Klasszikus falburkoló panelek

2017.12.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

2.jpg

Kosztümös filmekből és lenyűgöző építészeti képgalériákból ismerős lehet a fa falburkolat (wainscot, wall panel). Komoly kézi munkával, faragott díszekkel bőségesen ellátott lakásdíszítő elem volt, mely egyben a falat is védte. Barkácskategóriában nagy falat lenne házilag megközelíteni akár egy szerényebb korabeli faburkolat részletességét - már csak ára miatt is - de egyszerűsített változata (ami nem a vitatott dekorativitású fenyőlambéria) házilag is megvalósítható. Ábrándozzunk együtt!

A meleg érzetű, dekoratív fával való burkolást a kőépületek szobáinak kényelmesebbé tétele érdekében, a hideg kő szigetelésére fejlesztették ki, már a XV. századtól. Korszerűbb épületekben az ilyen burkolatokat gyakran díszítő célokra is használták. Különösen a 17. és a 18. századi (legismertebb forrásai a viktoriánus udvarházak, kastélyok) belsőépítészetben köszön vissza Nagy-Britanniában és szerte a világon.

3.jpg

Első lépés a tervezés. Egy adott falszakasz burkolása lehetőleg ugyanolyan méretű panelekkel történjen, ezért méretüket érdemes - figyelembe véve az illesztéseket és sarkokat - falhossz/panelek száma osztással meghatározni. Fontosak az arányok is, hogy sem sűrű, sem túl sivár ne legyen a látvány.

32.jpg

Ez a cikk röviden, de érthetően felvázolja a panelek alkotóelemeit és összeállításukat.

Ha még továbbra is van kedvünk belevágni a megvalósításba, következhet a konkrét paneltervezés. Egyenként, kézzel kifaragni a díszítéseket eleve kudarcra ítélt feladat. Nem olcsó, de látványos módon díszíthetjük a falburkolatot előregyártott, géppel faragott elemekkel. Ebben a katalógusban cm2 mértékegységgel áraznak, széles választék található a feltétekből, rozettákból.

Egy érdekes videó a faragott díszek "tömeggyártásáról": Még négyesével készítve is lassúnak, manufakturálisnak tekinthetjük a kihozatalt.

Nagy beruházás egy háztartásnak, de egyedisége és sokoldalúsága vitathatatlan a kisebb CNC-marógépnek. A blogon olvashattak már kisipari elkészítéséről, nem egyszerű, mindenféle szakmához érteni kell és a sikeres végeredmény sem garantált. Kínai webáruházakban viszont már-már elérhető áron vásárolhatók ilyen gépek. Megnézve ezt a videót, mely tervezéstől a kézzelfogható végeredményig bemutatja a CNC-marást, csak egyet mondhatunk: kell egy ilyen.

Visszatérve a valóságba és barkácsműhelyben elkészíthető panelekre, tervezés után (vagy előtt, közben) fel kell mérni a szerszám- és gépparkunkat. Fűrész, fúró, felsőmaró, csiszológép, festő-lakkozó felszerelés, esetleg gyalu és eszterga. Látványtárgy készül, tehát a szinte észrevehetetlen illesztésekkel, tükörsima felülettel kell számolnunk és ennek kivitelezése sokféle készséget és tapasztalatot igényel.

1.jpg

Nem kell feltalálnunk semmit, a falburkolás 500 éves történelmében már mindent kitaláltak, amit kell. Érdemes tehát szakirodalomhoz fordulni. Csokorba gyűjtöttem régebben megjelent és ma kapható könyveket. A  közvetlenül elérhetőek linket kaptak, a korábbiak is fellelhetők digitálisan, csak keresni kell.

A fa díszítő faragása, Bútorasztalos és díszítő munkák - Czagány Lajos, Famegmunkálás mindenkinek - Paul Forrester,, A fa esztergályozása - Steinert_Hegewald, Bútotasztalos - Pál Armand, Asztalos szakmai és gépismeret - Dévényi Kálmánné, Faesztergálás - Phil Irons, Felületkezelés a faiparban - Molnárné Posch Paula, Bútorkészítés saját kezűleg - Mario Dal Fabbro, Fapolcok - Kim Marie Krämer

0.jpg

Ötletadónak, elgondolkodtatónak szántam ezt az igen látványos technikát. Előnye a teljesen egyedi, egy darabos barkácsmunkákkal szemben, hogy ha kidolgozzuk az eljárásrendet elemei elkészítéséhez, sablonokat gyártunk, akkor körbepanelezhetjük a lakást viszonylag kis munkával. Ha sikerül, szinte egy angol főúri kastély enteriőrjével gazdagszik otthonunk.

5.jpg

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3813452549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása