Lámpatestek szerelése

2017.09.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A lakásban vagy a munkahelyen alapkövetelmény a jó világítás. Elsődleges célja az, hogy legyen szemkímélő, de lakásokban a hangulatteremtés sem mellékes szempont. Ma már nélkülözhetetlen az az igény, hogy kellően megvilágított környezetben éljünk, dolgozzunk.

lampa02.jpg

Más megoldás kell az általános világításhoz, más a munkahely közvetlen megvilágításához. A világítás tervezésénél ezen szempontok mellett figyelembe kell venni a helyiség jellegét, funkcióját, elhelyezését, ez a felhasználható gyártmányok, anyagok kiválasztásánál fontos. A világítás szerelésénél mindig ügyeljünk a szakszerűségre, nehogy használata során veszélyforrássá váljon.

lampa03.jpg

A fénysugárzót facsavarokkal rögzítjük. A lámpatest talpa eltakarja a sorozatcsatlakozót
és a csatlakozó vezetékvégeket

Falra és mennyezetre a lámpatestek vezetékeit csak sorozatcsatlakozóval szabad bekötni. A vezetékvégeket sodrással összekötni tilos. A lámpatest fázisvezetékét a fali (mennyezeti) csatlakozás fázisvezetékével, a nullavezetékét a hálózat nullavezetékével kötjük össze a sorozatkapcsolóval. A zöld-sárga színű védővezeték részére a sorozatcsatlakozóban külön vezetékhüvelyt használunk fel, ha a lámpatesten nincs külön földeléscsatlakozás megjelölve.

lampa04.jpg

A lámpatestekben lévő vezetéket csak sorozatcsatlakozóval szabad a hálózatra kötni

Műanyagházú lámpatesteken általában nincs külön földelőcsavar, mivel ezeket nem szükséges leföldelni. Ilyen esetben a falból kijövő védővezetőt visszahajlítjuk, érszigetelését nem csupaszítjuk. Figyelem! Minden lámpacsatlakozási helyeken mind a három vezetéket a fázis-, a nulla- és a védővezetéket kötésre alkalmas hosszúságúra ki kell képezni. Ha sodrott erű vezetéket használunk, végére vezetékvég-hüvelyeket szerelünk fel.
A vezetékcsatlakozások (kötések) készítésénél mindig ügyeljünk a vezetékek színére. Az érszigetelés színe egyben jelzi az erek hovatartozását, ezeket még véletlenül se cseréljük össze. Műanyag lámpatestek felszerelésekor a védővezetéket óvatosan visszahajlítjuk, és úgy helyezzük el, hogy ne legyen a többi kötés útjában. Későbbi lámpacsere esetén a védővezetékre esetleg szükség lehet. 

plastmedmetal.jpg

A képen látható műanyagházas lámpatestbe csak kéteres vezetéket (fázis- és nullavezetéket) kötünk be.
A védővezető hiányzik, mivel a lámpatestet nem kell földelni

 Zárt, védőburával ellátott fali vagy mennyezetei lámpatestek a fényforrások hőjét nem, vagy rosszul vezetik el, ezért ajánlatos a csatlakozókábelt védeni. A vezetékér- és a külső szigetelések a nagy melegtől megolvadhatnak, a vezeték beéghet. Ezt megelőzhetjük, ha a vezetékvégekre szilikon védőcsövet húzunk. A szilikon jó hőálló-képessége megvédi a kábelt a megolvadástól, és az áramkört a rövidzárlattól.

A lámpatestet a mennyezet alatt bekötjük, működőképességét becsavart izzóval ellenőrizzük. A kapcsolót kikapcsoljuk, az Izzót kicsavarjuk a szerelés befejezéséig, (de még jobb, ha áramtalanítunk előtte - szerkesztő).

Javítási munkák alkalmával (pl. öregebb lámpatestek cseréjekor) jól meg lehet figyelni a vezetékszigetelések állapotát. Ebből következtetni lehet a helyi hőviszonyokra. Ha nem kell csatlakozóvezetéket cserélni (avulás vagy keresztmetszet miatt), pótlólag húzzunk rá szilikon védőcsövet.

lampa01.jpg
Tudjuk-e, hogy...?
Az izzólámpákat és foglalataikat nemzetközileg szabványosított menetekkel gyártják, ezek az E14 és E27. A számok a menet átmérőjét jelentik mm-ben, (14 és 27 mm). Az E betűjel Edison, a feltaláló nevéből származik. Az izzólámpák bekötésénél szabály, hogy a nullavezeték a foglalat menetes részéhez csatlakozzon. A fázisvezetéket mindig a lámpafoglalat alján lévő, ún. talpkivezetéshez csatlakoztassuk. Ezek felcserélése esetén a foglalatból kilátszó menetes rész megérintve áramütést okozhat.

A veszélyeket is rejtő tevékenységet propagáló sorozatunk szöveges anyagát a Cser kiadó tudásbázisából szemezgettem. Folytatásban a mennyezeti világítás szerelése következik.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8112797116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2017.09.05. 06:53:24

Hűha, asszem ezt se villanyszerelő írta.

kkm.furdancs 2017.09.05. 07:56:01

@zooltek: Kezdem már unni ezt az állandó nyivákolást. Miért?

villanyember 2017.09.06. 13:06:22

Pedig a villanyos témák közül még ez a legkorrektebb. Igaz hogy a mezei villanyász az esetleg lámpatesthez csomagolt szilikoncsövet ösztönös mozdulattal hajítja a háta mögé (igen helytelenül), pedig ha már adták, akkor nem egy nagy erőfeszítés használni. Persze a mai szigetelőanyagok jellemzően csak akkor égnek, ha a kötés minősíthetetlenül laza. Akkor meg már a szilikoncső is megég. Hagyományos izzóból egyre kevesebb van, a kompakt vagy LED lámpák kis árammal is beérik, és amúgy se nagyon melegek. Vezetékvéget meg még szigeteléssel együtt sem hagyunk csak úgy szabadon, szigetelőszalaggal vagy egy csokival biztosítjuk. Az ördög ugye nem alszik. Ha felesleges ismeretlen vezeték fordul elő, a legbiztosabb ha az összes eret egybefogjuk és leszigeteljük. Ha valaki véletlenül rá is köt valamit, a zárlat jelzi hogy valamit elnézett.

kkm.furdancs 2017.09.06. 13:47:10

Írok erről a témáról (mármint a tudományos igényű értekezések kontra talán elolvassa valaki a posztot tematikáról) a közeljövőben. A címe már megvan. "Dr. Sas Elemér esete a nagymellű fizikusnőkkel"

cellarium 2021.03.12. 13:26:42

Kérdésem volna. Régi csillárt cserélnék le. A régit nem kellett földelni, az újnak viszont van földeléshez bemenete. (Ez egy LED lámpa, ventillátoros,dimmelhető). Az a baj, hogy nincs földelő vezető behúzva a mennyezetre. Itt fennebb a bejegyzésben azt írja, hogy a műanyagházú lámpatesteket nem szükséges leföldelni. A lámpatest műanyagból van. Most mitévő legyek?

zooltek 2021.03.14. 07:24:49

@cellarium: Nem szükséges a földelés, amúgy sem fogod fogdosni gondolom. Kültéri használatnál már igen. Vagy ha vadkendert termesztesz, a pára miatt :)

Untermensch4 2021.03.14. 10:43:04

@zooltek: Ha vadkendert termeszt akkor meg is érdemli a zárlatot. Ha indiait akkor meg úgyis kell szellőztető ami páramentesít is. :)
süti beállítások módosítása