Apróságok - a zuhanycső

2018.02.15. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

z.jpg

A fürdőszobai zuhanyozók gégecsövei mindenki előtt ismertek. A minap egy ilyet kellett cserélni a szülői házban. A csere kapcsán érdekes tapasztalásokat tettem a fogyasztói társadalom, sokszor bizony indokolatlan árubőségével kapcsolatban.

Az eredeti gégecső már igen koros volt, emlékeim szerint évtizedek óta használatban volt. Kialakítása még a hagyományos iskola tanai alapján történt. A külső burkolat spirálisan, önmagába fűzött-sajtolt acéllemezből készült valamikor, a szépen csillogó 'gége' belsejében pedig egy vékony, meglehetősen puha gumicső található. A fém gégecső készítését szívesen megnézném élőben egyszer, mindenesetre ez az egyszerűségében nagyszerű találmány meglehetősen tartós és ellenálló tud lenni. Ezek a csövek ráadásul meglehetősen lágy 'esésűek', vagyis a csaptelepre, vagy a fali tartóba felakasztott zuhanyfejtől igen szép és természetes vonalban jutnak el a csaptelepig. Hiába, azok a régiek még tudták, mi a kellem és a stílus... 

De hogy szavam ne felejtsem, ez a gyönyörű és antik gégecső sem tartott örökké, a miénk is cserére szorult. Szerencsére a csapok és a zuhanyfejek csatlakozó menete egyforma, félcolos méretű. Ráadásul ez valami globális szuperszabvány, gyakorlatilag szinte minden gyártó szinte összes ilyen alkatrésze egyforma méretű. (Fogalmam nincs, kinek a hibájából történhetett ez, de biztos hogy komoly büntetést érdemelne...)

A boltok pedig dugig vannak cserére alkalmatos gégecsövekkel. Nosza, vegyünk egyet. Először is tisztázni kellett, milyet is szeretnénk. A fent bemutatott hagyományosat:

Vagy egy modernebb fajtát, amelyek általában a kerti locsolócsövek technológiájával, több rétegű műanyag csőből állnak. A klasszikus fém spirál itt általában már csak dekorációs elem, a legkülső átlátszó réteg alatt van, többnyire csak esztétikai okokból.

Ezekből is van persze ezerféle, itt van rögtön kettő, nem csak színben, de minőségben is eltérnek, a fehér meglehetősen kemény anyagú darab, ennél az 'esés' kifejezés teljesen értelmezhetetlen, úgy áll, ahogy épp kedve van, semmiféle hajtogatást nem tolerál. A második képen látható fekete egy kombinált, acélspirált is tartalmazó, de lágyabb műanyagból készült, ez egy fokkal szolgaibb módon viseli az esztétikai szándékkal végzett tekergetést és hajtogatást. Ezen csövek előnye, hogy miután a legkülső réteg műanyag, semmiképp sem karcolják meg a kád felületét.

Vannak ezeknél is egyszerűbb konstrukciók, ezek gyakorlatilag egy PVC vagy más műanyagból készült sima, egyrétegű csövek. Ilyet azonban iskolázott ember otthonra nem vesz. (Én mindenféle alacsony besorolású apartmanban láttam még csak ilyet, de hát ott gondolom folyton ellopkodják a népek, meg hát a berendezés költséghatékonysága is fontos.)

Mi végül is egy hagyományos verziót választottunk. A gégecsővásárlás fontos eleme persze – a szükséges hosszon kívül - az ár. Azonban ez csak első pillantásra tűnik meghatározó tényezőnek, amikor azt konstatáljuk, hogy a műanyag cső mondjuk 800.- Ft, a klasszikus acél gége meg 3500.- pénz. De, ha elég nagy boltban nézelődünk, akkor egy pillanattal később látunk 2000 majd 4000, sőt 6000 pénzért is műanyag csövet, az akciós kupacban pedig hatalmas mennyiségű klasszikus acél gégecsövet 690.- forintos áron. Majd kicsit rövidebbet, de ugyanilyen szépségeset 490.- pénzért. Szóval, az ár egyáltalán nem befolyásoló tényező. Ha rászánunk egy kis időt, olyat veszünk, amilyen megtetszik, és annyiért, amennyit rászánnánk.

gold-shower-hose-and-head-gold-hand-held-shower-head-with-wall-connector-hose-set-gold-plated-shower-head-and-hose.jpg

Azon mondjuk sokat töprengtem, hogy ki a fene veszi meg a szemre és tapintásra tökéletesen egyforma csövek közül a háromszor vagy akár tízszer annyiba kerülő változatot, de hát a világ alighanem túl nagy ahhoz, hogy minden részletét megérthessük. A megvásárolt gégét aztán már csak rá kell tekerni a menetekre, nem kihagyva a hozzá adott kis gumitömítéseket. Ha a cső két végén található két anya nem egyforma (mint a legfelső képen is), akkor a hosszabbik megy a zuhanyfejhez, a rövidebb, tömzsibb pedig a csapra. Ez a szerelés nagyjából a legegyszerűbb Furdancsos tevékenység.

Ez pedig nagyjából a legkevésbé mélyenszántó Furdancsos poszt volt. Azonban a nap holnap is felkel, és mi frissen zuhanyozva lehet, hogy sokkal keményebb témával jövünk. Addig is, mindenki menjen és vizsgálja meg a gégecsöve állapotát. Ha szükséges, ne habozzatok felkeresni egy barkácsáruházat, és máris indulhat a választás nehéz, de izgalmas folyamata.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr668763296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2018.02.15. 14:04:38

Ajánljatok már egy bolondbiztos tustartót, mert néhányat már felszereltem, de a tanulók letörik, elrontják.

anonymouse. 2018.02.15. 20:03:58

@zooltek: Hát nem erre számítottam:)! Veszek egy fixet, akkor..

kkm.furdancs 2018.02.16. 07:22:30

@zooltek: Érzelmileg leginkább megdöbbentő implikációs paradoxonnal a Piszkos munkák című ismeretterjesztő sorozatban találkoztam. Mike Rowe: "Na, elmegyek az Operába és veszek egy radiátort" :)

ymel 2018.02.16. 12:04:25

@kkm.furdancs: cipot a ... kenyerboltbol. Igy, ekezetek nelkul mukodik.
ja, nekem is megfordult a mar a /menet/ a fejemben, hogy ezek is ilyen tervezett elavulasuak, mint az autok.

zooltek 2018.02.16. 14:40:14

@kkm.furdancs: Na akkor tereljük ezt a paradoxont a szépirodalom felé: a legjobb a Joseph Heller: A 22-es csapdája. Ez offtopic, de talán (szerintem nagyon is) a szépirodalom összefér a barkácsolással.

Untermensch4 2018.02.16. 15:07:10

"Vannak ezeknél is egyszerűbb konstrukciók, ezek gyakorlatilag egy PVC vagy más műanyagból készült sima, egyrétegű csövek. Ilyet azonban iskolázott ember otthonra nem vesz."
Ebből is látszik hogy csak félig műszaki korcs vagyok (meg félművelt)... :) én egy sima átlátszó kerti locsolócsövet építettem be, a zuhanyrózsa mellőzésével mert a félcolos átmérőjű vízsugarat komfortosabbnak érzem zuhanyzáshoz. :)

Untermensch4 2018.02.16. 15:08:30

@anonymouse.: Az iskola Murphy-szakos tanárjával kéne beszélned... :)

ymel 2018.02.16. 16:25:15

@zooltek: A Zen vagy a motorkerekpar apolas miveszete :)

ymel 2018.02.16. 16:26:35

@Untermensch4: neked van igazad: ha tartosabb a motyo, praktikusabb is, akkor pa'pa' menoseg

2018.02.16. 17:40:05

@zooltek: Az indiános rész vagy úgy általában? :)
@ymel: Azt már többször elkezdtem olvasni, de valahogy mindig letevődött, pedig jó könyvnek tűnt.

Uni1002 2018.02.16. 19:03:30

Eddig 3db hagyományos gégecsöves romlott el.
1. Gégecső azonnal széthullott
2. Gégecsőben másnap reggel a belső műanyagcső hosszában szétszakadt.
3. A gégecső rögzítő anya egy hónap múlva porrá omlott.
Azonkívül számtalan javítható hiba, bicska, ideg kell hozzá.
Most olyan csíkos műanyag cső van, már egy hónapja, és még mindig jó.
Lekopogom, és vettem még két tartalékot...

zooltek 2018.02.17. 03:34:02

@ymel: A zen MEG a motorkerékpár ápolás művészete, jó kis könyv az.

@Könyveslány: Az egész :)

na__most__akkor 2018.02.17. 09:24:45

@ymel:
Magyar vagy-e, vagy mialófasz vagy?

áéíóöőúüű !!!
Innen bemásolhatsz néhány magyar betűt...

De mentegetőzzél csak, hogy céges, meg ilyenolyan billentyűzet, meg ilyenolyan oprendszer.
Lusta, nemmagyar disznó vagy.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2018.02.17. 09:36:10

@na__most__akkor: Bocs, én vagyok ugye a poszt szerzője. És az van, hogy itt a komment szekcióban szépen szokás beszélni. Aki nem szépen beszél, azt máshol kitiltják, mi azonban megkeressük, levadásszuk, levágjuk a tökét, a szájába dugjuk, aztán elássuk a mező egy eldugott szegletében. Csak a mihez tartás végett jelzem, ez a komment még belefért. Amúgy kellemes hétvégét.

lutria 2018.02.17. 20:00:09

Én már eléggé beleástam magam hogy hogyan tudok minél több pénzt "kihúzni" a zuhanycső forgalmazók zsebéből,nálunk szinte mindig a cső zuhany felőli végén 1-2cm-en belül kiszakad a belső gumicső(valami globális konstrukciós hiba (valami kiszakítja vagy nemtom')miatt mert nem gyártófüggő)könnyen szét lehet húzni az alkatrészeket,kihúzni pár centit a belső csövet és levágni a szakadásig(1-2 alkalommal működik)majd összedugni.Majd ha már nem adja ki a belső cső a hosszt akkor a külső fémburkolatot is le lehet tekerni a kellő hosszig-csípőfogóval levágni- hogy ne felszüljön a belső cső-nekünk elvileg a 120 cm-es cső elég a zuhanyzóba de ha a 150-est veszem akkor elég sokáig vágdoshatom mire rövid lesz.Csak az a bökkenő hogy azt vettem észre hogy bár a külső hiába csillog villog a belső gumicső anyaga idővel megkeményedik és darabokban foszlik szét és akkor már menthetetlen lesz.

Untermensch4 2018.02.17. 21:06:25

@na__most__akkor: A helyesírás(nak nevezett totalitárius szabványosítási próbálkozás) nem a magyar nyelv része.
Innen bemásolhatsz néhány magyar betűt...
www.google.hu/search?q=rov%C3%A1s+bet%C5%B1k%C3%A9szlet&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwja372i363ZAhUKesAKHVePByAQsAQIiAE&biw=1280&bih=867
süti beállítások módosítása