Szaxi Maxi és a Karbantartók

2017.03.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egy laza keddi poszt keretében találós kérdést szeretnék feltenni kedves olvasóinknak. Zenei tárgyú vetélkedő, alcíme lehetne "Ki nyer ma?" Senki, mert nincs nyeremény, csak a kommentben helyes választ adók előtti csendes, tiszteletteljes főhajtás.

Tehát a videón hallható hangok sorozata (én játszottam fel - lassan, tagoltan - ezért az óvatos szerénység) egy közismert dal részlete. Laciról szól, aki vásárolt egy tárgyat. Nem volt olcsó és ezért sosem mulasztja el napi karbantartását. Sőt, figyelmezteti környezetét is, hogy gondatlanságból véletlenül sem okozzanak benne kárt. Tippeljenek! A második részben vállalati zenekar játszik a tűzvédelmi megbízott temetésén, zenekari hangminta teszt. Lapozás után „Hogyan készült?”

1.jpg

Barkácsblogos megjelenését a témának folyamatos rácsodálkozásom adja, miszerint lehet, hogy rossz irányba tart a világ és felprédáljuk erőforrásainkat, viszont a digitalizációnak köszönhetően soha nem volt még ennyire széleskörű és mindenki által elérhető a tudás és a tehetségek felfedezése.

Minap megnéztem két "Hogyan készült" epizódot. Steinway&Son zongora, illetve egy szaxofon elkészítését mutatták be. Manufaktúra jellegű, de mégis csak sablonokra és öntőformákra alapozott tömeggyártást láthatunk a bemutatóban. A végén egy bácsi még csiszolgatott, illetve műszerrel és füllel hangoltak a végterméken, de így sem tartott tovább három napnál gyártásuk. Most lapozzunk a Steinway&Son katalógusába, a legolcsóbb zongora is 6 millió felett jár, egy rendesebb szaxofon másfél millió. Erős órabére van a bácsinak.

2.jpg

Léteznek olcsóbb gyártmányok, de van egy szint, ami alá az előadás- de még a tanulás minőségi igénye sem mehet. Ez behatárolja lehetőségeinket, ha gyerekünk vagy akár magunk zenét tanulnánk. Kis kitérő a korai, analóg szintetizátorok megemlítése, de azok akkori (sőt, mostani) áráról sokat mesélhetne a Kraftwerk vagy Jean-Michel Jarre. Tehát komoly családi beruházást jelent egy valódi hangszer beszerzése. Nem mellékesen azok természetes hangerejével még akkor sem szórakoztatnák a lakótelepet, ha Multimilliomos Jazzdobos verné a bőrt, hát még mikor Kovács Béla kiskorú tanul tubán játszani.

3.jpg

Viszont megjelentek a midi kontrollerek a vonósok, billentyűsök, dob és fúvós hangszerek helyettesítésére. Mára annyira lecsökkent áruk, hogy széles skálán válogathatunk minőség és ár szempontjából. Karácsony környékén annyira fellelkesültem ezen a szaxofon szólón (lenti videó), hogy eljátszottam a gondolattal egy EWI (fúvós midi konroller) beszerzésén.

 Zongoránál Omar Sharriff, szaxofonon Lynwood Rude Dawg Johnson játszik

AZ EWI egy USB-re csatlakoztatható kimenete digitalizált mozdulatainknak és fújásunknak. Hogy a Microsoft GS Wavetable (mely hangján megszólal a számítógépre gyárilag telepített midi-hangkészlet) borzalmas zajai ne vegyék el kedvünket, ajánlatos beszerezni egy amatőr-profi hangminta készletet. A KONTAKT5 lejátszónak van ingyenes változata és a hangminták is teljes értékben, de 10 perces használati időre hozzáférhetők. A találós kérdés videója zongorabillentyűzettel és a Native Instruments Session Horns hangkészletével készült. Megérte letölteni a 27 gigát még kipróbálás idejére is. Csodásan szól.

Összegezve, remélem sikerült felkeltenem többek figyelmét a mechanikus hangszereket olcsóbban- és nagyon megközelítő minőségben pótló digitális technikára. EWI létezéséről én sem tudtam korábban, csak mikor utánakerestem a szaxofonoknak, derült ki létezése. Egy csecsemőnek minden vicc új. További apróságok a midi-megtapasztalásaimról itt.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8512304173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.07. 22:15:59

Kis kiegészítés: a Microsoft GS Wavetable már csak azért sem javasolt "élő" zenélésre, mert a közel 1/10 másodperces késleltetése alkalmatlanná teszi arra. De a 27 GB-s hangkönyvtár is túlzás, van azért a kettő között pár alternatíva bármilyen (valós vagy szintetizált) hangszín előállítására.

kkm.furdancs 2017.03.08. 07:33:17

@toportyánféreg: Igen, késik, többet, mint a MÁV. :)
Én a VirtualMIDISynth-et használom a Synthesia meghajtásához. Fúvósokban ezt a 27 gigást találtam meg előszörre, de van egy Brass2 nevű kis program, szerintem kifejezetten EWI-khez adják. Az csak pár száz mega.
Viszont zongora hangkeltésre file-méretben és nekem tetsző hangszínben, önálló programként a Truepianos programot találtam meg, illetve az Toontrack EZkeys Grand Piano-hoz annyira jó és eredeti midi tanító alapokat adnak, hogy csak na. Azokhoz az ASIO4ALL driverrel lehet szabályozni a latency mértékét.
süti beállítások módosítása