Készítsünk fejfát!

2017.10.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Milyen morbid hülyeség ez már megint? - gyanakodhat Kedves Olvasó. A fejfa egy illusztrációhoz készült, elkészítése egyben segítséget nyújt bemutatni alkatrészek egyszerű fakötéssel - méghozzá lapolással - történő összeerősítését. Kis képzavarral "életszerű" a téma, hiszen bármely háziállatunkat (az elefántokat és varjakat kivéve) általában túléljük. Kivéve az utolsónak érkezettet. Ha van lehetőségünk a kertben végső nyugalomra helyezni őket, egy tartós fejfát megérdemelnek.

morganfejfa.jpg

Az egymást keresztező, mégis egy szintben lévő léceket teljes lapolással illeszthetjük legegyszerűbben. A lapolás két fele vastagságú vagy szélességű elem illesztésével jön létre. Az egymást átlapoló elemek kiegészítik egymást, így a kimetszett darab helyét is kitöltik. Ez a kötésfajta sokoldalúan alkalmazható, és sokféle változata létezik. 

fejfa_01.jpg

Vágjuk méretre a deszkákat és gyaluljuk tökéletesen derékszögűre az éleket. Szeretnénk, ha szinte teljesen egymáshoz illeszkedő felületeket kapnánk, így a pontosság fontos. Legcélravezetőbb, ha szűkebbre jelöljük a vállakat és a felesleget lereszeljük róla.

fejfa_02.jpg

A kereszt három szára egyforma hosszúságú, ezért a kívánt kinyúlást szorozzuk meg kettővel és adjuk hozzá a szár vastagságát. Ez lesz a vízszintes keresztléc hossza. Jelöljük be rajta a függőleges szár szélességét, ez lesz a váll.

fejfa_05.jpg

A váll oldalfalait legkönnyebben párhuzamosan befűrészelt hornyokkal jelöljük ki, a köztük lévő felesleges anyagot pedig majd kivéssük. Derékszögű fűrészelésben segít a gyári célszerszám. Jobb lenne, ha mondjuk pontosan illeszkedne a párhuzamvezető a horonyba, de ez nem az a szerszámkategória sajnos.

fejfa_03.jpg

Fontos mérés következik újfent. A befűrészelésnek pont az anyagvastagság felének kell lennie, hiszen ez segít teljesen síkban keresztezni a léceket, és kettejük vastagsága adja ki a tárgy eredeti méretet.

fejfa_04.jpg

Az állítható magasságú körűrész lapot példánkban egy centiméter mélységre állítottam. Nem árt próbafűrészelést végezni. Természetesen lehet próbálkozni dekopír- vagy szúrófűrésszel, esetleg kézi körfűrésszel. Mindegyiknek vannak előnyei, de inkább hátrányai.

fejfa_06.jpg

fejfa_08.jpg

 Megkaptuk a vállak oldalhornyait és köztük elhelyezkedő, eltávolítandó anyagot.

fejfa_10.jpg

Vésővel szedjük ki a vállak közül a felesleget. Hogy elkerüljük a rostok kiszakadását a végeknél, a nyílás szélétől a belseje felé dolgozzunk.

fejfa_11.jpg

Precíz szakember jó vésővel teljesen sík felületet képes kialakítani. Nálam mindkettő hiánycikk, ezért a nagyját kicsapom a vésővel, ügyelve, hogy mélyebben ne vágjak bele az anyagba, mint egy centiméter.

fejfa_09.jpg

Ezután a kívánta magasságra állítom a felül is pengékkel rendelkező felsőmaró szerszámot.

fejfa_12.jpg

Siker! A befűrészelt hornyoknak köszönhetően nem mászott bele a penge a vállakba, a maradékot pedig egyenletes mélységben kipucolta.

fejfa_13.jpg

Egymásra fektetve síkban egybevágóak. Ha megfogadtam volna a tanácsot, amit két perce adtam és szűkebbre mérem a vállakat, pontosan, rés nélkül egybeillenének. Így maradt néhány tizedmilliméternyi árok, ami nem sok, de mindenki látja.

fejfa_14.jpg

Jó módszer ez. Egyszerű kivitelezni és meggátol például egy polcrendszert az oldalra dőléstől. Ragasszuk össze az alkatrészeket, s mintha egybenőttek volna.

fejfa_15.jpg

Spanyol stílusú kalózfejfát terveztem, így végére - nem is tudom, mi a neve - az egyenes kardoknál látott markolatgombokat szögelek. 

fejfa_16.jpg

Kis fapác a színezéshez és már kész is.

image15.jpg

A fotózáskor lecsaptam a hosszabb szár felét, hogy minden ráférjen a képre.

image14.jpg

A fenti kis munkamenet megegyezik Paul Forrester: Famegmunkálás mindenkinek - a famegmunkálás technikái című könyvében olvasottakkal, de ott részletesen, sokkal szebb fotókkal illusztrálva kifejtik a véglapolás, T-lapolás és más megoldások gyakorlatát is.

Végül olvassák el tíz éve írt, témába vágó (mivel egy italblog rumkritikájához készült a fotó), de sajnos igazságtalanul alulértékelt versemet (népies stílus Szeged környékéről). Talán a nyilvánosság elhozza végre a megérdemelt babérkoszorút.

Röviden a Télapórúl ejtenék szót,
Domaszéken szokásba ez nem nagyon vót.
Szabolcsi rokonom a Veszelka Ákos,
Fél liter törkölytől tekintete mákos.
Fejébe veszi, hogy ezen a télen,
Ő lészen Miklós, felöltözött szépen.
A harmadik háznál ingatag léptekkel,
Bemászott a szérűskertbe optimista képpel.

Sajnos a kutyák szagot fogtak éppen,
Lerántják nadrágját, harapják térden.
Nemmészinnen! – ugrott meg kiáltva,
Menekülvén rokonom, futva indult hátra.
Csibi meg a Kokó, két tanyasi vegyes,
Derítőnek hajtják, taktikából jeles!
Ha azon a gödrön tető is lett vóna,
Talán versem még tovább tartana.

Kör közepén beszédet mond a papunk,
Sajnáljuk az Ákost, feketébe vagyunk.
Hideg rögök görögnek sírjának mélyébe
Jót akartál rokon, de megjártad végére.
Felhívom figyelmét ennek okábúl,
alkoholra, meg minden mitől csak kábul.
Dzsoint, Palmatex, hernyó meg pálinka,
Mértéktelen vedelsz, károdat okozza! 


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8112948417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása