Ingatlanszemle: lakóhajók

2020.04.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Érdekes lakások sorozatunkban korábban a nyüzsgő városokból - elsősorban lélektani okokból - elmenekülni kívánóknak nyújtottunk elszigetelődési támpontokat. Az élet közben újabb indokot sorakoztatott fel eltávolodni a többiektől. Néhány példa következik a lakóhajóra, mely bevett lakástípus nedvesebb környékeken, például Ázsiában vagy az Amazonas mentén.

lakohajo1.jpg

Mozgékonyabb, mintha egy fán laknánk és horgászni is lehet. Természetesen tisztában kell lennünk a hajózási szabályokkal (hajóvonták találkozása tilos), viszont kis túlzással kinevezhetjük magunkat kapitánnyá. Rendkívül rokonszenves életforma. Hazai vizeken is űzhető - mint látjuk lentebb - és a tengeri betegség sem annyira fenyegető veszély bizonyos véralkohol szint alatt, mint a ködös Albion partjainál.

Ezen a linken a "kishajó első üzembe helyezéséről" olvashatják a hivatalos eljárás rendjét és díjait. 12 méter hosszúságnál kezdődik igazán a sarcolás, onnantól 111.000 Ft az eljárási költség. A linken további információk is megtalálhatók a hajózás szakterületéről. Képzéstől a veszteglőhelyekhez kapcsolatos ügyintézésig. Szóval, felejtsük el a gerendákból házilag összerótt tutajozást.

lakohajo2.jpg

Hogy legyen valami szöveg a képek között, olvasgatásra ajánlom a Hatályos Hajózási Szabályzatot, ami egy jogszabály. Vakos olvasnivaló, most egyetlen elemét másolom be, a kereszteződés esetét. " Ha két egymást keresztező hajó olyan irányban halad, hogy az összeütközés veszélye jöhet létre, az a hajó, amelyik a másik hajót a saját jobb oldala felől látja, köteles a másik hajó útjából kitérni, és ha a körülmények lehetővé teszik, el kell kerülnie az útvonal keresztezését a másik hajó előtt. A hajóút menetirány szerinti jobb szélén haladó hajó nem változtathatja meg a menetirányát." Figyelni kell tehát, nemcsak csorogni, mint a lovaskocsival.

lakohajo61.jpg

Ahány ország, annyi lakóhajó. Formája, mérete és funkciója szerint változatos vízi otthonokat láthatunk. Pénzkérdés mindössze, ha lé van, minden van, így a jellemzően orosz milliárdodok által használt jachtok mintájára itt is felbukkannak a luxus lakóhajók. Mások szállodaként szolgálnak, azért olyan nagyok, komfortosak  és puccosak.

lakohajo4.jpg

Hogy a teljesség igényével megismerhessék a típusait, mellékelek egy linket, ahol a holland bárkákat ajánlják, sőt házhoz is szállítanak. "Csak hívjon és küldjük a lakóhajót!" Hogy mennyire fontos a körültekintő vásárlás, itt egy szomorú példa a hajónepperek létezéséről és módszereieről.

lakohajo62.jpg

Ha csak alkalmilag vagy kipróbálás céljából hajtanánk fejünket egy hajó párnájára, béreljünk egy lakóhajót, például a Tisza-tavon. Az alábbi videó ennek előnyeit, természetközeliségét mutatja be.

A kínaiak sosem tétováznak, ha még egy kis betont ráöntve világcsúcsokat dönthetnek az építkezés területén. Egy építész iroda komplett úszó várost tervez. Floating City egyelőre a rajzasztalon és látványterveken. Hát, pont nem a kínai kormány az, mely tolerálná, hogy lakosai szigetestül kompletten parton hagyják őket és elhajózzanak a naplementébe, így önmegsemmisítőt biztosan terveztek bele...

lakohajo5.jpg

Nehéz volt megállni a bevezetőben, hogy megjegyezzem "...a lakóhajó bevett lakástípus. Leginkább víz közelében". Pedig hajókkal mindenhol találkozhatunk, akár a sivatagban is.

lakohajo6.jpg

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9612338277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.04.11. 11:17:30

Utolsó kép nyilván az (egykori) Aral-tó.
süti beállítások módosítása