Lehet egy számmal nagyobb?

2017.08.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

flex_06.jpg

Zooltek barátunk bölcsessége ismét bevilágította blogunk homályos sarkát. Ahol a szerszámgépeket tartjuk. Tulajdonképpen egyetlen mondattal elintézhetnénk a dolgot, idézve offtopic rovatunkban írt hozzászólását, azaz: "A 115-ös gépek teljesen megegyeznek a 125-ösökkel, csak kisebb a védőburkolat." De mi kibontjuk a kérdést képregény formájában. Könnyű nyári olvasmány.

flex_01.jpg

Ez itt egy 125 mm átmérőjű vágó/tisztító/csiszoló korong befogadására alkalmas sarokcsiszoló. Halott.

flex_04.jpg

Ez egy jó kis 115-ös flex. Némileg többe került volna a 125-ös változat, így inkább ezt vettem meg.

flex_05.jpg

Miért jobb a nagyobb korong? Kerületi sebessége magasabb és kicsit később kopik el. Illetve lehet, ez az egy centi kell, hogy beférjünk oda, ahova a kisebbel nem érünk el.

flex_06.jpg

Főleg a vékony vágókorongoknál nagyon fontos, hogy használjunk védőburkolatot. Ujjak nélkül nehéz lesz lemosni agyszöveteinket a munkadarabról, ha véletlenül felrobban a vékony vágólap. 

felxjav_x05.jpg

Kisebb koronghoz kisebb védőburkolat illik. Nem megy bele a 125-ös, ez van.

flex_03.jpg

A sarokcsiszolók széles teljesítménysávban kaphatók. Találunk erősebb gépet 115-ös változatban, de fordítva is. Viszont más akadálya nincs cserének - mutatott rá Zooltek. Ő szerelő és mindenhez ért.

flex_08.jpg

De hát hogyan fordulhat elő, hogy gyárilag nem korlátozzák ezt a cserét? Épeszű tervezőmérnők valami méretbeli eltéréses akadályt állítana az olcsósítás elé, hiszen ne feledjük: a 125-ös drágább, mint a kistesó.

flex_07.jpg

Lehet, hogy karácsonykor írták a szabványt és meglágyult szívük, más tippünk nincs. Végeredmény, hogy a vágókorong határesetként, de mégis milliméterekre esik a védőburkolattól.

flex_10.jpg

flex_09.jpg

A tisztítókorongnál már nincs ilyen probléma. Profilja miatt széle kiemelkedik a tengelynyílás síkjából.

flex_02.jpg

Csiszolókorongnál dettó. Köszönjük a tippet. Lehet, hogy egy felső csoportos ovis rájött volna a megoldásra, de az ember fel sem tételezi ebben a nyereségorientált világban, hogy szőrös szívű tőkések ilyen kiskaput biztosítanak a spórolós barkácsolóknak. Esetleg szabotázs eredménye a jelenség.

Köszönjük a tippet! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7912754514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.08.17. 06:41:41

"Ő szerelő és mindenhez ért."

Így is elég nagy a májam, azért ilyen sületlenségeket ne írjunk le. Az oké, hogy több géppel találkozom, mint egy otthoni barkácsoló (sarokcsiszolóból szerintem megvan az évi 1000), de azért nem értek mindenhez. Ráadásul szerelő sem vagyok, programozó és könyvelő képesítésem van :P

De a jó munkásember ott segít, ahol tud!

kkm.furdancs 2017.08.17. 08:41:22

@zooltek: :) Amit kérdeztem eddig, arra válaszoltál, empirikus megközelítésből szemlélem a világot. Amikor jelentkezik egy ellentétes tapasztalat, majd korrigálok.
Fogok kérdezni egy szivattyúról pár hét múlva, mikor a kezemben lesz. Leírása szerint "Csak búg, de nem indul el." Kondenzátor, vagy megszorult?
A védőburkolat tipp helyes, még úgy is, hogy az egy mozdulattal levehető burkolat rögzítése egy árokban fut a flex testén, azaz nem teljesen egybeilleszkedő a kapcsolódás. Végül is, az árok két szélére fel tud támaszkodni a burkolat.

Következő kísérletem egy asztali körfűrész és egy 230-as fémvágó korong egyesítése lesz. Most jönne jól a 3D nyomtató, hogy pontos közgyűrűt készítettem volna az eltérő tengely/furat méret áthidalására.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.08.17. 13:39:02

Kérdezni szeretnék...
Nekem is van egy 125-ös Möller korongom, még nem mertem feltenni a szintén 125-ös kisflexemre, ugyanis azt olvastam/hallottam, hogy az olcsó korongok robbanhatnak, és nem szeretnék a lepattanó darabkáikkal találkozni. Nem a vágásszikrára gondolok, hanem konkrétan a repkedó darabokra.
Szóval ha már illusztrációként van itt Möller is, tartanom kell-e tőle?
Kérdezem úgy, hogy 2 db jól működő Straus kisflexem van :D

scsaba1 2017.08.17. 15:36:20

@kkm.furdancs:

Vagy fél tucatnyi szivattyút üzemeltetek egymással párhuzamosan. Hosszabb idejű leállásoknál elő-előfordul, hogy kicsit összerozsdál a tengely valahol. Főleg ilyen olcsóbb kategóriás szivattyúkkal szokott ilyen lenni. Azokon segíthet, ha leveszed a hátsó védőrácsot, és ventilátoránál fogva átforgatod.
Viszont az elmúlt télen sikerült szétfagyaszatnom is egy kisebb tápoldatozó szivattyút. Ősz végén lehordom az összeset a pincébe, de télen amikor volt kint -26 oC, a pincében is fagyott, én meg valószínűleg nem eresztettem le a vizet rendesen a szivattyúházból. Ami érdekes volt, hogy szivattyúrészének semmi baja nem volt, a motor hátsó alumínium pajzsa repedt meg, az volt a leggyengébb láncszem.. Először észre sem vettem. Kézzel átforgatva simán forog, bekapcsolva csak búg. Namégegyszer. Namégegyszer. Mire kiszúrtam két vékony repedést, ami mozgatva egyre nagyobb lett...
-------
Ilyesmi projekten én is gondolkodtam, csak fordítva. Van egy Asist névre hallgató nagyflexem, elkoszolódott, rossz kapcsolóval, amit elég ritkán használok egyébként. Na én ebből gondoltam csinálni asztali körfűrészt, amit gyakran használnék, csak ugye itt is a furat...

kkm.furdancs 2017.08.17. 16:22:17

@scsaba1: Szia! Köszi a tanácsot, majd ha kezemben lesz, bemutatom.
Szerintem a flexet rövid idejű, szakaszos üzemeltetésre tervezték. Nagyon gyorsan felizzik :) a kezedben egy alapos igénybevétel során.

scsaba1 2017.08.17. 19:35:38

@kkm.furdancs:

Nem tüzifát akarok vele vágni naphosszat, barkács körfűrésznek kéne, kb. mint a te doboz projekted. 15-20 percet simán bírt, amikor betont+falat vágtam vele gyémántos koronggal, de ez is lett a veszte. Nem a motor adta meg magát, vagy a lehajtás, hanem mint a legtöbb olcsó gépnek, ennek sem porvédett a kapcsolója. Tele ment finom porral. Javítani meg nem nagyon lehet, ha lehet is gazdasági totálkár.

Viszont van vasanyagom asztalnak, rétegelt lemez asztallapnak. Rögzítésre + köcölékekre elmenne 3-4 ezer forint, így gyakorlatilag ingyen lenne egy asztali körfűrészem, amíg nem veszek egy "rendeset".

Wilaur 2017.08.18. 02:26:29

@Névtelen betelefonáló:

Üdv!

Möller korongom nekem is volt. Azt kell hogy mondjam, hogy a név és ár szintjéhez képest jól bírta. Igaz én pont 2mm-es lemez darabolásához használtam. Viszont a képen látható Vinone korong nálam kritikán alul teljesít. 3mm vastag, 1,5 centi széles laposvasban a feléig jut el egy korong,de a fekete por amit termel...a félipari porszívó alig tüntetni el a munkapadomról a koszt...

zooltek 2017.08.18. 04:39:25

@kkm.furdancs: Ahogy scsaba1 írta, ventilátornál megforgatni, hogy szorul-e. Ha nem, kondenzátort levenni, kisütni(!), kimérni, ha van műszer. Ha jó, akkor a motort kell kimérni. Nem bonyolult, a multimétert ohm-ra kapcsolni, a motorból kijön 3 vezeték, megméred közte az ellenállásokat, kettőnek az összege kiadja a harmadik értéket, pl. 5,15, 20 ohm. Meg ellenőrzöd testre is, bármelyik kivezetés és a motor háza között nem lehet semmilyen ellenállás.

@scsaba1: Egy 230-as sarokcsiszolónak 6500 a kimenő fordulata, szerintem az nagyon sok egy fűrésznek, a kézi körfűrészek 180-190-es koronggal sem forognak 5000-et, az asztaliak meg max 3500-at. Ha elbírja a lap a kerületi sebességet (tehát nem robban szét), akkor is égetni fogja az anyagot. Szerintem, de a faipari tudásom meglehetősen hiányos :) A másik dolog, ha hozzászámolod a rögzítést meg a rétegelt lemezt, nem lesz kicsi a vágásmélység?

kkm.furdancs 2017.08.18. 07:35:45

@Wilaur: Szerencsére vágókorongot ritkán használok, mert van egy 350-es gyorsdarabolóm, lemezekre pedig lemezvágó gép. Hát, van különbség a különböző gyártmányok között, az biztos. Nem tudom, mennyibe kerül a boltban a 3M tisztítókorong, de nagyon sokáig bírta és lehetett tolni vele. Ezeket a kis vágólapokat 150 Ft-ért árulják a falusi vásárokban, ott vehettem.

@scsaba1: Barkácspályafutásom kezdetén volt egy kudarcos beruházásom, flexet gérvágó fűrésszé alakító állvány. Még a menet sem stimmelt (nem szabványos méretű volt), aztán gyorsan el is tört. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy nehéz a flexet megfogatni rendesen.
Nehéz de lehetséges. Valamelyik posztban van egy fotó a házibarkács lemezvágó állványomról, ott a flexmarkolat-felfogató csavar volt a rögzítés alapeleme.

@zooltek:
Köszi, így fogok tenni!

Kuzmi 2017.08.18. 11:00:55

Azért csak óvatosan ezekkel a dolgokkal.
Körfűrészre flextárcsát nem biztos, hogy jó megoldás.
Néhány körfűrésznél a védőburkolat egyes elemei műanyagok, és a folyamatos szikra ami a vágás közben keletkezik, megolvasztja, felgyújthatja azokat.
A flex rögzítésénél, és használatánál mint körfűrész pedig tartsátok szem előtt a munka, és balesetvédelmet, egy hiányzó ujj, vagy a visszacsapó fadarab által kivert fog/szem jóval többet ér, mint megvenni egy rendes gépet, amit erre találtak ki..

kkm.furdancs 2017.08.18. 12:28:44

@Frenk12: Bocs, de nem érdekelnek otthon végezhető munkák, van elég így is. :)

scsaba1 2017.08.18. 13:20:54

@zooltek:

MOndjuk a fordulatszámra meg égetésre nem gondoltam, akkor hagyom inkább a fenébe. Ha a vágásmélység 6-8 cm lenne, az már nekem elég lenne. Van egy AEG kézi körfűrészem 160-as koronggal meg házi gyártású sínnel, de ezzel kis darabokat nehéz pontosan vágni, jó lett volna egy asztali. Az egész ötlet onnan jött láttam valahol ilyen 125-ös láncfűrészes flexkorongot. Na ennek gondoltam megcsinálni a nagyobb és finomabban vágó és stabil változatát.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.08.18. 13:46:16

@Wilaur: érdekes tapasztalatok.
magával a Möller-rel, hiába kínai, semmi bajom, mert az akkus fúróm ez a márka. Nagyon jó darab, igaz a gyári vele adott fúrószárakat szépen le kellett cserélgetni meg a hatból két vagy három bitfejet is. Ámde a 2db akkucsomag - hiába nikkel-kadmium - elvolt álltában is, míg a bontatlan gép eljutott hozzám, a fogyasztóhoz és háztartási célokra kiválóan használható. De hát fémfúróból,dekopírfűrészlapból, flexkorongból nem érdemes a legolcsóbbat venni, de lehet jó áron jót kapni.

zooltek 2017.08.18. 14:10:36

@scsaba1: Szerintem nem lenne meg a 6-8 centi. Én is csináltam asztali körfűrészt, csak én kéziből, 2mm-es acéllemezre, leszerelhetősre kialakítva. A lemez miatt nem csökkent a vágás vastagsága, a bekapcsológomb fixálható, így van bedugva egy az asztal alatt rögzített, kapcsolható konnektorba.

A 125-ös favágó tárcsával találkoztam már. a harmadik szomszédom az összes ínt és izmot átvágta vele a bal csuklóján, perceken múlt az élete. Aki ilyen baromságot kitalált, hogy azt a szart fel lehessen szerelni egy kis sarokcsiszolóra, azzal kéne felszeletelni.

kkm.furdancs 2017.08.18. 14:49:34

@zooltek: Nekem is van egy ilyen körfűrészlapom. Fogai nulla kihajlásúak, tehát bármikor beszorulhat az anyagba és elrántja a gépet, aztán minden megtörténhet. Pont olyan külseje van, mint egy gagyi horrorjátékban a fűrészkezű főellenség. Vajon ő mivel eszik vagy borotválkozik? :)

MJános 2017.08.18. 17:33:17

@kkm.furdancs:
Ez a tárcsa biztonságosan használható fa vágására:
www.bosch-pt.com/hu/hu/accocs/Tartoz%C3%A9kok/2535367/multi-wheel-kemenyfem-darabolotarcsak/

Itt egy papucsos szakember hitelesen mutatja be a működését :D
www.youtube.com/watch?v=Lc-7xpn1QbE&t=446s

kkm.furdancs 2017.08.18. 17:48:54

@MJános: "Alkalmas fához, szegezett fához" Na, ez egy életszerű felhasználás. Amikor a suttyomban megbúvó szögön szikrát vet a fűrészlap és tudjuk, hogy egy üzemórányit megkopott tőle a lap :)

novedieci 2017.08.18. 19:24:25

"Következő kísérletem egy asztali körfűrész és egy 230-as fémvágó korong egyesítése lesz. Most jönne jól a 3D nyomtató, hogy pontos közgyűrűt készítettem volna az eltérő tengely/furat méret áthidalására."

E?

Nem ismerlek, de "ne próbáld ki ezt otthon"

Felebarátodként aggódom a testi intaktságodért. Ha szépen megkéred, a helyi HILTI képviselő megmutatja neked a SCM 22-A -t ami hideg fémvágó körfűrész; a különbség jóval több mint a fűrészlap.

-xy- 2017.08.18. 20:59:07

Azért mielőtt elkezdjük a nagy korongot feltenni a kis flexre, nézzük már meg a fordulatszámokat is!
A kis gépek fordulatszáma általában magasabb mint a nagyé, a korongokat is egy max fodulatra gyártják, amit nem illik túllépni.
Csak hogy a baleset megelőzésről is essen szó. Ha már tanácsokat adunk laikusoknak...

zooltek 2017.08.19. 04:18:10

@-xy-: Ha a 115 vs 125-ről beszélsz, akkor belefér. Ezek a masinák 11-12 000-et forognak. A 125-ös tárcsa kerületi sebessége 12 000-es percenkénti fordulatnál 78.5m/s, a szabvány szerint 80m/s-ig biztonságosan használható. Sokkal rosszabb a helyzet, amikor valaki a 180-as gépre rakja a 230-as korongot, ráadásul burkolat nélkül ugye, amikor is már 96m/s a kerületi sebesség, mégis sokan így használják sajnos (gyárilag: 180 - 8000/min 75m/s, 230 - 6500/min 78m/s).

zooltek 2017.08.19. 04:20:35

@MJános: 3 napja beszélünk a sportág veszélyeiről és a biztonságról, erre belinkeled az oroszokat, szuper kontraszt! :D

Zetor75 2017.08.19. 23:19:02

Munkavédelmi papucs... ;)
süti beállítások módosítása