Villanyszerelés: Bevezető

2017.02.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Mivel az elektromos áram nem látható, csak műszerrel lehet kimutatni, vagy működés közben lehet hatását érzékelni, ezért az emberek tartózkodóan vagy inkább félelemmel viselkednek az elektromos árammal szemben.

vill1.jpg

Az emberek ezért három csoportba sorolhatók. Az elsőbe azok tartoznak, akik szakemberek, és hivatásszerűen foglalkoznak a villamossággal. A másik csoportba tartoznak a lelkes barkácsolók, akik némi szakismeretekkel végeznek javítási és szerelési munkákat a villamos berendezéseken.A harmadik és egyben a legnagyobb csoportba azok tartoznak, akik minden ilyen munkától óvakodnak, félnek, és minden, az elektromossággal kapcsolatos meghibásodás esetén szakemberhez fordulnak.

Most kezdődő sorozatunk a második csoportba tartozó barkácsolók részére készült, és bátorítani akarjuk őket azzal az intelemmel, hogy ha kellő elővigyázatossággal és az ésszerű, illetve szabványokban, szakirodalomban ajánlott figyelmeztetéseket figyelembe véve dolgoznak, elvégezhetnek bizonyos egyszerűbb villanyszerelési vagy elektromos javítási munkákat. Ilyen egyszerű szerelési munkák lehetnek a festés vagy költözködés után a lámpatestek visszaszerelése, vagy a sérült készülékcsatlakozó vezeték kicserélése. A hálózat felújításakor pedig néhány kapcsoló, fali dugaszolóaljzat felszerelése, cseréje.

vill6.jpg
A villanyszerelési munkák általában igen költségesek, ezért sokan nem fordulnak iparoshoz, hanem saját maguk végzik el. A lakásban, családi házban, hétvégi házban gyakran előforduló munkákról van szó. A barkácsolók nagy része más szakmában lehet kiválóan képzett szakember, esetleg iskolai tanulmányai során részletesebben foglalkozott a villamossággal is, tehát megvan bennük az adottság mind a szerszámok használatára, mind a munkák műszaki áttekintésére.

A megfelelő ismereteken túl figyelembe kell venni az áramszolgáltatók előírásait is. Például a fogyasztásmérő előtti vezetéken csak hivatásos szakember végezhet munkát vagy bizonyos munkák végzését meg is tiltják szakképzetlen embereknek. Ugyanakkor a villamossági cikkeket forgalmazó üzletek olyan előkészítettséggel kínálják a szerelési anyagokat, hogy a szorgalmas és ügyes barkácsoló szinte a ház teljes villanyszerelését maga elvégezheti.


Fontosabb elnevezések és jelölések
A következő táblázat azoknak a mennyiségeknek és ezek mértékegységeinek nevét és jelét tartalmazza, amelyek a villanyszereléssel kapcsolatban előfordulhatnak.

vill4.gif

 Az elektromos vezetékek szabványos jelölése

vill3.gif

vill12.jpg

A veszélyeket is rejtő tevékenységet propagáló sorozatunk hiteles szakmai alapokon nyugszik, a Cser kiadó tudásbázisából szemezgettem. Lektorált és ellenőrzött tartalom olvasható, megvitatása nem aktuális.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr612267934
süti beállítások módosítása