Házi majonéz Makitával

2018.02.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A szerkesztő morális és néha anyagi felelőssége, hogy olyan tartalmat engedjen ki a nyilvánosság elé, ami hiteles, kipróbált, nem okozza vegyi üzemek felrobbanását vagy pusztító járványok kialakulását és még hasznos is. Ennek jegyében, illetve a körülmények alakulása miatt megejtettem egy korábbi "Ötletes barkácspraktikák" videóban  látott kísérletet a csavarbehajtó/fúrógép kézi mixerként való hasznosítására.

majonez08.jpg

Éttermi tartármártást és sült krumplit szinte lehetetlen otthon reprodukálni. Ha sikerült, vélhetően valami homályos szerződés állhat háttérben a Sátánnal, később kellemetlen következményekkel. De azért próbálkozik az ember. Egy hamburger receptekre szakosodott könyvben találtam rá a házi majonéz receptjére a hamburgerzsemle, sült krumpli és ketchup mellett.

A N°1 kézi mixerünk nemrég halálozott el, a tartalék ismeretlen helyen (a Ne dobj ki semmit! - elv egyik velejárója, hogy ha sok kacatot őrizgetünk, néha több energiába telik előkeresni, mint újat venni). Két adag majonéznél viszont pazarlásnak tartottam bevetni az asztali mixert, mert nagy anyagveszteséget produkál.

majonez06.jpg

A videóban látottaktól inspirálva elővettem a jó öreg akkus Makitát. Csavarozómnak két sebességfokozata van, vajon a gyorsabb fordulata kellően keményre keveri az összetevőket? Lelövöm a poént: nem. Sajnos még az öreg orosz kézi mixer is túl lassú volt a nyers tojás habosításához, így végül tényleg az asztali mixer turbó fokozatával kellett befejezni a munkát.

majonez02.jpg

Mi értelme akkor ennek a posztnak? - kérdezhetik. Empirikus módon bizonyítékot szolgáltattunk kedves olvasóinknak, hogy ne higgyenek el minden marhaságot, amit az Interneten látnak. Másrészt kiderült, hogy majonézt csakis hálózati (remegős kezűeknek egyenesen oszlopos) fúrógéppel, nagy fordulaton érdemes bekeverni. Legtökéletesebb eredményt - levezetve az elvet - egy felsőmaró 20-30000 fordulatszámával lehetne elérni, de sajnos túl nagy szerszámpatronjának (6 vagy 8 mm) befogó mérete. Ne próbálják ki.

majonez05.jpg

Kárpótlásul megosztom a receptet, mely átlépve a tartármártáshoz szükséges majonéz előállítását, - tejföllel megdúsítva - lényegében eleve tartármártás ízű, állagú, színű. Az éttermek ötliteres kiszerelésben vásárolják ezt a finomságot, meg sem próbálkoznak helyileg kikeverni, így a tökéletes mártás receptje szakmai titok. Talán az alap összetevők mellett alkalmazott ízesítők, tartósítószerek harmóniája okozza, de szerintem nincs finomabb a gyárinál.

majonez03.jpg

 Hozzávalók 4 személyre:
- 3 tojás sárgája (M méret)
- Só ízlés szerint
- Fehér bors ízlés szerint
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 3 teáskanál frissen facsart citromlé
- 200 ml semleges étolaj

majonez08.jpg

Tegyük a tojások sárgáját egy magas keverőedénybe. Adjuk hozzá a mustárt, citromlét és egy csipet sót. A kézi keverőgéppel verjük erősen habosra.

majonez07.jpg

Először cseppenként, azután vékony sugárban adjuk hozzá az olajat. Közben a keverőgéppel a legmagasabb fokozatán folyamatosan verjük tovább a keveréket, míg a majonéz krémes állagú nem lesz. Végezetül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 

majonez01.jpg

Más receptek ajánlják, hogy keverés előtt hűtsük le az összetevőket. Az említett könyv (A legjobb hamburgerek - Házi Praktikák) az ételfotózás reprezentatív demonstrációja mellett a klasszikus, halas és vegán hamburgerek recept-tömegével kecsegtet. Szalonnás gorzongolás hamburger tükörtojással? Szójaburger lucernacsírával? Homárburger? Akaraterő fejlesztési gyakorlatnak is felfogható végigolvasása, hogy közben nasiként ne majszoljunk el egy fél grillcsirkét.
Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr713655368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2018.02.13. 17:42:07

"nagy fordulaton érdemes bekeverni. Legtökéletesebb eredményt - levezetve az elvet - egy felsőmaró 20-30000 fordulatszámával lehetne elérni, de sajnos túl nagy szerszámpatronjának (6 vagy 8 mm) befogó mérete."
Sztem az lehet a bibi hogy a "csvarbehajtó" az kisebb fordulatú mint egy "fúró".

kkm.furdancs 2018.02.13. 21:13:19

@Untermensch4: Hát persze. Meg kellene nézni a rendes fúrógépek fordulatszámát és az akkusokét. Igazából ez egy becsületes, két fordulatszámos csavarbehajtó, nem fúrógép, de poénnak elment.

Untermensch4 2018.02.13. 22:11:38

@kkm.furdancs: Találtam itthon egy ilyen habverő-izét (néhány botmixer itt is elhullott már), 5mm-nek mértem a szár átmérőjét. A nagyapámtól örökölt fúrómon nincs feltüntetve a fordulatszám. Orosz, 250W, olyan öntvény házzal hogy nem merem leejteni mert az alattam lakóra ráomlana a födém...
És itt meg is rekedt a kísérlet mert eszembe jutott hogy nem főzök, így aztán tojás sincs itthon... :)

zooltek 2018.02.14. 05:26:06

@kkm.furdancs: Az akkus fúró-csavarozók két sebessége 0-400 és 0-1200 fordulat szokott lenni. Egy normál fúrógép meg 2800-at forog. Ezek a számok hozzávetőlegesek, gépenként változnak. Nem beszélve a régi orosz és magyar masinákról, ahol nem erővel, hanem áttételezéssel érték el a nyomatékot. Így azoknak jóval lassabb a fordulatszámuk, de tojás helyett cefrét is lehet keverni vele :)

kkm.furdancs 2018.02.14. 07:19:46

@zooltek: @Untermensch4:
Vártam a szakmai konzultációt és meg is érkezett, köszönöm :)
Sajnáltam a jó kis teszkós kézi mixert. 5 fokozat+turbó. Viszont egyet ajánlok, ha még nem volt asztali mixeretek, vegyetek egyet, hiánypótló a háztartásban. Ugyanez a helyzet a dagasztógéppel, amit kenyérsütőnek is árulnak, de arra nem tökéletes.

Untermensch4 2018.02.14. 19:01:07

@kkm.furdancs: A háztartás az nálam nem teljesen úgy néz ki... hogy is mondjam... legénylakás. pl nem főzök. Hidegkonyha. A mikrót az elmúlt két évben csak pattogatott kukorica készítésére használtam. Sütni sem szoktam. Tavaly nyáron vki aki nálam járt, kinyitotta a sütőt és mondta hogy vannak benne tepsik. Én meg mondtam hogy nem baj, jól elfoglalják egymást a sütővel, nem fogom zavarni az életüket. :)
süti beállítások módosítása