Knauf hírlevél: Duna Aréna

2017.06.01. 05:01 | Írta: kkm.furdancs

xy.jpg

Mostani hírlevelünkben a Duna Arénáról írunk, amelyre méltán lehetünk büszkék, hiszen rekordidő alatt épült meg, és közel 50.000 köbméter mennyiségű betont, 16.000 tonna acélt építettek be (1 Szabadság-hídnyi és 2 Lánchídnyi). Mi, a Knauf Insulation dolgozói egy picit még büszkébbek vagyunk, hiszen hozzájárultunk ennek a csodálatos épületnek a megvalósításához, és nem is akárhogyan.

Mi a termékünkkel érjük el, hogy ne legyen visszhang, amikor torkunk szakadtából szurkolunk az arénában Hosszú Katinkának, és a többi vízi sportot űző honfitársunknak a 2017-es FINA világbajnokságon. A tervező a Heraklith C50 lapokat tervezte be a küzdőtér lelátói alá jó pár ezer m2 mennyiségben, a megfelelő akusztika elérése érdekében. Ezeket a lapokat színre is festették, így a laikus szemek nagyon nehezen veszik észre a rejtett, de az Aréna életében nagyon fontos funkciót betöltő akusztikai elemeket. 

xxx.gif

Ahogy a képeken is látszik, Heraklith termékünket légréssel vagy ásványgyapot kombinálásával beépítve nagyon komoly hangelnyelési tényező érhető el. Az akusztikai célú burkolat kialakítása a Duna Arénában nagy körültekintést és gondos kivitelezést igényelt, mert a jelenlegi állapot nem végleges. A szerkezet a világbajnokság után visszabontva (a mobil lelátók elbontásával) kisebb lesz, és a hangelnyelő felületek kialakítása során ezt figyelembe kellett venni.

yyx.jpg

A Heraklith termékekkel a sokrétű követelmények ellenére is sikerült megoldást találni az előírásoknak megfelelő hangelnyelési értékek elérésére. Az akusztikai felületek méretezése nagyon komoly tervezési feladat volt, amelyet dr. Reisz Frigyes végzett. Reméljük, a jövőben a Duna Aréna példáján felbuzdulva az eddiginél sokkal jobban oda fognak figyelni a tervezők az akusztikai méretezésre, ekkora és akár kisebb létesítményeknél, sőt talán egy óvodai vagy iskolai teremnél vagy tornateremnél is! Végezetül reméljük, a létesítmény sok évtizedig szolgálni fogja (a Heraklith biztosan) a lakosságot és sportolóinkat, a FINA világbajnokság alatt pedig sokan kilátogatnak a Duna Arénába, és szurkolásukkal hozzájárulnak a magyar aranyérmek kiharcolásához (miközben nem visszhangzik az Aréna, és megértik a sportolók, hogy HAJRÁ MAGYAROK).

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3312546815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.01. 21:45:00

én úgy'tom már beázik - áll benne a víz

kkm.furdancs 2017.06.02. 06:50:06

@toportyánféreg: Igen, de legalább megvan a természetes víz-utánpótlás. Okö jellegű építmény. Viszont ez nem a szigetelősök hibája. Vajon mi lesz az üvegszál bálákból, ha víz kerül rá?
süti beállítások módosítása