Kiemelő hátfalak lapos tévékhez

2017.12.13. 05:00 | Írta: -nos-

A televízió tagadhatatlanul része az életünknek és szinte minden otthonban a fő helyet foglalja el. A lapos LCD- és LED-televíziók egyre rohamosabb elterjedésével pedig a lakószobákban elfoglalt helyük is változóban van. Nem ritka a falon "képként" elhelyezett készülék, de a fontosságát egyéb módon is hangsúlyosabbá lehet tenni.

E célt szolgálják a különböző megoldású háttérfalak. Az eltérő színűre festett fal is lehet kiemelő hatású, ami főként kis alapterületű szobákban előnyös. Ilyen esetekben az egész falat célszerű a többi falfelülettől eltérő, lehetőleg sötétebb tónusúra festeni, a készüléket pedig faliállványra szerelve kell felerősíteni mégpedig szemmagasságba. Nagyobb képernyős készülékeknél és főként nagy belmagasságú szobákban azonban elég a kiszemelt fal egy részét eltérő színűre festeni a készülék kiemelése céljából alá még elfér egy alacsony, szekrényes bútordarab is, amin egyéb készülékek, vagy hangsugárzók is elhelyezhetők.

A nagy képernyőjű készülékeket nem szükséges a falra erősíteni, ha az alsó szekrényes búrtor darab mögé olyan háttérpanel kerül, ami elbír egy méretes és vastagabb polcot is. Ebben esetben a készülék a saját lábára állítva a polcra kerül, alá pedig ugyancsak lapos, tárolásra alkalmas bútordarab kerülhet. A háttérpanel anyaga vastagabb bútorpanel, amit a falhoz kb. 40-50 mm-es távtartó betétekkel célszerű felerősíteni. Ez lehetőséget ad a LED-szalagos visszafogott háttérvilágítás kiépítésére is. A háttérpanel felülete lehetőleg igazodjon az alá elhelyezendő bútordarabéhoz és az alja annak felső síkjáig érjen. A testes polc akár túl is érhet a háttérpanelen, ami még érdekesebbé teszi az együttest.

Bútor jellegűnek tekinthető az a megoldás is, amikor a háttérfal az alsó szekrénynek mintegy a meghosszabbított hátfalának látszik. A hátfalat ilyen esetben is a falra kell erősíteni, anyaga pedig lehetőleg a szekrényével azonos borítású legyen és annak a fedőlapjára érjen az alja. A hátfal vastagsága legalább a szekrény fedőlapjának a vastagságával azonos legyen, amit élfóliával borított vakkerettel lehet megoldani. A nagy képernyőjű készüléket ebben az esetben a hátfalra erősített konzol tarthatja, így olyan hatást kelt, mint egy fali kép, amelynek a szekrény fölé nyúló hátfal adja a kiemelt hátteret. Az esti megvilágítást akár egy dimmelhető, azaz szabályozható fényű állólámpa is adhatja.

A minimál stílusú, alacsony bútordarabokból álló berendezéshez is kialakítható egy nagyobb méretű és a bútor frontlapjával azonos színű magas hátfal, amelyre rejtett konzolokkal felerősített polcai mellé lehet elhelyezni a lapos képernyős készüléket. Így olyan hatást kelt, mintha falikép lenne, ami a berendezésnek a része, pontosabban a dísze. Ilyen megoldásoknál a készüléket mindig a hátfalra szerelhető állványra kell erősíteni s a háttérvilágítás a készülék mögé erősített LED-szalagokkal egyszerűen megoldható.

Az ilyen és hasonló megoldásoknál az a lényeg, hogy kellően illeszkedjen a szoba berendezéséhez és a megoldása eléggé eltérő legyen a megszokott sztereotípiáktól.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni

 

A bejegyzés trackback címe:

http://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr968763926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.01.22. 03:31:22

Milyen szep gyűjtemény törpe méretű TV-kbol.. Ki vesz mar ilyet¿ Egy masfel-ket méter átlóju Tv sem kerül többe 200-300e Ftnal. Viszont nagyon mashogy nez ki es nem lehet a falra akasztani mint a cikkben emlitett regi TVket.

zooltek 2018.01.22. 15:44:28

@Chaoyang: Neb@ssz

Ezt fel tudod akasztani a falra:
hvg.hu/tudomany/20180102_a_vilag_legnagyobb_es_legnagyobb_felbontasu_oled_kijelzoje

Ezt nem kell felakasztani a falra:
hvg.hu/tudomany/20180108_lg_150_inches_uhd_projektor

Ezt meg csak lerakod a polcra és kitekered:
hvg.hu/tudomany/20180108_lg_display_felcsavarhato_televizio_feltekerheto_tv

És ez csak az idei CES és csak az LG.

És mi az, hogy egy nagy képátlójú TV-t nem tudsz felakasztani? Nincs fúród meg tiplid meg csavarod egy 200-300e forintos TV-hez, vagy csak nem tudod használni?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.05.23. 04:52:13

@zooltek: fel lehetne a falra erőltetni, de minek? Átlag Kínában kapható olcsó TV-k is akkorák, hogy az alacsony szekrénytől kezdve is majd fejmagasságig érnek. Mindnek van lábazata. Szóval nem akasztásra vannak zeremtve :)

Fentebb csupa "kis" TV van, azok már a múlt.