Ingatlanszemle: Öko felhőkarcolók

2020.09.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egyeseknek semmi sem elég jó. Eltartott kisujjal fintorgó megjegyzéseket is olvasni a környezetbarát felhőkarcolókat szemléző cikkek alatt, hogy "Höhö, 100.000 tonna beton aztán öko, nagyon". Lehet kimaxolt ökotudatossággal a természet szívcsakrájára hangolódva 600 vályogkunyhóban vagy jurtában lakni. Viszont emeletes házakban az energiafelhasználás és közművek költsége nyilvánvalóan kisebb egy lakóra lebontva. Nem is beszélve a hatalmas homlokzat, tető felületében rejtőző hűtő-fűtő-vízgyűjtő-áramtermelő lehetőségekről és kívül-belül növényeknek helyet adó kivitelezésről.

clearpoint-residencies-milroy-perera-associates-2.jpg

A városi ingatlanárak, a kézenfekvő embertömörítési igény kiválthatatlanná teszik a magasházakat és tulajdonképpen vállalható alternatíva, aki szereti a magas népsűrűséget vagy képes kompromisszumot vállalni előnyei, elérhetősége miatt. Nehogy valami lepukkant, szigeteletlen és embertelen-szürke külvárosi panelre asszociáljanak, ahol naponta kétszer fordul a rendőrautó és az ötödiken lehúzott WC zajai rálátást nyújtanak a lakók emésztési folyamatainak teljes spektrumára. Már egészen élhető felhőkarcolókat építenek süketszomszéd-szigetelt falakkal, portaszolgálattal, sokáig működőképes épületgépészettel. Természetesen a flexeléstől vagy terménydarálástól el kell tekintenünk ezen életforma mellett.

Válogatásunk további válogatásokat tartalmaz. Ezek egy részét még tervezőasztalról kapta fel a média és ha egy percig is józanul gondolkodik a befektető, akkor ott is maradnak. Mások felépültek, kedvező tapasztalatokkal és nagyon közel az idő, mikor a legújabb épülő ház megtermeli saját energiaszükségletét. Másrészt maga az elv lényeges, a környezettudatos technológiák térhódítása, mely nemcsak élhetőbb és trendi, de kézzelfogható megtakarítást is eredményez a lakóközösségnek.

09828519.jpg

A tíz legmodernebb öko-felhőkarcoló

01_1.jpg

Épül az első „öko-felhőkarcoló” Srí Lankán

bishan-ang11.jpg

Szingapúr, a függőleges zöld város

ob1.jpeg

Öko-felhőkarcoló New Yorkban

wowforestmilan.jpg

A világ első, fákkal fedett felhőkarcolója

sl15.jpg
10 elképesztő felhőkarcoló

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5813632058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.09.16. 17:17:01

Ami azt illeti, volt at Etele úton egy ún. 'lábasház', amelyek fel volt futtatva borostyán
Éldegélt ott vagy 20 évet, felért talán a 6-7 emelet határáig.
Aztán egy nap kivágatták a tövét.

Utána ugyanolyan randa lábasház lett, mint a többi.

gigabursch 2020.09.18. 11:20:50

A felhőkarcolók kapcsán mindeg elémkerül az a dilemma, hogy OK, kisebb az itt lakó ökológiai lábnyoma, viszont tök érdekes, hogy pont az az ország kezdte el őket a legvadabbul nyomatni, amelynek az egyik legerősebb jelszava a mobiltás.
Ahogy ezt egy beszélgetésben hallottam: Kis túlzással olyan mények kell lennie egy felhőkarcolónak, mint amilyen magas, hogyha mindenkinek biztosítanák a gépjármű elhelyezését.
Nyilván túlzó a gondolat, de e lényeg így is átjön.
süti beállítások módosítása