Hibakeresés elektromos készülékeknél

2017.08.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Körbetekintve a konyhában, nappaliban, garázsban, számos elektromos kisgéppel találkozunk. Nagyon kényelmes és időt megtakarító segítség, hogy kenyérdagasztástól a hajszárításig bármely feladatra találunk elektromos céleszközöket. Természetesen ezzel a gyarapodással együtt jár a meghibásodások számának növekedése is. Amikor valamelyik készülék nem működik, a bosszúságon túl felmerül a kérdés: hol lehet a hiba? Szerencsére a hibák többsége gyakran csak a rossz, laza kötés.

Gyakran előfordulhat még a vezetéktörés, amely a sokat hajlítgatott „hajlékony” vezetékeknél (pl. vasaló, hajszárító vezetékénél) fordul elő. Első teendő természetesen a hiba feltárása és helyének egyértelmű behatárolása. Majd ezután mérlegeljük, hogy a hiba ml módon szüntethető meg. Semmi esetre se engedjünk a kísértésnek, hogy toldozással, foltozással javítsunk.Szakszerűtlen, vagy inkább felelőtlen javítás az Is, ha nem odavaló alkatrészt építünk be, csatlakozásokat önkényesen megváltoztatunk, törött, szakadt részeket szigetelőszalaggal javítunk. Alapkövetelmény minden javításnál az, hogy az eredeti állapotot állítsuk helyre és legfontosabb szempont legyen mindenkor a biztonság.

A hibakeresés vizsgálati sorrendje a működési próbával kezdődik. Mindenek előtt a készülék ki- és bekapcsolását ellenőrizzük. Természetesen ez nem lehetséges, ha a kapcsoló, a csatlakozókábel vagy maga a készülék hibásodott meg.

Régebbi készülékeknél előforduló hiba, hogy a csatlakozókábel külső védőszigetelése (főleg gumikábelnél) az anyag elöregedése miatt eltörik, kilyukad, kilátszanak a vezetékerek szigetelései. Ezt a hibát szakszerűen csak kábelcserével lehet megszüntetni. A képen látható hiba csak akkor fordulhat elő, ha a vezeték kopására nem figyeltünk fel kellő időben

Célszerű a vizsgálatot részenként elvégezni.
• Külső vizsgálat: A dugaszolót, a csatlakozóvezetéket, készüléket külsőleg alaposan végignézzük. A felfedezhető hibák: füstös, kormos nyom, pörkölődési szag, esetleg hallható nesz (pl. sercegés).
• Laza csatlakozások ellenőrzéseA készülék dugaszolóját kihúzzuk a fali dugaszolóaljzatból, majd szétszereljük és a vezetékcsatlakozásokat átvizsgáljuk, esetleg a szorítócsavarokat utánhúzzuk.
• Folytonosság ellenőrzése Ha az eddigi módszerek nem vezettek volna eredményre, akkor ezután a folytonosság vizsgálata következik, de semmi esetre sem a hálózati feszültséggel. A vizsgálat elvégzéséhez a készüléket a hálózatról leválasztjuk és az előbbiekben leírt folytonosságvizsgáló-műszerrel megvizsgáljuk.

A vizsgálatot az alábbi sorrendben végezzük:
- a dugaszoló-csatlakozó és a készülékkapcsoló közötti vezetékszakasz erenkéntl vizsgálata;
- a kapcsoló működőképességének ellenőrzése;
- a készüléken belüli részek átvizsgálása.

A vizsgálatot a műszer működőképességének ellenőrzésével kezdjük. Csak jól működő műszerrel van esélyünk arra, hogy megtaláljuk a hibát. Világítóberendezések vizsgálata előtt először az izzót ellenőrizzük.Villamos motoroknál először a szénkefék jó felfekvését nézzük meg (nem kopottakéi majd a tekercsek folytonosságát egyenként ellenőrizzük.Csak a módszerek és gondos átvizsgálás vezethet eredményre. Ha nem találtuk meg a hibát az előzőekben részletezett módszerekkel, szakműhelyhez vagy szakemberhez forduljunk. A kapott árajánlat alapján eldönthetjük: javíttassuk-e a készüléket, vagy újat vásároljunk. 

A veszélyeket is rejtő tevékenységet propagáló sorozatunk anyagát a Cser kiadó tudásbázisából szemezgettem. 

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4012722906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.08.08. 05:35:10

"A készülék dugaszolóját kihúzzuk a fali dugaszolóaljzatból, majd szétszereljük és a vezetékcsatlakozásokat átvizsgáljuk, esetleg a szorítócsavarokat utánhúzzuk."

Aki ezt így egy mondatban letudja, na az se szedett szét mostanság háztartási gépet. Az valahogy úgy kezdődik, hogy: az összes létező fejű csavarhúzóból megveszed a leghosszabbat és legvékonyabbat. Bitkészlet nem játszik, az úgy se fér be a pici lyukakba, ahová el vannak dugva a csavarok. Ez eddig néhány tízezer forint. És akkor fogjuk a kezünkbe a gépet...

kkm.furdancs 2017.08.08. 07:52:04

@zooltek: Ez tény.
Mindent ki lehet csavarni, legfeljebb nem tudod még egyszer visszatenni.

scsaba1 2017.08.08. 11:04:12

Pont most szedtem szét egy jet rendszerű szivattyút. A kötődoboza ilyen Y hornyú csavarral volt lezárva. Kibarmoltam egy kisebb egyenes csavarhúzóval, de már nem ezeket raktam vissza, hanem egy ugyanolyan, de kereszthornyú csavart. Így -tádám -: már könnyen szerelhető. Szóval lehet így is, hogyha nagynehezen kibányásszuk az egzotikus hornyú csavart, akkor valami "normálisat " teszünk a helyére a jövőbeni szerelhetőség miatt.

Egyébként azért nem olyan rossz a helyzet. A háztartási gépek 60-70%-át azért még kereszthornyú "csillag" csavarral szerelik. A maradék túlnyomó része meg valamilyen torx. A maradék 5-10 % meg valami egzotikus. De hogy ellentmondjak magamnak is: Van egy AEG konyhai kézi "robotgépünk" (ez a két habverő bele, és kézbe fogva mehet is a habverés -típusú) ami nagy valószínűség szerint szénkefés. Na most ez valami ilyesmi csavarral van lezárva: (- -). Na ehhez előbb egy gagyibb egyenes csavarhúzóból kell valami szerszámot reszelnem hozzá, hogy szét tudjam szedni.

villanyember 2017.08.08. 16:03:36

Arról már ne is beszéljünk, hogy már elég régen tilos szerelhető hálózati csatlakozódugóval készüléket forgalmazni! EU jelöléssel ellátott készüléken csak öntött dugvilla lehet.
Szerencsés esetben a készülékbe csatlakozó szakaszon szokott szakadás előfordulni. Itt hajlik többet. Na ekkor lehet próbálkozni a szétszedéssel. Ha sikerül, akkor arasznyi darabot levágva majd újrakötve javítható a hiba. Sajnos zooltek kollégának igaza van, egyre több a speciális csavar, és bit a legritkább esetben fér be. Kedvencem a sima csavarhúzós csavar, aminek a kihajtáshoz szükséges horonyrészét lejtősre készítik. Befelé megy, kifelé nem. Ha nagyon erősen nyomod, akkor esetleg elfordul, de ilyenkor a nyomástól nem tud kifelé jönni csak ledarálja maga körül a műanyagot. Újabban találkozni kereszthornyosnak LÁTSZÓ csavarral is, amibe sem a PH sem a PZ fejű csavarhúzó nem illik igazán. A kihajtási próbálkozás vége egy szép kerek, kúpos bemélyedés a csavaron, amiben többé semilyen horony se marad.
A gyártó célja egyértelmű: ne szerelgess, vegyél másikat. Az is szép móka, amikor kiszenveded a csavarokat, aztán még néhány ravaszul elrejtett műanyagfület is találnod kell, hogy szétjöjjön a műszer.

zooltek 2017.08.08. 16:10:39

@kkm.furdancs: "Mindent ki lehet csavarni, legfeljebb nem tudod még egyszer visszatenni."

Akkor Te sem javítottál még 30-40- éves magyar búvárszivattyút, amihez még sosem nyúltak hozzá. Vagy épp egy kétéves kínait, amiben már úgy szétrohad a csavar, hogy azt se tudod milyen fejű csavarhúzó kéne hozzá. Persze, sarkallatos példát hoztam fel, egy búvárszivattyú nem egy háztartási gép. De arra pont jó példa, hogy nem minden csavart lehet kicsavarni. De épp hozhatnék példát egy fakerítés léc cserére is. Ott már nem hiszem, hogy enged a régi kapupántcsavar :) Szóval sokszor van olyan, hogy le kell fúrni/vágni. Aztán meg jön a szenvedés az újjal.

@scsaba1: A jet rendszerrel gondolom egy házi vízműre gondolsz, Diffúzor-szivattyúlapát-motor-tartály. Y csavarral legtöbbször az Elpumps és a T.I.P. van szerelve, de ahhoz elég egy bitkészlet, szinte mindegyikben van ilyen.

"A háztartási gépek 60-70%-át azért még kereszthornyú "csillag" csavarral szerelik. A maradék túlnyomó része meg valamilyen torx."

Nos, ez így ebben az arányban sajnos nem igaz.

"Na most ez valami ilyesmi csavarral van lezárva: (- -)"

Ez pedig (sajnos) nagyon általános. Pl. a mai napig működnek (és javítom) azokat a szovjet parkettavágó és gyaluló gépeket, amik 40 évvel ezelőtt ilyen csavarral voltak szerelve. De ott mind. Most már csak egyet raknak a gépbe, hogy ha a többit ki is szeded, ezzel meg kell küzdened.

Még nagyon friss, múlt heti és igen élénk emlék, hogy egy turmixgépet kellett szétszednem. "tüskés" torx csavar volt benne, aminek a közepében van egy pöcök. Nem gond, két készlet is van ilyenből. Aztán amikor kiderült, hogy a 9.3 centis (megmértem) csavarhúzó nem ér be a lyuk mélyére a csavarhoz, nos akkor elkezdtem azon morfondírozni, hogy vajon az összes holland összes női felmenője vajon a legősibb foglalkozást űzte-e. Egy fél óra elteltével arra jutottam, hogy a történelemben az összes Mrs. Philips közhajadon volt.

scsaba1 2017.08.08. 16:59:01

@zooltek:

Elpumps egyébként. A villanyos részét bontottam meg, hálózati kábel ki, nyomáskapcsoló kábele be, ill az egészet rá a régi hidroforra. Két bitkészletem is van (egyenes-csillag-torx-lyukas torx-imbusz-hatlapfejű kiscsavarok) Y egyikben sincs.
Nyilván te 100x többet szerelsz, én abból 100-200 gépből indulok ki, amivel kapcsolatba kerültem, hogy zöme valamilyen csillag volt. Vagy torx. Vagy lyukas torx. (Fordom van egyébként, amiben hemzsegnek a lyukas torxok, kisebb dolgokat én csinálok meg rajta, na meg például tipikus Ford (de inkább modern autó) betegség, hogyha valamit tart mondjuk 3 csavar, kettőt gond nélkül kiszedsz, a harmadikért le kell bontani fél autót és még így is nőgyógyász ujjak kellenek hozzá. Meg kanyarcsavarhúzó.)

Régi kapupántot (mondjuk én pont ezért utálom is) pláne korhadt fából nem lehet kiszedni. Ha pótolni kell akkor valami ilyesmit érdemes a helyére tenni:
shop.berner.eu/hu-hu/p/13283-laposfej-csavar-iso-7380-1-bels-hatlap-nemesacel-a2-a2-fenye.html?article_id=13283, az imbuszhorony talán kevéssé hajlamos pacallá rohadni, vagy ha mégis akkor legalább könnyű belefúrni a csavarkiszedővel.
Sőt a későbbi bonthatóság miatt érdemes akár eleve ilyennel is szerelni.

zooltek 2017.08.08. 18:05:20

@villanyember: Igen, a szerelhető vs beöntött dugvilláról talán már beszéltünk az offtopicban. Itt elméletileg háztartási gépekről van szó, tehát nem fog kijönni a munkavédelmis egy 150-es csekkel. De ebben is igazad van és jogos - konyhai gépeknél vizes kézzel kihúzni - meg abban is igazad van, hogy a kábel leggyakrabban a gép végén a törésgátló után törik (törésgátló után törik, irónia inzert). Ilyenkor tényleg csak 10 centit kéne rövidíteni és újra bekötni. De azt a %/#&@ gépet szétszedni... És itt konkrétan a fehérnép (nem, NEM! A kedvesebbik felem!!!) hajsimítójára vagy a hajpöndörítőjére (mikor milyen napja van) gondolok. Na ott mindig a gép tövében törik a kábel, és hiába van akármilyen csavarhúzóm, egy ilyen kis művanyag bizbazt szíjjelpattintani...

PH vs PZ: Nem számít, milyen csavarhúzóval/bittel állsz neki, ők (a keletiek) felforrósítják a csavart és belehajtják a művanyagba, egyben menetet vágva is. A csavar minősége meg kit érdekel...

scsaba1 2017.08.08. 21:08:00

@villanyember:

Mofém golyóscsapok is vannak ilyennel szerelve. Mármint a leejtős horonyal AZ Épgép boltos szerint azért, mert ezeket előszeretettel használják földgázhoz, és földgázos csapot te csak ne újíts fel, vegyél újat. SZóval egyértelműen az a cél, hogy javíthatatlan legyen. Ami érthető - mondtam én- , de akkor miért nem sárga elzáróval csinálják a szerelhetelen csavaros gázos csapokat, kékkel meg normál csavarokkal a vízre valókat.
(Mert egyébként a Mofém csapokat fel lehet újítani, minden vizesboltban van hozzá párszáz forintos felújítókészlet. Ezért lennének jók, ha...)

Egyébként egy jobb minőségű nem kopott vízpumpa fogóval lejön, ha szerencsénk van és jól bele tudunk kapaszkodni. Vagy a legvékonyabb flexkorongal is le lehet óvatosan vágni a csavar fejét és a fedél levétele után a csonkba belekapaszkodni. A helyére meg mehet "rendes" csavar. De persze tényleg csak víznél...

zooltek 2017.08.09. 05:30:30

@scsaba1: A poszt szempontjából mellékes, de tegnap hülyeséget írtam. Az orosz parkettavágókban nem - - csavar van. Hanem inverz lapos. Nem tudom, hogy mi a szakszó rá, egy kerek lap közepén kiemelkedik egy kis téglalap, mintha egy sima lapos csavar negatívja lenne. Meg lehetne fogni egy sima kombinált fogóval is, de "természetesen" az nem fér oda. Megoldásként egy hatos köracél egyik végébe vágtam egy hornyot, a másik végét meghajlítottam, és tádám, kész a pipakulcs célszerszám.
süti beállítások módosítása