Gravírozás, marás, lézervágás olcsó CNC-gépekkel

2017.12.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

3841391_orig.jpg

Blogunktól nem idegen a 3D nyomtatás, azonban el kell ismerni, hogy csak műanyag tárgyakat készíthetünk vele, mely korántsem természetes, naturális alapanyag. Létezik fa és fém nyomtatószál is, de nyomába sem érhet a valódi fából faragott díszítőelemeknek, szobroknak. A fa erezete és megmunkálására fordított energia teszi drága unikummá. A kézi faragás időszükséglete, mesterszintű ismerete az átlagember számára szinte elérhetetlenné tesz egy bonyolultabb műtárgyat. Ma a középutat, a CNC-vezérlésű gravírozó és marógépek olcsóbb szegmensét kutatjuk fel megoldásként.

Bemelegítésként egy hatásos videó a CNC marógép képességeiről.

Röviden összefoglalva a díszrács készítésének munkamenetét, rajzolunk vagy konvertálunk egy mintát, amit a számítógépes program x,y koordinátákra alakít és G-code nevű szöveges fájlba ment. Ezt a marógép soronként beolvassa  és megadott irányokba eltolva a marófejet, az anyagba belevési az alakzatot. Ez történik gravírozásnál is, mindkét megmunkálás kétdimenziós. Ha térbeli vésést szeretnék, a tervrajz szeletekre osztja a tárgyat és a léptetési magassággal felemelve a marófejet, a következő szeletet munkálja meg. Akárcsak a 3D nyomtatásnál, de azzal ellentétben, a marás csak felfelé szűkülő mintákat és tárgyakat tud előállítani. Hosszas folyamat, hulladék keletkezik és hangos, de ennél jobbat még nem találtak fel.

01-01.png

Négy éve interjút készítettem egy nehézsúlyú barkácsolóval, aki elektronikától a vázig maga barkácsolta össze CNC-marógépét. Nem volt egyszerű menet és prototípusként sajnos drágán sikerült megvalósítani. Megértek mindenkit, aki nem akar kitanulni több szakmát az építéshez, műhelyt felszerszámozni, hanem csak marni akar. Hagyjuk a kínai gépes közhelyeket, a globális kereskedelem elhozta az árszintet, amit már bármilyen előéletű gépért megadnánk, ha tudja a lent bemutatott műveleteket.

image2.jpg

Nem jártam még kuplerájban, de nagyjából úgy nézhet ki, mint az alibaba.com - a legnagyobb webáruház - honlapja. Abszolúte nem bizalomgerjesztő, ahogy 1-10 dolláros összeget ígérő gépek előrefurakodnak az egyébként lenyűgöző kínálatban,  nem lehet normálisan keresni, a találatok rendezése is elbújik valahol, nem voltak képesek egy Google fordítót integrálni és ráadásul több heti hajóútra van raktára. Ezért inkább a jórészt vám és ÁFA-mentes, európai raktárral rendelkező Gearbest szűkebb, de pár napos szállítási idővel kecsegtető választéka közt szemezgettem. Gépileg fordított, de magyar nyelven.

50000,- Ft nettó ára ennek "T8 DIY CNC Engraver Printer Machine" gravírozó-maró feladatokra alkalmas gépnek. Bár (léptető+maró) motorjainak teljesítménye miatt fémekkel ne is próbálkozzunk vele, a fát már kivési. Automatikus helymeghatározó funkciója segíti a keret pozicionálását, mert nem mindegy, hol kezdi a munkát. Saját magunknak kell összeszerelni, ám nem sok alkatrészből.

1461118982347895.jpg

Főbb jellemzők:
● Marási sebesség: 500-600 mm/ s, 4-szer gyorsabb, mint az általános gravírozó gépek.
● Erős és cool design, nagy pontosságot és stabilitást.
● Megmunkálható tárgyak: Kemény fa, műanyag, bambusz, gumi, bőr, papír.
● Win 7, XP, Win 8, Win 10. támogatás. 

117000,- Ft a 2020B PCB CNC marógép. Vezérlése az ipari szabvány MACH3 rendszerrel történik (ez jó), szoftvertámogatása viszont csak Windows 2000/XP (ha közben valaki meg nem írta a Win7+ drivereket, mert különben nem jó). A 300W marómotor-teljesítmény szintén jól hangzik. Szintén összeszerelős DIY-csomagban érkezik.

pcb-milling-machine-2020b-mini-cnc-milling-machine-3-axis-with-control-system-300w-spindle-diy.jpg

Főbb jellemzői:
● Munkaasztal mérete: 200 x 200 x 70mm; tábla szerkezete: 10mm PCB
● 300W-os forgatómotor; főtengely fordulatszám: 6000 - 12000rpm / perc
● USB interfész; szerszám átmérője: 0,3-3.175 mm, 4mm, 6 mm-es
● Felbontás: 0.0125mm (azaz ilyen finomsággal tud poziciolnálni a szerszám)
● Max. X/Y tengely löket: 200 mm; Max. Z axis: 70mm
● Max. mozgató sebesség: üresjáratban 4000mm/min; terhelve: 3000 mm/min
● Alkalmas PVC - PCB faanyagok megmunkálására.

marine-corps-wood-ammunition-box.jpg
A lézer nem játék! - így kezdődhet a Jedi Akadémia munkavédelmi oktatása. Más teljesítmények mérvadóak, mint amit szokásos barkácsgépeink címkéjén olvasunk. 300mW teljesítmény már megpörköli a fát, 10W pedig vékonyabb anyagok vágására is alkalmas. A következő fotó egy kis teljesítményű lézergravírozó művét ábrázolja.

tl_wedding5.jpg

Az elsőként bemutatott lézergravírozó egy NEJE DK-8-FKZ 1500mW USB példány, mint a kisebb teljesítményű gépek egyike. Lássuk, mit várhatunk el 28.000 Ft-ért ingyenes szállítással. Főbb jellemzői:
● Maximális gravírozás nagysága: 38 x 38mm
● Támogatott kép formátumok: JPEG, BMP, TIFF, PNG, PCX
● PCD képméret: 512 x 512 képpont
● gravírozása mód: Bitmap faragás
● Input: 5V 0.5A
● Keret anyaga: akril + alumínium + rozsdamentes acél
● támogató operációs rendszerek: támogatják a Windows 7, XP, 8, 10

 Az 1W teljesítményű kistestvére dolgozik ezen a videón, egy másik "rávilágít" az üvegre gravírozási lehetőségeire.

itcamefromthewood.jpg

Hihetetlen finomsággal lehet megmunkálni a rétegelt lemezt lézervágóval

Az AS-5 10000mW Laser Cutter áráért 146000 Ft mélyre kell nyúlnunk, de ez igen komoly teljesítménynek számít a barkácskategóriában. Gyári specifikációja szerint elegendő a nagyon népszerű, rétegelt lemezből vágott alkatrészek, játékok, miegymás készítéséhez. A kommentelők kérdésére válasz, hogy pamutot vág, de 3 mm plexit már nem és fémet sem.

Főbb jellemzők: Munkaterület 140 mm x 200 mm, Támogatási rendszer: Windows 7/8/10, Lehet vágni vele körülbelül 3-4 mm-es normál fűrészárut, megmunkálható anyagok: bambusz, fa, papír, műanyag, bőr stb.

Specifikáció
- Mérete: 32 x 30 x 21cm
- Munkaterület: 140 mm x 200 mm
- Laser teljesítmény: 10W pulzus, átlagos 6W, 18mm gyújtótávolság, állítható szoftver
- Gravírozó/vágósebesség: 0,02-0,2 másodperc per pixel
- léptetési felbontás: 0.00625mm
 
vcvcv.jpg

A lézervágóval már szerkezeti elemeket is készíthetünk a játszadozáson kívül makettekhez vagy finomabb gépekhez, de játékokhoz és díszek készítésére is kiválóan alkalmas

 
    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7713500565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.12.18. 15:39:01

az elsőben említett T8 DIY CNC Engraver Printer Machine gép ára nem 5000.- Ft ahogyan írod, hanem 159.99 dollár. erre még rámegy a vám és az egészre a 27% ÁFA.
a GearBest nem teljes egészében szállít EU raktárból, ezt pl. EU-ban nem fogod megkapni szvsz. több okból sem: EU érintésvédelmi szabályok, erre matricák, kezelési utasítás, szervízháttér biztosítása...
én is gondolkozom ilyesmin, rengeteg melót tudnék rá szerezni...

kkm.furdancs 2017.12.18. 18:23:17

@JTom: Hopp! Javítva. Lemaradt egy nulla a nagy izgalomban :)
A VÁM-ról elmondottakhoz kapcsolódva, ott van a "jórészt" kifejezés. Lehet konkrétan úgy keresni terméket azon az oldalon, hogy EU raktárból. Ezt sem (mármint a cseh raktárba beérkező és már közterheket, vámot viselő termékek) én találtam ki, hanem egy posztban olvastam valamelyik kínai vásárlásos blogban.
Igazából még a növelt összeg sem lenne tragikus, ha nem társulna hozzá a Magyar Posta (mint vámkezelő) bürokráciája és lassúsága.

Nekem is megfordult a fejemben egy vásárlás, csak nagyon irtózom az ilyen "messziről jön három hónap múlva, aztán járhatok a postára vámárú nyilatkozattal" eljárás.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.12.18. 19:25:50

@kkm.furdancs: szia. igen, jórészt lehet. de ilyen és ehhez hasonló termékekből EU warehouse-osat nem találsz, mert mint mondtam nem felelnek meg az itteni szabványoknak és nem árusíthatóak EU-magánszemélynek.
a GearBest-en az EU-Express pedig nem véd 100%-osan a VÁM+ÁFA ellen, kb. 50-50% az esély hogy vámolják.
ilyen terméket pedig (mint mondtam az EU-szabványok miatt) nem lehet EU-Registered módon vásárolni. azt csak olyan termékeknek adják meg, amik már rendelkeznek az EU-n belüli forgalmazhatósági engedéllyel azaz gondolom bevizsgáltak érintésvédelmi szempontokból, veszélyes, rákkeltő anyag tartalom, stb. ismered az EU-s hülyeségeket biztosan Te is)

szóval mindenképpen kalkulálj a VÁM-ÁFA kombóval - úgy sem sok pénz az érte - és a legalsó kategóriás cuccot felejtsd el. a nagyon olcsók valami elképesztően gyenge konstrukciók és ez nagyjából mindenre érvényes.
nagyon sokat rendeltem már, nem kell 3 hónapot várni semmire (bár ez gondolom ironikus kiszólás volt), általában 3 hét alatt minden megjön, plusz egy hét az ügyintézés, abba is bele lehet jönni, nem nagy kunszt.
PayPal-lal rendelj, akkor simán visszahívhatod a pénzt ha valami nem kerek.

Untermensch4 2017.12.18. 19:57:58

@JTom: "nagyon sokat rendeltem már" A m.kir.postán kívül nincs olyan is hogy a csomagküldő cég vámkezel? Én még soha nem rendeltem de mintha vhol olvastam volna ilyet, hogy a vmelyik futárcég vámkezel. Csak arra nem emlékszem hogy jól vagy rosszul csinálták-e a cikk szerint...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.12.18. 20:15:11

@Untermensch4: elvileg tudomásom szerint még minimum három szállító is vámkezel, de még nem vettem igénybe egyiket sem csak a postát (ott 2500 Ft a vámolás):

FedEx: 3310+ÁFA a vámkezelési díj

DHL: 4725+ÁFA a vámkezelési díj

UPS: 4430+ÁFA a vámkezelési díj

én is emlékszem valami ilyesmi cikkre, talán a homáron volt (ami nem jelent jót ;))

Untermensch4 2017.12.18. 20:23:55

@kkm.furdancs: "Bár (léptető+maró) motorjainak teljesítménye miatt fémekkel ne is próbálkozzunk vele, a fát már kivési."
Hát izé... vállalva a beégés kockázatát, sztem a fiatalember a videón mintha egy 3,2 mm-es szárátmérőjű szerszámmal küldte volna rá a gépezetet a "hard plate"-jére. Egy olyan szerszámmal ami fára való... sztem ha azzal ennyire jól (láttam az ugrást, az "ennyire" az ezzel együtt értendő) ment a dolog, alkalmas szerszámmal, kisebb sebességgel tud ez a masina fémekkel is dolgozni.

!:43 - 4:47 között látszik mit tesz bele, emez sztem jobb lett volna:
www.conrad.hu/hu/dremel-goembfeju-gyemantcsiszolo-szar-2-mm-26157103ja-dremel-7103-824260.html

Untermensch4 2017.12.18. 20:26:26

@JTom: Én biztos nem a homáron olvastam, a két tippem a "kínai cuccok szubjektív tesztje" illetve "Kiszámoló" blogok. És mintha a DHL-ről lett volna szó. Hát igen, a memóriám a régi. Kár hogy régen is sz@r volt... :) :(

kkm.furdancs 2017.12.18. 20:58:25

@Untermensch4: Próba szerencse :) A megadott linkben szerepel egy szó, ami minőségre is utalhat, haha!

@JTom: Igazán köszönöm a tanácsokat és információkat! Kettőt mondj még el légy szíves (hogy általad hangozzék el és így lesz kerek a magyarázat): Mennyi a VÁM és honnan érdemes rendelni, hogy ezt az EU-hülyejárások-minisztériuma fogyasztóvédelmi rendszer kikerüljük?
Ha én megveszem, összerakom, utána már továbbadhatom magánszemélyként, ahhoz semmi köze senkinek, igaz? Csak a vevőnek.

kkm.furdancs 2017.12.18. 21:08:38

@JTom: Küldtem üzenetet, de közben csuklott egyet a blog.hu, remélem odaért!

Untermensch4 2017.12.18. 21:17:25

@kkm.furdancs: "A megadott linkben szerepel egy szó, ami minőségre is utalhat, haha!"
Őszintén szólva amikor még kézben fogott gépi gravírozással játszottam, vettem egyszer egy kínai mindenféle szerszám-készletet, fadobozban, egy olyan dremel gömbös-iparigyémántporos árának a feléért. A kínai gömbös-iparigyémántporos fejecskék is jól muzsikálnak amatőr szinten.

"Ha én megveszem, összerakom, utána már továbbadhatom magánszemélyként, ahhoz semmi köze senkinek, igaz? Csak a vevőnek."
Egy piréziai ismerősöm szerint őnáluk ha az adásvételről írt papiroson alkatrészek vannak felsorolva akkor aztán piréz bürokrata legyen a talpán aki bele tud kötni hogy egy magánszemély az általa jogszerűen vett alkatrészeket szintén alkatrészként eladja... a csomagolás és szállítás mikéntje esztétikai kérdés. Ha a vevő egy halom alkatrész iránt nem támaszt olyan igényeket hogy gép módjára jótállás és garancia járjon hozzá miután a suszter manói ismeretlen időpontban összerakják (vagy matematikailag nem cáfolható módon összerázódnak egy látszólagos egésszé a dobozban, szállítás/tárolás közben). :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.12.18. 21:25:14

@kkm.furdancs: rendelj nyugodtan kínából/hong-kongból. jelöld be az EU-Expresst a vásárláskor.
így 50% esélyt adsz magadnak hogy megúszod a vámolást.
ha mégis megfogják akkor a termék ára szerint így alakulnak a pluszterhek:

Magánszemély által cégtől megrendelt áru:

0-22 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény

22,1 -150 euró között vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt

150,1-1000 euró között kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

1000 euró és ezen érték felett kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

* kereskedelmi vámtarifa: jogszabály alapján egyes áruk, árucsoportok külön kategóriát képeznek, a vám mértéke kategóriánként változó 0-12%-ig terjedhet.

természetesen a 27% ÁFA a kereskedelmi vámtarifával bővített árra szorzódik rá nagyon szimpatikusan.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.12.18. 21:32:00

@kkm.furdancs: véletlenül rányúltam az enterre, még annyit akartam írni hogy természetesen ha itthon továbbadod, akkor annyiban terhel(het) felelősség, hogy amennyiben a vámon nem fogták meg a rendelt árut, de vámköteles azaz a fenti tábla szerint vám(és ÁFA)-teher fizetés terhelné, akkor neked kellene bejelentened utána, hogy szeretnéd kifizetni a cuccos után járó vámot és ÁFÁ-t...
gondolom ezt sokan meg is teszik kis hazánkban ;)
ja, persze akkor is lehet mondani, hogy alkatrészenként rendelted 22 EUR alatti értékekben... :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.12.18. 21:33:18

@kkm.furdancs: ha privát üzenetet küldtél az nem jött át... ha privátban üzennél a blogomon találsz mailcímet.

joci19 2017.12.19. 05:28:03

a gearbest eu express 100% vammentes.

CharlieBrown 2017.12.19. 07:42:52

Ahogy joci19 mondja. Sőt: ha mégis megvámolják, egy formon lehet jelezni Gearbest felé, akik visszatérítik a vám (ÁFA, vagy egyéb kirótt közteher) árát.

ze11 2017.12.19. 17:26:20

@kkm.furdancs: Nem kell szaladozni vámpapírral sehova. Kapsz egy papírt a postától, hogy nyertél egy vámkezelést, a mellékelt papírt kitöltötd, aláírod, beszkenneled, mellérakod a termék kifizetésének banki kivonatát, a webes boltban a vásárlásról kapott pdf-ben létező bizonylatot, mindezt belerakod egy e-mailbe, elküldöd, és utána néhány nap alatt lezavarja a posta a vámkezelést - igaz, ez, ha jól emlékszem 2500Ft plusz költségbe fáj, de a termékért amúgy is a postára kéne besétálni, a vámkezelés ezt csak annyival cifrítja meg, hogy átvételkor kell kifizetned a vámot meg a postai kezelés díját.

rgs 2017.12.19. 18:41:58

Informatikuskent repes a szivem a cnc-marokert. Amator faragokent mar joval kevesbe, lassan olcsobb lesz a modellt lekuldeni a gepre mint megvenni a vesoket (egy prima Pfeil veso 7eFt, es nincs nagyon lemaradva a Stubai vagy a Flexcut sem :-( plusz a jarulekos kovek az elezeshez) Mondjuk Dremel-t en is rendszeresen hasznalok maroval vagy gyemantcsiszoloval, a smirgli nem fer be mindenhova :-) Azert szivesen megneznem amikor a maras utan 240-es vaszonnal vegigmennek a panelon...

kkm.furdancs 2017.12.20. 15:44:34

@CharlieBrown: @ze11: Köszönöm, ez egyre jobban hangzik!
süti beállítások módosítása