatosan köhögött, az alkatrész pedig horror áron van hozzá, ill. csomó darabja csak egyben elérhető, tehát pl, nincsenek karburátor alkatrészek, ha gond van karbival venni kell egy egész karburátort durva áron.
A lényeg a lényeg: 2 éve dupla vagy semmi alapon vettem egy Subaru motoros 4 ütemű fűkaszát amiről két év használat után elmondhatom, hogy nagyon bevált. Nem köhög, nem durrog, nem fullad le, 1-2 rántásra beindul, teszi a dolgát. Négy ütemű jellegéből adódóan csendes, jóval kevesebbet fogyaszt, a vibrációja is kisebb. Az olajcseréire kell odafigyelni és ennyi. Egy kaviccsal eltörtem a damiltartó dobját, rápróbáltam a Sthilét, egy az egyben jó rá, így azóta azzal használom.
Nagytudású unokatestvérem fikázta, hogy 4 ütem, minek, ő még ilyet nem látott, mindenki kétüteműt gyárt, biztos szar lesz stb. néhányszor kölcsönadtam neki, rá pár hónapra ő is vett egyet és ő nem csak a ház körül használja, hanem vállal vele kerteket is. Neki annyi meghibásodása volt, hogy a gázbillentyű bovdentartó műanyagpöcke letört, de gariidőn belül volt így extragyorsan és ingyen küldtek neki egy másikat.

Untermensch4 2017.06.23. 19:42:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én még régebben voltam boldog tulajdonosa egy akciósan 10ezer huf-ba kerülő (T-gazdaságos, vmi aljamárka) elektromos fűkaszának, 1000W. Nehezebb mint egy benzines (ami nagyobb teljesítményű) de a különféle akadályokkal terhelt kertben sokkal jobb volt mint előtte a 950W-os tologatós. Még úgy is jobb volt hogy nálam alacsonyabb emberre méretezték a hosszát. De nem nagy kertet tarolgattam vele, lehet hogy 3300 nm-nél ólomként nehezedik reád és túlmelegszik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.25. 17:55:51

Köszönöm a tanácsokat és javaslatokat.

@kkm.furdancs:

Ki van csukva, nincs nálunk ipari áram.
Tavalyelőtt vehettünk volna egy ipari árammal is felszerelt házat, csakhogy ott internet és csatornázás nem volt. (Mobilnet vagy a távolság miatt tetűlassú és megbízhatatlan ADSL lett volna, de nem kértük. A torrent miatt mobilnet szóba sem jöhet.)

@Untermensch4:

"de a különféle akadályokkal terhelt kertben sokkal jobb volt mint előtte a 950W-os tologatós."

Hát igen, a villanymotor nagyobb fordulatszám-tartományban adja le a megfelelő nyomatékot.

Igazából az kellene, hogy pár típust hazavihessek kipróbálni pár napra, kár, hogy ez nem megy. :(

Csak 2,200nm. Azt is épp elég lesz rendben tartani. Ráadásul a facsemeték miatt már traktort sem tudok ráküldeni.

@scsaba1:

"2 éve dupla vagy semmi alapon vettem egy Subaru motoros 4 ütemű fűkaszát amiről két év használat után elmondhatom, hogy nagyon bevált."

Horror áron, gondolom. Emlékszel még az árára? Én még csak nem is láttam eddig katalógusban 4 ütemű fűkaszát.

Én komolyan gondolkodom azon, hogy bolhapiacon veszek 18-20 ezerért egy kínai vackot, ha két-három évet elmegy, már akkor is megérte - talán. Aki nemrég a füvet (plusz valami sás-nádszerűség és egyéb durvaságok) kaszálta nálunk, egy ilyet nyúz már 3 éve, de ő félig iparszerűen teszi, a faluban többeknek is szokott kaszálni.

Untermensch4 2017.06.25. 21:33:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ráadásul a facsemeték miatt már traktort sem tudok ráküldeni. "
Akkor egyértelmű hogy fűkasza lesz a nyerő, még akkor is ha kellőképp vízszintes a kert.
Amikor az eladás előtti utolsó fűnyírásra került sor, az elektromos már nem volt meg (vki eltüntette). Ha a kölcsönzőbe csak másnap tudtam volna visszavinni akkor annyiba került volna mint amit végül választottam, vettem akciósan vmelyik boltban egy kis új noname benzinest 20ezer pénzért, utána meg családban elajándékoztam.

kkm.furdancs 2017.06.25. 21:41:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mesélhetnél erről a 2200 nm2 telekről. Az enyém (falu belterület) 2700 m2 volt - 130 m hosszú telek -amíg kis-Tranon el nem vitt belőle 300-at. Földmérői hiba. De ettől itt még így néz ki a falukép. Persze, senki sem műveli.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.26. 00:50:25

@kkm.furdancs:

Kis-Trianon???

Az adásvételihez csatolt értékbecslés leírása szerint 2180m2 körüli. A szélesség 22m, így adódik a majdnem 100 méteres telekhossz. Sajnos van benne egy kis emelkedés, de nem sok. Ami viszont jó benne, hogy a telek fokra pontosan kelet-nyugati irányú, így a lehető legjobb a benapozása, mert oldalára merőlegesen éri a nap.

Az 1981-ben épült házat valami hülye módon úgy tájolták, hogy a keleti oldalon van a két nagyobbik szoba utcára néző ablaka, szerencsére azért van kb. 7 méteres előkert az útig. S csak a legkisebb szoba ablaka néz fokra pontosan délre. Ha nem kerül túl sokba, akkor jövőre vágatunk a legnagyobb szobába is egy déli ablakot, az utcára nézőt meg talán befalazzuk. A bejárat és az ajtó is csupa ablakos, persze csak egyrétegű üveggel, szóval cserélendő, s sajnos beugróval, vagyis télen a nap éppen nem süt be a 15m2-es előszobába. Lehet, a bejárati ajtót meg kivisszük a falsíkra, így az előszoba lesz 18 m2 és télen jól fog jönni a napsütés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.26. 01:02:42

@Untermensch4:

Na ez az, kicsit túl soknak tartom én is a kölcsönzési díjat.

A bolhapiacon kapható 20 ezres benzinest 3.5LE-snek mondják, de ez valami PMPO-szerű adat lehet, az a gyanúm. A Hechtnek van 28 ezerért 1400W-os elektromos, ez kb. 1.9LE, ha kisebb fordulatszámon is jó a nyomatéka, akkor talán ez sem lenne rossz vásár.

Untermensch4 2017.06.26. 18:03:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pontos adatokat nem tudok csak "érzést". Egy kölcsönzött 1,4 LE-s benzineshez képest az 1000W-os elektromos (az a noname, t-gazdaságos) súlyra nehezebb volt de kevesebb vibráció, nyomatékosabbnak tűnt. Sztem elektromosnál nem érdemes úgy rugózni a fordulatszámon mint benzinesnék "on/off" és kész, ha leesne a fordulat, kissé megemeled hogy lendületbe jöjjön. :)

zooltek 2017.06.27. 16:03:07

Sziasztok!

Bocsánat a posztolóktól és a kommentelőktől, hogy nem válaszoltam. Egy hónapja megdöglött a számítógépem (a telefonom meg buta), most már úgy néz ki, hogy megint online leszek. Az elmúlt egyhavi posztokat és kommenteket egy jó időbe belekerül, mire végigolvasom, de ha valakinek sürgős kérdése lenne, erre a kommentre válaszoljon. Még 1x elnézést kérek.

kkm.furdancs 2017.06.27. 18:19:35

@zooltek: Szia! Semmi gond, köszönjük, mikor segítesz a tanácsokkal. Azt hittem, a szokásos éves szabadságodat töltöd a festői Balin :)

zooltek 2017.06.27. 19:56:44

@kkm.furdancs: Bali? Az a csóróknak való. Ma a Milwaukee szigeteken kézből etettem kis aranyos makitákat, aztán a 3 deWalt trónörökössel koktélozgattam, langyos 33 fokban, bár árnyék nélkül.