Kertészbarkács: Magaságy

2017.07.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Itt egy írás, látszólag témaidegen módon növényekről szól és kapálásról és csírázásról. Inspirációként adjuk közre, hiszen ideális, könnyű és látványos lehetőség elhasználni néhány deszkát, eltölteni pár órát összerakásával egy magaságynak, mely a kert dísze, egyben hasznos, derékkímélő alkalmatosság.

magasagy04.jpg

Sok előnnyel jár, ha magaságyban kertészkedünk. Minden jobban kézre esik, akár vetünk, akár gyomlálunk vagy borsót szedünk. Továbbá az ágyás talajában lebomló felaprított ágak, gallyak, vesszők és konyhai hulladék hőt termelnek, és folyamatosan tápanyagokat szabadítanak fel. A magaságy növényeit ráadásul célzottabban tudjuk öntözni és trágyázni is, ami rendkívül előnyös: a zöldségfélék és a fűszernövények a kis hely ellenére is intenzíven fejlődnek és több termést hoznak.

magasagy11.jpg

A magaságy fa- vagy műanyag kerete tárolja a napsugarak melegét, így tavasszal gyorsabban felmelegszik benne a föld, a túl sok esővíz vagy reggeli harmat pedig a réteges szerkezetnek köszönhetően könnyen lecsorog az ágyás aljára. Így korábban és hosszabb ideig szüretelhetünk, mint egy hagyományos kerti veteményesből. Ha télre a melegágyakéhoz hasonló tetőt teszünk rá vagy fóliasátorral, esetleg kerti fátyolfóliával borítjuk be, akkor szinte egész évben hasznosíthatjuk.

magasagy05.jpg

Ha Kedves Olvasó a fenti előnyöket épp határesetnek találja, még hozzáfűzök egy szinte coelhói magasságokban járó érvet. Szeresse önmagát és kényeztesse tekintetét a sík talaj unalmából kiemelkedő, dekoratív tereptárgyon. Másrészt egy lelkes veteményezés, gyomlálás délutánján gyakran felnyögünk: "Ezt nem az én derekamnak találták ki!". A magaságyas művelési rendszert az Ön derekának találták ki, még ha igényel is némi befektetést. Javaslom, a deszkák megvásárlása előtti első beruházás egy részletes, mindenre kiterjedő szakkönyv beszerzése legyen.

Egy színes, informatív és a magaságyak témáját minden szempontból tárgyaló kötetet mutatunk be. Magaságyások - Gyakorlati tanácsok hónapról hónapra. Susanne Nüsslein-Müller 112 oldalas könyve az idén jelent meg, elcsíphetjük a kiadó webáruházában, hogy a még szezonális növényeket beletelepítsük vagy kissé előregondolkodva a jövő évet kész magasággyal fogadhassuk.

image1.jpg

Első teendőnk a magaságy megvásárlása vagy házilagos elkészítése, amiről fotókkal illusztrált, anyagszükségletet és szerszámigényt tartalmazó, részletes összeszerelési útmutatót kapunk. Előgyártott és alternatív megoldásokkal is találkozunk a fejezetben. A doboz feltöltése, illetve a telepítéshez kapcsolódó tanácsok (pl. növénytársítás) is helyet kaptak az első lépések megtételéhez, a vetés előkészítéséhez.

magasagy06.jpg

A következő nagy fejezetben hónapról-hónapra követik nyomon a évszakban aktuális teendőket vetéstől a betakarításig. Zanzásított, de hasznos kertészeti szakkönyvet kapunk kézhez, amelyben a kiskertek művelésének általános tudnivalói  mellett bőven teret kaptak a magaságyban jellemző növényigények, speciális jellemzők.

magasagy03.jpg

A remélhetőleg nagy termésből készíthető ételek receptgyűjteménye is része a kötetnek. A fotós és képszerkesztő jó munkát végzett, igazán látványos illusztrációk díszítik a könyvet, és a táblázatok is könnyen átlátható formában készültek.

magasagy09.jpg

Az aktuális hónap leírásában a vethető - betakarítható növények felsorolása, az esetleges előnevelés, "Tennivalók a magaságyban" címen speciális teendők, valamint az adott időszakban kipróbálható kertészeti fortélyok-trükkök válogatás található. A márciusi fejezetből - a kiadó engedélyével - kis tipphalmazt emeltem ki ízelítőül.

magasagy08.jpg

Márciusban kezdődik a tavasz: a naptár szerint március 21-től, a természetben pedig az aranycserje virágzásától számítjuk. Ez az igazi kerti szezon kezdete a magaságyban is, ahol a talaj sokkal gyorsabban felmelegszik, mint a hagyományos kerti ágyásban. Ha a talaj hőmérséklete eléri az 5 °C-ot, vethetjük is az első zöldségféléket. Fóliával vagy melegágytetővel borítva megvédjük a veteményt a hideg széltől vagy a fagytól.

Kertészeti holdnaptár: Újhold előtt inkább ne vessünk, ne palántázzunk.

magasagy01.gif

Most vessük az ablakpárkányon:  padlizsán, csilipaprika, paprika, paradicsom, bazsalikom, kapor. Fátyolfólia alá vagy melegágyba: petrezselyem, lóbab, sárgarépa, tépősaláta, retek, rukkola, spenót, borsó, vöröshagyma (dughagymáról, zöldhagymának). Most szedjük: az utolsó galamb-begysaláták (madársaláták), spenót, melegágyban a téli sarjadékhagyma első szárai.

magasagy10.jpg

A burgonyát csíráztassuk elő, Ha egy vagy több sor burgonyát szeretnénk ültetni a magaságyba vagy pl. egy zsákba, előcsíráztathatjuk a gumókat, hogy hamarabb teremjenek. A burgonyaszemeket tegyük üres tojástartókban világos, enyhén meleg helyre és naponta nedvesítsük be. A talaj hőmérséklete legalább 7 °C legyen, amikor a gumókat kiültetjük. A kihajtó leveleket ne érje fagy.

magasagy12.jpg

Készítsünk veteményjelölőket, Sorjelölőt a veteményesbe vagy névtáblát a cserépbe vetett magokhoz magunk is könnyen készíthetünk pl. fűzfa- vagy mogyoróágakból. Kb. 1 cm átmérőjű ágakat vágjunk fel 15 cm-es darabokra. Az egyik végüket már a darabolásnál vágjuk ferdére, hogy könnyebb legyen majd a földbe szúrni. A másik végükről zöldséghámozóval hántsuk le a kérget: úgy a legegyszerűbb, , ha az ágvég felé vágunk. Az így kapott felületet könnyen feliratozhatjuk puha ceruzával vagy vékony hegyű filctollal.

Összességében a könyvet nem csak a kifejezetten magaságyra vágyó hobbikertészeknek ajánlom, de a népszerűbb zöldségek termesztésének útmutatóját, a kiskert gondozásának csínját-bínját egy kézikönyvben összefoglaló könnyed szakirodalomként is megállja helyét.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7612669665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása