Elfagyás elleni teendőink

2017.11.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Közszolgálatilag, még időben figyelmeztetünk a lassan beköszönő fagyos hónapokra és kármegelőző teendőkre. Most még kényelmesen elvégezhetjük a mérőóra és szabadtéri csaptelepek fagyás-mentesítését, minthogy januárban kékre fagyott ujjakkal csákányozzuk fel a mérőakna odafagyott tetejét a türelmesen várakozó vizes brigád karéjában.

vizora11.jpg

Idén januárban, egy kemény hidegfront idején csak Veszprém-megyében 900 elfagyásos eset miatt keresték a vízműveket. 900 szomorú család és szomjazó macskák... Nagy része a bejelentéseknek a vízóra fagyrepesztéses törése volt. Kellemetlen és drága baleset, de kis odafigyeléssel megelőzhetjük.

Ha nincsenek is látható jelei a bejövő vízvezeték és külső csapok  elfagyásának, a vízóra- vagy kerti csap aknában megrepedhetett a cső annyira, hogy nem ömlik a víz, de egy kis résen folyamatosan ereszt.

Lássunk erről egy statisztikát: Egy szétfagyott vezetéken, átlagos nyomásviszonyok mellett 0,5 mm-es résen naponta 0, 5 m3, havonta 15 m3, 1 mm-es résen naponta 1,5 m3, havonta 46 m3, 3 mm-es résen naponta 12 m3, havonta 360 m3, 5 mm-es résen naponta 32 m3, havonta 1000 m3 víz is elfolyhat. Összegyűjtöttem néhány jó tanácsot különböző szolgáltatók honlapjairól. Az illusztrációk saját vízórám korábbi szigetelését és a tegnap készített takarópaplant mutatják. Ha nincs otthon üveggyapot, ideiglenesen bármilyen laza szerkezetű anyag megteszi, lényeg, hogy levegő maradjon a szálak-rétegek között, mint egy jó pulóverben.

vizora13.jpg

Mindig időben gondoskodjanak vízmérőjük, és ingatlanuk belső vízvezeték rendszerének fagy elleni védelméről. A vízóra aknát fedjék le gondosan. Ha a vízóra nincs elég mélyen (legalább 90 cm a talajszint alatt), vagy a vízóraakna oldalról is áthűlhet, a vízórát és az aknában levő vízvezetéket külön fedjék el hőszigetelő anyaggal (NIKECELL, ásványgyapot, lefelé fordított karton doboz, stb.). A télen nem használt ingatlanok vízvezeték hálózatát és a locsoló vezetékeket a hideg időszakra ürítsék le! (Fontos, hogy e hálózatok vízmérőóráiból is kifolyjon a víz!) Az ürítés után ellenőrizzék, tényleg jól lezárták-e a hálózatot! A nem kellően leszigetelt vízóra akna miatt bekövetkező vízbekötő-vezeték elfagyásokból adódó károkat, illetve a fagyás következtében elfolyt víz mennyiségét a fogyasztónak kell kifizetnie.

vizora14.jpg

Nemcsak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek a vízmérők. Ebben az esetben mindenképp ügyelni kell arra, hogy a téli hónapokra bezárják az ablakokat, illetve ahol kell, kicseréljék a törött üveget. A lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel. A vízóra fagy elleni védelme a lakók feladata.

Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről is. Ha a falban levő vezetékben a hideg hatására jégdugó keletkezett, nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a víz útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a problémát. Legtöbbször ugyanis egy fűtetlen helyiség falában fut a vezeték, amelyben megfagy a víz. Ilyenkor a helyiség felfűtése jelenti a megoldást.

vizora10.jpg

A télen nem lakott épületeknél vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén legbiztosabb módszer a víztelenítés. Először nyissuk meg a kerti csapot, majd ezután zárjuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz, és tavaszig biztosan nem okozhat gondot a fagy. Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Mielőtt bárki szakemberhez fordul, előtte vizsgálja meg, mi okozhatja a problémát, mert elképzelhető, hogy a fent említett módszerekkel házilag is orvosolható a hiba, és így pénzbe sem kerül. Fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Csak lassan, fokozatos melegítéssel olvasszuk fel a benne lévő vizet.

vizora12.jpg

  • A hiányzó aknafedlapot pótolja, ha sérült, cserélje ki!
  • Győződjön meg arról, hogy jól záródik az akna fedele!
  • Az aknát és a vízmérőt leszigetelheti hungarocellel, pléddel vagy kartondoboz darabokkal.
  • Fontos, hogy a tél folyamán többször ellenőrizze, nincs-e víz az aknában, és a fedele is jól le van-e zárva!
  • A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizze a pinceablak épségét, szigetelését és tartsa azt zárva!
  • Víztelenítse a vezetékeket, ha nem használja!

A vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, a vízmérőakna fagyvédelmének lépései: A vízmérő előtti főcsapot zárja el! A legfontosabb a rendszer teljes víztelenítése, hisz ha nem marad egy csepp víz sem a csövekben, akkor kizárt, hogy fagyás következzen be. Ellenőrizze, hogy a víztelenítés megtörtént-e a vízmérő aknában is!Takarja le a vízmérő akna fedlapját is!

  
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7713311721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2017.12.02. 17:53:30

1. A vízfogyasztás mérése a szolgáltató érdeke és dolga. Nem tudom miért nekem kell babusgatni a mérőeszközét? Még szerencse, hogy pl az internetszolgáltatók nem követelik meg, hogy az én forgalmamat mérő számítógépeik szervertermét én tartsam fagymentesen.
2. Ha a vízóra el tud fagyni, akkor az, mint mérőeszköz nem alkalmas a használatra, mert nem bírja a magyarországi klímát. Hogy kaphattak engedélyt? Áruljanak hideget is bíró, szigetelt órákat.
3. Ha a csőcsonk pl 80 centinél jön be - amire ugye nincs ráhatásom - akkor erőlködhetek én 120 centis mélységgel.
4. Ha a vízóra előtt fagy el, az még az ő olvasatukban is az ő csövük, mégsem szigetelik le azt se.

villanyember 2017.12.02. 19:39:29

@efi:

1. Persze hogy! De neki az is érdeke, hogy minden bemenő centilitert mérjen. Ha a szétfagyott órád miatt elmegy többszáz köbméter víz, kit érdekel ha az óra azért bemérte? Kifizeted oszt jónapot. Érdekes persze hogy az óra általában úgy fagy szét hogy azért még mérésképes...

3. Ha igen, akkor a bejövő csonktól szigetelhetsz. Ha az óra előtt fagy szét, akkor nem méri bele a fogyasztásodba. Azt majd kifizeted mindenkivel együtt mint hálózatfenntartási költséget. Szerinted a külső közműhálózat kb. 30 %-os vízveszteségét ki a nyavalya fizeti?

Ha annyira rossz a helyzet, akkor Te használhatsz egyedi csőfűtést is. Villanyboltban kapható fűtővezeték, hossztól függő teljesítménnyel. Általában W / méter teljesítményű, önszabályzó termék. Ráteszed a csőre meg az órára, kis utólagos szigetelés, aztán minden szuper. Persze triviális dolog, de a szigetelés jó ha nem tudja felvenni a vizet. Láttam már sziklának fagyott kőzetgyapot vagy pamutrongy "szigetelést", ami felvette az akna levegőjéből a párát, ami aztán belefagyott. Ilyen helyen csak a nikecell vagy a polifoam műanyaghab jöhet szóba.

A szolgáltatók meg nálunk állam az államban, megszokhattad volna már. Konkurrencia nincs, mástól nem tudsz venni áramot, gázt, távhőt. A monopolhelyzet meg ilyen anomáliákkal jár.

efi 2017.12.02. 20:18:01

Én továbbra is úgy gondolom, hogy egy hitelesített, erre a célra készült és kötelezően előírt, de mégis alkalmatlan mérőeszköz télen mérésre alkalmassá tétele nem az én dolgom kellene legyen. Pláne, hogy pont a mérendő közeg teszi tönkre, röhej. Semelyik más mérőeszköznél (villanyóra, gázóra, net, telefon) nincs így.
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy pl Svédországban is ilyen eszközöket építenek be. Itthon is csak arról volna szó, hogy a potenciálisan előforduló hőmérsékletnek megfelelő legyen.

Untermensch4 2017.12.02. 22:34:20

@efi: Itthon arról van szó hogy a jobbágynak elő lehet írni évente vmennyi robotot. Duplán jó ez, egyrészt ingyen munka, másrészt le van kötve a beste rebellis, nem foglalkozik annyit az urak dógával'.
Rendeletileg a közterületen telepített fás szárú növények is tudnak olyan csodát hogy a járda felől nem bírják a sózást, az út felől igen.
A m.kir.sínbohócok (mint államazállamban top entitás) a saját késését saját maga méri. 10 perc alatt nem is késés.
A svédeknél egy tobblerone csoki ára elveszítette közpénz jellegét (tényleg véletlenül) és annak a politikusnak teljesen és végérvényesen véget is ért addig makulátlan karrierje.
süti beállítások módosítása