Segítség, reped a házam!

2020.05.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Falunk régi házainak némelyikén centi vastagságú repedés húzódik. Okai között felfedezhetjük a rossz alapozást, közeli bányarobbantásokat, valamint azt a német harckocsi szakaszt, mely anno bevette magát a házak közé. Beálltak az udvarba, majd mikor már jól látták az orosz harckocsikat, Bumm! - megküldtek egy csomagot Várpalota felé. Aztán visszatolattak. A forgalom és lökéshullámok megtették hatásukat, a kőből rakott falak elvesztették szilárdságukat. Az idők során felszivárgó nedvesség pedig tovább rontotta az épület stabilitását.

image2.jpg

Nem kell azonban világháború, hogy apró repedéseket fedezzünk fel a ház falain, néha a rossz tervezés-kivitelezés vagy intenzív kamionforgalom nagyobb károkat okozhat, mint a II. Ukrán front. Néhány okot és okozatot sorolunk fel írásunkban, elsősorban építkezésre készülők számára. Személyre (épületre) szabott kárelhárító megoldást - ha egyáltalán lehetséges felszíni kezelésen kívül - sajnos már csak szakemberek nyújthatnak utólag.

Repedésképződés eltérő igénybevételek és alakváltozás miatt
A teherhordó szerkezetek között különleges helyet foglal el a téglafal. A kisméretű tömör, kevéslyukú és régi soklyukú („ikersejt”) téglából falazott szerkezetben lévő 15...25 %-nyi falazó habarcs (mészhabarcs, ill. javított mészhabarcs) nagy légpórus-tartalma és lassú szilárdulása révén a szerkezet rugalmas viselkedésű. Ennek következtében a szerkezet az igénybevételi csúcsokat és lassú lefolyású alakváltozásokat jól tűri, kiegyenlíti. E tulajdonságok alapfeltétele a helyes téglakötés és a függőleges hézagok kitöltése habarccsal.
Egészen másképpen viselkednek a nagy üregtérfogatú falazóelemekből épített szerkezetek. A falazóelemek üregelrendezése és viszonylag nagy méretpontossága miatt itt vékonyabb habarcsrétegbe fektetik az elemeket. A vékony habarcsréteg (és így a falszerkezet) már csak kis alakváltozást tud elviselni repedés nélkül, így az igénybevételi csúcsok repedésképződést okozhatnak és a vékony habarcsrétegben a hőmozgások sem tudnak nyírási alakváltozásként, kis mikrorepedések formájában kiegyenlítődni.

A nagyméretű, nagy üregtérfogatú falazóelemek magassága általában 24 vagy 29 cm, ezért az ezekből készített falazatokban az igénybevételek eloszlása is nagyobb hosszúságban megy végbe és a repedések is hosszabbak. A nagyméretű falazóelemek miatt a fal vagy pillér merevebb, nem olyan rugalmas, mint a kisméretű tömör téglából falazott szerkezet, és ezért bizonyos hatásokból (pl. alakváltozás) adódó igénybevételeket repedés nélkül nem képes elviselni. Mivel a magas falazóelemek közötti hézag teljes kitöltése alig lehetséges, nem egyenletes terhelés esetén repedések képződhetnek a falazóelemek nem megfelelő együttdolgozása miatt is.

Meg kell említeni a zsalukőnek is nevezett üreges betonblokkokat, ill. az ezek kiöntésével és vasalásával készített falazatokat. Az üregek csak homokban dús, kis szemcseméretű adalékanyagú, viszonylag nagy cementadagolású és a betonelemek vízfelszívó hatása miatt nagy víztartalmú (víz/cement tényező) betonnal tölthetők ki. Ennek következtében a beton zsugorodása lényegesen nagyobb, mint a „normál” betoné, ezért gyakori a zsugorodási repedések képződése.

cracked-foundation-105551849.jpg
Vázkerámia falazat repedésképződése

Ezen felül a kitöltő beton légpórus-tartalma nagy, nem eléggé fagyálló és csekély szilárdságú, ami nem teszi lehetővé az acélbetétek megfelelő tapadását, tehát ezek a falazatok vasbeton szerkezetként való működése nem valósul meg. Szigeteletlen alapfalban szétfagyhatnak. A falazatokban a hőmozgásokból keletkező repedések nehezen észlelhetők, hiszen kis mozgási egységekről van szó, és a kis méretváltozásokat a habarcsréteg károsodás nélkül elviseli. Falazott pillérek egyenlőtlen, külpontos terhelésénél a repedésképződést követheti a pillérsarkokon elváló, kis keresztmetszetű szerkezetrészek kigörbülése, kihajlása, amely már súlyos veszélyhelyzetet jelez. Ilyen esetben azonnali védődúcolás szükséges a további kigörbülés megakadályozására. A károsodott pillért tehermentesíteni és cserélni kell. Hosszú ideig repedésmentes falszerkezetekben repedés keletkezhet emeletráépítés vagy a megváltozott környezeti terhelések hatására. 

asa.gif

Falazott pillér repedésképződése

Károsodás: A téglapilléren kitöredezések, repedések jelentkeztek. A pillérhez csatlakozó nyílászárók működtetése akadályozott volt, beszorultak és üvegtörés keletkezett. A károsodás oka: a gázbeton (hazánkban 1999-ig gyártott, erőművi pernye alapanyagú, adalék nélküli könnyűbetonfajta) és a kisméretű tömör tégla eltérő alakváltozása miatt az erőjáték a tervezettől eltérően alakult. A különböző összenyomódás miatt a gázbeton és a tégla csatlakozása átrepedt.

Repedésképződés egyenlőtlen épületsüllyedés miatt
Teherátrendeződésből származó repedések forrása lehet a régi épület mellett épített új épület(rész) alapozása, vagy a pincetömb kiemelése, továbbá a közműhálózat átépítésénél kiásott gödrök és árkok miatt bekövetkező épületsüllyedések. Ilyen esetekben a falszerkezetekben létrejövő teherátrendeződés különösen a pillérek terhelését növelheti, és ez károsíthatja, esetleg túlterhelheti a szerkezeteket.

asasas.jpg

Repedésképződés süllyedéskülönbség hatására

Repedésképződés hibás épületdilatáció miatt
Az építőanyagokban végbemenő kémiai reakciók, a terhelés, a környező levegő nedvességtartalmának és hőmérsékletének hatására mozgások következnek be, amelyek akadályozása repedést okoz. Ezek a mozgások a következők lehetnek:
- egyenlőtlen süllyedések és elfordulások (létrejöhetnek egyenlőtlen talajrétegződés, egyenlőtlen terhelés, különböző alapozási mód, feszültségek egymásra halmozása, az épület egyensúlyi állapotának megbontása miatt);
- hőingadozás, hőmozgás miatt;
- időben végbemenő alakváltozások miatt (pl. zsugorodás, lassú alakváltozás).

asas.jpg

Repedésképződés hibás tágulási hézagok miatt

A repedések megelőzésére a szerkezetekben dilatációs hézagokat képezünk ki. Ezeket a tágulási hézagokat a szakirodalom gyakran nevezi tágulási, mozgó-, osztó- vagy munkahézagnak. Az épületek dilatálása csak úgy lehet hatásos, ha a dilatációs hézag valamennyi érintett tartó- és épületszerkezetet megszakítja. A dilatációs hézagok távolsága az építési módtól, ill. a teherhordó szerkezet fajtájától is függ.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7813605143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karit 2020.05.18. 18:33:00

Ha már a cím első szava is a "segítség", praktikus lenne kitérni a lehetséges megoldásokra is. Hátha nem a lebontás az egyetlen út. (?)

gigabursch 2020.05.18. 19:15:23

Zsalukőbe úgy tudom jó a hungarocell gömbökkel kevert beton is.
Így felxibilisebb is lesz, meg a hőtechnikai tênyezői is jobbak lesznek.
Nyilván alá kell egy vasalt sávalap, még szigetelés, még eps., Stb.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2020.05.18. 19:43:40

Epitesz vagyok, aki nem csak iroasztalt nyomom, hanem gyakran vagyok kint terepen is.
A cikk nyelvezete meg nekem is megfekudte a gyomromat, tulsagosan tomeny es szakmai, a laikusok szamara egyaltalan nem kozertheto.
Nem artott volna kicsit atgyurni, es ahogy elottem is emlitettek, kiterni a megoldasi lehetosegekre is.

kkm.furdancs 2020.05.18. 21:56:26

@KömKel: Ez nem saját agyból van, egy szakkönyv idézete (a kiadó engedélyével, de már nem kapható, így nincs link sem). Kevés a hely, hogy egyszerre legyen pontos, de olvasmányos is.
Forrás: Osztroluczky Miklós: Épületkárok
Talán ismerős a neve.

jolaca 2020.05.19. 17:25:27

@é̶̸͜͠r̀͜͡d̷̸͟͠e̴̢͠͏k̨͘͢͠e̶̕͞s̵̷̛: Egy mondatrész sejteti a szakszerű megoldás szomorú hiányát ("felszíni kezelésen kívül" bármi reménytelen).
Közérthető módon is leírhatta volna a szerző: Repedés? - valamivel kennyedd bé!...

gigabursch 2020.05.19. 17:37:02

@jolaca:
De először vagy adsz neki támasztást, vagy pedig pedig összehúzod a falat, hogy ne dőljön szét.
süti beállítások módosítása