A hét műtárgya: az okostelefon

2017.03.24. 05:00 | Írta: Tarrasque

rock-phone.jpg

Ha nincs eszed, legyen noteszeokostelefonod! Egyre sűrűsödnek a postaládámban a szerszámgyártók okostelefon-alkalmazásairól szóló levelek, és nagyon jól van ez így.

Rövid összefoglaló, hogy mi van abban a kis dobozban, amit én pl. naponta ötször-hatszor leejtek:

toughphone.jpg 

  • Gyorsulásérzékelő. Ennek a szenzornak a segítségével változtatja a telefon a kijelzőn a portré és a tájkép nézetet (a telefon elforgatásakor ugye a három tengely jellegzetes, jól leírható gyorsulást végez). Ugyanakkor ennek az adatait használják még például a lépésmérő, edzésnaplót készítő programok is.
    Itt megtekinthető egy videó arról, hogy a gyakorlatban milyen megvalósítással működik.

  • Giroszkóp. Ez már finomabb szenzor, a három tengellyel bezárt szöget tudja mérni, ezt használják a telefon döntögetésével vezérelhető játékok, vagy például az égbolton repülőjáratokat figyelő és azonosító program.

  • Magnetométer. Mágneses térerőt érzékel. Alapvetően iránytűként való használatra találták ki.

  • Fényérzékelő. Érzékeli a telefon körüli fényviszonyokat, például ha kilépünk a napfényre, akkor ennek köszönhetően nő meg a kijelző fényereje.

  • Közelség érzékelő. Érzékeli, ha a fejünkhöz szorítjuk a telefont, ilyenkor leveszi a kijelző fényerejét, és zárolja a billentyűzetet, nehogy beszélgetés közben a fülünkkel elindítsunk egy nagyösszegű utalást.

  • GPS. Ennek segítségével nem csak mi, de a telefonunk, és a rajta futó programok is tudhatják, hogy hol vagyunk.

  • Fényképezőgép.

Ezek az érzékelők a modern okostelefonokban általában már megtalálhatóak, bár a telefon kategóriájától függően különböző minőségben.  Mindezeket kombinálva a telefon számítási és adattárolási képességeivel, valamint egy internetkapcsolattal, remek eszközt kaphatunk a munkáinkhoz. Rengeteg olyan applikációt találhatunk mind Androidos, mind iOS-es telefonunkhoz, ami megkönnyítheti az életünket barkácsolás, építkezés, szerelés közben. Ezekből válogattunk ki néhány példát, amik jól jellemzik az okostelefonokban rejlő lehetőségeket – mind felhasználói, mind üzleti szempontból.

Fémdetektor

Ez a program (és még sok másik) a magnetométer segítségével próbálja kimutatni a fém közelségét. A dolog hátránya, hogy a mágnesesség miatt csak a vasat, vagy más magnetikus fémet érzékel, a rézdrótot például nem (a hagyományos fémdetektorok rádióhullámmal működnek), ezért ne ezzel keressünk a falban vezetéket. Az én okostelefonom a butábbak közé tartozik, ezért látványos eredményt nem nagyon értem el, csak olyan közelről, hogy egy mágnessel a kezemben is jobban jártam volna.

Távolság, magasság, szög mérése
Ez a programcsomag komplett szerszámos láda. Távolság, magasság, szög, zaj, sebesség, mindent megmér.

magassagmeres.jpg

 Különböző mérési technikákat használ a mérési intervallumtól függően, a trigonometrikus például a giroszkóp szög adatait használja (és azt, hogy milyen magasan tartjuk a kamerát). Mint az applikáció honlapján szereplő értékeléseknél látható, van, akinél tökéletesen működik, van akinél használhatatlan. Ez egyrészt azon múlik, hogy kinek milyen telefonja van, mennyire jól kezeli a szenzorokat a program, másrészt a szükséges kalibrálási és használati útmutatókat mennyire figyelmesen olvassák el. Az alkalmazásokat bemutató videókban látható, hogy kell egy kis előkészület a legtöbb méréshez.

Egy szinttel feljebb
Ha valakinek megbízhatóbb adatokra van szüksége, választhat egy bővítményt is a telefonhoz.

ic4.jpg

Ez a kiegészítő egy lézeres távolságmérő, amit iPhone-hoz csatlakoztatva a telefonon rögzíthetjük a mérési eredményeket. Az alap távolságmérés mellett rárajzolhatjuk a telefonra a közelítő alaprajzot, majd a mérések eredményeivel precíz végeredményt kapunk. Ezzel a módszerrel a telefon a mérőeszköz irányítópultja és adatrögzítője. Egy hagyományos, hasonló árfekvésű (25-30.000 forint) lézeres távolságmérőhöz még kockás papír kell, ezzel viszont rögtön tárolhatjuk is az adatokat, jegyzetelhetünk az alaprajzra, terveket készíthetünk.

Online
A szenzorok mellett vonzó perspektívát kínál az internetkapcsolat is. Az alap, ha egy gyártó honlapjának van mobilos változata is, ilyen például a Dremel.

dremel_1.jpg

Gyorsabb, könnyebb böngészést kapunk mobilon (és még a videók se indulnak el maguktól, mint a számítógépes oldalukon). 

Ennél kicsit előremutatóbb szolgáltatás a francia Chaffoteaux épületgépészeknek készült alkalmazása: a támogatott kondenzációs és atmoszférikus kazánok vonalkódját beírva a programba, megkapjuk a szerelési útmutatókat, hibakódokat, robbantott ábrákat.

robbantott.jpg

Ez az alkalmazás gyakorlatilag csak egy adatbázist tesz könnyen elérhetővé mobilon, de a felhasználási területen (helyszíni kiszállással végzett szervizelések) pont erre van szükség.

bosch.jpg

A Bosch Toolbox alkalmazása a gyártó teljes szerszámkatalógusát teszi elérhetővé, amihez fényképen történő jegyzetelés, projekt dokumentáció, mértékegység-átváltó, zseblámpa funkció és keresés a viszonteladói hálózatban funkciók is járnak.

elemlampa.jpg

A végére egy itthon nem annyira kihasználható applikáció maradt, ami láthatóan nem íróasztal mellett született.

smallhome-depot.jpg

A Home Depot a legnagyobb amerikai építkezési alapanyagokat és felszereléseket forgalmazó hálózatlánc. Az általuk most kiadott alkalmazásban több olyan funkció is található, ami vonzóvá teszi a pénzköltést:

  • a termékkatalógus aktuális raktárkészletet is mutat áruházanként

  • térképen megmutatja, hogy az adott termék hol található az áruházban

  • a termékek nevét szóban is megadhatjuk, a Sirinél (az Apple telefonjainak beszédfelismerője) állítólag jobb hatékonysággal értelmezi a beszédet

  • keresés lefényképezett vonalkód alapján, és rögtön hozzáadható a termék a megrendelési listához

  • biztonsági adatlapok letöltése

  • költségbecslés

  • számlatörténet: a vásárláskor kapott számla vonalkódját lefényképezve elvileg visszakereshetőek a számlán szereplő tételek

A programról a például a Tools in Action oldalon lehet olvasni részletesebb leírást. Az ismertetőben leírtak szerint a koncepcióval – több más tesztelővel egyetértésben – elégedettek, a megvalósítás egyes részei lehetnének gördülékenyebbek. Mindenesetre ez az irányvonal valóban kölcsönösen előnyös lehet egy kereskedelmi láncnak és a vásárlóinak egyaránt.

És amikor még ez volt a telefonok csúcsa:

 

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr738764146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pestépítő 2017.03.24. 20:53:10

alkalomadtán kalapácsnak is használható. na meg sörnyitónak.

bbalintus 2017.03.24. 21:08:25

Az ember vagy dolgozzon rendes szerszámmal, vagy ne dolgozzon!

Powerslave 2017.03.24. 22:41:23

"a telefon elforgatásakor ugye a három tengely jellegzetes, jól leírható gyorsulást végez"

Nehézségi gyorsulásról még nem hallott az úr? A telefonnak elforgatáskor, tudniillik, az tűnik fel, hogy nem arra van lefelé, amerra addig volt. Ezért is szeretjük jobban a "G-szenzor" megnevezést.

A fémdetektor alkalmazás működőképességével kapcsolatban erős kételyeim vannak. Sanszos, hogy valójában egy kiadós trollkodáshoz van szerencséd, mintsem működőképes elgondoláshoz, már csak abból kifolyólag is, hogy a mágnesezhető fémek maguktól nem mágnesesek, így a magnetométernek nincs mit mérnie, azt pedig kötve hiszem, hogy felmágnesezné, mert ha még tudna is ilyet, a saját mágneses hullámai lehetetlenné tennék a mérést.

A távolságmérő szintén egy elég rossz vicc. A trigonometria, mint olyan, ugyan működik, de el lehet képzelni, milyen pontosan lehet mérni egy közelítőlegesen ismert befogóhossz és egy mért szög tangense felhasználásával.

Itt fel is adtam. Elég komolytalan lett ez.

A többit már inkább hagytam is a fenébe, elég komolytalan ez.

Phteven 2017.03.25. 07:00:44

A meresek alapja a megismetelhetoseg. Merd meg egy torony magassagat nehanyszor. Az eredmenyek tobb 10m-es szorast fognak mutatni. Ennel jobb eredmenyt lehet elerni egyszeru becslessel.

Ha egy szakembert meglatnek telefonnal bohockodni, paros labbal rugnam seggbe, es keresnek olyat, akinek vannak igazi eszkozei es tudja is oket hasznalni.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.25. 08:46:49

Akkor egy pozitív hozzá szólás: a magnetométeres fémdetektor számomra érdekes újdonság volt.
Víz szint mérő még hasznos dolog. Nem pontos de jobb mint a szemérték, legalább is az enyém.

kkm.furdancs 2017.03.25. 11:01:29

"lionking 2017.03.25. 07:14:32
szokásos alacsony szint, a mindegy miről csak teljen a blog oldala, és mindez egybekötve egy kis ájfos reklámmal. remélem jól fizet a cég, bár nem erről híres "

@lionking: A szokásos süket szöveg a kattintásvadászatról. Ajánlom figyelmedbe a "pedofil miniszter vasalózsinórral verte agyon a féllábú fiút"-féle, mélyenszántó és egyáltalán nem kattintásvadász cikkeket vagy pedig a Műszaki könyvkiadó sokkal tartalmasabb kiadványait. Kár volt pazarolnod a karaktereket, főleg mert senkit sem érdekel :)

anonymouse. 2017.03.27. 13:35:04

Vannak applikációk, amik hasznosak lehetnek szakiknak. Lassan a fúró-csavarozók belső műszaki állapotát is le lehet kérdezni egy app-pal. Sőt már a Milwaukee meg is valósította. De ezek a fenti mérő appok, ha elsőnek nagyon ötletesnek is tűnnek a gyakorlatban nagyon pontatlanok. Inkább gyerekeknek valók, mert maga a vas amin fut, a telefonkészülékek is gyakorta gyenge/eldobható minőséget képviselnek. Ahogy mondani szokták sz.ból várat nem lehet csinálni. Én is kipróbáltam ezeket és nagyon örültem legelőször neki, sőt fizettem is érte, de rájöttem, hogy egy ilyen appban soha nem lehet igazán megbízni. Lehet, hogy egy-egy esetben némi sikerrel lehet használni ezt elismerem. Viszont a Boschnak van olyan mérő eszköze, ami a méreteket átviszi egy appon keresztül a mobilra és rá lehet tenni a fényképre. Az pontosabb is és hasznosabb is, de azért még érződik rajta, hogy gyermekcipőben jár, mert körülményes használni.

zooltek 2017.03.28. 04:43:31

@anonymouse.: Nem csak a fúrókat. És nem csak app, a Milwaukee komplett rendszert kínál az összes gépéhez cégeknek, amivel minden gépnek tudod a pontos helyét, hogy épp használják-e, számolja a szervizciklus-t stb.

anonymouse. 2017.03.29. 10:06:10

@zooltek: Igen az One-Key rendszer tényleg a jövő és cégek erre rá fognak kapni. De én nem tudom, hogy miért, de ódzkodok attól, hogy megbízható gépben processzor és szoftver legyen... Amiben nincs az mindig megbízhatóbb, tartósabb. Egy jó gépet, eszközt évtizedekig tudsz használni, ha karbantartod vigyázol rá! Vegyél egy csili-villi kütyüt és meglátod, néhány év múlva, már nem működik, nincs hozzá frissítés, kompatibilis cucc, stb... Hardver, szoftver, átver, ezek mind rokon fogalmak. Tudom, ez lehet, hogy egy magyar pesszimista hozzá állás. De figyeld meg példának: Itt van a Furdancs blog, szeretem és szívesen olvasom, de hol lesz tíz év múlva? A digitális enyészet ezt is megeszi, de amiről írtak, cikkeztek azok a szerszámokat még mindig vidáman lehet használni majd! Találó a cikk elején levő kép! Az ősember által készített eszköz még évezredek múltán is használható, de vegyél egy vagyonért a technológia csúcsát jelentő eszközt és néhány év múlva, már sz. se ért, nem tudod használni!

Untermensch4 2017.03.29. 11:22:55

@anonymouse.: " Hardver, szoftver, átver, ezek mind rokon fogalmak." :) :D XD
süti beállítások módosítása