Ötletes barkácspraktikák (8.)

2018.02.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image5.jpg

 A ragasztópisztoly egy dolgot tud, de azt nagyon: ragasztani. Gyerekjáték használni, a cső egyik végén bedugjuk a ragasztórudat, meghúzzuk a ravaszt, és a másik végén pedig kijön a megolvadt, folyékony ragasztó. A ragasztó a lehűlés után megszilárdul és megfelelően zsírtalanított felületen stabil kötést biztosít. Mai ötletparádénk a megkötött ragasztó szilárdságát kihasználó szobrászkodást mutatja be két videóval.

Mit kell tudni a ragasztópisztolyokról?
A formájuk általában pisztoly alakú, és a fejrésznél egy kihajtható támasztékkal rendelkeznek, hogy munka közben le lehessen tenni őket. A támasztéknál érdemes figyelni arra, hogy elég masszív legyen, mivel a pisztoly maga általában nagyon könnyű (max. fél kiló körül), ezért a tápvezeték könnyen elhúzhatja. Emiatt azok a pisztolyok, amik csak egy kis drótból hajlított lábbal bírnak, jó eséllyel baleseti veszélyforrássá válnak használat közben. 

A pisztolyokat használat előtt melegíteni kell, típustól függően 2-10 percre van szükség az üzemi hőmérséklet eléréséhez. Használat közben kb. 10-50W körüli teljesítményt vesznek fel. A ragasztórudak mérete szabványos, ezért a különbség a folyékony ragasztóanyag adagolási sebességében van.

A hőmérséklet illetve a leadott teljesítmény bizonyos modelleknél szabályozható, bár gyakran csak alacsony és magas fokozat között választhatunk. Ez a megolvasztott ragasztó mennyisége miatt fontos, illetve hőre érzékeny anyagok ragasztásánál nem mindegy, hogy éppen 120 vagy 170 fokos ragasztót csorgatunk rá. 

Ragasztórudat vásárolhatunk a pisztoly gyártójától, de széles a választék a ragasztógyártó cégek saját neve alatt futó kellékanyagaiból is. A kereskedelemben 11 mm * 200 mm és 7 mm * 100 mm méretű rudak vásárolhatóak meg. A ragasztó száradási ideje 10-60 másodperc között mozog. Amennyiben ennél több időre van szükségünk, hőlégfúvóval tarthatjuk olvadt állapotban.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr813645832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.02.16. 06:04:32

A szegény ember 3D nyomtatója. Nekem még ilyen sincs :)

kkm.furdancs 2018.02.16. 07:17:38

@zooltek: Nekem van, de inkább ne lenne. Kis csalódás volt a ragasztás funkciója, bár szobrászkodni lehet vele.

anonymouse. 2018.02.19. 21:14:05

Komoly tapadást ne várjon az ember tőle és akkor nem csalódik feleslegesen. Saját anyagához jól tapad, de inkább térkitöltő ragasztásban jó egy ilyen szerkezet. A feleségem barátnője kreatív dekorációra szokta használni táborokban, ahol a tartósság nem elsődleges szempont, úgy nevezi, hogy "forró takony" :). Én is próbálkoztam vele jó néhányszor műanyagok ragasztásánál, pótlásoknál, de idővel elengedte a ragasztás. Növelni lehet a tapadási hatékonyságát, ha az anyagot előmelegítjük és jó forrón tudjuk ráinjektálni a "taknyot".
süti beállítások módosítása