Polckészítés: Huzalon függő polc

2017.02.08. 04:57 | Írta: kkm.furdancs

image2.jpg

Légies, könnyed és nagyon jól mutat ez a drótkötélre függesztett polcrendszer. Elkészítési módja bármilyen polcformára ugyanaz. Szögletes polcokat akkor készítünk, ha nincs felsőmarónk, ugyanis a különböző íveket csak azzal tudjuk szépre formálni. Ha a háromszög alakú polcokat egy irányba állítjuk, érdekes sarokpolcot kapunk. A polcot a plafonra is erősíthetjük, de saját ötletünk is lehet más megoldáshoz.

Anyagszükséglet
- Táblásított fenyődeszka (18 mm vastag) 5×800×300 mm (függő polcok)
- Elektromos vezeték, max. 2,5 mm2
- Drótkötél, ∅3 mm, kb. 3,2 m
- 2 db kötélszem, a drótvastagsághoz illeszkedő méretben
- Fényes alátét M4-es csavarhoz, 15 db
- 2 db kábelkötegelő
- Apró szegek

cccc.jpg

 Alulnézet: 2× mint a rajzon látható. 3× kell letükrözni

Szerszámok
- Fúrógép
- Csigafúró, ∅5 és 18 mm
- Dekopírfűrész
- Felsőmaró
- Csípőfogó a drótkötél elvágásához

image13.gif

A polcokat váltakozó helyzetben akasszuk fel, a két polc közötti távolság = 280 mm

Készítsünk előbb egy kis sablont a polcunk félkörös lekerekítéséhez (l. az alkatrészrajzon, R=75 mm). Ezt a félkört egy maradék deszkalapra felrajzoljunk és kivágjunk.

image4.jpg

A polcelemek formáját a vázlat szerint rajzoljuk fel és ráhagyással fűrészeljük ki.

image6.jpg

Az elkészített sablont szegezzük az első polcdeszka aljára és az él mellett marjuk körbe.

image5.jpg

 Az elkészített első lapsablonként használható a további négyhez.

Nagyon elmés a kábelrögzítés elrejtése a hátoldalon készített zsákfuratokba. Ezekben eltűnnek a kábelszorítók, amelyeket az M4-es alátét alatt a kábelre felhúzva csavarunk fel. Ehhez a megjelölt helyeken zsákfuratot készítünk és ennek középpontjába ∅5 mm-es átmenő lyukat fúrunk a drótkötélnek (l. a részletrajzot is).

image12.jpg

Állítsuk fel a polcdeszkákat a hátsó élükre és fűzzük fel őket a kábelszorítók és az alátétek segítségével. A szorítók eltűnnek a zsákfuratokban. A felakasztáshoz mindegyik kábelvéget egy-egy kötélszem köré tekerjük és kábelkötegelővel hurkot képezünk. A drótkötél felesleges végét úgy tudjuk szépen levágni, hogy a szükséges helyen szigetelő szalaggal szorosan körbetekerjük és a szalagon át elcsípjük.

bbb.jpg

Polckészítési tippeket nyújtó sorozatunkban Kim Marie Krämer: Fapolcok című kötetéből szemezgetünk a Cser kiadó engedélyével, s egyben ajánljuk is figyelmükbe, mert a könyv az egyszerű deszkától a késztermékig minden polc készítését végigköveti lépésről-lépésre, sok képpel. A pontos méretarányos rajzok és ábrák munka közben segítenek bennünket, hogy a munkánk eredménye a lakásnak praktikus és kedvelt darabja legyen.

bbvb.jpg

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8512173896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2017.02.08. 10:17:20

Praktikus a polc és csokik (sorkapocs) alkalmazása is ötletes. Funkciójuktól megfosztva egy másik megoldásként ütközőnek használva. Az anyagszükséglet felsorolásban viszont nem találom a csokit, helyette 2,5mm2 elektromos vezeték van. Lehet, hogy fel lett cserélve? A sodrony végét akár egy kis cinnel beforrasztva bomlás biztossá lehet tenni. A csokiknál érdemesebb jó minőségűt venni és erősen megszorítani. Növeli a csúszásmentességet, ha duplán alkalmazzuk, vagy párban.
süti beállítások módosítása