Ingatlanszemle: Menjünk a víz alá?

2017.02.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Emberek víz alá költöztetésének ötletével talán az olasz maffia kezdett komolyabban foglalkozni (Luca Brasi már a halakkal alszik). A későbbi kísérletek igyekeztek hangsúlyt helyezni rá, hogy a leendő víz alatti polgárokat lehetőleg életben tartsák. Meg-megújuló lelkesedéssel láttak napvilágot tenger alatti lakóparkok tervei, de ha komolyabban sorra vesszük (az irgalmatlan költségek mellett) a felmerülő technikai problémákat, még mindig ott van az egész értelmetlensége. Felejtsük el az üvegből épült palotákat, ahol az ablaknál állva barátságos halakat bámulhatunk, semmit nem fogunk látni, hiszen mélytengerben csekély a látótávolság. Másrészt bizonyos mélység alatt olyan dolgokat láthatunk, amit jobb lett volna nem látni. Akár beköltözhetünk egy japán alvókapszulába, több halat látunk majd az ételfutárnak köszönhetően, mint a tenger alatt.

image13.jpg

Az ötlethez való vonzódást az ember meghitt, elszigetelt lakóhelyre való elvonulásának igénye motiválhatja, ahova nem hallatszik be a segédmotoros kölykök zajongása és az adóhivatal is ritkán jár. Ahhoz már nagyon gyűlölni kell az emberiséget, a szervezett társadalom béklyóit, hogy a technikai nehézségeket legyőzzük vagy megfizessünk másokat ezért és egy mélytengeri - nem valami sekély pocsolyában fekvő - ingatlant vásároljunk. Irodalmi példákból említhetjük Nemo kapitányt vagy az egyik leghangulatosabb játékfeldolgozás  - a Bioshock - elszigetelt közösségét, Rapture városát.

sealand07.jpg

Érzelmileg eleve megterhelő, hogy se napfény, se madárcsicsergés, be kell osztani még a levegőt is, a boltba induláshoz pedig órákat kell dekompressziós tartályban tölteni. A törvényenkívüliség sem igaz, vagy legalábbis az első polgárháború után kiderül: szabályok nélkül nincs civilizált életforma.

sealand03.jpg

Technikai problémákból csak egyet említek, a lakópark vagy város nyomásálló konstrukciójának kihívásait. Hogy mennyire problémás nagynyomású környezetben megélni, itt egy videó az olajoshordóról, melyből kiszivattyúzták a levegőt, azaz a vákuumra +1 atmoszféra nyomás nehezedik. Mint Redneck Joe a sörös dobozt, úgy gyűri össze a ránehezedő levegő tömege. Képzeljük el ezt 10 méterenként ugyanennyi (1 kg/cm2) nyomással megszorozva. Nem csoda, hogy a Holdon többen jártak már, mint a Marianna-árokban (-11034 m).

Most pedig néhány friss terv a nagyvilágból. Zömük eredetileg is látványtervnek készült vagy megálmodóik csak nagy vonalakban vázolták fel a koncepciót. Jelek szerint annyira nem aktuális a gyakorlati megvalósítás, mint a kommentelés villanyszerelős cikkeink alatt (helyi poén, mely később kap értelmet). Addig is gyönyörködjünk az emberi kreativitás és képzelőerő eme életszerűtlen, ám izgalmas eredményeiben.

Másfél milliárdos forintos kecó, ha visszaosztjuk a 26 milliárd dolláros komplexumot 5000 főre. Ennyiért már minimum, hogy nem kell rezsit fizetni, hiszen önellátó ökoház... Nem szeretném provokálni környezettudatos olvasóinkat, de észrevették már, hogy mennyivel könnyebb a világ legértelmetlenebb baromságait eladni, ha ráírjuk nagy betűkkel, hogy "öko"? Mint például a  Shimizu építőipari vállalata városterve.

sealand00.jpg

Bulgáriából származik az ötlet egy félig víz alatti város létrehozására. Mielőtt a világszínvonalú bolgár technológia és GDP kontextusába helyeznénk a tervet, ők már egy megépült, csak épp elsüllyedt város köré vont kupolában gondolkodnak.

sealand02.jpg

"Minden képzeletet felülmúl a lengyel építészek Water Discus Hotel épületének terve, amelyben egy olyan modulokból álló üdülőparadicsomot álmodtak meg, amely a tenger közepén mind a víz felett, mind a víz alatt luxuspihenőhelyet nyújthat" Az eredeti cikkben rossz a hivatkozás a cég honalpjára, ez a működő oldal. Kérdés, hogy ezt melyik tengerre kívánják felhúzni. Igazából az Északi- vagy Balti tenger nem a bikinis, pálmafás, mezítláb homokban szaladós klímájáról ismert...

sealand04.jpg

Az alacsony merülésű víz alatti hotel ötlete már másokat is megihletett. Egy igazán érdekes, széles kitekintésű gyűjteményt találnak itt az elkészült, vagy komolyabb megvalósítási fázisban lévő, népszerű szálláshelyekről.

sealand06.jpg

Végül pedig egy színes összeállítás városokról, melyek eredetileg földfelszínen épültek, de földrengések következtében, vagy mert kellett a hely a duzzasztógátnak, víz alá kerültek.

sealand05.jpg

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8612279221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása