Olcsó kerti szék készítése

2017.05.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Gondoltam, beszerzek egy kerti széket. Olvasgatás kinn az árnyékban, madárkák: csip-csip, vidéki idill és jó levegő vár a természet lágy ölén egy kerti székben elnyúlva. Jó fogyasztóként körbenéztem a webáruházakban, de még mielőtt kosárba helyeztem volna a 13000 forintos terméket, felrémlett, hogy heti négy alkalommal egy barkácsblogon osztom az észt.

kertiszek01.jpg

Alapanyag van még, szerszámzat is rendelkezésre áll, tehát illene magam elkészíteni az egyszerű tárgyat. Harmadik komponens, a szakértelem meg majd kialakul. Végül megszületett egy egészen kényelmes és termetes példány. Elkészítésének rövid, illusztrált naplóját olvashatják.

kertiszek21.jpg

Cserép (Bramac) lécnél még nem léptem tovább faanyagok tekintetében. Olcsó, könnyen munkálható és 5*3 (5*5) centis kivitele pont megfelelő mindenre. Négyméteres hosszban árulják, így sokféle fűrészem közül a kézi jött kapóra, hogy a műhelyben kényelmesen forgatható kétméteres darabra vágjam őket.

kertiszek18.jpg

A méreteket és hajlásszögeket főnöki forgófotelemről adaptáltam a vasvázból és léc ülőfelületből álló kerti székhez. Lényeg, hogy elférjek benne, még 100 kilómat szétterítve is. A szükséges hosszúságú lécekből az elsőt kimérve, a többihez e sablont használva gérvágóval daraboltam el.

kertiszek17.jpg

Kis mellékszál, minden reklám nélkül, hogy az Einhell márkát még vállalhatónak tartom ritkás használat esetén. Nekem Einhell csak úgy romlott el, hogy tevőleges szerepet vállaltam bukásában. Volt olyan szerszámuk (szalagos fűrész), mely messze nem hozta elvárásaimat, de ez a kategóriában rejlő valós veszély. Csak azért említem, mert a szék készítése közben kinyírtam (pontosabban önmagát emésztette fel) egy Straus sarokcsiszolót. A Straus eléggé  alja megbízhatóság tekintetében az elérhető márkáknak, viszont olcsó. A következő flexem egy igazán dögös megjelenésű 115-ös Einhell lesz, már meg is rendeltem. Írok róla, ha ideér, mert vásárlásának körülményei is megérnek egy misét.

kertiszek19.jpg

Házi készítésű felső-alsó marógépem egyszerű felsőmaró, amit állványra rögzítettem. Témában való járatlanságomat és a szerszámok használatát ösztönszinten űző kontárságomat tükrözi, hogy egyszerűen nem értem a felsőmaró lényegét, pontosabban, hogy miért felülről közelítünk a munkadarabhoz, melyet nehézkes rögzíteni és nem látjuk, mit művelünk a terjedelmes és nehéz marógéppel. Nem is beszélve a nagy fordulatszám okozta centrifugális erőről, mely ha nem is tépkedi ki kezünkből a gépet, de nagy eséllyel elszúrjuk a gép vezetését. Felraktam tehát egy állványra.

kertiszek20.jpg

Maróba marófej kell. Emlékszem legelső próbálkozásomra a felsőmaró-bevásárlás terén vagy nyolc éve. Egy elit barkácsbolt lezárt üveges szekrényéből néztek vissza a darabonként 7000 forintba kerülő fejek. Nevettem és levettem a témát napirendről. Aztán persze találtam darabonként ezerért a piacon. Ezt a komplett 12 darabos szettet igazán barátságon áron vásároltam a Conradnál (na, ez már reklám). Semmi extra, de teszi a dolgát.

kertiszek16.jpg

Szálirányban korrekten, simára lekerekítette léc oldalát. Szálirányra merőlegesen már kissé tartottam az eredménytől, mert elvileg ahogy a léc végéhez érünk, a marófej szálkákat fog letépni róla, azaz kirojtozza. Ennek elkerülésére jó módszer, ha szorosan hozzáfogunk egy másik lécet, így a fej folyamatos anyagként bánik vele. Persze, nem fogtam hozzá, de így is jól sikerült a lesarkozás. A világ szalagcsiszoló szalagja nem lenne elég ekkora lekerekítésekre.

kertiszek15.jpg

Einhellt prédikálok, miközben Straus-al van tele a műhely (a felsőmaró is ilyen márkájú volt). Ezek még működnek, viszont a szinte új sarokcsiszoló elvesztése fájt, ezért fogalmaztam meg kritikát fentebb. Tehát szalagcsiszolóval lesimítottam a lécek oldalát és amennyire tudtam, a végüket is.

kertiszek14.jpg

Itt sorakoznak büszkén az elkészült darabok. Javasolják, hogy ha lazúrral vagy fapác + lakk kombóval festjük, először töröljük át vizes ronggyal. Ez felállítja a szálkákat, melyeket egyébként a lazúr, fapác emelne ki. Újabb csiszolás után már nem lesz vele problémánk. A lazúr természetes és kiemeli a fa erezetét. Én viszont fehérre akarom, mint egy császári romboló a Tatuin fényében vagy kórházi papucs orrán pamutbojt. 

kertiszek05.jpg

Utálok festeni. Általában csak a második réteg elejénél jut eszembe, hogy már előző alkalommal elhatároztam egy kompresszor beszerzését, de lassan érik a dolog. Az olajfesték büdös, drága, nehezen szárad, szennyezi a környezetet, az ecsetet el is dobhatjuk, nem éri meg kimosogatni drága hígítóban. Pemzlizgetni sem olyan szórakoztató, mint közmunkára ítélve óvodakerítés festés alkalmával, sőt akkor sem. Thoreau mester készül egy spray kiszerelést dicsérő írással, majd akkor becsatlakozom az ecsetes megoldás elleni további ellenérvekkel .

kertiszek13.jpg

Most viszont követve a nemzetközi trendeket, raklapot használok a karfa elkészítéséhez. Szélesebb anyag kell az ötcentis cseréplécnél, így két centi vastag csíkokat szabdalok a szögnyomokkal tarkított oszlopból.

kertiszek12.jpg

Emlékezetből, intuíciók által vezetve az anyagot, kifűrészelek egy formát. Ha már orosz rulett, két deszkát egyszerre munkálok meg, így vagy egyszerre szúrom el, vagy pedig ellenkezőleg, egyformán jók lesznek.

kertiszek11.jpg

Most épp sikerült. A kiszögelléseket szalagcsiszolóval kerekítem.

kertiszek09.jpg

Csodás a marófejekben, hogy a tetejükön lévő kis csapágy távtartóként szolgál, így akár sablonként használt rétegelt lemezzel, akár a levágott anyag mentén profilmaróként használhatjuk.

kertiszek08.jpg

A vasmunkáról röviden, mert semmi extra nincs benne. Lényeg, hogy erősen és pontosan összehegesszünk 20-as zártszelvényeket. A látványosan összeszakadó szerkezetből kiálló vasvégek beleket feltépő víziója legyen ösztönző a rendes körbevarrás és terhelési teszt elvégzésére, mielőtt egy fogyitáborba postázzuk a végeredményt.

kertiszek06.jpg

A hajlási szögek sikeréhez szükséges egy kis számolgatás. Néhány fok eltérés jócskán befolyásolhatja kényelmes ülésünket. Van akiben a túlságosan hátradöntött ülés heveny hányingert kelt, mások utálják, ha karót nyelve kell görcsölniük a túlságosan egyenes háttámla miatt. A gérvágó 0-45 fokos szögben vág és az alkatrészek találkozásánál ugyanolyan ferdére kell vágnunk mindkettőt (különben más lesz a méretük, illetve nem illenek össze).

kertiszek07.jpg

Ezért az alábbi képletet használtam, hogy a szükséges 124 fokos dőlésszöget kapjam és mindkét vég ugyanolyan legyen. Ne kérdezzék, hogy jött ki, de jó: 124-45 fok/2=39.5

kertiszek04.jpg

A rém ronda festés a hűvös időjárásnak és az olcsó olajfestéknek köszönhető. Fantasztikus, hogy három nap alatt nem száradt meg. Alapozásként (igazából fedőfestéknek szántam) vizes bázisú matt zománcot használtam, de aztán beláttam, hogy a más színeknél még elviselhető, három rétegen is átütő vakrozsda itt elfogadhatatlan. Kentem tehát rá egy adag olajos zománcfestéket.

kertiszek02.jpg

Végre megszáradt és a vastag lécekbe tartósan rögzülő facsavarokkal felfogattam az ülőfelület részeit. Az elsőknél még előfúrtam, de mivel nem repesztett lécet, így közvetlenül csavaroztam a puha fába facsavarokat.

kertiszek03.jpg

Csak optikai csalódás, hogy ferde, illetve nem párhuzamos a két léc. Egyébként sem a Ritzben vagyunk, vazze.

kertiszek22.jpg

Szemből nézve a tartóváz kicsit túlnyúlik, de legalább tesztelem majd rajta leendő sarokcsiszolóimat. A zártszelvények végére zártszelvény-dugó került. Igazán kényelmes és stabil. Lássunk egy számvetést: Nettó anyagfelhasználás (azaz lécekből, fémből megmaradó hulladék nélkül), amúgy is zártszelvény-maradékból készült a rövid alkotórészek miatt. Gyalult cserépléc: 6m*120 Ft/m; 20*20 zártszelvény 5*350 Ft/m, festék-csavar-amortizáció-fogyóanyag kb. 800 Ft. Összesen 3300 Ft és az idő, amit nem számítunk, hiszen ez a hobbink. Ami növeli még értékét a boltból rendelt termékkel szemben, hogy teljesen saját méretünkre  és szokásainkhoz szabhatjuk szerkezetét, illetve nincs szállítási költség.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr212546525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scsaba1 2017.05.30. 08:22:51

Nagyon jó lett!

Mivel én még mindig az oldószeres festékek híve vagyok, megemlíteném, hogy oldószeres lazúrból (meg mondjuk semmirevaló vizesből is) létezik fehér. Ez a faanyagvédős majd félolajos beresztés után két rétegben kenve még éppen láttatni engedi a fa erezetét, de szép fehér is, meg tartós is. A lakk+pác kombót annyira nem ajánlanám, kültéren a lakk nem bírja az UV-t hosszú távon, bármi is van a reklámanyagban írva.

Hegesztés: Nem vagyok túl gyakorlott hegesztő, meg egy übergagyi trafóm is van, amin nem lehet finoman állítani az áramot, úgyhogy vagy ragad vagy átégeti a zártszelvényt. Ezért én azt a trükköt alkalmazom, hogy egy 5-10 cm hosszú 15x15-ös zártszelvény darabkát teszek a 20x20-as zártszelvény belsejébe betétnek (a betonvas is jó egyébként) és így hegesztem össze az illesztéseket. Ha át is ég a hegesztés megfogja a varratot a betét, meg az illesztési pontokat is jótékonyan megerősíti. (Már tervbe van véve valami jóféle inverteres trafó vásárlása egyébként)

kkm.furdancs 2017.05.30. 08:40:48

@scsaba1: Köszi!
Bevásároltam korábban Tricolorból. Fehér, zöld, fekete, piros, valahány név a naptárba...most már elhasználom őket valamire. Tegyük hozzá, fára egészen korrekt megoldás, az üvegházam faváza igazán kellemes és tartós.

Köszi a tippet a hegesztéshez. Egy saját tapasztalatot meg kell osztanom veled. Először inverteres hegesztőm volt, de egyszerűen nem tudtam elkezdeni tanulni hegeszteni vele, mert állandóan levágta a 16A kismegszakítót. A trafós Einhell (na, már megint) esetében egyszer sem kellett visszakapcsolni. Szóval inverteresnél tudni kell.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.05.30. 11:06:15

Tök jó lett. Én épp székeket hoznék rendbe itthon, hasonló a kinézet, a vázuk megvan, masszív gyári (békebeli) de a lécezést újra kellene alkotni. Csak sajnos az a helyzet, hogy hihetetlen mértékben meglustásodtam. A tervezés még megy valahogy, de aztán...

scsaba1 2017.05.30. 12:46:21

@kkm.furdancs:

Ez érdekes, mert pont nem ezt várná az ember egy elektronikusan szabályzott invertertől.
Nem lehetséges, hogy terhelve volt az a fázis éppen más nagyfogyasztóval is, vagy mindig ezt csinálta?

Egyébként az első hagyományos trafóm nekem is Einhell volt, valami csodálatosan lehetett vele hegeszteni. Viszont egy éjszaka kint hagytam az udvaron, eléggé látható helyen és reggelre ellopták. Máig verem a fejem a falba, hogy ilyen hülye voltam.
Nosza, pótoljuk gyorsan, akkoriban a Metro még tele volt Einhell cuccokkal, meg ugye már bizonyított is, így vettem egy kinézetre ugyanolyat. Kinézetre. Ebben már nem volt ventilátor, csak a helye, viszont volt benne egy extraérzékeny hőbiztosító. Mivel kínszenvedés volt dolgozni, mert 5-10 perc hegesztés után két órás pihentetést kívánt, nyáron meg még rosszabb volt az arány. Nosza, hegesztőboltba el, és a tizenezerforintos trafóba vettem egy ventilátort 4000 forintért...
De ezzel sem lett sokkal jobb, mondjuk 15 perc után oldott le a biztosító. (A régiben meg sosem, ha volt benne egyáltalán), így kénytelen voltam megpatkolni. Azóta használható, le sem égett még, de a tekerentyűvel továbbra sem lehet finoman szabályozni az áramot. Vékonyfalú cuccoknál csak a még ragad...még ragad... már átég fokozat van csak.

Szóval ezért gondoltam valami normális inverteres cuccot mert azokon elvileg van egy csomó okosság, mint a Hot Start, Anti stick, vagy az Arc Forc, meg esetleg egy kijelző is az áramerősségnek...

kkm.furdancs 2017.05.30. 16:42:59

@Thoreau: Pedig nálad legalább a szakértelem megvan. Pusztán önmagáért egyszer készíteni fogok egy lengő padot. Mint korábbi posztban, csak nem hálós, hanem léces üléssel. Emlékszem gyerekkoromból a dióhintára. Ott lehetett parázni rendesen, ha az ember belengette.

Nemrég ráláttam egy óvodai játékberuházásra. Gyerekek, ami pénzt ott el lehet lopni... Legjobban a TÜV jár a minősítésekkel. Ez a cég már osztrák tulajdon, azért elgondolkodtató. Meg az is, hogy a játékvár alá kötelező 40 centis mosott homok talajt tenni.
Ezért gyenge Európa. Az oroszok eleve betonból készítik, hogy erősödjön az a gyerek.

kkm.furdancs 2017.05.30. 16:48:20

@scsaba1: Csak a hegesztő adta a terhelést, de még az is lehet, hogy én nem tekertem fel az áramot rendesen és a ragadás után jött a zárlat, illetve talán 3 mm-es volt a hozzá adott pálca. Elkámpicsorodtam a kudarctól, meghirdettem. Jött egy ember és első próbálkozásra húzott vele egy 10 centis varratot. Csak érteni kell hozzá, hangsúlyozom. :)
Talán a régi jó Hetrák képesek egyensúlyozni a tartós használat és az "épp nem vágom le a biztosítót" üzemmód között.

Untermensch4 2017.05.30. 19:33:02

@kkm.furdancs: Te kezdted... érettségi találkozónkon kiderült hogy egykori padtársam az eu-s pályázati pénzt az országba szétszóró hivatalban vagy hol dolgozik (ez még régen volt amikor a főnöke Gordon névre hallgatott...). Ő a 18 milkós játszótéri csúszdát nem tudta elképzelni...
Ahova meg a gyereket hordjuk, szép eu-kompatibilis játszótér, egy mérnök apukával szemléztük a hajót imitáló csúszdát amikor az egyik merevítő fémrúd a gyerekek kezében maradt, mivel a fagerenda amihez csavarozták, a csavarok körül kirohadt. Tavaly nyár óta nem tudott vele mit kezdeni a szakhivatal. Ha akkor én hazamegyek hosszabb facsavarért, a kolléga meg akkus fúróért, már el is felejthettük volna de így a merevítőt elnyelte a bürokrácia. Azért a hajóorrot kicsit megcsavarozgattuk, hasonló szerkezeti hibája volt mint a titanic-nak, csak itt szegecsek helyett a csavarok, meg az oroszos túlméretezésű beton alap helyett a vmilyen, süllyedő...

villanyember 2017.05.30. 22:06:32

kkm.furdancs

"Először inverteres hegesztőm volt, de egyszerűen nem tudtam elkezdeni tanulni hegeszteni vele, mert állandóan levágta a 16A kismegszakítót."

Fura egy géped lehetett. Vagy valami baja volt, vagy valami baja volt. Én egy gagyinak nevezhető Asist márkájú ( ? :-))) ) Metróban vásárolt inverterest nyúzok már lassan évtizede. Bejárta velem az országot, soha nem hagyott cserben. A trafóshoz képest egy álom vele hegeszteni.

"Talán a régi jó Hetrák képesek egyensúlyozni a tartós használat és az "épp nem vágom le a biztosítót" üzemmód között."

Akkor cipeld a dögnehéz Hetrát! 400 V-ról jól működött, de a sima 230 V-ról csak szenvedett.

A Hetra előtt egy méginkább gagyi kis trafóm volt (alig 8 kg), ami szintén szenvedett a hőkapcsolótól. Én is tettem bele ventilátort, de közvetlenül a betápra kötve. Amikor bedugtam, rögtön indult, és ment ameddig ki nem húztam. Így is leállt időnként, de azt már ki lehetett bírni.

Szóval mindhalálig inverter! Soha nem vennék többé trafós hegesztőt.

kkm.furdancs 2017.05.30. 22:45:46

@Untermensch4: Pontosan. Ugyanaz a játékhajó lehet. Hajót és kalózt nyomokban tartalmaz. 170e alá a homok.

scsaba1 2017.05.31. 12:44:17

@villanyember:

Ez hihetetlen, pont így csináltam meg én is! :D

Két hegesztés között, amíg illesztek, szorítózok, (derék)szöget állítok vagy éppen elmegyek ebédelni a billenőkapcsolóval a trafórészét le szoktam kapcsolni, de a venti megy folyamatosan, amíg ki nem húzom a hálózatból. De a patkolást így sem úsztam meg...

anonymouse. 2017.06.04. 22:08:51

@kkm.furdancs: Igen, ez az Eu kompatibilis játszótér készítés, telepítés egy pénztemető sokszor. Hihetetlen pénzeket lehet így leszivattyúzni (tisztelet a kivételnek). A bürokrácia is csak azt erősíti, hogy minden hülyeséggel lehessen drágítani az egészet. Készíttettem az barátaimmal közületi minőségű játszóteret harmad annyi összegből meg lehetett oldani.

Untermensch4 2017.06.05. 00:28:25

@anonymouse.: Nem vigasztalásképp mondom de egy buszmegálló születése is hasonló. Volt itt a szomszéd faluban hogy horgászos-hobbitelkes részen a civilek összefogtak (egymással, sorost nem vették be a buliba...), hogy építsenek egy buszmegállót. Lett volna kb 120ezer pénz az anyagköltség meg ők maguk önkéntesen dolgoztak volna rajta. Amikor bementek volániába megkérdezni hogy ha megépítik akkor lehet-e hogy naponta néhány távolsági busz meg is álljon benne akkor mondták nekik hogy nemoda buda. 3ésfél millió de ebben már a mindenféle papírok meg az átadási műszaki ellenőr borítékjáig bezárólag minden benne van...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.11. 11:36:30

Oké, de ha számolok mindent, alapanyag, gépek üzemideje, amortizációja, saját munkaidő, szakértelem mexerzése leosztva, stb, nem vagyok benne biztos, hogy pusztán anyagilag ne lenne ésszerűbb választás az áruházi szék.
Már úgy értem, ha valaki nem ért a hegesztéshez, fűrészgép kezeléséhez, stb és szakembert kel keressen, vagy nulláról kel kiatnulnia mindent.
Persze tudom, az ember saját maga egyedi terméket hoz létre, ez igaz.
Meg hát nem is hangzik ez a számolgatás túl jól egy barkácsblogon, elismerem... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.11. 11:37:53

* jav: kell, kétszer is, kitanulnia

kkm.furdancs 2017.06.12. 07:00:18

@geegee: Számoltam mindent, amortizációt is :) Visszafogott vagy, köszi, de tényleg a lényeg valóban az, hogy nem lehet mindenkire általánosan érvényes hobbikat vagy életkörülményeket szabni, az már kommunizmus. Tehát a mi célzott olvasóközönségünk vaqy rendelkezik ezzel a felszereléssel és gyakorlattal vagy érdekli a téma, tehát egy szűkebb szegmens részére íródnak a posztok :)
És ne feledd, ma egy kerti szék, holnap késtartó, bármit készíthetsz, ha megvannak a feltételek. Ha nem térül meg, még mindig vigasz, hogy a mozijegy is drága és nem marad nyoma.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.12. 07:37:43

@kkm.furdancs: Értek mindent, csak kicsit trollkodtam... :D
Tök jók az írások, ne hagyjátok abba.
Régen én is igyekeztem mindent megjavítani, a szülői házban volt is rá lehetőség többek közt.Kertes ház, garázs, kisebb gépek, sok elfekvő anyag.Viszont manapság olyan helyzet van, hogy csak a másik eszköz vásárlása marad, bosszankodom is eleget... :-((
Na mindegy, így legalább élénkítem a gazdaságot., az is valami manapság. :-))

scsaba1 2017.06.12. 18:43:33

@geegee:

Értem én, hogy trollkodsz, de pl. a saját munkaidőt nyugodtan ki lehet hagyni az egyenletből, mert ez hobbi. Aktív kikapcsolódás, instant sikerélményt nyújtó kétkezi munka, alkotó hobbi, ami az én lejárt szavatosságú értékrendemben 1000x értékesebb, mint sörrel a kézben végigszenvedni az Andora-Magyart a Sport1-en vagy napi egy-másfél órát nézni a Facebook-on, hogy hogy élnek mások, esetleg elszívni két doboz cigit. Gondolom a pecás sem számolja el azt a 4-5 órát a vízparton, amiután hazameny mintegy 80 dkg-nyi keszeggel.

Így amortizációt is tök felesleges számolni, mert pl. a tévére is elszámolod? Vagy aki pl főzni szeret számol amortizációt a 3 év alatt széthulló konyhai robotgépre vagy a villanysütőre?

Két olyan hobbi van (mindkettőben érintett vagyok egyébként), ahol rendre előjönnek ezek munkaidőt-amortizációt-megtérülést érintő kérdések: az egyik a jó értelemben vett értékteremtő barkácsolás, a másik a otthoni (szintén kézzelfogható értéket előállító) kertészkedés és nem igazán értem, hogy ezeknél miért és a többi pénztemető hobbinál miért nem...

scsaba1 2017.06.12. 18:58:26

@kkm.furdancs:

Mondjuk arról nem is beszélve hogy "kalapáccsal a kézben hajlamosak vagyunk mindent szögnek nézni", azaz összeszedve néhány alapgépet-szerszámot és rákapva barkácsolás ízére, hirtelen azon kapja magát az ember, hogy elkezdi meglátni a feladatokat a lakásban meg a ház körül. "Kéne egy rendes polcrendszer a spejzbe", "Vági kéne az ajtóból, 10 éve belelóg a szőnyegbe" "Ki kéne festeni a fürdőszobát" "Kéne a gyereknek egy hintaállvány" "Egy fára épült házikó is kéne" stb..stb..

2017.06.12. 19:57:33

@scsaba1: A kertészkedés nálam is megvan és ha választani kell egy óra séta, esetleg futás vagy helyette némi szöszmötölés a kertben (pl. ma 7.5 kilós kalapáccsal babkarókat leverni), készíteni valamit, már maga a minimál mozgás hasznos, másrészt agy-gyanta. Egy bizonyos kor felett már hasznos az aktív életmód.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.12. 19:58:39

@scsaba1: Értem az álláspontodat és szimpatikus nekem is, nincs ezzel baj.És igen, az amortizációt mindenre érdemes számolni.Én úgy veszek tévét is, meg autót is, hogy x pénzért veszem, amiért cserében elvárom hogy y évig működjön.(Az y értékét általában meg szoktam tudni választani józanul; vagyis pl. egy félmilliós kocsira nem várok el 20 év működést.) A munkaidőt olyan értelemben gondoltam, hogy ha vállalok x óra túlmunkát (annyit, amennyit a barkácsolás is elvinne), akkor annak a jövedelméből meg tudom venni a terméket készen is.De persze ez sem garantált.
A másik oldala viszont az, hogy másoknak (most nem rólam beszélek, csak úgy általában) nem feltétlen pont a barkácsolás a hobbija, onnantól kezdve viszont ha mégis nekiáll, (mert csak kéne neki is bútor a balkonra, pénze meg esetlen nincs olyan sok, hogy készen vegyen egy szettet) akkor az munkának számít, amit a családjától, vagy a tényleges hobbijától vesz el.
De jó ez így, mindannyian mások vagyunk, mindenkinek másképp szép az élet.
Én ezennel le is szállok a témáról, mindent elmondtam.Jó barkácsolást mindenkinek! :D
süti beállítások módosítása