A világ elmúlt dicsősége

2017.08.24. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a Furdancs blogon sokszor előkerült már a „tervezett avulás” fogalma, a legtöbbször a „régen minden jobb volt” megállapítás kíséretében. Általában olyan jellegű írásokban, ahol mondjuk egy adott gyártó sok évvel ezelőtt készült gépét hasonlítjuk egy mostani modelljükhöz. Mindenki találkozott már ezzel, a modern gépek okosabbak, kifinomultabbak, a régi berendezések az esetek túlnyomó részében viszont sokkal masszívabbak, nehezebbek és tartósabbak is voltak, ha pedig mégis elkoptak, legalább javíthatónak bizonyulnak…

lpt1.png

Ebben a mostani posztban egy laptopról (pontosabban kettőről) lesz szó. A posztokat ugyanis valamin meg kell írni, amire én immár 9 (!) éve egy laptopot használtam, egy Toshiba Satellite sorozatú, beszerzésekor is belépő szintű gépet. Eredetileg Windows oprendszert használt, majd nagyjából 5 éves korában Linuxra váltottam. A 9 év alatt gyakorlatilag naponta 10-12 órát üzemelt a laptop, négy évig egy webáruház központi gépeként is, termékfeltöltéstől a számlázásig minden ezen történt. És folyamatosan számos portálra íródtak rajta a posztok, bonyolódtak a marketing kampányok, stb-stb.

Az utolsó év már kicsit küzdelmesebb volt, de egy HDD – SSD cserével sikerült tovább használni. Azonban egyre több jele lett annak, hogy bizony a különböző érintkező rétegek, a forrasztások és minden kezd nagyon elkopni a gépben, a csatlakozóknak is kezdett lelkük lenni, nem lehetett például csak úgy bedugni egy fejhallgatót vagy egy USB-t, kicsit játszani, mozgatni kellett, hogy működjön. Szóval egyre több kontakthiba jellegű gond lett, mígnem két hete a sokat látott gép végképp elhalálozott.

Újat kellett venni, szintén olcsón, mert hát ez nem egy tervezett beszerzés volt, meg aztán a netezéshez-íráshoz amúgy sem kell szuper teljesítmény, videót meg nyilván nem ezen fogok vágni. A Toshiba sajnos rögtön kiesett a lehetőségek közül, az eltelt 9 évben vélhetően más is rájött, hogy ezek bizony igen jó gépek, így aztán mostanra a belépő szintű gépeik sem olcsóak már, ráadásul itthon nem is túl bő a választék.

Végül egy Lenovo gépet vettem, egyszerű és - eddig - nagyszerű. Ez is Linuxos lett, ez már bevált, az Intel i3 proci azért nem a legrosszabb, és ebben még egy AMD Radeon 2GB-os videó is van, az egy terás HDD meg elég lesz egy darabig.

Ez volt a bevezető.

Most jön a lényeg. Adott tehát két, hasonló felhasználásra tervezett, új korában hasonló árszinten kínált laptop. A születésük között eltelt 9 év döbbenetesen látszik a kivitelükön.

lpt2.png

A fenti képen balra a régi, jobbra az új. A régi Toshiba jóval robusztusabb, masszívabb gép. Tele van csatlakozóval, több mint egy tucat van rajta (pl.: 4 db USB), és találunk hardveres (fizikai) potmétert a hangerő szabályzásához és szintén fizikai kapcsolót a wifi kapcsolásához. A gép fedele retesszel rögzíthető. De a legnagyobb különbséget nem ez jelenti, annak szemrevételéhez meg kell fordítsuk a gépet…

A Toshiba fenekén rengeteg különálló csavaros fedelet, szerelőablakot találunk. Ezek közvetlen hozzáférést jelentenek a memóriához, a merevlemezhez és természetesen az akkumulátor is simán cserélhető:

lpt3.png

Ehhez képest az új gép alja egy egyben fröccsöntött műanyag szappantartó, néhány szellőző nyílással:

lpt4.png

Ami azt jelenti, hogy memóriabővítéshez, tisztításhoz, netán akkucseréhez az egész képet szét kell majd robbantani. A klaviatúra felől teljesen zárt a ház, alul pedig összesen vagy 12 csavart találunk. Az új gép persze jóval vékonyabb is mint a régi, könnyebb is. Viszont USB például csak kettő jutott rá, (igaz, ebből az egyik már 3.0-ás) a kártyaolvasó sima bedugós, nyoma nincs rugós rögzítő mechanizmusnak, a fedél csak simán lehajlik, nincs retesz. Az így elsőre biztosnak tűnik, hogy ha esetleg valami tönkremegy benne a két éves garanciás időn túl, nemigen fogjuk javítani már. Azt gondolom mindenki tudja, hogy a laptopok legnagyobb gyilkosa a hő. Vagyis a működésekor keletkező meleg, ami szép lassan kinyírja, és ami egy vékony gépnél mindig komolyabb mértékben jelentkezik. Ezért is fontos egy laptop hűtőjáratait, ventilátorát folyamatosan tisztán tartani, ami egy ilyen egybe-masinánál bizony nem lesz könnyű…

lpt6.png

Szóval ennyit akartam mondani. Biztos lesznek, akik erre azt mondják, hogy egy gyártónak sem érdeke (már üzletileg) olyan laptopot készíteni, amit aztán a júzer 8-9 évig használ. Mások meg azt mondhatják, hogy az alacsony ár csak ilyen eszközökkel, ilyen spórolós kivitellel tartható, nincs mit csodálkozni.

Vagyis mondhatjuk, hogy direkt korlátozottabb élettartamra és nehezebben javíthatóra tervezték, de azt is, hogy az adott teljesítmény és ár csak az adott kivitellel, egyszerű megoldásokkal tartható. 

Mi most nem foglalunk állást, de ha van kedvetek, ti megtehetitek itt, vagy a Facebook oldalunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7012762650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.08.24. 13:02:23

Igazából tervezett avulás az 1920-as évek óta létezik, ekkor ültek össze a legnagyobb izzólámpagyártó vállalatok és született meg a döntés, hogy a 2000-2500 üzemóra ne annyi legyen, hanem ezer, és az ezerötszáz is soknak számítson.
Én ennek tükrében figyelem már a nagy márkákat is, mert nem biztos, hogy annyival tovább tartanak a ma gyártott gépeik, mint amennyivel többe kerülnek. Laptop esetében ez szériafüggő, volt jó sorozata a Toshibának, és borzalmas illetve tartós is az Asusnak. Nekem Asus van, szeretem, a régi hat éve működik, egyszer kapott új akkut meg RAM-ot bővítettem. Annyit még tudok róluk, hogy az üzemórák száma határozza meg az alaplap élettartamát, a napi 10-12 óra más, mint a néhány naponta 3-6.

És hát mivel ez egy barkácsblog, csak úgy elméleti szinten belegondoltam, miért annyi a sarokcsiszolók élettartama, amennyi. A kisflex 11 ezres percenként fordulattal dolgozik, míg egy ütvefúró 2800-3000, és nem járatjuk maximum fordulaton, valamint kevesebb ideig nyomjuk egyszerre, és más a terhelése. Nem csoda tehát, ha a kínai fúró is bírja 10-11 évet, és a noname fúrókalapács (átlagosan 750-850/min fordulat) is kitart jó sokáig, ha alkalmanként vesszük csak igénybe szolgálatait.
Ezzel együtt úgy látom, márkákon belül és nem csak a kínai olcsók között van szórás. Amikor a 3 éves mosógép csapágyas lesz és 35 ezer javíttatni és ezzel csak 5-6 évet garantálunk neki és furcsa hangja van a motornak, nos azért az is elgondolkodtató.
Pont ezek miatt gondolom, hogy nagyon árnyalt a kép, nem mindegy, mit hogyan mire mennyit használunk, mit várunk tőle, és milyen szériát fogunk ki.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.08.24. 13:04:23

Kiegészíteném az üzemóra-alaplap tengelyt azzal, hogy ugyanazon üzemóramennyiség alatt a videóvágás, videojátékok jobban igénybe veszik a gépet, mint az internetezés és a szövegszerkesztés. Viszont mivel nem vágok videót és nem videójátékozom, így azért bízom az élettartamban meg a jó szériában.

kkm.furdancs 2017.08.24. 16:51:22

Kiegészíteném egy aktuális nyugger sirámmal (nyugger vagyok én is). Ma kinn fotóztam az okostelefonnal a napon. Háromszor indult újra, gondolom a melegtől. Nem bírod a napsütést, öcsém? Rossz közmunkás lenne belőled. Mindenféle google-os szarral teletömködik a megbízható működés helyett, amik tárrezidensek viszik a memóriát. Nem csoda, hogy instabil. Bezzeg a Nokia 3210-em, 7110-em, Communicator-om, azok bírták a szélsőségeket. :)

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.08.25. 18:22:52

@kkm.furdancs: Teletömködik, és a felhasználó még pluszban rátelepít minden vackot, mert az kell, hasznos, meg cukipofa. Nem győzök mindenkit lebeszélni, ne telepítgessen semmit az okostelefonjára, mert egyrészt minden rajta van, ami kell, másrészt igencsak lefogja vele a memóriát, processzort és előbb merül az akku is.
Oké, ami az enyémen gyárilag nem volt és kellett
- Szövegszerkesztő/pdf olvasó. Amelyik telón van, arra nem telepítem
- Menetrend-alkalmazás, egy szolgáltatóra, a BKK-ra
- Otthon +, hogy a vízórát online diktálhassam, egyszerűbb úgy
- Messenger lite, a butított verzió mert az a sok katvasz meg mozgóizé nekem nem kell bele

Amitől mindenkit óva intek, az Arckönyv alkalmazása. Minek? Mindent meg lehet oldani a telefon böngészőjéből és nincs egy plusz cucc, ami zabálná a memóriát és az akkut. Főleg úgy fölösleges, hogy a csevegőt úgyis külön kel telepíteni. Akkor ez meg minek van? Legalább bele lenne építve a chat, de nem, így nem éri meg az áldozatot :D

A laptopon és az okostelefonon kívül néhány új vásárlású olcsó barkácsgépet leszámítva az élőhelyem olyan egyébként mint egy múzeum. Ragaszkodtam a képcsöves tévéhez meg a kazettás magnóhoz meg a VHS-hez. Anélkül az nem otthon, hanem sterilszoba :D

Pic 2017.08.27. 00:17:52

Kedves Blogger

Egyetértek.
Az összahasonlítás nagyon jól megragadta a lényeget.
Egyre nagyobb katyvasz az egész.

Sok jóban ne reménykedj. Felejtesd el a 9 évet az új laptop esetében.

A gyártók hozzáállása is sokat változott.

Mint informatikában dolgozó hardver ügyekkel megáldott embertársad kicsit szívrohamot kaptam, mikor legutóbb szembesültem egy problémával és felhívtam az az egyik neves gyártó ügyfélszolgálatát, ahol a kedves ügyintéző szenvtelenül a pofámba ugatta, hogy az egyik céges ügyfelem ügyvezető igazgatójának vásárolt 350 ezerbe került, nem belépő szintű, de nem is csúcsragadozó jellegű másfél éves notebookja MÁR ELAVULT ÉS NEM TÁMOGATOTT, MERT TÚL ÖREG.

Hogy a jó édes mamácskájukat, aztatat a hernyótalpast..... :))))

kkm.furdancs 2017.08.27. 08:44:45

@Névtelen betelefonáló: Életkoromból adódóan láttam a pályaívet a 486SLC 4 MB RAM 170 MB HDD és a mai mobiltelefonok közt és csodásnak tartom a teljesítménynövekedést és az informatika valóban használható részének előremutató, világformáló hatását. Ez kb 20%, a maradék szemét. Önmagáért való, adatbányász mainstream bullshit.
@Pic: Lásd a fentit. A felhasználói élmény fokozása például csakis a legerősebb gépeken tud maradéktalanul futni, ezért a jobb élményért jobb gép kell, de azonnal! :)

zooltek 2017.08.27. 12:34:42

@kkm.furdancs: 486? Akkor vagy fiatal vagy, vagy burzsuj :) Az első gépem egy ZX81 volt egyetlen egy kilobyte(!!!) memóriával. Még kazetta se volt hozzá, nemhogy 5.25"-ös floppy...

villanyember 2017.08.27. 15:02:56

@zooltek:
Hát igen, a bohó fiatalság... Én +4 - essel kezdtem, Asztaliban 286, 386, 486, aztán a kölyköknek jött egy szuper asztali, P4 procival, rengeteg memóriával (1 GB), szuper videókarival, nyomtatóval meg minden. A pályafutását VIN 7-tel fejezte be. Aztán nekem jöttek a meló miatt a laposok. DELL C 600, Toshiba. Mindkettő megjárta a hadak útját, a Toshiba billentyűzetét kellett cserélni a malomiparban szálldosó kukoricaliszt és a liha miatt. A Toshiba még megvan. Most a lányomtól örökölt HP a munkagép. Kidobták, mert a szervíz szerint alaplaphibás lett volna. Szűzre formált vinyó, oprendszer újratelepítés, és láss csodát. Már ez is a hetedik évét tapossa.

kkm.furdancs 2017.08.27. 20:11:02

@villanyember: @zooltek: Volt C64, Videoton Computer is :)
süti beállítások módosítása