Villanyember segíts!

2017.03.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Olvasói levelet kaptunk, témája az elektromos hálózatban jelentkező fura jelenségek. Villamos ügyekben hihetetlen óvatossággal osztogatunk tanácsokat, hiszen nem értünk hozzá. Sőt, magának a probléma internetes keresőszavának megalkotása is meghaladja képzettségünket. De minek is fáradnánk, a bonyolultabb netes keresések 30-70 százaléka vagy valami marhaságot ad válaszul (miután kiszemezgettük az első két oldal reklámjai közül) vagy olyan lapokat ad fel, ahol ugyanezt kérdezték és nem kaptak választ.

electric-man-640x342.jpg

A kritikát is nehezen bírjuk, így a legavatottabb szakértőkhöz, témában jártas olvasóinkhoz fordulunk. Akár a címben említett "Villanyember" nickhez, aki már több tanácsot is adott hasonló témában. Félszavakból is megértik a problémát, mert már találkoztak vele. Tehát a szó villanykárosult olvasónké (a kötelező "szuperek vagytok és így tovább" bevezetőt nem közöljük).

Sziasztok!
Villanyszerelési problémával zavarnék. Egy régi házba költöztünk pár éve, tehát elegendő idő állt rendelkezésre kitapasztalni az elektromos hálózatunk furcsaságait. A konyhában és a fürdőszobában (máshol nem, ez is furcsa) néhány hetente-havonta nagy durranással kiég egy-egy izzó. Hagyományos körtéket használunk, mert a LED-ek halványan világítanak még lekapcsolt állapotban is. Az egész házra jellemző, hogy teljesen véletlenszerűen pislant egyet. A számítógép nem áll le, de a kihagyás észrevehető. Egy barátom szerint hegesztenek és az szívja le az utcai hálózatot vagy pedig az utcai trafó nem bírja a terhelést. Mi a véleményetek? Parajelenség?

Köszönjük előre is a válaszokat!


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2212355721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.03.22. 06:07:22

A ledes izzó kikapcsolt állapotban is halványan világít? Ott akkor nem hegesztés vagy gyenge trafó lesz. Talán vmi rossz földelésnek is köze lehet hozzá, de villanyszerelésben nem vagyok jártas. Villanyember segíts! :)

Pirx 2017.03.22. 08:48:12

Tisztességesen meg kell csinálni az egész hálózatot. nem éri meg toldozni foldozni. Amúgy a nullával van gond, de megtalálni elég nehéz lesz. Valahol szakadt a nullavezető.

zooltek 2017.03.22. 16:17:18

Ja, még egy észrevétel: a konyhában meg a fürdőszobában meg ki az égő. Akkor feltételezem, hogy villanytűzhely (sütő), meg villanybojler van. Kérdés, hogy csak 1, vagy 3 fázis van szétosztva a házban (hány amperes a villanyóra előtti kismegszakító (=automata), ha régi a ház, nem-e alu a gerincvezeték (meg az összes többi).

kkm.furdancs 2017.03.22. 18:18:36

@zooltek: Jó kérdések, meginterjúvolom a levél íróját!

kkm.furdancs 2017.03.22. 19:54:51

A bojler külön megy és a sütő szét van osztva a három fázis között. Mindamellett logikus a felvetés. De miért durran? A vezetékelés alu MM falvezeték a házban, de a sütőnek vésettek egy rendes gerincet, ahogy a bojlernek is.

Ezek a kiegészítések.

solo 2017.03.22. 20:06:07

Szerintem a 3x16A elégnek kéne legyen (persze,ha nem valami ipari sütő! :) ) viszont a kábel,amivel oda álltak,az minimum 2,5 mm2-es réz legyen!
A led izzó halványan világíthat akkor is,ha valami gyengébb minőségű és jelzőfényes kapcsolóval kapcsoljuk. A jobb minőségű nem csinálja az a tapasztalat. Conlight például nem világít azon a helyen,ahol előzőleg vmi occó kínai világított.

-xy- 2017.03.22. 21:04:10

Én is a nullavezető környékén keresgélnék... Ha nem is szakadt, de van benne egy "laza" kötés. 3 fázis esetén ez csúnya dolgokat tud okozni. (túlfeszültség a szakadás utáni részen)
Meg kell keresni a hibát, mielőtt az izzónál drágább dolgot is tönkretesz.
Számítógépet, TV-t, mosógépet félteném!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.03.22. 21:06:42

Cseréld ki a villanykapcsolót olyan típusra, amiben nincs glimlámpa.
Ezeken alapból folyik egy kicsi áram, ami miatt a LED folyamatos, de a névleges alatti feszültségen alatt van. Ha ez a glimlámpa már a végét járja, akkor előfordul, hogy a hálózaton egyébként időről időre feltűnő feszültségtüskékből túl sok jut át rajtuk, sőt ő maga is képes ilyenek produkálni.

prolifigyelo148842069 2017.03.22. 21:19:43

Villanyszerelőt kell hívni, aki megjavítja a hálózatot, házilag ne gányolj, csak rosszabb lesz, főleg ha 3 fázis van bevezetve.
Valószínűleg földelési és nullázási gond is van.

igazi hős 2017.03.22. 21:33:48

Ha "világítós" a kapcsoló, akkor az az első hibalehetőség. Ha nem az (vagy egy cserével már kitesztelték), akkor a leggyanúsabb, hogy egy rossz szigetelés miatt áthúz egy másik fázis. Elő kell venni egy multimétert, felkapcsolni a fürdőben a villanyt és egyenként lekapcsolni a fázisokat, így meg lesz, hogy melyikre van kötve. Ha minden rendben, akkor a lámpánál most nem lehet feszültség, ha mégis, akkor a másik két fázisból az egyik valahol szarul van szigetelve. Két kapcsolással kideríthető, hogy melyik fázis. Ha netán több kismegszakító van, akkor az is kiderül, hogy melyik szakaszon van a baj. Ebben a helyzetben csak a csoda segít, mert egy régi háznál annak számít, ha újra lehet húzni a kábeleket és nem kell újravésni.

agarik 2017.03.22. 21:41:04

Szerintem elavult a kábelezés, meg a biztosíték se bírja. Villanyszerelőt hívni alap, az majd megmondja és meg is csinálja (helyben látja mit kell hoznia a javításhoz).

A kidurranó izzók egyértelműen időnkénti túlfeszültséget jeleznek, az meg biztosíték- illetve kábelcsere lesz.

A "kikapcsolt" állapotban világító ledekre a válasz: ledrex.hu/a-glimmlampas-kapcsolo-es-a-led-vilagitas-esete/ :
"Tehát, ha lekapcsolt állapotban is gyengén világítanak, fénylenek a LED-ek, akkor minden bizonnyal kóboráram van a lakásában.
Ez úgy lehetséges, hogy például figyelmetlen volt a bekötés és nem a fázist szakítja meg a villanykapcsoló, hanem a nullát.
Tehát lekapcsolt állapotban is áram alatt vannak a lámpák. Az áram átmegy a lámpán tovább a nulla ágon a kapcsolóig, s ott megszakad (mert ugye le van kapcsolva).
Igen ám, de a megszakított nulla vezetékdarab a fázis mellett úgy működik mint egy kondenzátor, amikor a fázis pozitív, akkor a vezetékdarabban negatív feszültség keletkezik és fordítva. Tehát, az izzó akár 100-200Voltos indukált tápellátást is kaphat lekapcsolt állapotban is. Igaz az áram erőssége csekély, így nem tudja teljes erővel működtetni a ledet, az csak fénylik.
A megoldás, hogy szabályosan kell a villanyt szerelni, azaz a fázist kell a villanykapcsolóval megszakítani, nem pedig a nullát, mert ez így akár életveszélyes is lehet."
"A bekötéseket mindenhol az előírásoknak megfelelően készítette el. Mivel számos helyen visszajelzős (világító) kapcsolóm van, így a probléma oka az volt, hogy a visszajelzéshez szükséges áram az izzókon is áthaladt, és ez okozta a halvány világítást az izzóknál. A kapcsolókból a visszajelző egységeket eltávolítottam, így a probléma teljesen megszűnt. "

NGkiraly 2017.03.22. 22:43:45

Nullvezetőt hibáztatókkal értek egyet, a helyzet veszélyes.
MM falvezeték: aluminiumkábelben a nulla szakad valahol, de érintkezik. 3 fázis szétosztva. A következő történik: a terhelés miatt az aluminium a törésnél melegszik (kicsi az áteresztőképesség) a hőtágulás hatására elhajlik, az áramkör megszakad. Amikor az áramkör megszakad a hőmérséklet lecsökken, visszaáll az eredeti geometriába, az áramkör zárul.
Itt jön a képbe a 3 fázis. A nulla-fázis közti feszültség (munkavégzős képesség) 220 V. Erre vannak a fogyasztók méretezve. Viszont amikor a nulla megszakad, akkor fázis záródik fázissal több fogyasztón keresztül (azonos nullfázison vannak a fázisok, ami szakadáskor már nem nullfázisként viselkedik). Fázis-fázis között a fáziseltolás miatt a feszültség 380 V! Tehát a nulla szakadásakor egy pillanatra 380 V-os áramkör jön létre, ami ilyenkor elintézi a villanykörtéidet.
A megoldás az újravezetékezés (esetleg ha a kötések között megtalálod a hibát, kevés esélyed van).

Arcade Macho 2017.03.22. 23:02:12

@zooltek: "nem-e alu a gerincvezeték (meg az összes többi)."

ELMU ha 3 honapig nem szolgaltat valahol, utana nem enged rakotni ugy hogy alu legyen a gerincvezetek, talan megiscsak tudnak valamit...

Arcade Macho 2017.03.22. 23:03:30

@NGkiraly: az okes hogy a villanykorte az szetpukkanhat tulfesztol, de hogy lehet hogy semmi mas nem megy gajra?

NGkiraly 2017.03.22. 23:09:36

@Arcade Macho: A fáziselosztás miatt. Gondolom a legrövidebb út, a legkisebb ellenállás a két villanykörte ilyenkor. Nem biztos hogy egyenletesen osztották el a három fázist a háztartásban, lehet hogy két fázisról csak kevés dolog megy. Én azonnali megoldásként (a hálózat specialitásaitól függően) átkötném egy fázisra a villanyóránál az egész háztartást amíg nincs újrakábelezve (16 A általában elbír egy háztartást). Ez persze csak néhány napra megoldás

-xy- 2017.03.22. 23:22:21

Ajjaj... Van itt minden.
Kóboráram, nullát megszakító kapcsoló, nullfázis és társai.
A leghasznosabb tanács az volt, hogy aki nem ért hozzá, hívjon egy villanyszerelőt.
A nullavezető szakadása miatt megemelkedett feszültség miértjének elmagyarázása egy kicsit sok lenne ide.
Legyen elég annyi, hogy igen, háromfázisú rendszerben üzemeltetett egyfázisú berendezések a nullavazető szakadása miatt bőven több mint 230V-os feszültséget kapnak. Ami berendezés ezt megkapja és érzékeny rá, az tönkremegy.
A vasaló valószínűleg túléli, csak jobban melegít. A számítógép is, csak az bele fog dögleni.
Tessék szerelőt hívni!!!

villanyember 2017.03.23. 13:31:22

@NGkiraly:

Szerintem nálad a pont. Hajszálra ugyanez a véleményem. Hogy miért pont az izzó pukkan? Van ugye az a fránya Ohm törvény! Ha szakad a nulla és sorbakapcsolódik két fogyasztó, akkor a nagyobb ellenállásún esik nagyobb feszültség (60 W-os izzó vs. vasaló vagy mosógép). Esetleg a dobozokban lehetne átnézni a kötéseket, ha szerencse van, akkor itt lehet a baj. Láttam már egy néhány vadorzó kötést! Ha a vezeték szakadozik, akkor csak a csere segít.

ssjoci · http://www.vegzetur.hu/?kar=593 2017.03.23. 14:07:58

Mielőtt mindent szétszedne a kérdező, ki kellene cserélni a lámpatestek foglalatait mert a kilágyult érintkezők miatt is történhet ilyesmi. Ha nem jön be akkor se kerül sokba...

kkm.furdancs 2017.03.24. 07:24:26

@villanyember: Emlegetett ember megjelent. Köszi :)

Untermensch4 2017.03.24. 08:34:57

@Arcade Macho: "ELMU ha 3 honapig nem szolgaltat valahol, utana nem enged rakotni ugy hogy alu legyen a gerincvezetek, talan megiscsak tudnak valamit... "
Azt nem értem hogy ha a nyüves villanyóra után már magánterület akkor mégis miért szólnak bele? Nem lehet idiótabiztosra kényszeríteni a világot.
süti beállítások módosítása