Ötlet kerti locsoláshoz

2017.06.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A gyakori öntözés még akkor is meghökkentően hatásos tud lenni kertünkben, ha amúgy tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a növények vizet igényelnek. Egy időben elvetett és kiültetett paprikapalántákat hasonlítunk össze a fotón. Az első szabad földben, ritkábban kapott vizet, a másikra litereket löttyintettem időnként.

locs00.jpg

A minimum 50-60% növekedési különbség láthatóan megéri a gyakori locsolást, ezért legalább értékesebb palántáinkat kényeztessük. KPE vízcsövet mutogattam legutóbb, most locsolóhálózat túlnyomás elleni védelméhez adok tippet.

Hosszú telken felmerül egy probléma, mikor csapról-csapra vándorolva végiglocsoljuk a kertet. A szivattyú teljes erővel dolgozik, mi viszont blokkoljuk a víz útját, mikor elzárjuk a csapot és próbára tesszük vízvezetékünk összekötő elemeinek nyomásállóságát. Megtehetjük, hogy elballagunk a következő öntöző-csatlakozásig, megnyitjuk és miután rácsatlakoztunk, akkor zárjuk el az előzőt. Közben két helyen sározunk össze mindent.

02locsol.jpg

A fűtési hálózatból ismerős "túlnyomás ellen védő rugós biztonsági szelep" képében találtam megoldást a kényelmetlenségre. Nomen est omen, neve leírja működési elvét. A kereskedelemben széles csőátmérő kínálattal 0.5-10 bar lefúvási értékű szelepeket vásárolhatunk.

11locsol.jpg

A fotón 3 bar nyitó nyomású, 1/2 colos csatlakozású, menettel ellátott példányt láthatunk. Szinte arra született, hogy a kerti szivattyú által biztosított 8 bar-nyi (a csőcsatlakozásokra) pusztító erőt szükség esetén mérsékelje és a vezetékből  egy arra tervezett helyre kivezesse. Hordóba például.

12locsol.jpg

A csövek szabványos méreteihez mindenféle csatlakozót, bővítőt kaphatunk, vagy feltúrva a konyhai csaptelephez adott kiegészítőket, még a "vizes cuccok vödre"-ben is találhatunk maradék szerelvényt. Például a fenti bővítőt, ami majd beleillik a golyós csapba, ami beleillik a collos könyökcsőbe, ami ráillik a vízcsőre.

03locsol.jpg

A piros sapka eltekerésével meggyőződhetünk működőképességéről. Minden további magyarázattal csak kedves olvasó értelmi képességeit vonnám kétségbe, lépjünk is tovább a bizonyíték kell, nem ígéret címszóra.

04locsol.jpg

Ömlik a víz a tömlőből, majd mikor mesterségesen megtöröm a slagot...

05locsol.jpg

...s már a csőkötéseket feszegeti a nyomás, akcióba lép a szelep. Tehermentesíti a csöveket, míg elzárjuk a csapot és a slagot átdugjuk a következő csőcsonkra. Köszönöm a figyelmet.
 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1812588049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2017.06.16. 11:01:21

én olyan megoldást is el tudnék képzelni erre, ami a csővezetékben lévő nyomás mértékétől függően ki illetve bekapcsolgatja a szivattyút. a modern búvárszivattyúkban úgy gondolom ez már alap(-nak kellene hogy legyen). ennek előnye, hogy nincs kárbavesző víz, illetve ha zárt a rendszer, akkor a szivattyú is kikapcsol ugye, így áramfogyasztás sincs.

kkm.furdancs 2017.06.16. 13:19:50

@Hurrá Torpedó: 10 másodpercekről beszélünk és nálam valahol valami szivárgás van, mert azonnal elengedi a vizet az ásott kútról működő szivattyú. Szóval több idő lenne felmenni és újratölteni a szivattyút :)
Amúgy a tartályos hidrofor lényegében így működik.

mildi 2017.06.17. 10:18:04

köszi!!! ezt megcsinálom :)))

Szzzz 2017.06.17. 11:02:28

@Hurrá Torpedó:
klasszikus naiv folyamatszabályozási hiba. megszakítod azt a "jelet" is, ami alapján szabályozhatnál...
Tehát: ott vagyunk, hogy elzártad csapot, túlnyomás keletkezett, amitől leállítod a szivattyút. De mi alapján indítod újra?
Ha visszcsapószeleppel ellátott, tömöt csöveod vannak, akkor a túlynomás benne marad arendszerben.
Ha nem, akkor a túlnyomás megszűnik, függetlenül attól, hogy te újra kiniytod e slagot...
Nem tudod mi alapján indítani a szivattyút...

Ha ilyet akarnál, akkor mundjuk be kellene építeni a rendszerbe egy hidrofort, mint kapacitást, és az abban lévő vízszint/nyomás alapján már tudnád vezérelni a szivattyút...

Én a magam részéről vennék egy mágneskapcsolót és valami gagyi kapunyitó-távvezérlőt, és simán kulcstartóról ki-be kapcsolnám a szivattyút, amíg a slagot zárni kell, hogy ne fusson terheletlenül a szivattyú

2017.06.17. 12:25:58

"press controll" a trükk neve...

Ami
- automatice elindítja a szivattyút, ha kinyitsz egy csapot valahol
- rövid időn belül leállítja a szivattyút, ha már nem "folyik a víz"

pl.
www.szivattyubolt.hu/kategoriak/szivattyu-vezerles/aramlaskapcsolo/easy-press-ii-nyomasmero-ora-nelkul

A rendszer nyomást pedig ilyennel lehet szabályozni :-)
VÍZVESZTESÉG NÉLKÜL !!!
pl. products.ecc.emea.honeywell.com/hungary/ecatdata/pg_d05f.html

eßemfaßom meg áll 2017.06.17. 20:26:25

@tamarisk: Nyilván megéri 20ezres cuccokat beépíteni, hogy ne legyen 2liter "ingyenvíz" veszteség/alkalom.

én csak hallgatok 2017.06.17. 23:18:50

@tamarisk: Van olcsóbb is, ez csak 9800 Ft.
pl. :www.szivattyubolt.hu/kategoriak/szivattyu-vezerles/aramlaskapcsolo/dsk-1
Ez szárazonfutás ellen is megvédi a szivattyút, érdemes beépíteni, egy szivattyú leégés többe fájhat.
süti beállítások módosítása