Házi kedvencek mozgásának korlátozása

2017.08.10. 05:00 | Írta: -nos-

A család kedvenceit, nevezetesen a kutyákat és macskákat főleg a házi kertekben nehéz kordában tartani. A nevelésük mellett a mozgásukat korlátozandó számos eszköz használatával az esetleges károkozásuk, kóborlásuk azonban számos módon és különféle eszközökkel hatékonyan csökkenthető.

A kószáló négylábú kedvencek sokszor okozhatnak kárt a dísznövényekben és az ilyen helyen káros szükségük elvégzését ugyan a magas ágyáskerítésekkel kivédhető, ám ezek csak néhány becsesebb növény köré telepíthetők. A kényesebb és becsesebb növényzetet viszont elkerülik a kutyák és macskák is, ha a számukra kellemetlen szagot árasztó permet kerül a növények környékére.

Az ilyen spray-k még a belső térben is elriasztó a számukra, ezért a kényesebb bútorok, berendezési tárgyakra kipermetezve azokat el fogják kerülni. A riasztó sprayok anyaga emberre és a környezetre veszélytelen, szabadban és zárt térben is használhatók. Ilyen riasztó hatású sprayok kutyákra, és macskákra, vagy mindkettőre egyaránt ható változatban is beszerezhetők.

A sűrített levegős, süvítő hangot adó spray elég hatásos ugyan, de ez csak alkalmilag használható, hiszen az állatokat nem lehet mindig szemmel tartani. Ezek csak nevelő hatásúak és az állatok számukra tilos helyekről való elzavarásakor használhatók hatékonyan.

Ez vonatkozik az ultrahangot kibocsátó lézeres irányzékú változatokra is, amelyek 180 fokos hatószögben és 50 m-es hatótávolságban zavarja el az állatokat. Hasonlók ehhez az elemes, mozgásérzékelős és riasztó spray-ok is amelyek azonban csak kis területek védelmét biztosítja. Ezek ugyan nem igényelnek felügyeletet, ám csak a kihelyezésük környékéről zavarják el az állatokat.

Hatásosabbnak mondhatók a különféle kutya-macska riasztó porok amelyek bárhol kiszórhatók és az emberek és a növények számára nem zavaróak, vagy ártalmasak. E porok az illat anyagukkal riasztják el a kedvenceket a tiltott helytől és akár egy hónapig is tart a hatásuk. A szórókristályos, zselés riasztóanyagok pedig a lebomlásuk során keletkező illatanyagukkal hatnak elriasztóan az állatokra. Az ilyen távoltartó zseléanyag néhány hónapig is „kitart” és elég 1 m2-nyi területre egy kávéskanálnyit kiszórni ebből az anyagból, amelynek az illata még a vakondokat is elriasztja. Esős idő után azonban ajánlatos újabb adag kiszórásával biztosítani a terület védelmét, mert a csapadék gyengíti a hatásukat.

A kutyákat, macskákat számos ultrahangot kibocsátó és mozgásérzékelővel ellátott riasztó készülékkel is távol lehet tartani bizonyos területektől.  Ezek többségükben elemes készülékek, a hatásszögük horizontális irányban kb.80 fok, függőlegesen viszont csekély 12 fok, ezért az elhelyezési magasságuk  meghatározó. A hatáskörzetük is alig 6 m, ám beszerezhetők ennél messzebb ható készülékek is. Ezek pulzálóan változó 21-25 kHz közötti frekvencián működnek és ez  az emberi fül számára nem hallható tartomány. Kertekben érdemes a telepítésük, tokozásuk vízálló és hatótávolságuk itt érvényesül ideálisan.

Beszerezhetők vízsugaras elterelő készülékek is, ám ezekhez locsolótömlős csatlakozás szükséges. A mozgásérzékelős készülék legyezőszerűen szétterített vízsugarat hoz működésbe, amelynek a hatótávolsága akár 10 m is lehet, a víz sugárszöge és magassága állítható, így elég nagy terület védelmét is elláthatja, sőt párban telepítve ez fokozható is, és mindig csak az a készülék fog működni, amelynek a hatókörzetébe lép az állat.

Kertekben felszerelhetők különféle elektronikus kutya és macska kerítések is, amelyek az állatokra erősített nyakörv segítségével egy adott területen belül tartják az állatot. Amint megközelíti az állat az adó által besugárzott terület határát, a nyakörv egyre erősebb impulzusokkal kényszeríti őt a visszafordulásra. Az ilyen elektronikus kerítéseknek vannak vezetékes és vezeték nélküli, központi adóval működő változata is. A hatótávolságuk 3- és 55 m között szabályozható és akár több állatot is képes a megszabott határokon belül tartani.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr718763934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.11. 20:04:12

"Amint megközelíti az állat az adó által besugárzott terület határát, a nyakörv egyre erősebb impulzusokkal kényszeríti őt a visszafordulásra. "

Több helyen olvastam, hogy ez az ún. láthatatlan kerítés macskánál nem működik, mert a macska túl makacs állat. Más magyarázat szerint túl buta, nem tudatosul benne a távolság és az erősödő impulzusok közötti összefüggés.

A vízpermetes megoldás viszont tetszik, biztos hatékony is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.11. 20:06:38

Amúgy a legfelső képen a kiskutya és a kiscica olyan ártatlan képet vágnak, kizárt dolog, hogy bármi rosszra képesek lennének. :)

kkm.furdancs 2017.08.11. 20:47:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A macskák sosem akkor jönnek közel, ha egy kis macskasimogatásra vágysz.

Legjobb módszer távol tartásukra a szóbeli zaklatás. Azaz ha összefutsz eggyel, tegyél fenyegető mozdulatot és kiabálj rá. Érezni fogja, hogy itt nem kedvelik. Persze ez csak idegen macskákra érvényes, haha!

Duplaxiii 2017.08.11. 20:50:16

Macska minek?
Máris fele a gond.
A kutya nevelhető és az idegen macskák ellen is előnyös.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.11. 21:03:29

@kkm.furdancs:

"Persze ez csak idegen macskákra érvényes"

Nálunk ez így működik, bármilyen hihetetlen. A mi macskáink ui. nem ismerik a siccet, mert soha nem szoktuk zavarni őket. :) Amikor még a régi helyen szabadon lófráltak az udvaron, előfordult, hogy idegen macska pofátlankodott be. Elég volt jó hangosan siccelnem, az idegen macska fejveszetten menekült, a mieink meg csak néztek ki a fejükből, hogy most mi az ábra, mi lelte a gazdit. De meg sem mozdultak. :D

@Duplaxiii:

Macska nélkül is lehet élni, na de minek?

Untermensch4 2017.08.11. 21:21:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A macska nem igazi háziállat. Csak eljátssza annyira hogy neki jó legyen a komfortérzete. A legtöbb kötődés ami a "gazdája" felé kialakul kb az hogy "ez egy nagyobb macska amivel eléggé jól együtt lehet élni, főleg ha nem tudok jobb lehetőségről".

pajaci 2017.08.11. 21:39:32

@Untermensch4: Tehát a macskának van választása, ha jól érzi magát, veled marad. A kutyának meg nincs más választása, marad rabszolga örökre. (van kutyám is és macskám is)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.11. 21:44:48

@Untermensch4:

Lehet, hogy így van, de én akkor is nagyon szeretem őket.

martineden 2017.08.11. 23:14:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Duplaxiii: Nyilvan nem volt meg macskad, azert mondod ezt. A macska szereteteert meg kell dolgozni, de ha sikerul csodalatosan okos dolgokat muvel.En magam inkabb kutyas vagyok, de mindig voltak cicaink is, es el kell ismernem, a macska egy nagyon o0kos allat. Azegyik cicank siman ki tudja nyitni a kilincsre csukott ajtot, senki se tanitoptta ra. Megfigyelte, hogy hogyan nyilik es megtanulta. Felugrik a levegobe es a mancsaval lenyomja a kilincset. A masik cicam pedig reggel bejon es a szajaval meghuzkodja a hajunkat, hogy keljunk fel.Termeszetesen a kutya tel;jesen mas.Ha egy kutyanak rossz gazdaja vagy, utod vagy ehezteted, a nyomorult akkor is szeret kenyszerusegbol. A macska nem, ha nem erdemled ki a szeretetet, tojik rad, szo szerint, de ettol fuggetlenul magam is jobban szeretem a kutyakat, de ami igaz, az igaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.11. 23:27:36

Sok-sok évvel ezelőtt kellett beszereznem ilyen föld alatti kutyakerítést. Van a kertben tó, meg virágoskert, meg vetemény is, amik tiltott területek a kutyának. Végül a PetSafe "Invisible Fence" megoldását választottam. Ezt még egy buta labradornak is jó választás volt :) Az elzárt területet a földbe sűlyesztett dróttal jelöltem ki. Elvileg lehetne zászlócskákat is beszúrni, de a három kutya egyike se tanulta meg. Maradt a vibrálás és túl szoros megközelítés esetén a sokkoló. Tizensok éve működik, a vetemény és a tó érintetlen! (A virágost nem ellenőriztem :)
A macska kapott egy nyakörvet, hogy csak ő jöhessen be a pincébe (speciális macskaajtó, ami csak a nyakörv infravörös sugarára nyílt ki). Kb egy hét múlva a tóban találtam meg a jeladóját. Azóta az ajtó magától nyílik, a macska meg elzavarja az idegen macskákat - egyszerűbb, mint az infra ajtó :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.12. 08:58:11

@martineden:

"Bocs, nem neked szolt amit irtam."

Na azért mondom! :D Több mint 10 éve vannak macskáink, most is 15 boldog és elégedett cica még boldogabb gazdái vagyunk.

Nekünk olyan 4 cicánk van, aki ki tudja nyitni az ajtót - volt egy ötödik is, de ő sajnos 16 évesen rákban meghalt. Bocika, Egérke, Dávidka és Góliátka. De szerintem nem tőlünk tanulták el, hanem véletlenül jöhettek rá, miközben ugráltak a kilincsre. Aztán már egymástól is, Dávidka és Góliátka legalábbis biztos egymástól, mert ők egymást nagyon szerető, elválaszthatatlan testvérek. Nagyon gyakran még pisilni is együtt, egyszerre szoktak a cicavécében. :D

@kutyás majmok népe:

Fel nem foghatom, hogy lehet valaki (te!) olyan ***** - tekintettel a bloggazdára, akit tisztelek, nem trágárkodok itt -, hogy még erről a témáról is az orbánozás meg a politika jut eszébe. Sajnállak. :(

kkm.furdancs 2017.08.12. 10:05:37

@kutyás majmok népe: Bocs, haver, de az orbángyurcsányozást valahol máshol beszéljétek meg.

Untermensch4 2017.08.12. 12:22:20

@martineden: Nem azt mondtam hogy a macska nem okos, hanem hogy nem háziállat. Alapesetnek vegyünk egy nem elmeroggyant embert mint gazdit. A macska jól tartható de "piaci alapon" viszonyul a kapcsolathoz (tehát okos). A kutya falkaállat, csoportlojalitást produkál. Akár konkrét életveszély ellenére is.
Ez utóbbira példa a néhai kutya nagyanyámnál amelyik egy kölyökkori elkóborlásos drótcsapda-baleset óta sokkos állapotba került ha vmi körülfogta a nyakát (oltásra az állatorvos házhoz jött mert a póráz is lehetetlen volt). Kedvenc gazdájának is odakapott mordulva a kezéhez amikor megpróbált télen kutyakabátot ráadni. Amikor gyerek ölelgette csak gúvadt a szeme csendben, pulzus az egekben, de agyvérzésig tűrte volna.
A macskánál annyi a "sikerünk" titka hogy eléggé nagy a méretkülönbség ezért nem akar támadni.

Untermensch4 2017.08.12. 12:24:30

@pajaci: Ha rabszolgaként tartod a kutyát az meg fog látszódni a viselkedésén. Mondjuk a macsláén is, abból hogy lelép... :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.12. 19:53:20

@Untermensch4:

Na de a macskát épp ezért nem is lehet rabszolgaként tartani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.12. 20:16:16

@Untermensch4:

"Amikor gyerek ölelgette csak gúvadt a szeme csendben, pulzus az egekben, de agyvérzésig tűrte volna. "

Talán tévedek, de én ezt az adott kutya rendkívüli intelligenciájának tudnám be. A gyereket nyilván nem tekintette falkavezérnek, na meg a falkavezér kezéhez is odakapott, tehát valahogy belátta, hogy a gyerek védendő.

Aztán tévedhetek is, nem vagyok kutyás. Kutyám egyszer volt, nem is én voltam a gazdája, csak haláleset miatt került hozzánk már 8 évesen. Sajnos csak pár hónapig volt velünk Mazsola (egy gyönyörű, fajtatiszta, rendőrkutya felmenőkkel rendelkező, kutyaiskolát végzett német juhász), mert kedves szomszéd megmérgezte, hogy a pokolban égjen az örökkévalóságig.

Untermensch4 2017.08.12. 22:39:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Etológusok szerint a kutya amúgy amatőr módon a háziasodása után úgy lett "tenyésztve" hogy amelyik veszélyt jelentett a gyerekekre azt kiirtották a p..ba. :) Néhány ezer év ilyesféle szelekciós nyomás csodákra képes, időközben kiderült hogy mindenféle hasznos dolgokat is tud a kutya csinálni az emberrel együtt élve.
Egyébként okos is volt, előre tudott gondolkodni annyira hogy tudta, az új kutya nagyobbra fog nőni nála, ezért próbálta annyira dominálni hogy ne akarjon a hierarchiában fölébe kerekedni amikor nagyobb lesz. Nem sikerült, utána arra koncentrált hogy mivel ő jobban tud "viselkedni" meg vmi szabályszerűség miatt nem szabad a másik kutyának őt bántani, mi emberek megvédjük. És hazudott a másik kutyának, hamis riasztást csinált kajaosztáskor, tudva hogy mire a másik (kissé buta) rájön hogy semmit nem kell ugatni az utcán, addigra ő megeheti annak az ételét... :)
A macska nagyjából rágcsálók ellen "használható" de erre a funkcióra is jobb a kutya. A jómódban felnőtt macska nem zavartatja magát egerek és hasonlók miatt, fajtája szerint erre született kutya ellenben elkapja azt amit kell.
Ezek meg külön érdekesek:
www.nyest.hu/hirek/szenzacio-moszkvaban-tomegkozlekedo-kutyak

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.13. 21:37:20

@Untermensch4:

Egy különösen értelmes kutya lehetett. A "hazugság" miatt főleg, mert tudtommal az állatok nem tudnak hazudni, kivéve a főemlősöket. (Itt nem tekintem hazugságnak a genetikailag rögzült megtévesztő viselkedéseket, hiszen azok ösztönszerűek, nem gondolkodás eredményei.)

A macskákat viszont ne szóld le, mert azért harapok. Én nagy macskabarát vagyok, nagyon szeretem őket, noha tudom, hogy ők messze nem éreznek annyit irántam, mint én irántuk. Ettől még szeretem őket, és ott segítek nekik, ahol csak tudok.

Most is van nálunk egy kiscica, gyakorlatilag az éhhaláltól mentettük meg. A testvére bő egykilós volt, amikor ő még csak 330 grammos. Nem tudom, miért maradt le a fejlődésben, vagyis miért nem evett rendesen, mint a testvére, de megdöbbentő és szívszorongató volt egymás mellett látni őket. A gazdájának a sok elfoglaltsága miatt nem volt ideje foglalkozni vele, ezért elhoztam tőle, vagy két hétig kézzel, csipesszel etettem. Most már tud magától enni, de kell gyógyszert adni neki minden este (étvágygerjesztő). Már úgy-ahogy rendesen nő, de még most is szemmel láthatóan kisebb, mint a nála majdnem két hónappal fiatalabb micicáink.

Tudom, hogy felnőve mindent el fog felejteni, nem lesz hálás azért, amit tettem érte - már csak azért sem, mert kandúr. De nem is baj, nekem az a lényeg, hogy megmentettem az életét és szép cica lesz belőle, nem pedig a szemeteskukában végzni, ahová nélkülem igen hamar került volna a holtteste.

Untermensch4 2017.08.14. 21:45:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem leszólom a macskákat. Más ragadozó nem ért el ekkora sikert hogy úgy élhet boldogan az ember által dominált világban hogy nem kellett háziállattá válnia. A narcisztikus részem ezt nagyra értékeli. :)
Igen, okos kutya volt. A szintén okos anyja mellett kellett is neki gondolkodni mert az meg annyira okos volt hogy feltűnés nélkül terrorizálta mint hierarchiában alatta állót. Csak véletlenül vettük észre hogy tud fogvicsorgatást is ha ember nem látja. :)
Nem csak hazudott, először a sajátját ette meg mert azt is tudta hogy az ifjú butuska kutya kajáját még utána is lesz ideje megenni, az nézi az utcát hosszasan. A ház sarka és 10 méter választotta el őket. A butábbik kutya visszatérvén nem jött rá hogy mi történhetett, soha. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.16. 18:39:41

@Untermensch4:

Ilyenkor sajnálom, hogy nem vagyunk kutyások IS.

Igaz, ez hamarosan változni fog, mert tervezzük egy házőrző beszerzését, csak még nem tudtuk eldönteni, német juhász vagy rottweiler legyen. A szívünk a német juhászhoz húz, de a rottweiler szerintünk hatékonyabban tudja móresre tanítani a kétlábú kártevőket.

A szembeszomszédnak egy hatalmas rottweilere van, az illetéktelen behatoló nem úszna meg élve egy kalandot vele.

Untermensch4 2017.08.16. 21:02:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha van gyerek is akkor én jobban bíznék a németjuhászban. A legtutibb viszont egy németjuhász-rottweiler keverék lenne házőrzőnek. Bár nem olyan trendi mint egy fajtatiszta... :)
Nem vagyok "kutyás" de úgy emlékszem a rottweiler nem annyira gyerekbarát. A németjuhászoknál meg gyakori a csípőprobléma. A buta kutya kicsit kölyökként meg utóbb öregkorában ebben szenvedett. :(
A sztorimban az okos kutya foxi-németj keverék volt, vicces szakáll-szerűséggel. Kb 1 éves korában egy nála kb kétszer nagyobb, kissé sérült 5 éves dobbermannt legyőzött utcai harcban.
A méretek miatt az első két lábát tudta megtépni, a kicsi meg fejétől a farkáig a gerince mentén végig volt harapva. De látszott rajta hogy "ha megdöglök is, nagyon büszke vagyok magamra" :) Utána rettenthetetlen házőrző volt, az óvatlan vízóra-leolvasó majdnem az achilles-inával fizetett amikor díszkutyának nézte. Mert amíg nem próbált a vízóra-aknánál beljebb menni addig tényleg csak egy mókás kinézetű érdeklődő kutyusnak látszott... :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.16. 22:31:40

@Untermensch4:

"vicces szakáll-szerűséggel"

Láttam már ilyen kutyákat, tényleg nagyon vicces a kinézetük. Közben a szakáll olyan bölcs arckifejezést ad nekik.

A fajtatisztaságra magasról teszek, a megbízható jellem számomra sokkal fontosabb. Meg a megvesztegethetetlenség, hogy rajtunk kívül senkitől ne fogadjon el ételt, mert ezen az élete múlik.

Gyerek jelenleg nem szempont, így a rottweiler nem lenne gond, de olvasom, nem ajánlják első kutyának, mert nagyon törekszik a dominanciára. Nekünk pedig első lenne, mert szegény Mazsola nem sokáig lehetett velünk, nem sok tapasztalatot gyűjtöttünk a kutyatartás terén. Márpedig jól akarok bánni vele, sétáltatni, foglalkozni vele, ahogy a fajta megkívánja. Nem úgy, mint az említett szembeszomszéd, aki soha nem sétáltatja, nem foglalkozik vele, a kutya éjjel-nappal a szűk kis udvarba van bezárva, szerencsére legalább nincs láncra kötve. Na ilyet nem akarok a miénkkel tenni.

Untermensch4 2017.08.17. 05:18:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A fajtatisztaságra magasról teszek, a megbízható jellem számomra sokkal fontosabb. Meg a megvesztegethetetlenség, hogy rajtunk kívül senkitől ne fogadjon el ételt, mert ezen az élete múlik"
A megvesztegethetetlenséghez lehet hogy sokkoló nyakörves idomítás kell, sok türelemmel. A kutya a macskával ellentétben nagyon-nagyon tud örülni ha egy embertől kap ételt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.17. 23:11:58

@Untermensch4:

Ma voltam a menhelyen az egyik kosztosunkat ivartalaníttatni (mielőtt újra felcsinálják és "megajándékoz" bennünket egy újabb alom kiscicával), s láttam egy szép ún. rajzos német juhászt:

p1.picsto.re/B2pyC.jpg
p1.picsto.re/qZjvi.jpg

Azonnal beleszerettem, meg is sajnáltam szegény párát, szívem szerint rögtön hazahoztam volna, de nem ajánlják házőrzőnek, mert nagyon barátságos az emberekkel, vsz. a kétlábú kártevőkkel is az lenne. A menhelyen eleve megszokta, hogy sok ember foglalkozik vele, sokan járnak ki-be.

Na meg nem szereti a macskákat, elüldözné a kosztosainkat.

Azért még gondolkodom rajta, mert tetszik a kutya és jól érezné magát nálunk.
süti beállítások módosítása