Közeleg a tél: hősugárzó seregszemle

2020.11.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A köztünk élő gyíkemberek teóriája abszurd feltételezés, hiszen a hüllők alacsonyabb hőmérsékleten csökkentett életfunkciókkal vegetálnak, így télen nyilvánvalóan lebuknának. Egy fűtetlen műhelyben dolgozgatva megfigyelhetünk magunkon hasonló - de korántsem az állatok téli hibernálására emlékeztető - tüneteket, ők legalább alhatnak. Néha elég lenne néhány fokkal magasabb hőmérséklet vagy csak érezni a sugárzó hőt, hogy pozitívabban és élénkebben éljük meg a munkavégzést.

hecht-3038-naftovy-primotop-original.jpg

Ilyenkor ballagunk el a hősugárzó boltba, hogy igényeinknek és számos - részben a biztonságos üzemeltetéshez szükséges - kritériumnak megfelelő típust válasszunk. Mai összeállításunkban fentről - lentről - oldalról fűtő, ékegyszerű vagy ellenkezőleg, programozható és némi automatizmussal rendelkező berendezések felett tartunk szemlét.

A bemutatásra kerülő melegítő-fűtő eszközök többsége (biztonságos kialakításuk és programozhatóságuk miatt)  alkalmas fagypont fölé temperálni egy helyiséget. Lehet ez a terület üvegház, ahová a májusi palántafagyasztó időjárási meglepetések ellen helyezzük el, vagy ideiglenesen nem használt ingatlanok védelmét is szolgálhatja. A falban megrepedő vízcsövek többszintű károkozása kellemetlen és költséges, egy lefagyott kazánba begyújtani pedig egyenesen életveszélyes a felrobbanó fagydugó vagy víztér miatt (sajnos megtörtént eset). Vannak költségei egy biztonságosan magára hagyható elektromos fűtőtestnek, de inkább ez, mint vállalni a fagy- majd vízkárokat.

hecht-3515-zavesne-elektricke-topidlo-original.jpg

Első versenyzőnk lámpatestként függ a mennyezeten, hogy véletlenül se rúgjuk vagy taszítsuk fel. Halogén fűtőcsővel szerelt, mennyezeti sugárzó. Ránézésre egy folt lokális fűtésére szolgálhat. Például műhelyasztal felett, hogy ne fázzon a kezünk. 1500W teljesítményű. A vékony zsinór vélhetően  praktikus ki-bekapcsoló funkciót lát el.

hecht-3240-infracerveny-zaric-original.jpg

Még nem értünk le a padlóra, a mennyezetre vagy falra felszerelhető infra fűtőpanel látványos megjelenésű, fürdőszobába kívánkozik. Rejti az izzó fűtőszálat, ennek jelentősége poros környezetben, például egy alapos facsiszolás után mutatkozik meg. Tűzveszélyes lehet, mikor a rendkívül gyúlékony, finom por érintkezik a fűtőszállal. Wuff-szerű hangot hallunk és le is mondhatjuk szoláriumbérletünket. 1800 W teljesítményű,  minden 20 m2-nél nem nagyobb helyiség befűtésére alkalmas. Opcionálisan távirányítós termosztáttal is kezelhető. 

hecht-3610-original.jpg

Ez a kerámia hősugárzó szintén magas biztonsággal kecsegtet, akár ipari környezetben, de lakásban is magára hagyhatjuk. Ttúlmelegedés elleni védelemmel van ellátva. Ha pl. valamilyen okból elzáródnak a szellőzőrácsok és a belső hőmérséklet eléri a beállított biztonsági értéket, a hősugárzó automatikusan kikapcsol. Így előzi meg a gép sérülését és tűz kialakulását. A védelem másik foka a helyzetérzékelő. Ha a hősugárzó valamilyen okból felborulna, automatikusan kikapcsol és akkor kapcsol be újra, ha a helyes pozícióba kerül. Így nem következhet be, hogy a felborult hősugárzó sérülést okozzon pl. a padlóban, szőnyegben vagy tüzet okozzon. 1200/2000W teljesítményű.

hecht-3502-primotop-s-ventilatorem-a-termostatem-original.jpg

Gyula vitéz télen-nyáron! - jut eszembe a ventilátorral és termosztáttal ellátott, zömök szerkezetről. 25W ventilátor nyáron hűtésre és 1000/2000W fűtőteljesítmény a hidegebb időkre. Kivitele csinos industrial stílusú a fogantyúnak és fémborításnak, fekete színnek köszönhetően.

hecht-3522-konvekcni-primotop-original.jpg

Tévének túl sokat fogyaszt, akkor mi lehet? - csodálkoznánk rá pusztán a fotót látva. Igen, ez is hősugárzó, meggyőző megjelenéssel és jellemzőkkel: LED kijelző, hőbiztosíték, gyerekzár, IP24 védelmi fokozat, távirányító, falra szerelhető.

hecht-3038-naftovy-primotop-original.jpg

Végül, ha nehéztüzérséget kell segítségül hívnunk, egy gázolajos berendezés. A hőlégbefúvó ventilátorral főleg jól szellőző helyiségek fűtésére alkalmas, mint pl. építkezések helyszíne, új épületek kiszárítása. Gázolajjal működik, a ventilátor és az elektronika 230V/50Hz táplálása hálózatról történik. Az üzemanyag tartály térfogata 19 l, fogyasztása 2 l/h. A kifűthető maximális terület 166 m2.

Hőteljesítménye 70 000 Btu.  A BTU az angol hőegység rövidítésből ered (British Thermal Unit) és az egyik legelterjedtebb mértékegység a klímatechnikában. 1 BTU -azaz energia- amely képes 1 font vizet 1° F (fahrenheite) fokkal emelni vagy csökkenteni. Magyarországon leginkább a kW-ot használjuk, átváltása: 1 BTU/h egyenlő 0,293 W.-al. Tehát ez a gép nagyjából 20 kW teljesítményre képes. 

003180-programovatelny-termostat-s-dalkovym-ovladanim-original.jpg

Végül egy termosztát, mely az infrapanelhez (másodikként ismertetett) használható. Vezeték nélküli, egyszerűen állítható be rajta a kívánt hőmérséklet, melyet ±1°C pontossággal mér le a készülék. Az automatikus ki- és bekapcsolás lehetővé teszi a lehető legtakarékosabb működést. Heti mód funkciójával különböző hőmérsékleteket állíthat be például hétköznapra és hétvégére.

Reméljük, sikerült a főbb változatok kínálatát átfogóan bemutatni. Az illusztrációk és néhány információ a hazánkban újabban megjelent Hecht honlapjáról származik, mert megengedték.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1413185872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.11.15. 10:29:59

Praktikus lista, de három típust hiányolok belőle - lehet hogy pont azért maradtak ki, mert azok a legismertebbek?

Amit senkinek sem kell bemutatni, az olajradiátor. 1500W-tól fölfelé létezik, kis kerekeken gurul, ha egyik sem törik le, jó sokáig bírja. már a régebbieken is tekerős szabályzóval lehetett hőfokot/teljesítményt állítani.

Manapság elterjedt még két modernebb változat illetve az egyik csak részben az ezekről szívesen olvasnék bővebbet.
Talán mindkettő a szovjet és lengyel gépek meg a magyar Elekthermax utódai:

A falra akasztható vagy lábon is megálló elektromos konvektor három fokozattal (750W/1250W/2000W), amelyikben bútorrugószerű fűtőszálak vannak és az egyszerűbb kivitelben egy termosztátos tekerőszabályzó is, ez már nem egy fűtőszálat melegít és nem egy fokozatban, és nem szikrázik, mikor bedugom vagy kihúzom, mert ugye ki lehet kapcsolni. Szükség nagy úr elve alapján egy 4x4,5m szobát temperál 1250W-on, fogyaszt, de cserébe kb 15-16 fok van, úgy hogy időkapcsoló segítségével félóránként ki-be kapcsol.

Van még a kerámiacsöves/cekászos(?) változat, régen falra szerelhető fürdőszobai verzióban létezett, ma pedig álló fűtőtestek is készülnek belőle tetszés szerint 2 vagy 3 csővel, ezek darabonként 400, ritkábban 600W-osak. Vöröses fénnyel izzik, a fűtőszálak előtt sűrűn szőtt vékony rács, a fűtőtest alján pedig minden esetben borulásgátló, ami a gép feldőlése esetén automatikusan áramtalanítja azt.
Ebből egy 800W-os szolgáltat egy 10 négyzetméteres 230 vagy 240 belmagasságú szobában temperáló fűtést illetve hivatott kiszárítani a tető miat tévekig ázó(!) falat, merthogy miután az enyém lett a ház, első dolgom volt az állagmegóvás. Szóval ilyen kis térben a 800W is megérezhető, ez csak azért jó hír, mert ennek az épületnek elektromos fűtése lesz. Télen csak a vízcsövek miatt lesz némi fűtés, igaz, ezekben közel húsz éve nem folyik már víz (elődeim és az osztatlan közös tulajdon vitás kérdésének rendezése házilag esete, ha majd kiadható lesz, és sikerül megtalálni, hol futnak a csövek, visszaköttetem a vizet). Szóval idáig érdekes ez a hősugárzó-dolog, 24 órán keresztül pedig azért nem szabad egyhuzamban járatni, mert a villásdugó környékén langyosodik/melegszik a vezeték. Mielőtt valaki alumíniumra gondol, nem, mindenütt réz van, jók a konnektorok, és figyelje meg a porszívóját, mosógépét, annak is melegszik a vezetéke a villásdugónál. Utóbbi gépnél akkor, ha vizet melegít, 1800-2100W géptípusonként, és ilyenkor teljes teljesítményét kihasználja.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.11.15. 10:31:17

mivel a komment nem javítható, ezért a manapságos mondat vége helyesen "na, ezekről szívesen olvasnék bővebbet"

kkm.furdancs 2017.11.15. 17:01:14

Szia! Köszi a részletes és jóindulatú kommentet. Igazad van, de láthatod, hogy ez szponzorált cikk és a forgalmazó kínálatából válogattam. Pillanatnyilag ezeket futtatják, talán okkal. Az olajradiátor kézenfekvő ötlet, hőtartó, kevésbé veszélyes, mint a szabadon lévő izzószálak.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2017.11.15. 19:12:07

@kkm.furdancs: a régi gépekhez ha hozzányúltál, forró volt a géptest vagy nem volt kellően sűrű védőrácsozat a fűtőszálak előtt. most nézem, igen, a Hecht márka cikke, amely számos kategóriában elérhető árú gépet kínál. Nekem, mint átlagfelhasználó pénztárcájához a 11 és 15 ezer forintos ventilátoros gépek állnak közel. Maga az elektromos hősugárzó sokáig sok helyen a kiegészítő fűtést jelentette, persze ma már teret nyer az elektromos is, kérdés persze, mennyivel kerül többe egy gázcirkónál.

Untermensch4 2017.11.15. 22:19:56

@Névtelen betelefonáló: "persze ma már teret nyer az elektromos is, kérdés persze, mennyivel kerül többe egy gázcirkónál"
Mármint az üzemeltetés energiaköltsége vagy zusammen? Mert a klímaváltozás és a bürokrácia mostani fázisában sztem az elektromos áll nyerésre. Ha az "elektromos" a klíma+hősugárzó -kombó.
Új (be)építésnél a gázos megoldás azért gázos mert a kémény meg még pár dolog önmaga meg a kapcsolódó hűdefontos papírok elvisznek némi pénzt.
süti beállítások módosítása