Ott fogsz majd sírni, hol senki sem lát...

2017.03.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

...mert ott csíp, ahol legjobban fáj.

palantacikk10.jpg

Február elején számoltam be kísérletemről, hogy az éves chili paprika termés palántáit egy dobozban, normál LED megvilágítással keltetem, míg elég nagyok lesznek az ablakpárkányon vagy üvegházban való további (immár tűzdelt formában) neveléshez. Már akkor ígéretesnek tűnt az ötlet. Eltelt egy hónap, s időközben szükségeszközökkel bővíteni kellett a létfenntartó dobozok számát. Megérkeztek ugyanis a vészjósló nevű Trinidad Scorpion, Naga Morich és a közismert Jalapeno és Habanero magok.

"A valaha mért legerősebb chili a Naga Morich nevezetű Bangladesből származó paprika volt, melyet 2006-ban 1.598.227 SHU értékkel teszteltek." Az SHU-ról már írtam korábban itt. Ősszel új biztonsági intézkedéseket foganatosítok paprikadaráláskor, mert tavaly a munkavédelmi szemüveg és sebészmaszk dacára percekre elvesztettem látásomat (mivel nem tudtam kinyitni szemem). Pedig azok diódarálóban őrölt, macskapiros jellegű (3000 SHU) kistesók voltak. Erre utal a cím is. A nyálkahártyák és szem ingerlése nyomán mintha szentimentális érzelmek hatása alá kerülnénk. Nincs az a Richard Gere film, mely több könnyet csalna szemünkbe a Tepin-Arbol-Gombakalap ízesítésű hagymás babomnál.

ccccc.jpg

Ha nem akarunk dobozt szögelni és fémlemezt szabni, egy könnyített elkészítésű palántalámpázót mutatok be.

palantacikk08.jpg

Lássuk tehát, hogyan készíthetünk gyorsan lámpázó dobozt, ha épp kitörni készülnek a helyhiányban szenvedő, 3 hét alatt 10 centisre, sűrűn nőtt növényeink. Végy egy kartondobozt, tapétázd ki alufóliával (hogy lehetőleg minden oldalról kapjon fényt, ellenkező esetben limbóversenyt rendeznek a lámpa felé dőlve). Ha szükségesnek látjuk, beletehetjük egy műanyag ládába, könnyebb lesz rakosgatni. Tetejére készítsünk egy lapos, fényvisszaverő tetőt, melybe az izzófoglalatot erősítjük.

palantacikk09.jpg

Igen, ez egy mosógép hátfal, amiről levágtam a felesleges részeket. Én újrahasznosítással védem a környezetet. Kapott egy alufólia réteget. A fényforrás két darab 12 wattos LED. Minimális hőt termel és fogyasztása havi 250 Ft lámpánként, napi 14 órát járatva.

palantacikk11.jpg

Hatékonyságára jellemző, hogy két hétig csak mesterséges megvilágításon éltek a fotón csírázó palánták és...

palantacikk12.jpg

 ...láthatóan életben maradtak. Érdemes legalább 30 cm távolságot hagyni az izzólámpa alja és a talaj között, mert a gyorsan növő palánták túl közel kerülve a tömény fényárhoz, akár megéghetnek (kertészeti kifejezés szerint, nem kigyulladva). A lámpázás amúgy is azt az időszakot hidalja át, mikor a természetes fény kevés és a növények meleg, páradús környezetben érzik jól magukat. Viszont például a kazánházban sötét van. Kifejlődésük után 17-20 fokos, száraz klímát kívánnak, így a palántadőlés nevű gombabetegség is megkíméli őket.

Még nem késő a vetéshez, ha valaki kedvet kapna a tavalyi terméseket bemutató galéria láttán. Őrölve, kiszárítva az egész termést vagy savanyúságnak eltéve igazán kellemesen ízesíthetjük levesünket. Néhány fajta alkalmazása lényegében feleslegessé teszi, hogy vesződjünk az étel finomra készítésével, minden más ízt el fog nyomni a domináns chili íz, illetve erőfeszítéseink, hogy életben maradjunk az első kanál után. A hatás maximalizálásához forró levessel fogyasszuk.

palantacikk03.jpg

palantacikk04.jpg

palantacikk05.jpg

palantacikk02.jpg

palantacikk07.jpg

palantacikk06.jpg

palantacikk01.jpg

palantacikk00.jpg

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4012295109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2017.03.02. 15:02:37

A savanyításról is jöhet recept. :-)

Budapest a kutyaszar városa 2017.03.02. 20:26:42

A megvilágítás jó ötlet, de a bélflóra szándékos rongálása a méregerős paprikával.....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.02. 20:31:17

@Meister: blogkocsma.blog.hu/2016/10/15/ecetes_jalape_o_es_egy_hazi_edes_andras_csilibol
Egészségedre!
Több éve termesztek már csilipaprikát. Két éve leddel segítem a növekedésüket. Erre a célra célszerűbb u.n. GrowLight ledet venni, mert abban nincs zöld fény, amit a növény nem hasznosít.
Nekem közel 4 m2 asztalom van a pincében csíráztatásra, palántanevelésre. Ekkora területre azért már nagyobb teljesítmény kell. Aliexpresszen nagyon barátságos áron lehet ilyen ledekhez jutni.
Mikor májusban kiültetem, sok palántán már paprika is van :)

Kopasz Szuzukis 2017.03.02. 21:46:48

A Banggood-on is lehet "jóárasított", kimondottan palántanevelésre való LED-fényforrásokat kapni.

zooltek 2017.03.03. 05:32:41

A Naga Morich (Dorset Naga) messze nem a legerősebb, a Carolina Reaper jelenleg a rekorder 2.2 millióval, de ezt az első helyet is már a Trinidad Scorpion Butch T-től vette át. És ugye ott van még a Bhut Jolokia is. Amit te idézel, az a hazánkban termesztett és mért chilire igaz.. A cikk tetszik, imádom a méregerős paprikákat :)

kkm.furdancs 2017.03.03. 07:08:19

@Budapest a kutyaszar városa: Szia! Azt vettem észre, hogy az igazán erős paprikák csak egyszer csípnek. A macskapirostól és zöld paprikától ég a gyomrom később, kellemetlen utóhatások a mosdóban, viszont a Tepintől nem.

kkm.furdancs 2017.03.03. 07:11:07

@Andrass9: Köszi! Utánanézek az ajánlott lámpának a jövő szezonra készülve, mert egy icipicit azért megnyúltak a növények. Számomra még mindig csoda, hogy egyáltalán életben maradtak. :)

kkm.furdancs 2017.03.03. 07:11:53

@zooltek: Persze, ez egy évenként megújuló lista, de már az is jelent valamit, hogy egyszer a legerősebb volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.03. 09:06:14

@zooltek: Nekem tavaly volt 8 tő Caroline Reaper - mit mondjak ... rettenetesen erős csili :)
Jót akartam tenni velük májusban, amikor hirtelen nagyon égető napsütés jött, és fátyolfóliával letakartam. 6 tő szó szerint megfőtt :((( Feléledtek, de azok már nem tudtak teremni, így csak két tőről szüreteltem.

KAMA3 2017.06.15. 08:29:14

Kicsit megnyúltak, de nem vészes. A led- izzókról le tudod szedni azt a műanyag tejüveg szerű burát, azzal elérhetsz némi fényerő növekedést, és azt, hogy felfelé nem fog világítani a lámpa feleslegesen, hogy aztán alufóliával visszatükrözd a fényét lefelé.

És piros-kék fény ideális, mert a látható fényspektrum közepét nem nagyon hasznosítják a növények.

kkm.furdancs 2017.06.15. 09:06:48

@KAMA3: Szia! Nagyon jól sikerült a próba, mert minden életben maradt. Másik csoda - jövő héten lesz róla fotó is - az üvegház + rendes öntözés hatása. Kaliforniai üvegházban 40 centi, szabad földön 25.
süti beállítások módosítása