Hangfal alá való - Köldökcsapos kötések

2017.10.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Mindössze 25 centit kellene emelnem frissen beszerzett a hangfalaimon, hogy fülmagasságba kerüljön a középsugárzó, ezért egy könnyű tartóvázat készítettem hozzá. Akadt némi bútorgyártási bükkfa maradék alapanyagként, mely alig igényelt megmunkálást. Szerettem volna elkerülni a kiábrándító facsavar-fejek látványát és belevágtam az eddig óvatos távolságtartással kezelt fatiplis, azaz köldökcsapos rögzítéstől.

hangfal.jpg

A köldökcsapos kötés rugalmasan kihasználható és erős rögzítést ad; lényege, hogy két tompán illesztett elembe pontosan azonos helyen csapfészkeket fúrunk, ezekbe kerülnek a fabetétek, azaz köldökcsapok. A kereskedelemben kaphatók speciális csaplyukfúró tartozékok, de ezekre nem feltétlenül van szükségünk.

A köldökcsapok (fadűbelek) általában kemény faanyagból készülnek, például bükkfából vagy juharból, különböző hosszban és átmérővel. Az adott elemhez olyan csapot válasszunk, amelynek átmérője harmada az elemvastagságnak.

hangfal_03.jpg

A köldökcsapoknak minimum 19 mm-rel be kell hatolniuk mindkét elembe, a csaplyukak teljes hosszának pedig kicsit nagyobbnak kell lennie, mint a csap hossza, hogy maradjon hely a ragasztónak. A köldökcsapokon hornyok vagy rovátkák találhatók, amelyek lehetővé teszik, hogy a kapcsolatból kijusson a megszorult levegő, és egyenletesen eloszoljon a ragasztó. Enélkül a csapok dugattyúként működnének, és beletömörítenék a ragasztót a csapfészekbe.

hangfal_01.jpg

A szélein lekerekített alapanyag gyárilag egyforma szélességű és magasságú volt, így csak hosszúságát kellett kiszabni, illetve rejtett módon összeerősíteni őket. Több lehetőség is van méréssel, célszerszámokkal vagy faipari trükkökkel meghatározni a furatok helyét, ezek módszerek az írás végén majd előkerülnek. Most azonban nem akartam elszúrni. Egy fatalp, melyen 94 centis karcsú hangfal egyensúlyozik, legyen egybevágóan sík, hogy ne billegjen. Ezért sablon készítése mellett döntöttem.

hangfal_16.jpg

Kimértem a függőleges középpontot. Ha nem is tökéletesen pontos a fúró megvezetésére szolgáló sablon, ugyanazon oldalát használva felfúráshoz, ugyanolyan magasságba kerülnek a fatipli hüvely furatai is.

hangfal_12.jpg

Egy kötést legalább két köldökcsappal rögzítsünk, de a nagyobb és nehezebb elemekhez akár többre is szükségünk lehet. - mondja a tanács, én megelégedtem eggyel. Könnyebb lesz újraragasztani, ha nem derékszögben áll a talajtól.

hangfal_02.jpg

A furat közepét megjelöltem a sablonon, hogy a fúrandó alkatrész közepét kimérhessem.

hangfal_03.jpg

Egy H betű alakzat lesz a talajra támaszkodó talp. Ehhez a középső tagnak a végébe, a szélsőknek az oldalán, közepébe kell köldökcsap aljzatot fúrni. Akkora átmérőjűt, hogy maradjon hely a ragasztónak is.

hangfal_18.jpg

A sablon pont olyan széles, mint az alkatrész, így tapintással egymáshoz illeszthetem őket.

hangfal_19.jpg

Érdemes rögzíteni, hogy a fúrót vezető sablon ne mozduljon el.

hangfal_20.jpg

hangfal_21.jpg

Ez a fúrás igazából csak arra szolgál, hogy az oszlopos fúró számára pontos méretkijelölés legyen. Igazi merőlegest kemény fába jobb egy biztos rögzítésű, nagy erővel nyomható géppel készíteni. 

hangfal_05.jpg

Elkészült. Következő lépés a függőleges elem elkészítése. Egyszerűen egymáshoz ragasztottam őket U alakban. Az elkészült talp közepére négy furat került.  

hangfal_06.jpg

Amit sablonnak használok.

hangfal_08.jpg

hangfal_09.jpg

A facsavarnál kisebb átmérőjű mélyítéssel igyekszem elkerülni, hogy a kemény faanyag megrepedjen a facsavar szétfeszítő hatásától. Fenyő esetében nem lenne szükséges.

hangfal_10.jpg

hangfal_11.jpg

A tetőn fog pihenni a hangfal, így ott nem kockáztattam a tiplizés hibalehetőségeit. Rátettem az U alakú oszlopot a tető közepére, bejelöltem ceruzával és a körülrajzolt terület közepén néhány furatot készítettem. Továbbiakban azok szolgáltak sablonként. Szintén mélyítés a facsavarnak és kész.

hangfal_15.jpg

 A bükk festetlenül is szép, de a hulladék anyagot néhány folt csúfította. Ezért, s mert a hangfalak is feketék, kaptak egy vizes alapú festékkel készül, háromrétegű szórást. Elmegy.

hangfal2.jpg

Ha szakmaibb megközelítéssel, azaz a mérés és jelölés rögös útján indulva szeretnének köldökcsapozni, még mindig ajánlom Paul Forrester: Famegmunkálás mindenkinek - a famegmunkálás technikái című könyvét. Gyakorlati megközelítésű, 256 oldalas kötet alapanyag-beszerzéstől bonyolultabb famunkák leírásáig tartalmazza a fontos tudnivalókat. A szükséges szerszámok és azok használata, az illesztések, felületkezelés és a bútorkészítés segédanyagai is helyet kaptak a könyvben. 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8513106126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2017.11.06. 10:01:46

Szép dolog igazi fával dolgozni, mert jó dolgok készülhetnek belőle! A H alakú lábak köldökcsapos megoldása egy alternatíva lehet, de ilyenkor inkább átmenő vagy nyílt csap-csaplyuk kötés szoktak alkalmazni, mert az erősebb, mint egy szimpla köldökcsapos ragasztott kötés, ami a csavarást nem igazán bírja. A T-alakú nyílt csaplyuk kötés sem olyan bonyolult, csak két jó éles véső (kisebb, szélesebb) és egy illesztő, vagy gerinces fűrész kell hozzá. Meg persze pontosság és jó kézügyesség.
A csapolás: www.asztalos.hu/modszerek/fakotesek/csap_csaplyuk/csap_csaplyuk_2.jpg

kkm.furdancs 2017.11.06. 11:44:52

@anonymouse.: Szia! Pontosság és jó kézügyesség nincs. Utólag bebizonyosodott, hogy mégis csak két tiplivel kellett volna rögzíteni oldalanként. Megcsináltam és mivel a hangfal elvileg egyensúlyban van, ezért szélsőséges előre-hátra csavarás terhelésre nem kell számítani.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.11.07. 21:11:41

Most vettem észre, hogy csak egy-egy csapot használtál. Az kevés lesz, a bükk bütümetszete ráadásul nem nagyon jól ragad, tapasztalatom szerint. Anno a gitárformájú asztal bükkből készült, már kétszer kellett javítsam, mert pusztán a ragasztás kevés volt, pedig ott volt felület is. (Ráadásul már megint aktuális a garanciális javítás.) A két, a kereszttartó két végében egymással szemben lévő tipli gyakorlatilag egy tengelyt képez, rajta az egész hangszóró súlya. Persze most szoros és masszív, de ez csak időleges, különösen, hogy a hangszóró azért elég komoly, folyamatos rezgést fog produkálni. Persze lehet hogy szerencséd lesz, csak az a gond, hogy ha mégsem, akkor itt nem apránként lazul/csúszik szét a szerkezet, hanem a hangsugárzó súlya miatt simán egy lépcsőben bekövetkezhet a kataklizma. (Láttál már földrengéses katasztrófafilmet eleget. :) )
Ha nincs kedved szétszedni, akkor felsőmaróval marj a tartó aljába a csatlakozásokhoz egy lapos (sekély) fészket, és abba alulról mintegy besüllyesztve tegyél egy fém L vagy pláne T sarokvasat, mondjuk, pár csavarral. Az ugye nem látszik, és sokat segíthet.

kkm.furdancs 2017.11.08. 07:56:33

@Gyökösi Attila: Jóvammá! Írtam, hogy instabil lett (és tényleg keresztvassal lett javítva, csak marás nélkül). De ha nem íg ylett volna, akkor is megfogadom a tanácsot, köszi :)
süti beállítások módosítása