Fűtésre készülve: fatüzelés

2017.10.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A fűtési szezon olyan mint a kullancsveszély vagy medvehagyma, minden évben elő lehet venni a tavalyi riportokat és írásokat. Örvendetesen gyarapodó olvasótáborunkból sokan nem találkozhattak fatüzeléssel foglalkozó gyűjtésünkkel, így ismét bemutatjuk. Ha eddig elmulasztottuk, ideje a szükséges tisztítási-karbantartási munkálatokat elvégeznünk-végeztetnünk a fűtésrendszeren.

fa00.jpg

A beszerzéssel szinte már elkéstünk, hiszen jobb, ha egész nyáron szárad a tüzelő. Sőt, épp nem is nagyon kapni tűzifát, mert elfogyott. Az időben kapcsolt vásárlók lerabolták a tüzépeket, illetve a fekete import/lopott fát forgalmazók mozgásterét leszűkítette az EKÁER. Ehhez kapcsolódik a fűtési szezonokban menetrendszerűen felbukkanó hír, miszerint álfavágók és facsalók járják az országot. Nem szeretnék általánosítani, de ha nem méretjük a fát, vagy kereskedőt váltunk, esetleg gyanúsan olcsó az áru, legyen alapelvünk: Ez az ember azért jött, hogy átverjen. A kriminalisztikai kitérő után a fafűtéssel kapcsolatos hasznos elméleti olvasni-néznivalókban tallózunk. 

Még a vásárlással kapcsolatos kérdéseinkre is választ kapunk az "Ökológiai Intézet - A fa és tüzelése" című videóból, mely átfogóan bemutatja hasogatástól a tűzrakáson keresztül a kazánfűtés helyes módszeréig ezt az ismét elterjedőben lévő fűtési formát. Mindezt élőszereplős, igazán gyakorlatias és rokonszenves módszerrel teszi.

Kifejezetten cserépkályha üzemeltetéséhez ajánlom a "Mivel tüzelhetünk cserépkályhában és mivel nem?" című kisfilmet. Ilyen cím mellett a tartalmát nem szükséges részletesen kibontani.

Még mindig cserépkályha. "Cserépkályha begyújtás és fűtés" a szakmát meglehetősen ismerő szakember közreműködésével mélyedhetünk el a drága és érzékeny kályhafajta kímélő, de hatékony használatában.

Végül olvasnivalót ajánlok a polcra (vagy kazán mellé),  melynek tanácsait megfogadva növelhetjük a kazán hatékonyságát és biztonságosabbá tehetjük a fűtést magát. Ennek jegyében ajánlom a Cser kiadó 1997.-ben megjelent "H.P. Ebert: Fatüzelés" című művét. Nem a legfrissebb könyv, de mivel pár tízezer éve amúgy is fával fűtünk, a kiadás óta eltelt 19 év olyan nagy újdonságokat nem hozott.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr18763084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Bereczk 2017.10.22. 07:26:05

Ha valaki fűteni akar, fával és központi fűtésben, meg kell szívlelnie néhány dolgot! Az első, hogy a tüzelőanyag ELÉGETÉSE nem FŰTÉS! Hogyan FŰT, a fa? Mint minden szilárd anyag: Égés
során gázt fejleszt, ennek a gáznak az elégetése, adja a fűtőenergiát! Ez a gáz a CO. Mérgező, robbanásveszélyes, tehát különleges kezelést igényel, és ha, betartjuk a szabályt, a kazánban, az elégetése, sok hőt termel, ezzel fűthetünk!
Ha a berakott fát meggyújtjuk, már keletkeznek gázok, amik az úgynevezett ELSŐDLEGES
ÉGÉST adják, lánggal égnek, sok még nem éghető gázt szabadítanak fel, szén burokban.
Ez a MÁSODLAGOS ÉGÉS alapja. Ehhez szükséges, egy KAZÁN, ami vízteres, és ez tovább komplikálja, a helyzetet, a kazángyártók részére. Az égéshez 300°C szükséges, ez a hőmérséklet, bontja fel a szén burkot, és forró oxigénben képes, elégetni GYORS ÉGÉSSEL,
azaz, apró, robbanásszerű égéssel, FŰTENI. Ehhez, térre és időre is szükség van, a forró oxigén mellett! Hogyan valósulhat ez meg. A kazán alsó részében, égetjük az éghető anyagot,
ennek, fel kell mennie a felső tűztérbe, ahol a hőt koncentráljuk, amik az égés, második fázisát,
a burok felbontását végzik és elégetik a gázt. A kémény kivezetése, nem a kazán tetején van, így az éghető anyag, magasabb hője miatt, egyre feljebb kerül, majd a már, az ÉGHETŐ gáz
nélküli, CO2 leadja a HŐT, és a kémény felé távozik. A forró oxigént, ebben a térben elhelyezett,
perforált, huzatszabályozós csövek biztosítják. Mivel ezek az anyagok, faszénné, vagy pernyévé
égnek el, másik szellőzők segítségével, adott hővel, égnek el hamuvá!

János Bereczk 2017.11.01. 13:56:23

Mielőtt egy mondatot idéznék, megjegyzem, a CO mérgezéssel GYILKOLÓK, nem büntethetők, ezek az esetek, ÖNGYILKOSSÁGNAK SZÁMÍTANAK, tehát, a név nélküli tanácsadók, bármit írhatnak, a
kazángyártók bármit gyárthatnak, a kereskedelemben bármit eladhatnak, felelősséggel nem tartoznak!!!!!!!
"H.P. Ebert: Fatüzelés című művét. Nem a legfrissebb könyv, de mivel pár tízezer éve amúgy is fával fűtünk, a kiadás óta eltelt 19 év olyan nagy újdonságokat nem hozott."
SAJNOS, EZ EGYÁLTALÁN NEM ÍGY VAN, NAGY VÁLTOZÁS TÖRTÉNT! Még akkor is, ha laikus számára, nem feltűnő! A FŰTÉS, nem kályhában vagy kemencében, vagy cserépkályhában hanem kazánban történik, VÍZTERES KAZÁNBAN!
Nézzük a múltat: A vaskályhában égő fa, gázt fejlesztett, majd a felforrósodott felső, akár izzó térben a gáz egy részét elégette, füst és korom kíséretében távozott, a maradék éghető anyaggal, hamar elfelejtettük, mennyit kellett kormolni és egyáltalán nem volt veszélytelen!
Házak égtek le, akárcsak ma!!! Mivel, a TÜZELÉS, az öregek feladata volt, az egyetlen szobában, mindég volt felügyelet, ma viszont egyszerre fűtünk minden helyiséget, és elvárjuk, ha
hosszabb idő (bolt,iskola,stb),után hazaérünk meleg fogadjon. A kazán, ezt a célt szolgálná, az
új körülményekhez alkalmazkodva! (mint a lovaskocsi és a teherautó!) Hogyan hasznosíthatjuk a hőt, fánál, az előző cikkben leírtam, de ma, a vita, a kéményseprők okán, ismét felvetődött! Látom az emberek kevésbé, a szakértők pedig egyáltalán nem értik miről van szó! A kazángyártók ontják rosszabbnál-rosszabb berendezéseiket, aminek működését, különböző
szakvéleményekkel támasztják alá, (kiemelve: "Bármi elégethető benne! Vagy: "Ajándék korom kaparó!") De még több informatikus küzd, a rossz tűz automatizálásával, darabonként vásároltatva, a sok felesleges alkatrészt, a nyilván való rossz, remélt javulására, sikertelenül!
(Egy hölgy 40 kérdésére, száznál több választ adtak, mégsem lett jó, azért ennyire nem bonyolult a dolog, aki jeligével írva, nem felel tetteiért!)
Ugorjunk egyet, feltételezve, hogy a tűz tisztán ég, elfeledkeztünk, a kályhacsőről, ami nem pusztán azért van, hogy a kályhát ne az asztal tetejére tegyük és ezzel elérjük, a kémény lyukát!
Hozzá nem értők ezt is megoldották, a kéménylyukat lejjebb fúrták, így a csövet megszüntették,
amivel már, különben is, csodás méreteket értek el, hogy a füstöt kivezessék! Igen a rossz égés eredményét, a FÜSTÖT! Makulátlanul ez sem sikerült, különösen szerelt kéménynél, ahol a melegből menő füst, a hideg, bár hőszigetelt kéménybe sem ér el! A cső, a ház belső melegével, normál méretű tégla kéményben, hődugót hozott létre, ami a fűtés leállása után, a hideget nem engedte be. Ma ezt 'csappantyúval' helyettesítik, ami még tovább rontja a helyzetet
különösen ha, a kazán kivezetésére teszik, elősegítve a kémény mielőbbi kihűlését, ami a rossz tűz CO-ját, a lakásba nyomja vissza, lehűtve a kazánt is, amire ismét elektronikus megoldást fejlesztettek ki, meleg víz visszakeverésével!
Ahogy a kémény takarítás vitája folyik, mert munka aztán van bőven, mindenki a kéményseprőtől várja, holott naponta jöhetne, hisz az emelt hő miatt, a kéményben nagyobb a kicsapódó korom, amit a vízzel közösen hoz létre. Értem én a magyarázatot, a magasabb hő kiégeti, a kéményt, de ha gyorsan teszi a gáz(CO), mondjuk robbanással, akkor igazán alapos munkát végez. Már ezt is többször írtam, a kémény a kazánházban kezdődik, a huzat állítási lehetőségei, a kazán huzatszabályozóin keresztül, hogy a folyamatok lejátszása után, a kéményen csak a CO2 távozzon, normál méreten keresztül. Ha a névtelen tanácsadókra hallgatnak, ez aligha fog sikerülni!!!! A CO MEG ÖL!!!
süti beállítások módosítása