A szerkesztő morális és néha anyagi felelőssége, hogy olyan tartalmat engedjen ki a nyilvánosság elé, ami hiteles, kipróbált, nem okozza vegyi üzemek felrobbanását vagy pusztító járványok kialakulását és még hasznos is. Ennek jegyében, illetve a körülmények alakulása miatt megejtettem egy korábbi "Ötletes barkácspraktikák" videóban látott kísérletet a csavarbehajtó/fúrógép kézi mixerként való hasznosítására.
Éttermi tartármártást és sült krumplit szinte lehetetlen otthon reprodukálni. Ha sikerült, vélhetően valami homályos szerződés állhat háttérben a Sátánnal, később kellemetlen következményekkel. De azért próbálkozik az ember. Egy hamburger receptekre szakosodott könyvben találtam rá a házi majonéz receptjére a hamburgerzsemle, sült krumpli és ketchup mellett.
A N°1 kézi mixerünk nemrég halálozott el, a tartalék ismeretlen helyen (a Ne dobj ki semmit! - elv egyik velejárója, hogy ha sok kacatot őrizgetünk, néha több energiába telik előkeresni, mint újat venni). Két adag majonéznél viszont pazarlásnak tartottam bevetni az asztali mixert, mert nagy anyagveszteséget produkál.
A videóban látottaktól inspirálva elővettem a jó öreg akkus Makitát. Csavarozómnak két sebességfokozata van, vajon a gyorsabb fordulata kellően keményre keveri az összetevőket? Lelövöm a poént: nem. Sajnos még az öreg orosz kézi mixer is túl lassú volt a nyers tojás habosításához, így végül tényleg az asztali mixer turbó fokozatával kellett befejezni a munkát.
Mi értelme akkor ennek a posztnak? - kérdezhetik. Empirikus módon bizonyítékot szolgáltattunk kedves olvasóinknak, hogy ne higgyenek el minden marhaságot, amit az Interneten látnak. Másrészt kiderült, hogy majonézt csakis hálózati (remegős kezűeknek egyenesen oszlopos) fúrógéppel, nagy fordulaton érdemes bekeverni. Legtökéletesebb eredményt - levezetve az elvet - egy felsőmaró 20-30000 fordulatszámával lehetne elérni, de sajnos túl nagy szerszámpatronjának (6 vagy 8 mm) befogó mérete. Ne próbálják ki.
Kárpótlásul megosztom a receptet, mely átlépve a tartármártáshoz szükséges majonéz előállítását, - tejföllel megdúsítva - lényegében eleve tartármártás ízű, állagú, színű. Az éttermek ötliteres kiszerelésben vásárolják ezt a finomságot, meg sem próbálkoznak helyileg kikeverni, így a tökéletes mártás receptje szakmai titok. Talán az alap összetevők mellett alkalmazott ízesítők, tartósítószerek harmóniája okozza, de szerintem nincs finomabb a gyárinál.
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 tojás sárgája (M méret)
- Só ízlés szerint
- Fehér bors ízlés szerint
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 3 teáskanál frissen facsart citromlé
- 200 ml semleges étolaj
Tegyük a tojások sárgáját egy magas keverőedénybe. Adjuk hozzá a mustárt, citromlét és egy csipet sót. A kézi keverőgéppel verjük erősen habosra.
Először cseppenként, azután vékony sugárban adjuk hozzá az olajat. Közben a keverőgéppel a legmagasabb fokozatán folyamatosan verjük tovább a keveréket, míg a majonéz krémes állagú nem lesz. Végezetül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Más receptek ajánlják, hogy keverés előtt hűtsük le az összetevőket. Az említett könyv (A legjobb hamburgerek - Házi Praktikák) az ételfotózás reprezentatív demonstrációja mellett a klasszikus, halas és vegán hamburgerek recept-tömegével kecsegtet. Szalonnás gorzongolás hamburger tükörtojással? Szójaburger lucernacsírával? Homárburger? Akaraterő fejlesztési gyakorlatnak is felfogható végigolvasása, hogy közben nasiként ne majszoljunk el egy fél grillcsirkét.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.