A kötelező feladat: az otthoni bár

2017.04.25. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A minőségi szeszes italokat kedvelők előbb-utóbb eljutnak oda, hogy otthon is valami helyet kéne találjanak a palackoknak. Persze elvannak azok egy szekrényben, vagy egy asztalkán is, de valljuk be, a bárok világa nem csak a társaság miatt csábító, hanem a miliő, a környezet, a berendezés okán is. Ráadásul sok italfajta palackja tényleg szinte műalkotás, igazán kár volna eldugni...

kep2.png

Igaz, egy 18 éves whisky otthon is finom a fotelben miután kivettük a szekrényből és kiöntöttük a poharunkba. De lássuk be, azért ez mégsem ugyanaz az érzés, mintha egy direkt erre szolgáló műintézményben fogyasztanánk el. Erre a problémára jelenthet megoldást egy saját bársarok kialakítása. Jómagam elég régen szeretnék ilyet, pár éve el is kezdtem egy saját kocsmává alakítani a pincét, de aztán ez az ötlet hamvába holt, túl sok munka és még inkább túl sok pénz kellett volna hozzá. Az ötlet így kissé háttérbe szorult. De tudjuk, az ilyen jellegű »becsípődések« idővel mindig újra meg újra előkerülnek. Miután pár hónapja az egyik legnagyobb hazai szeszesital forgalmazónál dolgozom főállásban, az ottani választék, és persze az időnként hazahozott »munka« új lökést adott a korábbi ötletnek. De a cél most már nem a pince átalakítása lett...

kocsma0.png

Igen, a nappaliban is lehet inni, de azért az mégsem az igazi...

Azt mondani sem kell, mindenkinél mások a lehetőségek, már csak a rendelkezésre álló hely tekintetében is. Néhány polc, egy valamekkora pultocska egy-két magas székkel talán mindenhol elfér, ugyanakkor azért az igaz, hogy ez még nem teljesen adja vissza az igazi »bár érzést«. Ráadásul nem csak a bútor számít, varázsa van az igazi sörcsapoknak, vagy épp a világítótábláknak, netán a kisméretű üvegajtós italhűtőknek is. Igaz, ezek is beszerezhetőek, nem is feltétlenül drágán, hiszen mindig akadnak épp bezáró kocsmák és bárok, a különböző hirdetési oldalakon folyamatosan találunk ilyenekből származó, használt darabokat, sokszor egész kedvező áron, hiszen ezek jó részét a bárok az italforgalmazóktól kapták, nem kerültek pénzbe, így az eladásuk úgymond tiszta (bár nem teljesen legális) hasznot jelent a hirdetést feladónak. A probléma inkább az lehet, hogy egy ilyen komoly hely kialakításhoz már bizony hely kell.

Ilyesféle filozófiai alapokkal vágtam bele a saját pubom/pultom kialakításába is. A választott helység végül a konyha lett. Sokkal közelebb van mint a pince, és sokkal melegebb (ekkor még csak decembert írtunk, így ez fontos szempontnak számított). Persze a konyhában volt étkezőasztal, meg székek, meg egyéb hagyományos és unalmas berendezési tárgyak. Azonban úgy gondoltam, ezek nélkül remekül elleszek, egy kellően hosszú és széles pult tökéletesen átveheti ezek funkcióját is. Igazából csak a konyha egyik fala került beépítésre, méghozzá jobbára újragondolt és újrafelhasznált bútorokkal és polcokkal. Korábban itt minden csomósfenyő színű volt, azóta viszont döbbenetesen jó színek kerültek be a bútorlapgyártók választékába, köztük egy rakás öreg koptatott tölgyet idéző szín is. Én mindenképp ilyet akartam, persze mindent nem cseréltem le, az összes konyhaszekrény ajtót sem, csak néhányat, így most kellemesen kétszínű minden. Persze az egész konyha átalakításra került, a pulttal átellenes oldalon van néhány világító (Vaterán szerzett) sörös és egy Pepsi-s tábla. És az általános dekorációs elemek is cserére kerültek, több lett a filmesebb-italosabb kép a falakon, és eldugtam a korábbi »country-home« jellegű képeket meg csetreszeket. A dolog egész jól összeállt. Még a megfelelő bárszékekre vadászom, kell öt darab egyforma, és nagyjából kész a kompozíció. Tervek nem készültek, szokásom szerint tologattam a bútorokat, meg behordtam mindenféle maradék anyagot a műhelybűl, ezekkel próbálgatások során alakult ki, végül milyen méretű pultra kell rendelést leadni a lapszabászaton. A pult előtti függőleges borítás laminált padlóból készült, direkt olyat kerestem, ami a konyhában előforduló különböző színű faanyagok mindegyikét tartalmazza, így egységbe foglalja az egészet, nem az 'így sikerült' hanem a 'direkt így akartuk' meglátást erősíti...

Volt ugyanakkor néhány ötlet, amit végül fel kellett adnom. Az egyik ilyen volt az igazi sörcsap. Sajnos ez túl macerásnak bizonyult, egyrészt ez már bonyolultabb rendszer, gázpalack, víz, erre való hűtőrendszer, miegymás kell hozzá, ráadásul otthoni körülmények között biztos nem fogy elég gyorsan a sör, egy rendes sörcsap hordója általában 30-50 literes, és bizony a kiépített hűtési és csapolási rendszertől függően 3-5 napnál tovább nem lehet »nyitva«, tehát ennyi idő alatt ki kell fogyjon. Plusz ugye a csapot meg a rendszert folyamatosan tisztán is kell tartani, át kell mosni, szóval, ez nem kifejezetten hobbistáknak való. Szintén kérdéses volt a folyamatos jégellátás. A whisky, egy öregebb rum, de igazából szinte semmilyen rövidital nemigen képzelhető el jég nélkül. Persze a hűtő jégkockatartója megoldás, de a feeling megint csak nem ugyanaz, mint egy igazi bárpult hatalmas jeges vödrét használnánk. Igaz, jeget kapunk készen akár a benzinkutaknál is, ezt pedig be tudjuk tárolni a mélyhűtőben, de az biztos, hogy folyamatosan a pulton nem állhat a jeges vödör.

Ezek voltak az egyelőre feladott, problémásabb részei a projektnek. Épp ezért a kialakított bár nem lett tökéletesen valósághű, de szerintem elég jól sikerült. Ráadásul sosem lesz igazán kész, hiszen innentől kezdve vadászhatunk azokra a relikviákra, tálcáktól a pultborításokig, vagy épp a limitált darabszámú, italgyáraktól származó merchandise tárgyakig, amelyekkel tovább bővíthetjük a saját pubunk eszköztárát. Gondoljunk bele: soha többé nem lesz gondja a rokonoknak és barátoknak, hogy mit adjanak nekünk karácsonyra.

kep1.png

Én azt gondolom, mindenképp jó játék egy ilyen kialakítása és bőséggel megéri a befektetett munkát. Ráadásul aki szokott összejárni barátokkal, netán bulikat rendezni, az tényleg ki tudja használni egy ilyen pult összes előnyét.

Ui.: Ha kíváncsiak vagytok, még mire jó egy otthoni bár, kövessétek a most induló iDrinks.hu youtube csatornánkat, az ottani mozikat például itt forgatjuk.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr812433009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabidoki 2017.04.25. 08:49:10

Létezik asztali sörcsap 5 literes kishordókhoz, hátha az megteszi!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.04.25. 09:56:37

@szabidoki: Vagy igazi, vagy semmi. :) Amúgy azóta találtam kombinált megoldást rendes söröshordóhoz is, egybeépített kompresszor/csap/hűtő, amit csak a hordóra kell két csővel rákötni. Egy ilyen talán egyszer lesz, persze nem állandó használatra, hanem mondjuk bulik idejére, azalatt kihasználható egy hordó tartalma.

kkm.furdancs 2017.04.25. 11:39:07

Tulajdonképpen inni sem kell, nagyon hatásos lakberendezési tárgy. Legtökéletesebb a soha el nem készülő boltíves pincédben kialakított hobbitkocsma lett volna, de így is jó.

ZOH 2017.12.14. 15:28:51

Huuuu... a regi legenylakasomban volt egy kurva jo barpult, kavefozovel, 29 palackos borhutovel, tukros polccal a rovideknek, nadtetovel (!!!) es mindez egy 35 negyzetmeteres panelben... :-)

amikor eladtam a lakast es jott az ingatlanos megnezni, egy percig csak allt az ajtoban... :-)
süti beállítások módosítása