Agyonverhetetlen melómobilok

2017.11.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az okostelefonok egyre nagyobb teljesítményűek és kapacitásúak, de egy szegmensben, a legnagyobb kopásnak és fizikai hatásoknak kitett fizikai munkahelyeken (tehát nem a forgófotelben ücsörgőknek) kevésnek bizonyulhat ellenálló-képességük. Por, leesés, vibráció, zsebünkben egy marék facsavarral együtt töltött idő komolyan rajta hagyja nyomát az átlagos készülékeken.

tel_06.jpg

A közmondásos (mémes) szájhagyomány szerint a Nokia 3310-nél csak a tömör szikla ellenállóbb, de azért a hadseregek és néhány mobilgyártó is próbálkozott túlszárnyalni a szélsőséges környezetben túlélő készüléket. Merüljünk a Mekong-delta mocsarába, kússzunk Irak sivatagában vagy próbáljunk átvergődni egy sajtleértékelés színhelyén kitört tömegverekedésen, a ma szemlézett készülékek túlélik a strapát.

tel_02.jpg

Külsőre az említett Nokiával versenyre kelő (és szerény külsejében hozzá hasonlatos), ismertetője szerint a világ legkeményebb, a külső behatásoknak leginkább ellenálló mobiltelefonja a Sonim XP1

Tapasztalatom szerint telefonunkat fenyegető legkárosítóbb környezeti hatás a Facebook, illetve az állandó WiFi kapcsolat. Az akkumulátorok nem tudnak lépést tartani a számos tárrezidens, nagyrészt felesleges applikációval, melyek zabálják a kapacitást. Ezért gyakran tölteni kell őket. De mivel a gyártók rég eldobták a Jack-dugós töltőcsatlakozást, ezért egyre kisebb és egyre több tüskét tartalmazó - most épp micro USB - csatlakozókra kell dugni a telefont. Ha por megy bele, vagy pusztán gyakori használattól a készülék kontakthibássá válik. Idővel annyira megbízhatatlan működést produkál, hogy mi törjük össze kalapáccsal (volt, aki lelőtte) szánalomból, de egyben bosszúvágytól is fűtve. Első okostelóm ilyetén agóniáját a hangoskönyv hallgatás okozta. Azóta vallom, a krumplileves legyen krumplileves, a telefon pedig hívásokra való. Ráérek este megtudni a Facebookon, hogy Julikának porcicái születtek és hangoskönyvet is egy tableten hallgatok. Ezt tanácsolom Önöknek is.

tel_04.jpg

 Az iGET Blackview GBV6000S valóban terepmunkára és túlélésre született. "Az SOS gyorsgomb aktiválja az opcionális 5 telefonszám felhívását, majd elküldi az SMS üzeneteket a GPS koordinátákkal és az előbeállított szöveggel. A PTT gomb (Push To Talk) pedig úgy képes csatlakozni más mobiltelefonokhoz, hogy azok adóvevőként is funkcionálhassanak."

tel_03.jpg

"Fontos, hogy a szerkezet akkor is érzékeli majd az érintéseket, ha kesztyűben van az ember". Köthetünk kompromisszumot, mikor egy nagyméretű kijelzős, masszív telefont választunk, csak ügyelnünk kell, hogy ne arcra essen a tetőről. Egy átlag okostelefon is megkönnyítheti barkácsoló, építő munkánkat vagy túrázást a természetben, számos letölthető applikációnak köszönhetően. Korábban már írtunk a vízmérték, fémkereső, mérnöki számításokat csokorba gyűjtő vagy épp mértékegység között átváltó programokról. 

tel_05.jpg

A szívünknek oly kedves Caterpillar cég (nem csak bányászok, de "Hogyan készül?" rajongók számára is közismert) 300 tonnás dömperek mellett mobilokat is forgalmaz. "A CAT S41 rendszere Android 7.0, alig néhány extra applikációval, amelyek passzolnak a telefon imidzséhez. Többek közt hegymászáshoz, túrázáshoz, építkezéshez, földműveléshez ajánl appokat, olyan gyöngyszemekkel, mint a toronydaru-ellenőrző Crane Inspection App vagy a marhatenyésztői híreket szolgáltató CattleFax." 

tel_01.jpg

Az EVOLVEO StrongPhone Q4 vízálló, kültéri négymagos okostelefon legnagyobb erénye a vízállóság, melyet fél óráig, méteres vízben produkál. Alacsony nyomású vagy savas légkörben is megállja helyét. Sajnos ez már nem vigasztal bennünket, ha tetemünkre méteres vízben vagy a hegycsúcson találják meg. Ezzel azt akarom mondani, hogy bizonyos jellemzők feleslegesnek tűnnek, mert törékeny testünk hamarabb meghal, mint a telefon, tehát tökmindegy, hogy savas környezetben megkapjuk-e üzeneteinket.

Végül egy csokor az "Ellenálló telefonok" pillanatnyi kínálatából, 24-206.000 Ft között árazva. Látjuk, 3-4 cég uralja a terepet és ez így van jól. Bármely marketinges felmagasztalhatja bullshit közhelyekkel telefonját, de ha tényleg szélsőséges kihívásokra készülünk, bízzunk inkább a már bizonyított gyártókban.

  

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6413310633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.11.24. 15:07:27

Nekem a régi nokiám lett a túl nagy munkamorálom áldozata. "Csak még egy munkadarabot..." gondoltam és beesett a gép vízgyűjtő tálcájába... :( Aztán optimista kísérlet következett "szétszedett telefon kiszárítása gázparapet felett" cíímű mutatvánnyal. Utána még egyszer, búcsúzóul bekapcsolt, lassan halványult és 2 percen belül exitált... :(
süti beállítások módosítása