A Napsugár óvoda hangszigetelése

2017.10.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2.jpg
A nyáregyházi Napsugár óvoda, az „öko-ovifalu” felújítása során fontos szempont volt az akusztikus szigetelés  megvalósítása a tervezett hőszigetelés mellett. A csoportos foglalkoztató teremben végzett akusztikai felújítás során használt anyagokat és technikát szeretnénk bemutatni.

Az óvoda pedagógiai programjában kiemelt helyet kap a környezettudatosságra nevelés, mellyel szeretnének útmutatást adni gyermekeink számára egy természetet és élővilágot védő életmód kialakítására. Úgy gondolják, már gyermekkorban érdemes elkezdeni a szemlélet megalapozását, hogy természetessé váljon számukra a környezet védelme, szeretete, ezen felül az egészséges életmód, természet tisztelete, állatok védelme, szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékosság és az ivóvíz értéke.

Az óvoda udvarán miniatürizált kis falut építettek pici házakkal, pici utacskákkal, ahol minden újrahasznosított anyagokból épült, innen ered az „öko-ovifalu“ elnevezés.

image3.jpg

Oktatási intézmények rengetegszer találkoznak azzal a problémával, hogy a termek akusztikai tulajdonságai rendkívül rosszak. Ezalatt érhetjük a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utózengési időt (a visszhangosság mértékét) is, melyek alacsony értékei rendkívül zavaróak lehetnek az épületet használók számára. Az óvodai pedagógus – óvodás között a kommunikációt nagyban nehezíti, hogy a rossz akusztikai körülmények miatt nem értik jól egymás szavát. Ennek ellensúlyozására egyre hangosabban beszélnek, nő a termekben az átlagos hangnyomásszint. Az állandó zaj és koncentrált figyelem 1-2 óra után fáradtságot okoz, ez rossz hatással van a termet használók közérzetére, továbbá csökkenti a munkavégzés hatásfokát.

A Knauf Insulation Kft. felajánlotta a Nyáregyházán lévő ÖKO OVI-nak, hogy a csoportos foglalkoztató termükben az oldalfalakra és a mennyezetre jó minőségű és jó mechanikai tulajdonságú hangelnyelő burkolatot szerel fel akusztikai tervezés alapján.

image4.jpg

A 75mm vastagságú kőzetgyapot maggal ellátott fagyapot rendkívül jó hangelnyelési értékekkel rendelkezik, így tökéletes volt erre a felhasználásra. A táblákat műanyag TERMOFIX CF 8/115-ös beütőszeges dübellel rögzítettük a falakon, valamint a mennyezeten. Az élképzéssel készült fagyapot termék fehér színű gyári festést kapott, ami igazán esztétikussá és egyedivé változtatta a foglalkoztató terem hangulatát. A megfelelő mennyiségű hangelnyelő burkolat beépítése után a mérési eredmények azt mutatják, hogy a javítással a terem tökéletesen alkalmas lett a csoportos foglalkozások megtartására.

xx.gif

A cikk az Arató Akusztika Kft. mérési jegyzőkönyvének felhasználásával készült.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7412895436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása