Ürgebőrbe varrták...

2017.02.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

sesssnd04.jpg

Gyertyából öntötték, aranyba foglalták, bőrbe varrták, fonott kosárba rakták... ha a hosszadalmas és fárasztó (de a törökök által sanyargatott Katalinkánál sokkal humánusabb) eljárás bármelyik elemével kacérkodott már, vagy kíváncsi az anyagszükségletre - alapismeretekre, mai könyvajánlónk önnek született.

Lakásban is űzhető kézműves fogások megismerésére ajánlunk néhány könyvet, melyek épp nagyvonalú leértékelés során olcsóbban kaphatók a Cser kiadó webáruházában. Terjedelmük és tartalmuk tippeket, példákat vagy egy-egy munkafolyamatot ismertet, de találunk átfogó művet is köztük.


Bőrművesség. Zacskó, erszény, bugyelláris

sesssnd01.jpg

A bőr nagyon tartós, így a belőle készült tárgyak generációról generációra öröklődhetnek. Ebben a könyvben a kezdő és a gyakorlott készítő egyaránt útmutatást talál, hogyan fogjon hozzá a tervezéshez, milyen eszközöket szerezzen be, milyen technikákkal készítsen bőrtárgyakat.
A bőr és a bőrmegmunkáló eljárások, a kéziszerszámok bemutatása után az egyszerűbb, majd pedig az összetettebb tárgyak készítésének leírása segíti az olvasót az önálló munkában. A tárgyak sorát úgy válogattuk össze, hogy az anyagválasztás jelentősége is megmutatkozzon. A kisebb, egyszerűbb tárgyaktól haladunk a bonyolultabbak felé. Az ékszerek kicsi, rövid idő alatt elkészíthető darabok, rajtuk egy-egy díszítőmód könnyen elsajátítható.
Nem szükséges drága gépekkel felszerelni egy teljes műhelyt. Az induláshoz elég csupán néhány kéziszerszám, egy kis hely az asztal sarkán, egy kosárnyi bőr és egy nagy adag tudásvágy! 

Szerző: Terényi Gyöngy
Fedél: kemény
Megjelenés éve: 2016
Oldalszám: 184

Kosárfonás

sesssnd02.jpg

Könyvünkben ​rövid történeti visszatekintés mellett, a teljesség igénye nélkül mutatjuk be a mesterség legáltalánosabb technikáit, és alapanyagai közül a fűzvesszőt és a peddignádat. Nem egy hagyományos kosárfonótankönyv megírása volt a célunk, hanem az, hogy a különböző kosarak fonástechnikáinak bemutatásán túl egyéb ötleteket is adjunk arra, hogy mi minden készíthető még ezekből a könnyen fonható, növényi anyagokból.
A Galéria című fejezet fotói mellett található rövid ismertetők azt is hivatottak elérni, hogy a kézművesség iránt nyitott amatőröknek rálátásuk legyen a számtalan kosárfonási módszerre és az anyagok felhasználási lehetőségeire.

Szerző: Faragó Krisztina, Varga Péter
Fedél: kemény
Megjelenés éve: 2015.
Oldalszám: 152

Aranyozás és polikrómia

sesssnd00.jpg

Ezt a különleges kiadványt elsősorban művészettörténészeknek, műemlékvédelmi szakembereknek, restaurátoroknak ajánljuk. A könyv az ókortól napjainkig mutatja be ennek az egyedülálló mesterségnek a történetét. Részletesen szemlélteti a mesteremberek által alkalmazott rendkívül változatos technikai fogásokat és a számos alapanyagot, amelyekkel dolgoznak.
Megtudhatjuk, miként kell aranyozni a különböző felületeket (például a rézfelületeket vagy a követ) vagy, hogy milyen színezőanyagokat használtak a régi korok mesterei (pl.: a csülleng leveléből kék festék nyerhető). De olyan különleges információt is találunk ebben a komoly szakkönyvben, mint például a fényezett fehér eredeti 18. századi receptje. A könyv kiváló alapja lehet egy kutatómunkának, de remek tankönyv a mesterség elsajátításához is.

Szerző: Ludvík Losos
Fedél: puha
Megjelenés éve: 2008.
Oldalszám: 192

Gyertyaöntés- és díszítés

sesssnd03.jpg

A legnagyobb filmklasszikusok hangulatos gyertyakompozíciókkal társítva. Miközben felidézzük a filmtörténet remekeit, a különféle gyertyaöntési technikákat alkalmazva lélegzetelállító kompozíciókat alkothatunk, nemcsak mozizáshoz. Romantikus vallomások, egy izgalmas krimi vagy filmtörténeti klasszikusok, most otthonába varázsolhatja kedvenc filmje hangulatát! Teremtse újra a Tea Mussolinivel című film hangulatát, és nyűgözze le barátnőit! Képzeletben utazzon Provence-ba a Bor, mámor, Provence kompozíció segítségével! Lepje meg nagylányát a Rózsa neve vagy a Hamvadó cigarettavég című filmeket idéző gyertyákkal! Némelyik kompozíció különleges kézügyességet igényel!

Szerző: Tóth Hajnalka
Fedél: kartonált
Megjelenés éve: 2011.
Oldalszám: 32

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1312294853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2017.02.27. 10:24:26

@toportyánféreg: Hát persze! :) Nem tudtam kihagyni, már csak a búvárok hiányoznak.

Untermensch4 2017.02.27. 11:59:13

@kkm.furdancs: Egy "Barkácsoljunk könnyű/nehézbúvár-felszerelést" -cikkre vajon ugyanakkora felhorgadás lenne mint a villanyszerelésesekre..? :)

Miben hasonlít a búvár a laposelemre?
Ha összekötöd a sarkait, lemerül.

kkm.furdancs 2017.02.27. 13:02:36

@Untermensch4: Kedves Untermensch4!
Lebuktunk. Sikerült felfedned a gondosan titkolt összefüggést, melyet igyekeztünk titokban tartani. Célunk kipusztítani az emberiséget, ezt sugallják tudatalatti üzeneteink, melyekkel körfűrészelésre, tenger alá költözésre és főleg villanyszerelésre buzdítjuk a bolygó lakosságát. :)

Gyermekkoromban egy széles csatorna mellett laktunk. Kb 8 méter széles volt, én pedig kicsi. Gyakran eltűnődtem sziget építésén vagy búvárkodáson. A Nemo kapitány minden egyes újraolvasása erősítette a vágyamat egy nehézbúvár cucc készítésére, de végül megmaradtam a horgászatnál, úszásnál, illetve egyszer beszakadt a jég alattam. Mindamellett manapság érlelődnek hajózással összefüggő projectek a Furdancsnál.

Untermensch4 2017.02.27. 15:11:52

@kkm.furdancs: Ez egy nagyon sűrűn lakott bolygó, nem fog sikerülni... :) És kiszúrtam hogy csak dezinformáció. :)
A hajózással összefüggő... ilyesmi?
www.youtube.com/watch?v=MfLq1e49Ewg
süti beállítások módosítása