Villanyszerelés: A ház hálózati csatlakozása és a fogyasztásmérő

2017.04.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ingatlanunk áramellátása adja a belső villanyszerelés értelmét, hiszen ha áram hiányában nincs mit kötögetni. Rövid, de szabatos bekezdésekben szó lesz ma elektromos hálózat bevezetéséről és a mérőóráról. Videóbetétekben ennek gyakorlati kivitelezése és az áramlopásról röviden, lábjegyzetekben pedig a tervezéshez és az elektromos fogyasztók egyedi méréséhez adunk tippeket.

v1.jpg
Az áramszolgáltató a villamos energiát szabadvezetéken vagy földkábelen juttatja el a fogyasztóhoz. Az utcán kiépített szabadvezetéki hálózatról légvezeték csatlakozik az épületen felszerelt tetőtartóra, majd a betápláló fővezetéket védőcsőbe húzzák egészen a házi csatlakozódobozig. Földkábeles betáplálás esetén az utcán kábelleágazást készítenek a fogyasztó részére, és a villamos energiát földkábelen vezetik a házi csatlakozószekrényig.

A ház csatlakozási pontja utcai kábelhálózat esetén a kábel, szabadvezetéki csatlakozás esetén a szigetelt szabadvezeték fogyasztó felőli vége. Itt kezdődik a méretlen fővezeték, amelynek az épületen belüli részét annak teljes hosszában az áramszolgáltató ólomzárral (plombával) zárja le, és azt csak az áramszolgáltató, vagy annak engedélyével rendelkező szakember nyithatja fel. A csatlakozódobozban vannak az épület főbiztosítói, amelyek a házban keletkező nagy zárlati áramok esetén védik a hálózatot. A méretlen fővezetéket a csatlakozódobozból mindig közvetlenül a fogyasztásmérőkhöz vezetik.

KAISER fali és mennyezeti átvezetők és kiállások beton zsaluzatba

Vegyük sorra, hogy az áramellátással és a szereléssel kapcsolatban milyen lehetőségek közül választhatunk, és milyen döntéseket kell meghoznunk: Link az egyik szolgáltató honlapjához, hiszen ki más lehetne illetékesebb a témában, mint például az EON.

Ha a házban nagyteljesítményű fogyasztók is vannak, akkor az áramszolgáltató általában mind a három fázisvezetéket bevezeti a házi csatlakozódobozig. Kis fogyasztói teljesítményigény esetén (pl. nyaraló) elegendő csak egy fázisú csatlakozást bevezetni. Ha az épületben több, egymástól független fogyasztó csatlakozik a hálózatra, akkor az árammérők részére lehet olyan közös mérőszekrényt is kialakítani, amelyben elhelyezik az összes árammérőt és a ház főbiztosítóit is. Ebből a szekrényből indulnak ki a ház egyes részeit ellátó áramkörök, vagy nagyobb, többszintes ház esetén az egyes szinteken levő alelosztók vezetékei is.

Háromfázisú nappali + vezérelt mérőhely villamossági kivitelezése

A fővezetéket a becsatlakozó dobozból a fogyasztásmérőkhöz vezetik. Az árammérők részére szokásos külön szekrényt kialakítani, amelyben elhelyezik az árammérőket és a ház főbiztosítóit. Ebből a szekrényből indulnak ki a ház egyes részeit ellátó áramkörök, vagy nagyobb többszintes ház esetén az egyes szinteken levő áramelosztás vezetékei.

Villanyóra lassító és más átverések a háztartásokban

Az áramlopás baleseti- és büntetőjogi következményekkel járhat, de ettől még hagyományos nemzeti sportnak tekinthető. Másrészről az áramszolgáltatók lopás elleni, minimum megkérdőjelezhető eljárásai, témába illő szóhasználattal  "verték ki a biztosítékot" több esetben. Ne trükközzünk olcsón kapható, általában hatástalan és csalás kategóriába eső "villanyóra lassító" eljárásokkal. A csalás a mi kárunkra történik, azaz meglopják a potenciális tolvajt. Erről szól a következő videó.

Tudjuk-e, hogy az elektromos fogyasztás- mérővel (árammérővel) megmérhetjük, hogy a házban lévő ismeretlen teljesítményű elektromos készülékeknek mennyi az elektromos teljesítménye. Ehhez ismernünk kell a fogyasztásmérő mérőállandóját, amely azt fejezi ki, hogy egy kilowattóra (kWh) fogyasztáskor a mérőtárcsa hányszor fordul körbe. Ha a mérőállandó 75 f/(kWh), azt jelenti, hogy a mérőn jól látható forgótárcsa 7 fordulatot tesz meg egy kW-h energiafogyasztás alatt. A számítást úgy végezzük, hogy megmérjük, hányat fordul a mérőtárcsa 1 perc alatt, ha a készüléket működtetjük. Ennek ismeretében a teljesítményt a következő képlettel számítjuk ki: P (teljesítmény) = (tárcsafordulat/perc x 60) és ez elosztva a mérőállandóval.

Ha nem érünk rá fordulatot számolgatni, a kereskedelemben széles skálán válogathatunk egyedi, digitális mérőberendezések között. Csak bedugjuk a konnektorba (helyes kifejezéssel: csatlakoztatjuk a dugaszolóaljzatba), abba a mérendő fogyasztót. Az átmenő teljesítményt azonnal leolvashatjuk, tárolhatjuk. Íme egy válogatás az elérhető típusokból.

v2.jpgA veszélyeket is rejtő tevékenységet propagáló sorozatunk hiteles szakmai alapokon nyugszik, a Cser kiadót tudásbázisából szemezgettem. Lektorált és ellenőrzött tartalom olvasható, megvitatása nem aktuális.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9212407385
süti beállítások módosítása