Matiné: Építsünk kemencét!

2019.06.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Szinte biztos, hogy frissen családi házat vagy telket vásárolt családok első dolga egy szalonnasütő hely készítése, talán már a lakásavató helyszíneként. Akár körbe rakott kövekből, akár téglából készült, utánozhatatlan ízeket és meghitt hangulatot nyújt a sütögetés.

kemence_07.jpg

Később szintet léphetünk egy kerti vagy beépített kemence építésével. Bármennyire könnyed ujjgyakorlatnak tűnhet a legegyszerűbb, tradicionális vályogkemence összerakása, alaptanulmányok és mindenre kiterjedő tervezés nélkül ne vágjunk bele. Akár az uralkodó szélirány, a rendelkezésre álló terület mérete és a legközelebbi ukrán lőszerraktár távolsága is mérlegelés tárgya lehet tűzbiztonsági, építésügyi szempontból.

Ezután következik a típustervek áttekintése, a felhasználási cél kiválasztása, alapanyagok és szerszámzat, valamint munkaigény számvetése. Végül a beüzemelés, a szükséges karbantartás tudnivaló és persze a legjobb receptek beszerzése. Egy könyvajánlóval szeretnénk megkönnyíteni a folyamatot. Építsünk saját kezűleg kemencét vályogból, téglából, fából és szalmából! - javasolja Jana Spitzer, Reiner Dittrich idén megjelent, 104 oldalas, nagyalakú könyvének „Kemencék kint és bent. Saját készítésű modellek, bevált receptek” bevezetője.

kemence_01.jpg

A könyv sok fotóval, rajzzal és részletes leírással mutatja be, hogyan építhetünk saját kezűleg kemencét vályogból, téglából, fából és szalmából - azaz bárhol beszerezhető és nem túl drága anyagokból. A kötetből megismerhetjük más országok hagyományos kemencéit és a recepteken keresztül a bennük készülő finomságokat is a kenyértől a húsételekig.

kemence_06.jpg

A kötet felépítése logikus sorrendben vezet be a kemenceépítés rejtelmeibe. Főbb fejezetei: A házi kemence működési elve - Az építőanyagok - A kemenceépítés lépései - Előregyártott kemencék - építőkészletek - A kemence üzemeltetése - Sütési tapasztalatok - Receptek friss kenyérhez - Húsos és zöldséges ételek receptjei.

kemence_043.jpg

Lássunk egy megvalósított példát a Dubau családtól:kemence_03.jpg
„Vályogkemencénket 2 hónap alatt építettük meg saját kezűleg, és azóta is üzemben van. A kikövezett alap elkészítése után saját tervezésű sablonokkal hozzáláttunk az alépítmény elkészítéséhez. Ehhez betonba ágyazott termésköveket használtunk. Vasalással ellátott fazsaluzatba öntött betonból teherbíró alapot készítettünk. 

kemence_04.jpg

A sütőteret samott-téglákból falaztuk fel. A füstjáratot (kéményt) a tűztér-sütőtér hátsó végétől felfelé, majd a sütőtér fölött a kéménytoldatig előre vezettük. Így a füstgázok hőjét is felhasználjuk a sütőtér samott-tégláinak felforrósítására. A samott-téglákat később vályog és szalma keverékéből álló anyaggal kb. 5 cm vastagon bevakoltuk. A sütéshez saját érlelésű kovászt és természetes konyhasót (kősó) használunk.

kemence_05.jpg

Többszöri sütési kísérlet és különböző receptek kipróbálása után rendszeresen sütünk. A pizzák, lepények és a különböző kenyérféleségek íze kitűnő, a sütés közben a környéket betöltő illat pedig leírhatatlan.”

kemence_02.jpg

  

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6912603889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.06.22. 22:02:03

" első dolga egy szalonnasütő hely készítése, talán már a lakásavató helyszíneként. Akár körbe rakott kövekből, akár téglából összehabarcsozva"
Level 1: IFA-felni :)

kkm.furdancs 2017.06.23. 07:05:53

@Untermensch4: Rajta tárcsa a bokréta :) Urbánus lelkek próbálkozhatnak lopott TESCO bevásárlókocsival.

Untermensch4 2017.06.23. 19:44:38

@toportyánféreg: IFAfelniben jól ég, ahol legutóbb bográcsozásra voltam hivatalos, a házigazda a tűz eloltása előtt mosogatott is, műanyag poharat és tányért. :)

Untermensch4 2017.06.23. 19:47:22

@kkm.furdancs: Lopott bevásárlókocsiból pazarlás lenne, abból kerékpárutánfutót kell csinálni... :)
Meg érzelmi okokból is ragaszkodok az IFAfelnihez, nagyfateréknál gyerekkoromban olyan volt a szalonnasütő ojjektum mert néhai atyám régen fuvarozott.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.06.29. 13:28:38

Szépek azok a samott-téglák az alsó képen.

kkm.furdancs 2019.06.29. 16:02:37

@Before: Főleg a Buddha (más nézőpontból Jézus) alakú :)
süti beállítások módosítása