Üveggyapot-értékesítési történet

2017.10.27. 05:00 | Írta: ( x )

A laikus építtetők és - nyugodtan kimondhatjuk - az építőiparos szakemberek körében is elterjedt álláspont, hogy a szálas szigetelőanyagok közül többségében inkább a kőzetgyapotot (bazaltgyapot) tartják hosszú távon megbízható szigetelési alternatívaként.

kn.jpg

Ez a hit évtizedes előzményeken alapul. A kilencvenes évektől tapasztalható volt, hogy a kedvező áron elérhető üveggyapot termékek közül a szakmai hozzáértés hiányának és a nyereségtartalom csábításának következtében tömegesen történtek nem a műszaki igényeknek megfelelő termékválasztások és beépítések! A kivitelezők, beruházók abba a csapdába estek, hogy nagyrészt a termékskála aljából választottak. A beépített termékek alulmúlták a velük szemben támasztott műszaki elvárásokat, hiszen azokra nem is voltak alkalmasak, a megfelelő termékeket viszont nem használták, elsősorban az áruk miatt.

Mindezek miatt sokszor találkozunk csalódott üveggyapot felhasználókkal, hiszen a látszó, vagy megbontott szerkezetekben összezsugorodott, elvékonyodott hőszigetelő üveggyapot maradványokat találunk. A probléma oka a rossz termékválasztásból fakad, hiszen vékony, kis testsűrűségű, roskadásra hajlamos, olcsó anyagot választottak és építettek be.

A rossz hírek gyorsan terjednek, főleg, ha a szakiparban ilyen nagy számban fordulnak elő, így megszületett a gyors és téves „népítélet", amely szerint az üveggyapot hosszú távon nem alkalmas minőségi hőszigetelésre. A téves következtetések alapján kialakult általános vélemény káros fényt vet a minőségi, prémium termékekre is.

Néhány tény az üveggyapotról, azon belül is a Knauf Insulation üveggyapot termékeiről
Az üveggyapot termék az üveg olvadáspontja feletti hőmérsékletre hevítését követő centrifugális szálképzéssel majd a létrejött szálak összeragasztásával, tömbösítésével készül. Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus. A rugalmas üvegszálak és kötőanyaguk alkotta, kis sűrűségű anyag kiváló hő- és hangszigetelésével, A1-es (nem éghető) tűzvédelmi besorolásával, valamint - az épület-szellőzést segítő - jó páraáteresztő' képességével messze túlszárnyalja a többi hagyományos szigetelést. Költsége 2-3 év alatt megtérül, amely a teljes beruházáson belül egyedülálló megtérülést jelent.

image4_1.jpg

Természetesen nem mindegy, hogy az üveggyapot milyen kötőanyagot tartalmaz. Számos gyártó még napjainkban is formaldehidet használ az üveggyapot szálak ragasztásához. Ez az anyag egy kőolajszármazék, mely a lakás levegőjébe bejutva jelentősen rontja annak minőségét. Irritálhatja a légutakat, gyulladást okozhat, ronthatja a tüdőfunkciót, fejfájást, hányingert, orrvérzést idézhet elő, allergiás hatást és érzékenységet válthat ki. Számos esetben a lakók nem is sejtik, hogy tüneteiket a lakás szigetelése okozza. - Ezt a problémát orvosolva, a

Knauf Insulation szerves anyagok átalakításával előállított speciális kötőanyagot fejlesztett ki. Öt éven át tartó kutatási - fejlesztési munka eredményeként született meg a szabadalmaztatott ECOSE® Technology, melyet a gyártó számos produktumában - így üveggyapot termékeiben is - alkalmaz. A forradalmian új, bio-alapú kötőanyag gyártásához nem használ kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat, fenol-formaldehidet vagy akrilt. A hagyományos üveggyapothoz hasonlítva az így gyártott szigetelőanyag nem csupán hozzájárul az épületek fenntarthatóságához, de javítja azok belső levegőjének minőségét, alkalmazásával teljes mértékben elkerülhető, hogy veszélyes anyag kerüljön a lakásba.

Az új, egyedülálló ECOSE* kötéstechnológiával gyártott szigetelést a belső levegő minőségének megőrzésére vonatkozó, az illékony szerves vegyületek kibocsátásáról szóló szabályozás alapján kiváló anyagnak minősítették. A Knauf Insulation évekkel ezelőtt a világon elsőként szerezte meg ezzel az Eurofins Indoor Air Comfort Gold Standard tanúsítványt. A sikerre építve, a társaság célja az, hogy továbbra is támogassa a környezettudatos építkezés hazai térnyerését és erősítse a fenntarthatóbb jövőért vállalt vezető szerepét.

A Knauf Insulation környezetbarát ásványgyapot:
- Felhasználóbarát: puhább tapintású és szagtalan;
- Természetes barna szín a sárga helyett, hisz nem tartalmaz mesterséges színezőanyagokat;
- Új, bio-alapú technológia felhasználásával készül;
- Kiváló hő- és hangszigetelő, nem éghető;
- Eurofins Gold Award for Indoor Air Quality;
- Többszörösen megtérülő;

Jó energiatakarékossági befektetés: www.nalamszigetelnek.hu 

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2613069046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása