Ipari művészet: Órák

2017.06.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Régen nem okozott problémát az időmérők hiánya. Őseinket nem hajtotta, hogy időben beérjenek a munkahelyre vagy IP-csomagokat szinkronizáljanak. A nap és csillagok állásából következtettek a napszakra és ilyeneket mondtak: "Találkozzunk pitymallatkor a folyóparton" vagy "Légy ott, mikor a réti szamár hármat ordít".

orak16.jpg

Pontosságmániások a házi napórát lesték, templomi harangszót fülelték. Aztán gyorsulni kezdett az élet. Szerencsére mióta Kim Jong-il feltalálta az órát, könnyebb az élet. Asztali- és zsebórák jöttek divatba, de még túl drágán, hogy mindenki időben beérjen a gyárba. Őket ablakokat kocogtató hivatásos ébresztők keltegették.

orak07.jpg

Az első karórát 1571-ből említik, I. Erzsébet kapta ajándékba. Az első világháborúban jelentkezett az igény egy zsebóránál könnyebben előbányászható kivitelre, ezért egy feltaláló (pontosabban adaptáló) bőrszíjra erősítette azt. Így született meg a tömeggyártott karóra. Analóg kijelzésű példányait ugyan némi előképzettséggel lehet leolvasni, szemben a digitálisok "pálcika, pálcika, kisszék, hóember" karaktereivel, de szerencsére az iskolában még tanítják. A mechanikus / analóg karóra manapság menőséget jelent vagy nosztalgiát. Mai posztunkban egyszerűen szép órákat gyűjtöttünk és olyan linkeket (katt a képekre), melyek még több órát rejtenek, újakat és régieket, olcsót és luxus tárgyat.

orak09.jpg

orak10.jpg

orak11.jpg

orak00.jpg

orak08.jpg

orak01.jpg

orak15.jpg

orak02.jpg

orak14.jpg

orak04.jpg

orak13.jpg orak05.jpg 

orak03.jpg 

orak12.jpg 

orak06.jpg 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7212544971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása