Népszerű ipar: Présgépek I.

2017.05.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kedvenc gyáriparos ismeretterjesztő sorozatainkban csak úgy repkednek a 20-2000 tonnák, mikor présgépekről esik szó. Mikor kíváncsiskodunk, hogy mi készíti azokat a gépeket, melyekkel a gépeket készítik, szintén felbukkannak ezek a szörnyetegek. Két részes írásban vállalkozunk, hogy virtuális sétát teszünk egy speciális aukciós házban és ezúttal a prések főbb típusait (excenter és hidraulikus, C-vázas illetve kétállványos, valamint sorjázógép) mutatjuk be egy-egy képviselőjükön keresztül.

presgep03.jpg

Mellette rövid, de velős ismertetőt olvashatnak a présgépek történetéről, funkcióiról, az egyes fajták és szerkezeti megvalósítások közti különbségekről. A forrásként szolgáló háttéranyagot és képeket a Surplex aukciós háznak köszönhetjük, ahol további szerszámgépek között nézelődhetünk a fémipar teljes spektrumában.

A présgépek nyomást hoznak létre, amellyel fémlemezt hajlítanak, vasat dolgoznak fel, vagy rudakat és csöveket nyújtanak. A legegyszerűbb változata az emelőprés, amely egy lyukasztó emelőerejét használja a munkadarabon. Más préseknél a lyukasztót egy indítókar csavarja vagy mozgatja.
Préseket először szőlő és széna préselésére használtak. Az erre a célra használt prések csavaros vagy emelőkaros prések voltak. A középkor végén, csavaros présekkel nyomtak medálokat és később érméket. Haswell találta fel az első hidraulikus kovácsológépet 1862-ben, 1875-ben pedig J.Bramah a hidraulikus prést. 

presgep04.jpg

A prés egy préselő eszközből, egy emelő mechanizmusból és egy vázból áll. A kétállványos présgép esetében a váz H alakú. A prés mérete dönti el, hogy mekkora nyomást tud kifejteni a termékre. Az anyag keménységétől, valamint a préselendő körvonalak kerületétől és mélységétől függően különböző műveleteket kell végrehajtani a préssel. A legegyszerűbb préseket egy emelőkar működteti. A legerősebb prések hidraulikus préselő mechanizmussal működnek. Dupla merevítésüknek köszönhetően a kétállványos prések kifejezetten stabilak.

presgep06.jpg

Excenter prés
Az excenter prés egy gép, amely munkadarabot vág, lyukaszt, présel és hajlít. A gép minden mozgása mechanikusan történik. Egy öntöttvasból vagy öntöttacélból készült, erős vázszerkezet tartja össze a részeit. Az újabb modellek hegesztett acéllemez szerkezetből készülnek. Az öntött anyagokkal ellentétben, ezeknek bordázottnak kell lenniük, hogy biztosítsák a kellő stabilitást. Az öntöttvas váz esetén a vezérlés közvetlenül a vázhoz rögzített acélsínek használatával zajlik. Az excenter présgép számos formában megtalálható, például c-vázas vagy o-vázas formában. A c-vázat kis- és közepes méretű prések esetén használják, és biztosítja a munkaterület megközelíthetőségét.

Különbséget teszünk az állítható és rögzített lökethosszal rendelkező excenter présgépek között. Ahogy a név sugallja, tartalmaz egy excenter vagy nagy lendkereket, amelyet egy elektromotor vezérel. Emiatt egy tengelykapcsoló is beépítésre került. Biztonsági okokból fékkel is rendelkezik, amely a préselési eljárást is segíti. A beépített vezérlőrendszer biztonsági funkciót is betölt.

presgep01.jpg

WEINGARTEN AR160 Excenter prés. Technikai adatok: nyomás 160 t, tömeg 8000 kg, mérete 2.5x2x3.2 m

 

A hidraulikus présgép
Az ipari hidraulikus prés olyan szerszámgép, amelyet a fémmegmunkálás során használnak, különböző alkatrészek gyártására. A hidraulikus présgép rendkívül nagy préserőt képes kifejteni, így kiválóan alkalmas például a lemezmegmunkálás különböző műveleteire, anyagok tömörítésére, vágására, illetve összeillesztésére. A hidraulikus prések kisebb méretű verzióit a gépipar és a szerszámgyártás területén is használják.

presgep10.jpg

A hidraulikus présgép üzemeltetése gazdaságos és hatékony módja a fémmegmunkálásnak, magas darabszámú alkatrészek előállítása során is. Hidraulikának azon műszaki tudást nevezzük, ami különféle erők és mozgások folyadék segítségével történő átvitelével és irányításával függ össze. Ennek előnye, hogy a folyadékok nem összenyomható anyagok, emiatt kis veszteséggel, súrlódás nélkül megy végbe az erőátvitel.

presgep00.jpg

SCHÄFER SPC 2000 hidraulikus présgép
Technikai adatok: nyomás 300 t, tömeg 23000 kg, mérete 1.7x2.7x5.6 m, asztal felülete 1450x800 mm

presgep05.jpg

BURGER DO 5 Hidraulikus présgép
 

Lássunk egy nagyobbacska példányt munka közben (13000 tonnás nyomóerő)...

...illetve a műhelyekben használatos, 50 tonnás hidraulikus prést (néma videó).

Legközelebb a C-vázas kétállványos és egy sorjázógép kerül sorra, tehát: Folytatjuk!

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7712504865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása