Beer-Time, azaz készítsünk söröskupak-órát!

2017.12.22. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

time4.jpg

Miután a környezetvédelem és az újrahasznosítás szívügyünk, a söröskupakokat is el kell használjuk valamire. Csinálhatunk belőlük például faliórát. Egyrészt egy falióra igazán remek dolog, másrészt söröskupakból készült faliórája azért nincs mindenkinek (még). Órát gyártani különben is jó móka, óraszerkezet és mutató széles választékban beszerezhető, az óra szekrényét vagy dobozát pedig pár léc és rengeteg fantázia segítségével gyorsan el lehet készíteni. 

Egy fontos momentuma van a dolognak, a söröskupakok sértetlenségét jó megőrizni. Ezt úgy tudjuk biztosítani, hogy a nyitáskor a kupak tetejére helyezünk egy érmét (5 vagy 10 Ft-os megfelel) és ezzel együtt feszítjük le a sörnyitóval. így a kupak nem hajlik/törik meg, csak a koronája nyílik szét kicsit.

time1.jpg

A hozzávalók (persze a sör már nem érte meg a fényképezést, megivódott…)

Az itt bemutatott darab egy régebben készült modell. Többen voltak, de idővel mind elajándékozódott, csak az első kísérleti darab maradt itt. Persze nem ez volt a legsikerültebb, de az időt azért remekül mutatja, és a képek elkészítéséhez is megfelelő. Az óra alapja egy 30 cm széles, 40 cm hosszú és 5 cm magas palló (esetemben két darabból összeragasztva), amelynek egyik oldalán egy négyzetes bemarás készült az óraszerkezetnek, közepén egy lyukkal a tengely számára. (Van rajta pár repedés, de nem bánom, szeretem az olyan tárgyakat, amelyek úgy néznek ki, mintha már rémesen öregek volnának, és sok megpróbáltatáson átestek volna.) Óraszerkezetből sokféle tengelyhosszúságút találunk. A méretük általában 5x5 cm és 15-20 mm vastagok. A szerkezetet mindenképp célszerű bemélyíteni az óra testébe, mert így könnyebb felakasztani a falra, és esztétikusabb is. De a bemélyítés mértéke nyilván attól függ, milyen hosszú a tengely, mekkora anyagvastagságot tud átérni. A másik oldalán egy körző segítségével rajzoltunk egy kört, amelyet ugyanezen körző segítségével felosztottunk 12 részre. Majd a kapott csomópontokra egy fúrógépbe fogható, 30 mm átmérőjű fészekmaróval (pánthelymaró) elkészítjük a kupakok helyét. 3-5 mm mélységben elegendő bemélyíteni a fészkeket (nem baj, ha kilógnak kicsit, sőt). Az óradoboz ízlés szerint kaphat néhány díszítő lécet. Körbe marhatjuk felsőmaróval, így klasszikusabb kinézete lesz, de persze maradhat modernebb szögletes is. Némi felületkezelés után belenyomkodhatjuk a helyükre a kupakokat. Beszereljük a szerkezetet, teszünk bele egy elemet, aztán már kész is.

time5.jpg

Igazából én minden kezem ügyébe kerülő fadarabból órát gyártok. Néha összeeresztem őket egy kis közös tiktakkolásra.

Szóval, van söröskupak óránk. És ezentúl, ha bármit csinálunk a konyhában, tudjuk úgy mérni az eltelt időt (mondjuk egy sörkifli sütésénél szükséges 20 perc elteltét) hogy: „betettem a kifliket a sütőbe Mythos-kor, tehát Heineken-kor kell kivennem, ha nem lesz elég sült, akkor visszadugom még egy kupaknyit. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr635444303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása