A hét műtárgya: a varázsvessző

2017.06.09. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Bizony az. Miért? Attól, hogy itt a blogon mostanában sokszor előkerülnek mindenféle hi-tech témák, CNC marógépek, meg 3D nyomtatók, még nem tagadjuk meg a régi, egyszerű, de bevált szerszámokat sem. Az olyanokat, mint a kalapács, a csavarhúzó, vagy épp a varázsvessző.

A Pallas nagy lexikon azt írja: „A varázsvessző a régi idők hite szerint egy oly „műszer”, amellyel minden a föld alatt fekvő fémet meg lehet találni.” A hasznosítás persze ennél sokrétűbb, a különös eszközt napjainkban leggyakrabban vízerek felkutatására alkalmazzák, annak ellenére, hogy lényegében senki sem tudja miként és hogyan működik.

Nézzük az alapokat: A varázsvessző - más néven varázspálca - egy nagyon egyszerű eszköz a bennünk lapuló, a tudomány által még meg nem magyarázható képességek kiaknázásához, használatához, fejlesztéséhez. Többféle előfordulási formája ismeretes mind anyagát, mind formáját tekintve. 

Az ősi idők óta használt forma egy Y-t formázó ág, amelynek egy-egy szárát fogjuk a két kezünkben, a harmadik ág pedig a műszer mutatójaként (vagyis egyfajta kijelzőként) funkcionál. Nem mindegy miből készül (általában mogyoró- vagy fűzfából) és állítólag az sem mindegy, mikor és hogyan.

A modernebb kivitelű eszközök már fém alapú pálcák. Itt általában két pálcát kell használni (mindkét kézben külön), de lehetséges már egyetlen pálcával is méréseket végezni.

A konkrét használat előtt persze ismerkedjünk meg a varázspálca működésének elméletével. (Végül is egy kalapács vagy egy fogó esetében is szükséges ez.) Az „okkult” eszközök néha működnek beavatatlan személy kezében is.  A többség számára azonban csak a hozzáértés, a mélyebb összefüggések ismerete fogja helyes működésre bírni az eszközt. Ez segít elkerülni a csalatkozásokat, mely oly sok misztikus tudást sározott már be.

Fontos tudni, hogy hasonlóan minden más szerszámhoz, itt sem a pálca végzi a munkát egyedül. Csak segít a gyakorlatba átültetni a használó személyben lévő tehetséget, érzéket, tudást. A különleges érzékelés nem a pálcában történik, hanem a mérést végző személyben.

És hogy pontosan hogyan is segít egy ilyen pálca? A továbbiakban idézünk némi leírást egy speciális, ezzel a témával foglalkozó oldalról. (Hát... szóval: www.josno.hu. Igen. És??? Ha egyszer a műszaki egyetem oldalán nincs erről semmi. Mit tehettünk volna? Azért olvassátok csak el, jól és jó stílusban ír!)

  • Fizikai jelerősítőként működik. Minél labilisabb a pálca, annál érzékenyebben reagál a kéz apró rezdüléseire, így felerősíti azt. Helyes kéztartással kombinálva, a billenési határon való átlendüléssel kimozdulva egyensúlyi állapotából, még nagyobb kitéréssel jelzi a kéz, önmagában szinte észrevehetetlen rezdüléseit. Természetesen a túl labilis pálca vagy az ügyetlen kéz örökös kibillenésre fogja késztetni a pálcát. Helyes tartása sok gyakorlás igényel.
  • Koncentrációs pontként működik. A gyakorlatlan embereknek nehéz koncentrálni, összpontosítani. A pálcával való fizikai tevékenység, és a pálca maga is, segít koncentrálni, a figyelmet egy pontra összpontosítani. A pálca helyes kezelésének betartása már önmagában is fokozza a koncentrációs képességet.
  • Energia-antennaként működik. A pálca - amennyiben megfelelő anyagból és formával készül - képes átvenni a használója bioenergetikai terét - auráját. Érdemes észrevenni, hogy az így meghosszabbított aura egy érdekes különleges tulajdonsággal fog bírni. A pálca körül ugyanis egy vékony, de hosszú aura keletkezik, mely kölcsönhatásba lépve a környezetében található erőterekkel, sokkal nagyobb forgatónyomatékot képes kifejteni a forgástengelyére, mint a hétköznapi életben egymásra ható erőterek. 

És hogy miből és milyen pálcát csináljon magának a kezdő varázspálcás-ember? Erről is kapunk tanácsokat:
Egy pálca hatékonyságát azzal jellemezzük, hogy az őt érő hatásokat - mind a környezet felől, mind az őt használó ember felől - milyen hatékonyan képes továbbítani, jelezni. Ez több összetevőtől is függ:

  • A pálca anyagának hatékonysága. Ez egyértelműen az anyagra jellemző tulajdonság. Bár a gyakorlati életben ma már általában fémeket használunk pálcák készítésére, meglepő módon néhány gyakori fémnek rosszabb ez az értéke, mint bizonyos fafajtáknak. Fák közül sem a mogyoró vagy a fűz vezet ezen érték tekintetében, bár tagadhatatlanul jó helyezést értek el. Mindezek ellenére a fák és más élő anyagok használata mégis kerülendő, ugyanis ezek, mint néhai élő szervezetek, saját aurával rendelkeznek, ami nagyban rontja az átvevő képességüket. Persze megfelelő elkészítési eljárásokkal ez ellensúlyozható, de ez már magas szintű ismereteket igényel.
  • A pálca alakjának illeszkedése az őt használó személyhez. Minden személyhez tartozik egy ideális pálcaméret, ami több értéktől is függ. A teljesen pontos, személyre szabott pálcaméret csak egyedi elemzés után állapítható meg, de 80%-os illeszkedési hatékonyság már elérhető csupán néhány fontos adat ismeretében. (Ezek a használó magassága, végtagok hossza, az alkar és a felkar viszonya és néhány hasonló adat.)

  • A pálca érettsége. Ez egy nehezen mérhető érték. Azt tudjuk róla, hogy új pálca használata esetén 0%, s az idő múlásával folyamatosan növő érték. Sokan állítják, hogy ez az érték egyszerűen csak a pálca és használójának közös rezgésszámra való hangolódása, de ez nem ilyen egyszerű. A pálcát nem elég csak kézben tartani, hogy átvegye tulajdonosa rezgéseit. A pálca fizikai érintése ugyan növeli az összhangot, de igazán akkor szinkronizálódnak az erőterek, ha használja valaki a pálcát. És természetesen, ha bárki más használja a pálcát, akkor ez az érték romlik, hiszen akkor a másik személyhez kezd alkalmazkodni az eszköz. Tehát ez az érték a pálcát folyamatosan és kizárólagosan használó személy használati idejétől és a használati gyakoriságtól függ. Mivel a való életben nem lehetséges teljesen energiamentes területet találni, a pálca mindig is ki lesz téve idegen erőterek hatásainak. Így ha sokáig nem használja valaki a pálcáját, már az is csökkenteni fogja ezt az értéket. Természetesen léteznek professzionális pálcatartó dobozok, melyek becsukott állapotban leárnyékolják, és szinte nullára csökkentik a környezeti erőterek hatását a pálcára. Az ilyen dobozok azonban sajnos nem olcsóak.
A pálca hatékonysága e fenti három hatékonysági érték együttese. Mivel azonban a pálca érettsége határozottan a használattól függ, új pálca beszerzésénél csak az első két szempontot szoktuk figyelembe venni, aminek emiatt külön nevet is adtak: ez a pálca kezdeti hatékonysága vagy más szakirodalomban alap hatékonysága (bázis hatékonyság).

Új pálca beszerzésénél érdemes tehát megtudni, mennyire hatékony az adott eszköz. Amennyiben az eladó nincsen tisztában e fogalommal, nem ajánlott onnan a pálca beszerzése. Nyilván kerülendők az ismeretlen webáruházak, de a használt, nem ismert előéletű pálcáktól is jobb ha óvakodunk.

Mint már kiderülhetett, mi itt a blognál imádjuk a korszerű, tudományos alapokon nyugvó technológiákat, a minőségi és tartós módon kivitelezett szerszámokat. Ugyanakkor persze nem gondoljuk, hogy mindenki, aki a digitális korszak előtt élt a földön, csupán tudatlan és babonás "felvezetés" volt a mai "felvilágosult" ember kialakulásához.
Ezt a sárga kavicsot például állítólag egy varázvesszős ember lelte. Arról persze napestig lehet vitázni, működik-e egy ilyen varázspálca. Az viszont abszolút vitathatatlan, hogy egy ilyen sárga kavics elég sok problémánkat megoldaná, szóval egy próbát akár meg is érhet. Nemdebár? 

A pálcák konkrét használatához rengeteg segítséget találtok az említett oldalon. Bevalljuk férfiasan, a szerkesztőségben senkinek nincs otthon ilyen pálcája, és igazából még nem is láttunk ilyennel dolgozni senkit. Ugyanakkor például pneumatikus aszfalt törő kalapácsunk sincs otthon, és ettől még nem gondoljuk, hogy akkor az már nem is létezhet... Ki kell próbálni. Ha van tapasztalatotok vagy bármilyen hozzáfűzni valótok a témához, netán tudtok igazán jól bevált varázsvessző készítési leírást, ne habozzatok azt közkincsé tenni kommentben.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr478763902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GregDzsi 2017.06.09. 08:30:35

Dehogy nincs ilyen pálcátok: egy pár hegesztőpálca L-be hajlítva tökéletesen megteszi. Apám műszaki ellenőrként dolgozott víz- és egyéb közművek kivitelezésén, ahol nem mindegy, hogy a nyomvonal ásásakor hányszor vágsz át nagyfeszt, távközlést, csatornát:) Mindig volt nála két pálca. Műegyetemistaként (ő is ott végzett) kiröhögtem, erre a kezembe nyomta az udvar közepén, hogy sétáljak csak ki az utca közepéig. Előismeretek nélkül szépen megtaláltam a családi ház minden bekötését, még az eresz elásott drénjét is. Magyarázat nincs, hinni sem kell benne, csak működik.

Helmrich Kornél 2017.06.09. 10:21:53

ateista és szkeptikus vagyok,és gondoltam :na erre kíváncsi vagyok,megnézem......sajnálom de működik...4 mm-es rézcsőből hajlítottam 2 db l alakú pálcát,és nagyon figyeltem arra hogy ne befolyásoljam a pálcák mozgását....nagyon durva volt!!!!nehéz megmagyarázni,de van még pár dolog amire egyenlőre megnyugtató tudományos magyarázat nincs ugyan de működik..-volt olyan hely ahol a rézcsövek úgy egymáshoz tapadtak mint két erős mágnes- szóval bátran próbáljatok ki mindent és csóváljátok a fejeteket!

kkm.furdancs 2017.06.09. 10:50:50

Na ez az! Csak ilyen pozitív véleményeket hallottam eddig szavahihető és egyébként teljesen földön járó, műszaki emberektől :)

P1sty 2017.06.09. 16:43:14

Az angol wikipédia egy kazal tudományos tanulmányt sorol fel az erről szóló szócikkben, és mindnek az a végkövetkeztetése, hogy nem működik.
(Ugyanez pepitában a homeopátia, a távolbalátás, médium, autizmust okozó oltás, stb.)
en.wikipedia.org/wiki/Dowsing

qwertzu 2017.06.09. 21:06:57

Azért április elsején jobb lett volna a poszt.

Jakab.gipsz 2017.06.09. 21:15:17

@qwertzu: Persze mert a tudományos materializmus és szocializmus, az működött !

XLI Lajos 2017.06.09. 23:27:48

"Persze mert a tudományos materializmus és szocializmus, az működött ! "

A létező szocializmus volt az ami nem működött.
Működő szocializmus viszont nem létezett.
Kis különbség Aranyapám!

anonymouse. 2017.06.11. 23:08:41

Ez inkább egy ezoterikus blogba passzolt volna :( Anyosómat sem bírom meggyőzni, hogy a teleshopos mágneses lepedő nem fogja meggyógyítani, de minden észérv ellenére hisz benne...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.06.12. 07:09:29

Nos. Bár ez egy régebbi írásom, ami csak úgy kikerült most ide, de végigolvastam, és azt gondolom, nincs vele semmi baj. Amúgysem kifejezetten tudományos célból íródott anno, de látom, hogy itt némely kommentelő belekever a dologba abszolút nem odaillő dolgokat.

Persze természetes, hogy mindenki fél azoktól a jelenségektől, amit nem ért és nem tud megmagyarázni. Mondjuk pár száz évvel ezelőtt épp ilyen lehetett az elektromosság bármilyen természetes megnyilvánulása, még akár a villámlás is. A varázsvessző valami, ami egyesek szerint működik. Ennyi. Próbáld ki, ha bejön jó, ha nem, akkor is. Egyetlen dolog biztos, hogy nevével ellentétben nem varázslat működteti. De ugye itt senki nem hiszi, hogy már a világ összes törvényét ismerjük? Ha működik a vessző, akkor azt nyilván fizikai jelenség működteti. Majd egyszer meglesz erre is a magyarázat.

Másrészt viszont mindent elutasítani épp olyan balgaság, mint mindent elhinni. Sokan mondtak már hasonlót, ezt itt pont Müller P.: "Egyetlen kétely van, ami értékes. A saját igazamban való kételkedés. Hogy nem tudom még elég jól azt, amit tudok. Hogy van ennél egy mélyebb, igazabb tudás is."

Igaz ám az, hogy a tudatlanok magabiztossága arról ismerszik meg, hogy túl fényesen csillog. Más szóval aki túl harcosan és magabiztosan foglal állást, jó eséllyel könnyebben és nagyobbat téved.

kkm.furdancs 2017.06.12. 07:17:00

@Thoreau: aki túl harcosan és magabiztosan foglal állást... annak sajnos máglyagyújtó fáklya van a kezében. Régen milyen egyszerű érvrendszer volt: ha kételkedsz, megégetünk, nehéz így innovációt csinálni :)

P1sty 2017.06.12. 16:39:32

@Thoreau:
Ha működne, lehetne esetleg mögötte természeti törvény. Viszont sajnos két problémája van, az egyik valószínűsíti, hogy nem működik, a másik pedig bizonyítja.
Az első, hogy (ha működne), az eddig ismert természeti törvényekkel nem magyarázható a működése, sőt, nemhogy nem magyarázzák, hanem egyenesen ellentétben állnak vele. Ezek jól ismert, évszázadokkal ezelőtt bizonyított, a fizika alapjait képező törvények. (Pl. az elmozduláshoz erőnek kell hatnia a "varázsvesszőre", ez mérhető lenne, érdekes módon viszont ez a varázslatos erőhatás csak akkor "hat" (állítólagosan), ha ember kezébe van (ugye még a varázsvessző hívei sem állítják, hogy egy elágazó ág a fán a víz felé fog fordulni..) Persze, tudom, vízenergiai, meg pszí meg csí meg rezonál a DNS a víz frekvenciájára meg hasonlók...
A második, és ez az erősebb, hogy elvégeztek egy csomó kísérletet, amik bizonyították, hogy nem működik. A varázsvesszős emberek nem voltak képesek átmenni a teszten. Pl. volt leásva pár cső, és azokban szelepkkel lehetett állítani, hogy folyik-e benne víz, vagy hogy nincs benne víz. Feljegyezték, amit a vesszőjével megállípított, meg azt is, hogy abban a kísérletben éppen melyikben folyt víz, és melyik volt száraz. És az eredményekből nagyon szépen kijött, hogy puszta találgatás az egész. Ilyen kísérletekből elég sok volt, és mind erre jutott. És olyan kísérlet sem volt, ami bizonyította volna a működését. Rengeteg cáfolat, és semmi bizonyíték.
Tehát ki van próbálva, és nem működik. Ennyi.

scsaba1 2017.06.12. 17:53:28

@P1sty:

:)
"Ha működne, lehetne esetleg mögötte természeti törvény."

Ha már így teljesen offba mentünk:
Akkor audiofil fórumokra ne nagyon menjél, mert ott gyakori érv az, hogy "nem mérhető, de hallható". Mondjuk a szökőnapon bányászott chilei ezüstből, fogyó holdnál Faraday-kalitkában tekert, tízszeresen tisztított 24 és fél karátos arannyal alkonyatkor learanyozott digitális HDMI kábel érezhetően sokkal jobban szól, mint az előző tizenezerforintos Kácsás...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.06.13. 09:16:47

@P1sty: Szikla, sőt, betonszilárd álláspont. Erre utaltam. Köszönöm a szemléltetését az írottamnak. :)

qwertzu 2017.06.13. 11:51:54

@Thoreau: Bullshit. Mit próbáljak még ki saját magam? Rákgyógyszerek hatásosságát? Homeopátiás készítményeket? Mágneses lepőedőt? Áram - fogyasztás csökkentő gyűrűt?

Felesleges. Sok okos ember több száz vizsgálatot végzett annak megállapítására, hogy működik-e. Nem működik.

Majd ha valaki produkál egy sikeres vak kísérletet, akkor újra megnézzük. Előtted is nyitva áll a lehetőség.

qwertzu 2017.06.13. 11:54:01

@scsaba1: Bármilyen audiofilt, borbuzit, illetve tetszőleges sznobot őrületbe lehet kergetni egy sima vak kísérlettel. Mert persze hogy jobban szól, ha látod milyen kábel van bedugva, na de amikor nem látod...

P1sty 2017.06.15. 17:57:44

@scsaba1:
Mivel a munkámból adódóan sajnos kell hangtechnikával foglalkoznom (pedig nem szakmám), így jártam már egy-kettőn, mondjuk nem a legmélyebb bugyrokban... De már ott is tenyészik a hülyeség az ezüst meg aranykábellel...
süti beállítások módosítása