Kedvenc fogyóeszközünk, a flex

2017.06.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Hajlamosak vagyunk nagyvonalúan túlbecsülni gépeink munkában töltött valós idejét. Itt van ez a fűkasza, már hét éves és semmi gond nem volt vele - mondjuk - bezzeg ez a &#^˘°˘^° flex elromlott két év után. Közben pedig a kaszát csak fél éves szezonban használjuk havi két alkalommal, átlagban fél órát pörgetve. Zsenge füvön, melynek szilárdsága messze áll a zártszelvényétől.

felxjav09.jpg

Szemben a sarokcsiszolóval, mely felébredve hibernált álmából, azonnal egy erős terhelésű "vág-tisztáz-csiszol-políroz-másképp csiszol" helyzetben  találja magát. Spórolásból vagy a szükséges teljesítmény alábecsülése miatt nincs erőtartaléka és csak nyomják-nyomják kíméletlenül az anyagra életlen koronggal, amíg egyszerű kis élete tragikus hirtelenséggel véget ér. (Elképzelt, drámai szituáció, de szerintem eléggé életszerű).

Csupa western cím ötlik fel, ahogy a halom leselejtezett sarokcsiszolóra tekintek. A Jó, a Rossz és a Csúf vagy Nevem Senki. Senki a legbecsületesebb mindhármuk közül, mert nem dicsekszik hívságos márkanevekkel. Vagy tíz éve vettem olcsón, márkája nincs, de tette a dolgát, ahogy kell. A Makita már eleve holtan került hozzám, javítása gazdaságtalan. Végül a Straus korán halt, még bepiszkolódnia sem volt ideje rendesen. Tüneteiket és javítási kísérleteiket követhetik figyelemmel az alábbi írásban.

felxjav10.jpg

Amikor masniba kell kötni és hozzászorítani a géptesthez, mert csak egy bizonyos pozícióban megy a motor, egyértelműen a vezeték vagy más, belső elektromos vezető kontakthibája. Le is metszettem Makitáról a hidegben nem keményedő és kellően hosszú, gumi tapintású (azaz gumi) tápkábelt, hogy beültessem a pillanatnyilag szakaszosan működő csiszolóba.

felxjav12.jpg

Barátságosan megközelíthető és cserélhető a kábel. Néhány fúrógépnél a párhuzamosan csatlakozó zavarszűrő kondenzátor vezetékei bezavarnak a képbe és visszaépítéskor tanakodhatunk, melyik vezeték hova megy. Itt csak be kell fűzni és a korábban eltávolított régi helyébe bekötni.

felxjav13.jpg

A kapcsoló/nyomógomb helyretoló rugója (mint az AMD 65/5-nél) egy mikrokapcsolónak tart ellen.

felxjav14.jpg

Végül rögzítem a kábelt a szorítóbilincs segítségével. Rendesen megtervezett szerkezet. Nem esik darabokra szétszereléskor és könnyen azonosítható minden alkatrésze. Csak dicsérni tudom.

felxjav01.jpg

Így fest a Makita-Noname "vegyes utcai keverék" típusú, javított sarokcsiszoló.

felxjav02.jpg

Webes vásárlás során vettem egy Straus-dílertől 4500 forintért. Az ár meglehetősen barátságos és finoman, puhán, kellő fordulatszámmal működött, amíg működött. Egyszerre viszont füst kíséretében rángatni kezdett, mintha a forgórész ide-oda dobálódna a belsejében. Csapágyas, gondolom.

felxjav03.jpg

Négy csavar meglazításával egyszerűen kiönthetjük belőle a forgórész és hajtás blokkját. Kis kattanások hallatszottak a másik végéből, ahogy a szén (bronz) keféket már nem szorította vissza a kommutátor és ők boldogan ugrottak fejest a csapágy helyére.

felxjav04.jpg

A forgórész belsejéből szemcsés port ráztam ki. Még nem égett szét a tekercselés, hiszen forgott szétszedés előtt, csak épp mechanikailag nem viselkedett tökéletesen.

felxjav08.jpg

Ej, te szomorú csapágy, de megfeketedtél - tartja a gépésznóta. Elforgatva érezhető, ahogy megakad minden fordulatnál többször is. Ilyenkor ellipszisre koptak a csapágygolyók, vagy mi történik? - kérdezem a gyakorlati szakembereket. Mintegy kegyeletből, a szétszedés feletti fáradság miatt megpróbáltam WD-vel, műszerolajjal sikamlósra kezelni, de persze nem segített. Talán be sem jutott a kenőfolyadék a csapágyba.

Mielőtt szemügyre vennék a szénkefe tartó konstrukciót, tekintsék meg egy átlagos sarokcsiszoló elkészítését. Ilyen mértékű automatizálás mellett - még a csavarokat is robot csavarja be - nyilvánvaló, hogy különbség két márka között a beépített anyagok minősége közt van. A szerelési költség elhanyagolható és ha minden marketing- és szállítási költséget, árrést, a reciklálási valamint vállalati szexuális zaklatási perekre félretett összegeket is hozzáadjuk, talán kissé sokallhatjuk egy jobb flex 60e+ árát, nem?

felxjav05.jpg

felxjav07.jpg felxjav06.jpg

A fenti képekből kiderül, ezt a sarokcsiszólót nem gyakori szétszedésre gyártották. A korábban látott szénkefe tartó megoldásoktól különbözik, de nagyon frappánsnak tartom a tekercsrugós adagolót. Elektromos vezetőképessége megkérdőjelezhető a hagyományoshoz képest (amikor egy rendes rugó szorítja a forgórészre a kefét, mely fonott réz vezetőn keresztül csatlakozik a táphoz). Játszani kellett vele, hogy mindkettőt helyén tartsam (az elsőt dróttal kötöttem helyére, míg a másikkal bíbelődtem), de végül sikerült. A csapágy továbbra is halott, pont ilyen méretű nincs itthon. Különben sem tudom, hogy vegyem le. Egyszer majd megnézem a Makitáét, hátha csereszabatos, illetve addigra biztosan meghibásodik valami azonos méretű csapágyas gép.

felxjav_x02.jpg

Most azonban előre nézzünk, ne hátra. Vettem egy másikat és minden reklám nélkül, pusztán az első benyomásokra hagyatkozva értékelem. Ahogy a címben és bevezetőben is célozgattam rá, a flex korán hal, ezért jobban járunk tartalékot képezve, akár kettő-három darab üzemben tartásával. Amilyen tapasztalatokat szereztem néhány webáruházban, előfordulhat, hogy az állításuk szerint raktáron lévő, 2 napos szállítású terméket még csak most fröccsöntik Tajvanon, aztán jövő hét csütörtökre ér ide. Másrészt jobban halad a meló, ha vágó / varrat tisztázó / simító korongokra van külön berendezésünk. Luxusnak tűnik, de kényelmes.

felxjav_x03.jpg

Megjelenése mint egy dögös vörös pösze szöszke, piros koktélruhában, fekete retiküllel az oldalán. Ezzel nem tárgyiasítani akarom a nőket szexuálisan, csak hasonlat, mennyire látványos dizájnnal készült ez a gép. Ebben az árban 125-ös tárcsaátmérőjűt is vehettem volna egy másik sorozatból, de az nem volt ennyire csinos.

felxjav_x07.jpg

Einhell TE-AG 115 a típusa. Einhell barkácsgépeknél a TH- (home) és TC- (classic) típusmegjelölés a barkács- illetve otthoni felhasználási területet jelenti, a TE (expert) pedig a féliparos felhasználást, igényes kidolgozást és masszív hosszú élettartamú anyagok felhasználását jelenti - írja a termékismertető. Mertek nagyot álmodni, mert az Einhell 1+1 év teljes körű garanciát biztosít minden elektromos és benzines termékére. Ez kiterjeszthető még egy évvel, tehát bíznak saját gyártmányukban, jó jel.

felxjav_x04.jpg

Szolgáltatásai: tengelyzár, alacsony a rezgések, lapos fém hajtóműház, fő fogantyú puha markolattal, kiegészítő fogantyú is felszerelhető 3 pozícióban. Hát, ilyen fogantyúból már összegyűlt egy dobozzal, szeretem a géptestet markolni inkább. Markolásról: gumit sejtető bevonatot kapott, mely puhának tűnik, de most még kicsit ragad. Majd ha bepiszkolódik, pont jó lesz tapintása. Sokkal jobb és biztosabb érzés fogni, mint a csúszós fröccsöntött műanyagházakat. Nagyvonalúan hosszú és vastag, de hajlékony kábellel szerelték, így a hosszabbító feje nem akad be nagyobb méretű szerkezeteken dolgozva.

felxjav_x06.jpg

felxjav_x01.jpg

Nyelében tarthatjuk a korongcserélő kulcsot, nem valami stabil szorítással. Inkább ne kockáztassuk, hogy kiesik.

felxjav_x08.jpg

Mechanikus biztosítású folyamatos üzemmód kapcsoló. Hátrahúzzuk és kissé oldalra tolva beakad a helyére.

felxjav_x05.jpg

Praktikus a csavarhúzó nélkül is egy mozdulattal állítható vagy levehető védőborítás. Persze, ne vegyük le, mert marhára nehéz ujjak (vagy homloklebeny) nélkül tárcsázni a mentőket, mikor szétrobban a vágólap és nincs semmi a repeszek útjában.

Nem tudok nyilatkozni gyakorlati tesztjéről, mert még csak terhelés nélkül próbáltam ki működőképességét, megforgatva a nehéz tisztázókoronggal. Kicsit csörög, azaz hallható, hogy fogaskerekek dolgoznak benne. Teljesítménye 720W, fordulatszáma 11000. Kímélős használatra vettem, azaz inkább csiszolni, mint varratot lereszelni és ehhez  (valamint a pénztárcámhoz) méreteztem a vásárlást. Tényleg egy fillért nem kaptunk gyártójától és a kereskedőtől a reklámért, de itt és ezt vásároltam, ha kíváncsiak műszaki jellemzőire.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1912563423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagya21 2017.06.06. 21:35:44

HAli!!
Lidl-is Parkside 3 év garival 1200w teljesítménnyel, 125-ös koronggal, fordulatszámszabályzással 11k.
Saját tapasztalat: az árát bőven megéri, viszonylag tartós.
A rossz gépről a csapágyat egy középen tengelyvastagságban bereszelt szögvas, csapágy alá beakaszt, satu szétnyit , rátesz, tengelyközép rúddal megüt(alamineummal), ha ügyes vagy akkor a forgórészt még leesés előtt eltudod kapni.
A tekercsrugót egy csavarhúzóval húzd teljesen hátra, és a kefetáska szélébe akasztd ki, nem kell derotozni semmit.
Üdv Nagya

kkm.furdancs 2017.06.06. 21:39:27

@nagya21: :) Köszi, megfogadom a csapágyast részt. Pontosan ezekkel a jellemzőkkel, de Extolban néztem ki a nagyobb flex-tesót.

user_man 2017.06.06. 21:39:59

Apróság de.. Idézem
"Mindenki hallotta már. Sokan minden nap használják. Mégis, csak kevesen tudják, hogy a “flexelés” egy közismert német ige, mely a FLEX-nél kifejlesztett találmányra utal, melyet régebben Ackermann + Schmitt néven ismertek. Ám nézzük a kezdeteket:
1922-ben Hermann Ackermann és Hermann Schmidt gyárat alapítottak Stuttgart-Bad Cannstatt-ban, hogy gyártsák és eladják új terméküket: az MS6 kézi csiszológépet, a középpontban egy elektromos motorral, mely egy flexibilis tengelyt hajtott meg. Ez az újítás az alapja a termékcsoportnak, melynek neve Flex lett. Ez a mai FLEX márkanév és egy ige eredete, mely a mindennapi német szókincs nélkülözhetetlen része lett: “flexelés”.
linket nem adok mert reklám lenne de könnyü megtalálni a neten hogy honnan másoltam ki .
(google : flex flex)

Vagyis a helyes cím talán így szólna "Kedvenc fogyóeszközünk, a sarokcsiszoló"
Csak kötözködöm, bocs. :-)

user_man 2017.06.06. 21:52:15

@nagya21: a Parkside annyira tartós hogy egy ismerösöm aki karosszéria lakatos 5 éve használ egy ilyen flexet és eddig 3x kellett 220as kábelt cserélni, a gépnél ,ahol vastagitva van, eltört. Meg talán 1x valamelyik csapágyat, meg persze kefét..Ezen kivül semmi gondja.

schmitt p dr (törölt) 2017.06.06. 22:35:29

Főnök vagy bárki kommentelő!
El tudnátok magyarázni egy laikusnak, hogy fizikailag/tecnikailag mit jelent(het) az, hogy "leég" egy villanymotor? Miből lehet megállapítani hogy "leégett"? Mi történik ilyenkor műszakilag? Utána a motor kuka vagy....?
Nem flexről kérdezem, hanem általában (egyébként el. fűnyíró).
Köszi,
palibá

user_man 2017.06.07. 01:00:19

@schmitt p dr: én is "laikus" vagyok, talán sikerül elmondani. Ha munka közben csinálja a fűnyíró akkor akár látványosan füstöl, de kifejezetten büdös égett szaga van, egyre lassabban forog és megáll. Ha már (le) égett, akkor nem forog, vagy csak nyögve, és büdös, plusz még esetleg le veri a biztosítékot. Ilyenkor konkrétan a motor tulmelegszik , a tekercsekben lévő drótról le ég a szigetelés (ez a füst meg a szag) és zárlatos lesz.. Oka lehet az hogy sokaig max. terheléssel üzemelt, ami lehet berohadt csapagytól is, vagy a fű minden rést eltömött ahol a motor szellőzhetne. A hobbi, 10-15 ezres fűnyíróknak pl nem sok hűtésük van, hamar tönkremennek, pár év max. Javításuk (motor ujra tekercselés, csapagycsere) gari utan többe kerülhet mint venni egy ujjat. Ellenben ha komoly márkás (drága és tartós, nem hobbi) a fűnyíró, akkor megérheti a javítás (szakszerviz?) , hisz akár még 5-10 évet is működhet a hobbin.. 1 dbot már leégettem személyesen, fű nagy volt, akaratom is, a 12 ezres praktikeres fűnyíró nem birta... Szétszedtem, de aztan mennt a kukába...

estónia 2017.06.07. 06:33:46

Makita...ennyi. A cikk jó de felesleges ezekről a piaci szarokról írni .

Egy Hun Hunniából 2017.06.07. 06:49:24

@schmitt p dr: ha nem indul kondenzátor hiba is lehet. Vagy egyéb kontakt hiba, pl. szakadás a vezetékben, stb

kkm.furdancs 2017.06.07. 07:00:49

@user_man: Ez volt az eredeti cím, de nem fért ki sortörés nélkül a címsorban :) Az első mondat ezért is kezdődik úgy, hogy szerepel benne a sarokcsiszoló szó.

kkm.furdancs 2017.06.07. 07:07:40

Hihetetlen bő irodalmunk van motorleégésekből, itt egy például:
furdancs.blog.hu/2017/01/02/ha_leall_az_alloresz

anonymouse. 2017.06.08. 13:37:19

Nekem van egy 23 kb éves Bosch PWS 1900-asom. Anno még egy piacozós ismerőst kértem meg rá, hogy hozzon egyet külföldről. Bár zöld gép, de azóta semmilyen alkatrészt nem kellett rajta cserélni pedig használom azóta is, igaz nem minden nap. Zsírt raktam bele. Most nem biztos, hogy megvenném, bár ahogy nézem szinte azóta semmit nem változtattak rajta, csak raktak rá egy gumis fogantyút.

estónia 2017.06.07. 06:33:46
Makita...ennyi. A cikk jó de felesleges ezekről a piaci szarokról írni .

1. Nem szükséges 1 bitesen gondolkozni.
2. Az Einhell és a Parkside vállalható kategória barkács szegmensben.
3. A Makita tényleg jó flexeket gyárt, de más is. pl a videóban látható cég, de Zooltek megmondhatja a frankót, hiszen szervizel ilyeneket.

kkm.furdancs 2017.06.08. 14:27:09

@anonymouse.: Nem tűnt fel neki, hogy a három közül az egyik egy szénné égett Makita :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.11. 11:19:17

Nem tudom, de ha azt hallom, hogy sarokcsiszoló, akkor csak arra tudok gondolni, hogy négyszög alakú legyen a korongja, hogy beférjen a sarkokba is...Vagy nem?
:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.11. 11:27:06

@schmitt p dr: Annyi a titok nyitja, hogy az elektromos dolgok a valóságban füsttel üzemelnek.Ha kijön belőlük a füst, akkor tönkre mennek, használhatatlanná válnak...
:-)))

Viccen kívül, az van amit leírt user_man, a tekercselt rész leég, akár a valóságban is, zárlatos lesz, nem tud a gépben működni a mágnesesség.Ez azt jelenti, hogy fizikailag erősen szét kell szerelni a gépet, újratekercselni, és/vagy egyéb munkákat is megcsinálni, és ezt nem biztos, hogy kibírja maga a készülék, főleg ha valami olcsó gagyi vacak.Azonkívül a tekercselés sem egy olyan szakma manapság, hogy bármelyik sarkon talál az ember hozzáértőt.Egyre ritkább szakma, mert mindenki csak az olcsó sz@rt keresi, azt meg nincs értelme felújítani.Viszont ha mégiscsak találni ilyen szakembert, az tele van melóval és valszeg eszetlen árakon dolgozik, ha ügyes.

kkm.furdancs 2017.06.12. 07:01:45

@geegee: A címe már hónapok óta megvan az írásnak - Tekercseljetek (elektromotort)! - amiben tekercselővállalkozás indítására buzdítanám a népet. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.12. 07:33:23

@kkm.furdancs: Haha, hát ja.Már csak tekercselésre érdemes javítandó műszaki cikkek kellenének, meg fizetőképes kereslet...Ezeken kívül minden megvan. :D

scsaba1 2017.06.12. 18:04:13

@kkm.furdancs:

Pedig gyermekoromban (a '80-as években) talán két-három tekercselő is űzte az ipart a 10 000-es kisvárosban ahol élek. A mi 380-as szivattyúmotorunk is átlag 2-3 évente leéget, amit vinni kellett a faterral a tekercselőhöz. Egyfelől sajnáltam, mert a motornak olyan jó égettmotor szaga volt, másfelől a tekercselőember műhelye vallásosságos csodák palotája volt egy akkori gyereknek.

Szóval hihetetlen, hogy a szemünk előtt egy-két évtized alatt tűnnek el szakmák, szűnik meg a klasszik "háztáji" kisipar, veszik el a tudás...

zsoci 2017.08.12. 00:27:41

A flex nem hal korán. Mármint a Flex. Ezek itt a cikkben csak játékszerek, nem szerszámok. Egy olcsó Flex 17-18.000. Megéri. 115-ös gépen venni nagy tévedés.

Én több Makitát és Flexet hajtok. Volt már sok minden, de ezek működnek is.

zooltek 2017.08.12. 04:15:36

@zsoci: A 17-18 000 elég kevésnek tűnik. Másrészt Ezek a műanyag gépek össze sem hasonlíthatóak a mai napig (és főleg sírkövesek (pedig a por a legrosszabb)) által használt 30-50 éves aluházas masinákkal. Ha van tapasztalatod ilyen régi gépekkel, akkor tudod, hogy ma már egyetlen márkát sem lehet dicsőíteni. A 115-ös gépek teljesen megegyeznek a 125-ösökkel, csak kisebb a védőburkolat.

kkm.furdancs 2017.08.12. 07:05:09

@zooltek: A 115-ös gépek teljesen megegyeznek a 125-ösökkel, csak kisebb a védőburkolat.
Ennyire hasznos bölcsességet - ha igaz a hír - nem olvastam az elmúlt 18 évben. Délelőtt kipróbálom.

zsoci 2017.08.12. 08:26:21

@zooltek: a 17-18 konkret ar. Mergemben vettem kb egy eve egy kis gepet ennyiert. 800W-os, es tokeletesen jo. Semmivel sem rosszabb, attol, hogy muanyag hazas, csak konyebb. Es igen van tapasztalatom a regi gepekkel, ma is van ilyenek, es hasznalom (230-as). Szep, meg jo, csak baromi nehez. Van szabalyozhato fordulatu, baromi draga Flexem is (125-os) az is jo. Osszesen olyan 8-9 gepet hasznalok egyszerre. Van olcao es draga Makitam is, barkacs gepem is. A 115-os nem feltetlenul csak a burkolatban kulonbozik, van olyan gepem, ahol a geptestbe is beleer a korong. A sirkoves gep meg nagyon mar kategoria, mert az alapvan zart, porallo, sot froccsenoviz allo is. Joval dragabb kategoria, a Flex is kulon arulja. Persze lehet venni olcsot es eldobni par hetente. Magyarorszagon az elso flexek olyan 87-88 korul jelentek meg, mi is vettunk akkor. A kis hepek majd jo par evvel kesobb.

zooltek 2017.08.12. 15:39:00

@kkm.furdancs: Ööö, ezt a 115 vs. 125 dolgot már leírtam a "saját" posztomban, amit a kommenteimből válogattál össze, a "ha leáll az állórész" címűben, úgy emlékszem (vagy valahol az általam ajánlott offtopicban lesz, de vhol már írtam). De ha nem így lenne, akkor még 1x megerősítem: a 115-ös sarokcsiszoló annyiban különbözik a 125-östől, hogy kisebb a védőburkolat. És ezt a gépek 95%-ára biztosan kijelentem.

@zsoci:" A 115-os nem feltetlenul csak a burkolatban kulonbozik, van olyan gepem, ahol a geptestbe is beleer a korong. A sirkoves gep meg nagyon mar kategoria, mert az alapvan zart, porallo, sot froccsenoviz allo is."

A 115-ös gépbe semmiképpen nem ér bele a 125-ös korong, max. csak a védőburoklatba, a kiemelés magassága ugyanaz.

A Makita csak egyféle minőséget forgalmaz, nincs pl. zöld/kék változat, mint a Bosch-nál. Illetve de, a Mactek az övék. A sírköves gép meg ugyanúgy szívja a port, plusz a vizet is, ráadásul a tányérkerék tengelyén keresztül folyatják a vizet a csiszolandó felületre (aka Peugeot hátsó ablaktörlő), és maga a gép annyira van védve, hogy rá van szigszalagozva egy gumicsizma szára. És 20-50 éve fasza. Egy ilyet, csak legyen 3-5 év, egyetlen gépről, illetve márkáról sem mondhatsz el. A gép meg eleve nem lehet zárt, ahogy Te írtad, mert akkor a hűtés "baszhatja" magát.

zooltek 2017.08.12. 15:41:35

@zsoci: Még egy kérdés: azt írtad 8-9 gépet használsz egyszerre. Felsorolnád, melyiket mire?

zsoci 2017.08.12. 19:54:46

@zooltek: Majd előkeresem neked azt a géptestet, amit a kollegáim úgy vágtak tönkre, hogy 125-ös korong volt rajta, direkt mutogatni eltettem.

Sajnos a Makita sem egyféle minőséget árul. Bár nem jelöli, és nem jelenti ki, de bizony van profi használatra szánt, és barkács gép, a Maktec ( azóta már Makita MT) en kívül is. És sajnos azt is elmondhatjuk, hogy a márka általános minősége nem javult.

17.000 Forintos Flex: L801 pl. Ma is ennyiért vihető. Nekem még talán az L800 van.

Zárt, sírköves, műköves használatra ajánlott gép. Termszetesen nem hermetikusan zárt, de a kialakítása és a gumis terelő miatt kevésbé jut bele a por pl: L1506VR. A vizes géepeket ne keverjük bele, nagyon más műfaj, kategória.

Amit használok:

Nagy, fordszabályzós Flex 1400W. Csiszolás, nagyteljesítményű vágáshoz.
Kis Flex 800W sima daraboláshoz.
Nagy Makita (egykor fordszabályzós, de feladta) Strapás munkákhoz, ezt már nem sajnűlom. Pl falhorony marás, rozsda leszedés.
Kisebb Makita Darabolás, csiszolás.
Általábn úgy dologzunk, hogy egyiken vágókorong van, a másikon csiszoló, illetve ha kell a harmadikon kővágó, isztító, ami kell.
Akkus Makita. Egyre többször ezt hasznűljuk, sokkal jobb, mint a vezetékes.
Egy valami gagyi túró, talán Bocsh: darabolóállványba befogva.
Egy Benzinkutas Skill. Impulzusvásárlás volt, a telken kellet. Azóta is ott lakik.
Egy 230-as régi Flex. Nem magyarázom.
Egy régi Skill. Éppen le van égve, taláűn megcsinálom. Szeretem, mert könnyű.
Van még egy valami barkácsbolti szar, hgy legyen mit kölcsönadni, mert a jó gépeket nem szívesen adom oda.

anonymouse. 2017.08.12. 21:03:58

@zooltek: Amit én láttam azoknál a flexeknél a 115-ös és 125-ös tényleg csak a védőburkolatban különbözött. Ugyan akkora fordulatszám és szinte ugyan az a konstrukció.

A vizes flexeknél, ha jól emlékszem nem csak egy "ráhúzott gumicsizma" volta a védelem. A kapcsoló vízmentes sapka volt és az egésznek a konstrukciója jobban bírta a vizet, mert csiszolásnál kapta a vízpárát, amit magán keresztül is fújt, de mégsem vágta le a fi-relét.

Talán még valaki emlékszik az első bulgár flexekre, iszonyatosan nehézek voltak azt kézben tartani kihívás volt.

zooltek 2017.08.13. 05:14:20

@anonymouse.: Azok a bolgár gépek több néven is futottak, pl. EKA, és AEG licensz alapján készültek. Igaz, hogy éhgyomorra elég megemelni, de rendkívül strapabíró konstrukció.

Az általam javított vizes Flexek mint írtam, nem mai gyerekek, ezért ha volt is rajta gyárilag bármilyen gumi, az már rég elporladt. Szóval gumicsizma szára levágva, szigszalag :)

kkm.furdancs 2017.08.13. 12:21:07

@zooltek: Ejnye. Vagy akkor nem vettem észre, vagy már elfelejtettem. A korral jár. Alzeheimer: Minden nap új barátok. Az az igazi öröm, mikor kétszer örülsz egy dolognak. :)

zooltek 2017.08.13. 13:22:09

@kkm.furdancs: Már eltelt a délelőtt. Kíváncsian várom a választ.

kkm.furdancs 2017.08.13. 17:53:32

@zooltek: Túl hosszú volt az a nap. Majd posztban válaszolok :)

zooltek 2017.08.14. 15:26:57

@anonymouse.: Mármint a leválasztó (biztonsági) trafóra gondolsz? Ez elméletileg az összes vizes sarokcsiszolóhoz kötelező (lenne). Egy másik dolog: ez egy kicsi (130mm) Flex, és akciósan 164 pénz. A magyar sírkövesek ezért vesznek Flex-et. Mert a sírköves vizes csiszoló az a Weha, de annak az árából 2-3 Flex-et is veszel, ahhoz is saját leválasztó trafó kell, tehát lehet, hogy négyet. De nem akarom túlragozni, lezártam a témát. Már csak azért is, mert Weha-t eddig kettőt láttam, és a világba' nem találunk alkatrészt hozzá, másrészt minden sírköves (tulképp ők az egyetlenek, akik vizes sarokcsiszolót használnak), mindegyik azt mondja, hogy "WEHA WEHA"!
süti beállítások módosítása